Mali: Islamisté zadrželi 170 rukojmích v hotelu, armáda útočí

20. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Až 170 lidí, 140 hostů a 30 členů personálu, zajali v časných ranních hodinách ozbrojení islamisté v luxusním hotelu Radisson západně od centra maliského hlavního města Bamaka. Podle ochranky hotelu křičeli "Alláhu Akbar!" a ti z rukojmích, kdo dokázali citovat Korán, byli propuštěni. Bylo jich zhruba 20. Tři lidé při útoku zemřeli.


Proti útočníkům byly nasazeny speciální zásahové jednotky maliské policie a armády i zahraniční jednotky pod hlavičkou OSN, a padesátky příslušníků francouzské policejní jednotky GIGN. Svědkové se neshodují, pokud jde o útočníky; hovoří o 2 - 12 mužích s plnovousy, kteří hotel přepadli.

Podle maliského ministra bezpečnosti, který operaci řídí, je cílem útočníky "neutralizovat" bez obětí. Tři lidé, kteří ráno zemřeli, jsou podle něj oběti ranního útoku, nikoliv rukojmí.

Mezi rukojmími je řada cizinců, včetně občanů Francie, Turecka a Číny.

Útočníci přijeli do hotelu, kde se často zdržují pasažéři a personál mezinárodních letů, vozidlem s diplomatickou značkou.

Podle maliské televize bylo asi 80 rukojmích vysvobozeno. Společnost Air France oznámila, že 12 členů jejího personálu se podařilo evakuovat.

Plukovník Salif Traoré řekl tisku, že speciální jednotky evakuovaly asi 30 lidí. Jiní byli schopni uniknout sami. Dva policisté byli zraněni. Speciální síly prohledávají hotel pokoj po pokoji.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
5618

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015