Belgický premiér varoval před možnými útoky v Bruselu

21. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


- Belgická policie v pátek večer v jedné budově v ulici Vandepeerboom v Molenbeeku v Bruselu objevila velký arzenál zbraní a výbušnin, uvádí list La Capitale. Je to zřejmě důvodem pro zvýšená bezpečnostní opatření v Bruselu. Bruselskými ulicemi jezdí obrněné transportéry:

- Belgický premiér Charles Michel řekl na tiskové konferenci, že rozhodnutí zvýšit pohotovost před teroristickými útoky v Bruselu bylo učineno "na základě velmi přesných informací o riziku takového útoku, k jakému došlo v Paříži." Dodal: "Naléháme na veřejnost, aby nepropadla panice, aby zachovala rozvahu. Přijali jsme nutná opatření." V sobotu bude v Bruselu uzavřeno metro a tramvaje budou jezdit pouze po povrchu.

- Během razie na byt, v němž se skrývat Abdelhamid Abaaoud, zaútočily v něm osoby na policii granáty, řekl společnosti BBC vysoký činitel francouzské policie.

- Britské ministerstvo zahraničí vydalo občanům instrukce pro cesty do Belgie. Varuje, aby lidé nechodili do míst, kde jsou davy, jako obchodní střediska, na velké akce a aby nepoužívali veřejné dopravy.

- Turecká policie zatkla tři muže, podezřívané z účasti na pařížských útocích. Devětadvacetiletý "Belgičan marockého původu" je podezříván z toho, že vybral v Paříži místa pro útoky. Další dva muži, oba Syřané, byli zatčeni kvůli podezření, že mu umožnili cestu přes Turecko.

- Rada bezpečnosti OSN v pátek jednohlasně schválila francouzskou rezoluci požadující boj proti Isis. Rezoluce však neschválila ozbrojenou intervenci. Rezoluci tentokrát nevetovaly Rusko a Čína, které mají ve zvyku vetovat rezoluce, požadující mezinárodní vojenské akce na suverénním území jiných zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6698

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015