Kubánští migranti paralyzují pohraničí mezi Nikaraguou a Kostarikou

19. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Dlouhé řady autobusů a náklaďáků se vytvořily na obou stranách hranice mezi Nikaraguou a Kostarikou, když protestující migranti z Kuby zablokovali dopravu. Tito lidé cestující do USA uvízli na klíčovém hraničním přechodu.


"Mezinárodní přeprava pasažérů i nákladů zůstává paralyzována", komentovala nikaragujská vláda situaci na přechodu Penas Blancas. Varovala také, že výpadek dopravy se dotkne celého středoamerického regionu. Mluvčí kostarického imigračního úřadu blokádu potvrdil.

Na hranici uvízlo přes 2 000 Kubánců, kteří jsou bez peněz a bez dokladů. Mnoho jich zde skončilo kvůli kostarickým pašerákům, kteří žádají 7 000 - 15 000 dolarů za cestu do USA.

Tito lidé patří k sílícímu proudu Kubánců, kteří se snaží dostat do Spojených států poté, co Washington a Havana loni v prosinci oznámily zlepšení vzájemných vztahů. Ti se začali obávat, že se americká politika vůči kubánským migrantům může brzy zpřísnit, proto spěchají.

Místo aby riskovali cestu lodí na Floridu, kterou hlídá americká Pobřežní stráž a cestující vrací, mnozí odlétají do Ekvádoru, který od nich nepožaduje víza. Pak se snaží dostat na sever, po zemi nebo po moři.

V kostarickém Santa Cruz jsou stále zoufalejší Kubánci ubytováni v kostelech, komunitních centrech a tělocvičnách. Starají se o ně dobrovolníci.

"Nemyslím si, že nám Nikaragua otevře dveře. Nevíme, co s námi bude. Můžeme tu být pět dnů, deset dnů, ale nemyslím, že to vydržíme déle," říká dvaatřicetiletý Yordani García. Je však rozhodnut, že se nevrátí. "Na Kubě se situace nijak nezlepšuje. Naopak se zhoršuje," tvrdí.

Představitelé komunity v Santa Cruz mobilizovali dobrovolníky a s pomocí státních peněz se snaží o migranty postarat. Ale Kubánci jsou si dobře vědomi toho, jakou zátěž představují.

Kostarika vyzvala k neprodlenému jednání ministrů zahraničí zemí, které leží na trase kubánských migrantů, od Ekvádoru až po Mexiko. Ministr zahraničí Manuel Gonzáles hovoří o potřebě vytvořit "humanitární koridor", který by zabránil tomu, aby migranti padli do rukou pašeráků.

Od července 2015 se počet Kubánců přicházejících do USA zvedl o 78 % na 27 296 osob, informuje Pew Research Center s odvoláním na vládní údaje. Dvě třetiny přišli přes texaské Laredo, kde se počet příchozích za rok zvýšil o 66 %.

Otázka kubánských migrantů dále vyhrotila napětí mezi Kostarikou a Nikaraguou. Obě země už řeší u Mezinárodního trestního soudu dva pohraniční spory.

Kostarika udělila migrantům dočasná víza, ale Nikaragua je vrací a tvrdí, že její jižní soused "záměrně a nezodpovědně" podporuje humanitární krizi. V neděli Nikaragua deportovala stovky Kubánců, kteří podle ní "násilně" překročili hranici.

Kostarika kritizuje Nikaraguu, že proti migrantům nasadila armádu se slzným plynem a plastovými projektily.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6114

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015