Fámologie, aneb Proč dnes sotva proběhne sedm velkých teroristických útoků

22. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Řada médií večer publikovala zprávu, podle níž skupina Anonymous údajně objevila v elektronické konverzaci skupiny "islámský stát" informace o sedmi velkých útocích, k nimž má na různých místech po světě dojít během neděle. Potíž s touto zprávou byla od počátku v tom, že žádný jiný zdroj než Anonymous nebyl k mání. A jak se nakonec ukázalo, ani ti zprávu nepublikovali.


Všechny stopy fámy vedou k twitterovému účtu OpParisIntelTeam, o jehož zřizovatelích se nepodařilo nic podrobnějšího zjistit. Upozornil na to Islanďan Gissur Simonarson žijící v Norsku ZDE. Inkriminovaný tweet byl ze zdrojového účtu mezitím vymazán a od fámy se distancovali sami Anonymous ZDE, nicméně fáma jednou vypuštěná letí dál.

Jistě, situace v Bruselu zůstává napjatá přinejmenším do úterka a na mnohých jiných místech se mohou konat útoky či falešné poplachy. Ale sedm velkých teroristických útoků oznámených falešným aktivistou skupiny Anonymous je opravdu výmysl.

Od dob WikiLeaks urazila západní žurnalistika rychle dlouhou cestu. Nejprve začala spokojeně pracovat s jedním "zaručeným" zdrojem, který nebylo možno nezávisle ověřit z jiného. Teď některá média přešla už na šíření čistých fám ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE.

Pokusy egocentrických individuí za každou cenu se zviditelnit, ne-li rovnou "активные мероприятия" ("aktivní opatření") některé tajné služby s cílem z politických důvodů dále rozšířit chaos a strach po pařížských útocích, jsou samozřejmě vysoce nezodpovědné.

Je třeba říci, že se v posledních dnech politika státních orgánů prakticky všude po světě změnila. Zveřejňují nyní i taková varování před útoky, která nepovažují za zpravodajská hodnocení s vysokou mírou jistoty, a dříve by na ně reagovaly spíše opatrně a skrytě. Nemusíte se tedy obávat ani náhodou, že vlády cosi tají a je třeba se "informovat" v pochybných zdrojích na sociálních sítích.

0
Vytisknout
7406

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015