Bagdádího smrt: Daeš vznikl kvůli americké invazi

31. 10. 2019

čas čtení 3 minuty

Nemělo by se zapomínat na to, že organizace, kterou Abú Bakr Bagdádí vedl, se vyvinula z Al Káidy v Mezopotámii, a vznikla jako reakce na americkou invazi a okupaci Iráku. Spojené státy nyní dozajista nezničily organizaci nebo impuls, který za vším stojí, píše blízkovýchodní expert Juan Cole.

Daeš vyvinul strategii - teroristickou strategii - coby malá skupina, která chtěla vybudovat státní útvar. A choval se přitom jako bestie, jak tomu sám říkal. Jeho cílem bylo přinutit jiné lidi k poslušnosti pomocí teroru. Podařilo se mu ostatní přesvědčit, že jsou zranitelní - právě kvůli tomu, že si džihádisté počínali tak nepříčetně a bestiálně.

Vedle toho měl Daeš také účinnou mediální strategii: dokázal naverbovat dobře trénované vojáky z Evropy a přilákat lidi s násilnickými sklony. Chybou džihádistů z tzv. Islámského státu bylo, že pokračovali v teroristických aktivitách i poté, co měli stálou adresu. Terorismus může být úspěšný jedině tehdy, když vás nemůže nikdo najít. Jakmile máte hlavní město, je po vás veta.

Jinak samotný Bagdádí nebyl islámský učenec, jak zaznělo v médiích. Střední školu dokončil jen s odřenýma ušima. V roce 2004 byl s několika svými spolupracovníky na pár měsíců zajat Američany. Zde lze s určitostí vypátrat počátky jeho radikalizace. Americká armáda v Iráku jednoduše zatýkala velké množství lidí, kteří se třeba nacházeli poblíž míst, kde docházelo k bombovým útokům, nebo ty, kdo vzdorovali americké okupaci. V té době bylo v americkém zajetí 25 tisíc Iráčanů, většinou sunnitských Arabů.

Tyto věznice představovaly příležitost, jak spojit irácké opoziční skupiny dohromady. Zdá se, že se tu Bagdádí setkal s dalšími lidmi, kteří s ním v americkém zajetí vytvořili tzv. Islámský stát. Organizace, která vznikla jaro reakce na americkou okupaci, se nazývala Al Káida v Mezopotámii. Její lídr Abú Mus'ab az-Zarqáwí byl usmrcen v roce 2006. Bagdádí se k této organizaci připojil a někdy v roce 2010 se stal jejím lídrem.

Bagdádí kritizoval strategii Al Káidy, která spočívala v teroristických útocích, jež měly oslabit stát nebo vést k možné revoluci. Domníval se, že když jsou USA v Iráku tak slabé a že když zničily irácký stát, tak může zabrat území přímo pod nosem Američanů.

Takže Bagdádí změnil taktiku: v roce 2014 jeho organizace zabrala 40 procent iráckého území a Bagdádí se prohlásil chalífem, jakýmsi islámským papežem. A zbytek už je známá historie.

Donald Trump se chlubí cizí smrtí (zabitím Bagdádího) a předkládá ji veřejnosti jako zábavu. Je ironií, že něco podobného, něco, čemu se říká stochastický terorismus, na internetu popularizovali právě džihádisté. Ti apelovali na mladé lidi, aby prováděli násilné akce, které by měly destabilizační účinky. To se samozřejmě zamlouvalo některým naštvaným, labilním - a často psychicky nemocným lidem.

Rovněž Trump se dopustil stochastického terorismu: třeba střelec z El Pasa, který zabíjel Latinoameričany, byl podle svých vlastních slov také inspirován některými memy Trumpovy administrativy. Viděli jsme to i při útocích na americké mešity.

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8387

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019