Koronavirus: Osoby ve věžácích mohou být nákazou více ohroženy

9. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Obyvatelé nebo pracovníci ve vysokých budovách by se mohly stát obětí nákazy, pokud dojde k nefunkčnosti domovní kanalizace. Je zapotřebí, aby si lidé byli tohoto rizika vědomi.

V roce 2003 se stali obětí epidemie SARS v Hongkongu obyvatelé obytného komplexu Amoy Gardens, který měl 33 až 41 pater. Bydlelo v něm 19 000 osob. Více než 300 jich bylo virem SARS nakaženy a 42 lidí zemřelo.

 

Světová zdravotnická organizace informovala, že hlavní příčinou nákazy byla defektní kanalizace v tomto bytovém komplexu. Ukázalo se, že velký počet tzv. vlásničkových zatáček u záchodů a umyvadel (které mají zajistit, že se zápach a viry a bakterie z kanalizace nedostanou do obytných prostor) bylo suché.

Zpráva Světové zdravotnické organizace informovala o tom, že když lidé, nakažení virem SARS, měli na záchodě průjem, kapénky plné viru se dostaly prostřednictvím domovní kanalizace i do bytových prostor jiných obyvatel. Často tomu napomohly větráky v koupelnách, které nasávaly ze záchodové kanalizace a kanalizace pod umyvadly a vanami nakažený vzduch.

Autoři doporučují:

1. Neignorujte nevysvětlený zápach v koupelně, v kuchyni, či kde máte umyvadla či dřezy.

2. Ujistěte se, že všechny záchody, dřezy a umyvadla mají řádně fungující vlásničkovou zatáčku.

3. Nalévejte vodu do všech umyvadel, dřezů a záchodů po dobu nejméně pěti vteřin pokaždé ráno a večer.

4. Pokud zjistíte, že je kanalizační trubka od umyvadla či dřezu rozbitá či odpojena, okamžitě ji zacpěte. Stačí na ni navléknout gumovou rukavici či igelitový pytlík oblepený lepicí páskou.

5. Pokud je v kanalizační trubce prasklina nebo z ní kape nebo uniká voda, zalepte ji silnou páskou.

6. Správci obytných budov by měli systematicky monitorovat kanalizační systém ve svých budovách. Měli by vyhledávat problémy v síti domovní kanalizace a odstraňovat zápach, který signalizuje možnost, že se do bytového prostoru dostává virem nakažený vzduch.,

Podrobnosti v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
7376

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020