Tisková zpráva

Protest proti vyvěšování vlajky agresora

20. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Zástupkyně Sdružení Přátel Palestiny a Židovského hlasu solidarity dnes vyjádřily protest proti vyvěšování izraelské vlajky na státních budovách v ČR, a to ve chvíli, kdy tento agresor páchá válečné zločiny.

Izrael je dle mezinárodního práva okupační mocnost, která drží 2 miliony obyvatel pásma Gazy pod patnáctiletou devastující blokádou, přičemž polovina obyvatel Gazy jsou děti. Probíhající bombardování civilních budov v Gaze si do dnešního dne vyžádalo více než 200 obětí, mezi kterými je 63 dětí. Masivní bombardování Gazy, pod kterým jsou pohřbívány celé rodiny, si nezaslouží solidaritu, ale odsouzení. Když okupant porušuje veškeré zásady mezinárodního humanitárního práva a chová se jako teroristická entita, která masakruje celé rodiny, včetně dětí, není možno mluvit o obraně, ale o agresi okupanta vůči okupovaným.

Abychom zdůraznily váhu těchto zločinů, napsaly jsme jména a věk dětských obětí před budovu sněmovny, kde pan Vondráček již izraelskou vlajku vyvěsil – a magistrátem hl. města Prahy, který se teprve rozhodne, jestli tak učiní.

Chceme připomenout, že důkazy shromážděné Defense for Children International Palestine (DCIP) naznačují, že izraelské síly se během útoku na Gazu v r. 2014 zaměřovaly přímo na děti. Organizace uvádí řadu míst v Gaze, která měla být pro děti bezpečným přístřeším, nicméně izraelská armáda na tato místa útočila.

Lidskoprávní centrum Al Mezan zdokumentovalo nejméně 990 případů lidí, kteří byli zabiti ve svých domech. Šlo tedy o téměř polovinu všech zabitých během izraelské operace Ochranné ostří. Mezi lidmi zabitými doma bylo 324 dětí z celkového počtu 547 dětských obětí. Organizace DCIP zdokumentovala 164 případů dětí, které izraelská armáda během útoků zabila střelami z bezpilotních letounů. 

Touto akcí jsme chtěly ukázat, že i přes válcující vliv proizraelské lobby v ČR jsou tu lidé, kteří vidí realitu taková, jaká je. Izrael je koloniální mocnost, která se dopouští zločinu apartheidu a perzekuce dosahujícího zločinů proti lidskosti, jak nedávno konstatovala i americká lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Nekritická proizraelská pozice ČR je proto naprosto ostudná a nanejvýš pokrytecká, když člověk uváží českou kritiku okupace Krymu, Tibetu či běloruské represe a jiná „politicky bezpečná“ témata českého mainstreamu, kdy se čeští politici neohroženě zastávají lidských práv.

 

 

 

2
Vytisknout
5541

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021