Rusko: Duma schválila "totální destrukci právního řádu"

21. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Ruská Státní duma schválila opatření, které zesměšnilo existující právní systém a směřuje k totální destrukci právního řádu Ruské federace, napsal ekonom Vladislav Inozemcev.

Navzdory epochálnímu významu události přitáhla minimum pozornosti nebo rozhořčení, protože má formu novely volebního zákona. Ta zakáže kandidovat komukoliv, kdo "se podílel na činnosti extrémistické nebo teroristické organizace".

Problémem je, že ruský právní řád nijak nedefinuje, co to znamená "podílet se" na činnosti jakékoliv organizace. Výraz byl ovšem používán v dobách stalinismu, kdy bylo aktivní volební právo omezeno na základě sociálního původu.

Opatření otevírá cestu k destrukci fundamentálního právního principu, podle nějž jedinec nemůže být shledán vinným z něčeho, co v době, kdy se toho dopustil, nepředstavovalo trestný čin. Protože retroaktivní opatření by umožnilo držitelům moci obvinit z extrémismu i lidi, kteří v rozhodné době působili v řadách naprosto legálních organizací.

Ruský zákon se tak stává "nejoriginálnějším na světě". Občan může být shledán vinným z toho, že jakýmsi nedefinovaným způsobem byl "zapojen" do činnosti určité organizace, i když ta v rozhodné době nebyla označována za extrémistickou. Tím dochází k porušování ruské ústavy i mezinárodního práva.

Většina ruských občanů se o záležitost sebeméně nestará, ačkoliv je to celé pouze začátek. Vzniká precedent masivního zbavování občanských práv, což bude dál pokračovat ještě destruktivnějšími způsoby - možná až do bodu, kdy kandidovat budou moci jen ti, kdo už úřad sami vykonávají.

Znamená to, že co vypadá jako maličkost má potenciál rozrůst se a zničit celý právní systém.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
6299

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021