Potravinářské řetězce čelí obvinění, že se podílejí na ilegálním ničení pralesů v Amazonii

20. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Tři z největších potravinářských podniků na světě byly obviněny z nákupu sóji od farmáře spojeného s nelegálním odlesňováním v brazilské Amazonii. Cargill, Bunge a Cofco získávají sójové boby od čínské firmy Fiagril a nadnárodní společnosti Aliança Agrícola do Cerrado. Sójové boby byly podle nového šetření údajně dodány farmářem, jenž byl pokutován a několikrát sankcionován kvůli ničení celých pásů deštného pralesa. Sójové boby jsou klíčovou složkou krmiva pro drůbež, prasata a dobytek, a to zejména pro zvířata chovaná na velkých farmách, informuje list Guardian.

Osud Amazonie je předmětem intenzivního zájmu. Světoví lídři se snaží domluvit na tom, jak se má lidstvo vypořádat s klimatickou krizí. Výzkum zveřejněný minulý měsíc v akademickém časopise Nature Climate Change zjistil, že odlesňování Amazonie bylo v roce 2019 téměř čtyřnásobné – jedná se o první rok vlády brazilského prezidenta Bolsonara – ve srovnání s rokem předchozím.

Úřad pro investigativní žurnalistiku s využitím satelitních snímků a dalších metod odhalil, že sója byla pěstována na zemědělské půdě, která dříve podléhala embargu. Jedná se o vládní zákaz, který farmářům, kteří porušili nařízení o odlesňování nebo svým hospodařením způsobili environmentální škody, znemožňuje využívat část jejich zemědělské půdy.

Na půdu o rozloze 15 kilometrů čtverečních; půdu, která patří farmáři dodávajícímu sóju společnostem Aliança a Fiagril, bylo v roce 2019 uvaleno embargo kvůli nezákonnému odlesňování. Sója byla na této půdě ilegálně pěstována v roce 2018 a 2019. Na téhož farmáře bylo uvaleno separátní embargo už v roce 2016. Z veřejných materiálů vyplývá, že tento farmář byl v minulosti už dvakrát pokutován.

Společnosti Fiagril a Aliança, stejně jako Cargill, Bunge a Cofco, podepsaly tzv. sójové moratorium. Signatáři moratoria se zavazují, že „nebudou prodávat, nakupovat ani financovat sóju získávanou z oblastí odlesněných v amazonském biomu počínaje červencem 2008“. Firmy však mohou legálně koupit sóju z farem, protože embargo se vztahuje spíše na zemědělskou půdu než na celou farmu nebo jednotlivého farmáře. Není dosud jasné, zda sója zakoupená Fiagrilem a Aliançou pochází ze zakázané půdy.

Monitorovací systém moratoria je chápán tak, že se zákaz obvykle týká pouze půdy, kde došlo k jeho porušení, s výjimkou jiných nemovitostí ve vlastnictví téhož farmáře. „Tato skutečnost otevírá mezeru v zákoně, díky níž mohou zemědělci moratorium obejít," konstatuje výzkumná pracovnice z Wisconsinské univerzity Lisa Rausch.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

1
Vytisknout
6327

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021