"Darebácké" protilátky komplikují průběh COVIDu

21. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Vznik protilátek představuje dlouhodobou naději na zvládnutí pandemie. Avšak nestandardní reakce imunitního systému je také značnou komplikací u vážných případů onemocnění, upozorňuje článek v časopise Nature.

Protilátky v případě COVIDu útočí na zdravé tkáně v mozku, krevním řečišti, na krevní destičky, játra a gastrointestinální trakt. Čím více protilátek je detekováno, tím vážnější průběh choroby.

A protilátky také paradoxně útočí a interferují s mnoha proteiny imunitního systému, které mají odrážet útoky infekce.

je jasné, že v mnoha případech vede přítomnost koronaviru ke vzniku poškozujících protilátek. Je však také pravděpodobné, že mnozí pacienti již před infekcí disponovali protilátkami náchylnějšími k infekci koronavirem a způsobujícími vyšší pravděpodobnost úmrtí.

Existence takových dlouhodobých "darebáckých" protilátek může také pomoci vysvětlit, proč někteří lidé s COVIDem mohou později trpět trvalými symptomy, tzv. dlouhým COVIDem.

Nová zjištění mohou vést ke strategiím, jak léčit škodlivé dopady protilátek u COVIDových pacientů, nebo jak jim předcházet. Kromě toho nová technologie REAP umožňující zjišťovat interferenci protilátek s proteiny imunitního systému je využitelná k identifikaci důležitých reakcí protilátek i u řady jiných chorob než je COVID. Výzkumný tým již objevil několik nových protilátek u pacientů s autoimunitními chorobami a nyní hledá protilátky u pacientů s rakovinou a neurologickými choroba.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5705

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021