Britské ministerstvo vnitra se Janu Čulíkovi omluvilo

20. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Po skandálu, kdy britské ministerstvo  vnitra poslalo výhrůžný dopis, aby se i držitelé dvojího občanství, tedy občanství některé z členských zemí EU a britského občanství, registrovali kvůli brexitu do 30. června 2021 u britských úřadů, jinak mohou být deportováni a přijdou například o právo používat britské zdravotnictví, (zabýval se tím jmenovitě list Guardian, Human Rights Watch v Bruselu a další organizace) se britské ministerstvo vnitra Janu Čulíkovi v reakci na jeho brutální stížnost na jeho stránkách omluvilo.

Jan Čulík ignoroval na zmíněných stránkách předem dané irelevantní otázky, stěžoval si, že stránky vůbec nedávají občanovi možnost upozornit na chyby ministerstva a ministerstvo se nedá kontaktovat, což charakterizoval jako kafkovskou praxi, horší než za komunismu ve východní Evropě, a upozornil, že vyhrožovat držiteli britského občanství deportací či odepřením přístupu ke zdravotnictví je nezákonné.

Poté, co se případem v šokujícím článku zabýval list Guardian, který jmenoval i  Jana Čulíka jako příjemce tohoto kontroverzního dopisu, se mu britské ministerstvo vnitra omluvilo a potvrdilo, že držitelů britského občanství se dopis netýká, "neboť britská imigrační služba  se nezabývá britskými občany":


(...)

Článek v deníku Guardian vyvolal v Británii obrovskou pozornost. Janu Čulíkovi vyjádřil osobně sympatie a podporu i rektor Glasgow University Professor Sir Anton Muscatelli.

Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch ve středu o této omluvě informoval na svém Twitteru, avšak zdůraznil: Jan Čulík dostal omluvu, protože si ostře stěžoval. Kde je omluva britského ministerstva vnitra občanům, kteří si nestěžovali?

1
Vytisknout
5836

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021