16637

Varování z USA: Pandemie mezi neočkovanými zuří stejně silně jako dříve

25. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Počet nákaz na covid-19, úmrtí a hospitalizací ve Spojených státech klesá, píše Washington Post. 19. května 2021 byl průměrný týdenní počet nákaz v USA nejnižší za posledních 11 měsíců. Avšak tento pozitivní pohled skrývá sílu pandemie u neočkovaných lidí. Téměř polovina Američanů je očkována - a ti jsou většinou chráněni před nákazou.

Ovšem například ve státě Washington je týdenní počet nákaz u neočkovaných lidí stejně vysoký, jaký byl v polovině ledna 2021, kdy byla v USA pandemie skoro na vrcholu.

Rozhovor Britských listů 391. Jako kdyby Zeman na Hradě vyvěsil hákový kříž

20. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká televize a Český rozhlas informují o brutálním izraelském bombardování úplně jinak než světové sdělovací prostředky. On zpravodaj ČT v Tel Avivu nevidí, v kontextu práce tamějších mezinárodních novinářů, že českým divákům zkresluje informace? Když česká média veřejnosti zkreslují situaci na Blízkém východě, co ještě zkreslují? O tom hovoří Jan Čulík se zahraničním analytikem Britských listů Danielem Veselým. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. května 2021.

K tomu:

Gaza: Vydáni na milost a nemilost jiným, s jejich válečnými stroji

25. 5. 2021

čas čtení 4 minuty



Americký ministr zahraničí Anthony Blinken nepřijede do Gazy. Avšak aby byl člověk schopen pochopit, také to tu je, tady žít, tady existovat, musíte tady být. A my jsme tady od pátku. Zaznamenali jsme alespoň trochu, jaké to je tady žít.

* * *
(hluk dronů)

Reportér Matt Frei: Obloha je modrá, ale zvuk dronů je demoralizující a nikdy nepřestává. Jsou to drony Izraele, jeho trvalé oči v Gaze. Vidí všechno, ale samy jsou neviditelné.

Psychiatr: My je tu slyšíme pořád.
Matt Frei: Ty drony?
Psychiatr: Nevím, kde jsou, ale slyšíme je pořád.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Nedostatek kyslíku hrozí kolapsem zdravotnictví v 19 zemích světa

25. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 24.5. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 695 denních nákaz.    V ČR do 24.5.  zemřelo  30 041 lidí.  V nemocnicích je 816 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 658 778 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Jančura chce šířít nákazu ponoukáním Čechů, aby jeli jeho vlaky  "levně" do Chorvatska! Češi se skutečně hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku. Britská vláda apeluje na Brity, aby letos v létě nejezdili do zahraničí na dovolenou. 

V pondělí 24.5. bylo očkováno 74 833 osob. Dosud  bylo v ČR první dávkou očkováno 3 491 746 lidí, druhou dávkou 1 215 897 osob.

- Vakcína firmy Moderna brání šíření nákazy covidem u mladých lidí ve věku 12-18 let. Vakcína Pfizer/BioNTech byla už schválena v USA pro použití pro děti ve věku od 12 do 15 let: Testy prokázaly její ještě větší účinnost v této kategorii než u lidí ve věku od 16 do 25 let. Pfizer nyní zahájil testy ohledně účinnosti své vakcíny u dětí ve věku od šesti měsíců do 11 let. Zjevně se ještě letos chystá hromadné očkování dětí, zpočátku v USA. ZDE   

- Z dat vyplývá, že Nepál, Írán a Jihoafrická republika patří k 19 zemím, které jsou nejohroženější nedostatkem kyslíku pro hospitalizované pacienty nakažené covidem. Nejohroženější nedostatkem kyslíku jsou  Indie, Argentina, Írán, Nepál, Filipíny, Malajsko, Pákistán, Argentina, Kostarika, Ekvádor a Jihoafrická republika. Ty země očkovaly méně než 20 procent svého obyvatelstva.  ZDE 

- Lékaři v Afghánistánu jsou připraveni na rychlé šíření indické varianty koronaviru.

- V Hongkongu zřejmě bude nutno vyhodit miliony dávek vakcín, protože se tamější občané, kteří nedůvěřují Pekingem kontrolované vládě, nechtějí nechat očkovat.

Bezprecedentní akt státního terorismu versus právo na obranu

25. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Lukašenkův režim přinutil letoun společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohl zatknout novináře a Lukašenkova kritika Ramana Prataševiče. Tomu nyní hrozí dlouholetý žalář. Vlády evropských zemí vzplály spravedlivým hněvem na adresu Lukašenkovy vlády, přičemž padají tak silné výrazy jako „bezprecedentní akt státního terorismu“ nebo „teroristický útok na země EU“. Ano, Minsk podle všeho provedl státem posvěcený únos civilního letu, aby si mohl vyrovnat účty s jedním disidentem. Je to samozřejmě odsouzeníhodné. Nicméně bouřlivé reakce západního společenství v tomto případě a sveřepé mlčení, či naopak vřelý souhlas v daleko závažnějších kauzách opět názorně ilustrují, že pokrytectví a dvojí metr je jeho oblíbenou metodou při hodnocení různých geopolitických jevů. 

Je nepravděpodobné, že by mělo s únosem letadla Ryanairu do Minsku Rusko cokoliv společného

24. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Moderátorka: Myslíte si, že Rusko vědělo o unesení tohoto letadla předem?

Sir Tony Brenton, britský velvyslanec v Moskvě v letech 2004-2008:
Myslim si, že je to hodně nepravděpodobné. Lukašenko se v každém případě snaží udržovat si od Putina odstup a tohle nemá charakteristiky operace, kterou by Rusko ochotně podpořilo. V této chvíli to vypadá, že Rusko s tím nemělo nic společného, takže reakce Západu se bude muset soustředit na Bělorusko, jakkoliv by chtěly západní mocnosti reagovat na Rusko. A to bude mít ten dopad, že to zatlačí Bělorusko více do náruče Ruska. Což samozřejmě bude Moskvě velmi vítané.

Moderátorka: Takže jak myslíte, že by na to EU měla reagovat?

 17200

S teroristy se nevyjednává?

25. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Pixabay.

V posledních letech často slýcháme tvrzení, že mediální profese údajně vlivem současných technologií a sociálních trendů relativně ztrácejí na významu. Možná to teoreticky platí v demokraciích; nicméně v autoritářských a totalitních systémech zůstává význam aktuální informovanosti veřejnosti v zásadě nezměněn. Víkendový akt státního terorismu, při němž běloruská diktatura zajala zakladatele informační sítě NEXTA, zmíněnou trivialitu opět připomněl všem, kdo jsou vůbec ochotni si všimnout.

Svět zuří nad pirátským únosem letadla Ryanairu, ale bezmocně

24. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken se připojil k evropským vedoucím politikům a také odsoudil pirátský únos komerčního letadla letecké společnosti Ryanair do běloruského hlavního města Minsku, kde běloruská tajná policie zatkla opozičního aktivistu Romana Protaseviče a další osoby. Evropští politikové odsoudili "státní teror a únos", jehož se dopustil běloruský stát a v pondělí mají jednat o tom, jaké akce podniknou proti Bělorusku. Bělorusko donutilo stihačkou komerční letadle evropské společnosti Ryanair letící z Atén do Vilniusu, aby přistálo v Minsku.

Konzervativní známí a liberální image

25. 5. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Březnové setkání konzervativní členky Rady České televize Hany Lipovské s jedním z ředitelů skupiny PPF Vladimírem Mlynářem přineslo více otázek než odpovědí. Po náhlé smrti Petra Kellnera počátkem letošního roku jsou vztahy mezi holdingem a konzervativními politiky stále pozoruhodným tématem.

Setkání Lipovské a Mlynáře, tedy členky rady veřejnoprávní televize s osobou odpovědnou za mediální komunikaci PPF (vlastníka regionální mediální skupiny CME zahrnující televizní stanice včetně české TV Nova), bylo podivné samo o sobě. Ještě pozoruhodnější však bylo, jak účastníci setkání podali různé výklady o tom, proč se setkali a o čem přesně diskutovali.

Zajímavá podpora Pavla Rychetského Igoru Střížovi

25. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 



V neděli v Otázkách V. Moravce zažil moderátor, ale já také, velké překvapení, když se Pavel Rychetský, dlouholetý předseda Ústavního soudu, bývalý ministr spravedlnosti a významný politik s disidentskou minulostí, zastal vojenské prokuratury z doby normalizace. Moderátor vytáhl toto téma v souvislosti s hledáním nového nejvyššího státního zástupce místo Pavla Zemana, který odchází.

Jak peníze a politika okrajují vaše média

24. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Slovinský portál Žurnal24 se o víkendu věnoval zhoršující se situaci svobody médií nejenom ve Slovinsku, ale i v dalších zemích EU. Vzestup populistické politiky v posledním desetiletí se dramaticky podepisuje na klesající úrovni demokracie. Thierry Breton, komisař EU pro vnitřní trh, při prezentaci opatření na ochranu novinářů kromě Polska a Maďarska poukázal také na problémy s mediální svobodou a pluralismem ve Slovinsku a v Česku.

 17203

Squaterský kolektiv symbolicky zabavil kancelář exekutora Ivo Luhana

25. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Ten si znovu vyměřil statisícovou odměnu za někdejší vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika, přestože jeho praxi označil za zcela nepřijatelnou i Ústavní soud.

Squaterský kolektiv Opravdu dobré squaty (ODS) symbolicky zabavil kancelář exekutora Ivo Luhana. Ten si, z rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) nezákonně, vyměřil téměř třísettisícovou odměnu za někdejší vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově. Přestože je suma podle soudu v příkrém rozporu s právem, Luhan jeho stanovisko nerespektoval a znovu sám pro sebe stanovil podobně neúměrnou odměnu ve výši téměř čtvrt milionu.

Rozhovor Britských listů 390. Jaké to je pracovat s bezdomovci

19. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



K tomu:  Vojtěch Landa,  Lidé, co k nám chodí, nemají jména

Učitel angličtiny, literát a kulturní pracovník Vojtěch Landa během několika posledních měsíců během pandemie pracoval u Armády spásy pro bezdomovce. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří s Bohumilem Kartousem o tom, co se za těchto několik měsíců naučil. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. května 2021.

Pozn. JČ Milí čtenáři, povšimněte si, že kdykoliv se věnujeme osudu zranitelných spoluobčanů v České republice, projevujete o to absolutní nezájem. Děkujeme za tuto informaci, je o stavu české společnosti opravdu výmluvná.

Hospodaření OSBL za duben 2021

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 909.33 výdaje byly  61 731.50 Kč. Zůstatek ke konci dubna byl 93 128.56  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci dubnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Rozhovor Britských listů 388. Pro pravičáky hlasují ti nejchudší

11. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



O roli populismu v britské i české politice po nedávných britských volbách a o možné nezávislosti Skotska mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Albín Sybera s dlouholetým obyvatelem Británie a Skotska, šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. května 2021.

Rozhovor Britských listů 387. Afroameričané české společnosti jsou Romové

7. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Novinářka Apolena Rychlíková byla nominována na European Press Prize, za článek, který organizátorům této ceny poslal server Alarm. Rychlíková v něm poukazuje na pokrytectví záporného postoje mnoha Čechů vůči hnutí Black Lives Matter s tím, že Afroameričany v ČR jsou Romové, kteří tam žijí v otřesně utlačitelských podmínkách. V souvislosti s nominací Apoleny Rychlíkové na tuto cenu s ní hovoří Jan Čulík o nejrůznějších aspektech novinářské práce v dnešní České republice. Hovoříme všichni v podstatě jen k už přesvědčeným? A nejsou na české politické, hospodářské a sociální scéně daleko důležitější věci než žabomyší válka ohledně Jana Hamáčka? A selhala v tomto případě jako obvykle nejen celá česká státní infrastruktura, ale i novinářská obec? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. května 2021.



 16447

Průběžné zpravodajství:

Psi dokáží detekovat nákazu covidem za méně než za vteřinu

24. 5. 2021

čas čtení 5 minut

 

V neděli 23.5. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 197 denních nákaz.  (O víkendu se řádně netestuje, zdravotníci jedou na chatu.)  V ČR do 23.5.  zemřelo  30 028 lidí.  V nemocnicích je 820 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 658 092 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Dosud  bylo v ČR první dávkou očkováno 3 422 560 lidí, druhou dávkou 1 175 400 osob. Údaje o počtu očkování v neděli 23.5. nebyly zveřejněny.

- V ČR se mohou na očkování nyní  registrovat lidé od 35-39 let, z idiocie, sobectví a hloupého individualismu to většinou ignorují. Zájem o registraci je o polovinu nižší než u lidí starších 40 let. Hloupí Češi si neuvědomují, že svým neodpovědným ignorantstvím ohrožují na životě své spoluobčany. Netuší také, jak je zjevné ze silně postižených zemí jako Indie, že na nové varianty nyní umírají i mladí lidé.

- Ze studie vydané v pondělí vyplývá, že lidé nakažení covidem vydávají zvláštní zápach, který dokáží cvičení psi identifikovat s vědeckou přesností. Zatímco lidé mají v nose jen asi 5 milionů čichových receptorů, psi jich maji 300 milionů. Ze studie vyplývá, že psi dokáží identifikovat nákazu covidem v 94,3 procentech případů. Laterální testy jsou spolehlivé v 58 - 77 procentech případů, PCR testy v 97,2 procentech případů. Jenže psi identifikují covid okamžitě, čímž jsou daleko efektivnější než PCR testy. Vycvičit psa na zjišťování covidu trvá 10 týdnů. Jsou odměňováni pamlskem nebo míčkem, když identifikují covid správně nebo když ignorují předmět, který není nakažený covidem. Psi jsou cvičeni pomocí triček, ponožek a roušek, které věnovala veřejnost a zdravotnici, někteří z nichž měli pozitivní test na covid. Psi jsou k rychlé detekci užiteční především na letištích. ZDE 

- Bývalý britský premiér Gordon Brown varoval, že svět musí rychle poskytnout vakcíny zemím třetího světa, jinak se odtamtud i do zemí prvního světa  rozšíří nezvládnutelné nové varianty covidu, které se vyhnou vakcínám. Alarmující je situace zejména v Africe, africké země nemají infrastrukturu pro zjišťování rozšíření nákazy ani pro genetické sekvenování, tak se vůbec neví, jaká je tam situace, kolik lidí je tam nakaženo, kolik lidí umírá a jaké se tam šíří varianty covidu. Těmto zemím je nutno rychle pomoci s vybudováním řádné infrastruktury.

 17198

Timothy Snyder: Bělorusko by neuneslo letadlo EU bez souhlasu Ruska

24. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Bělorusko by neuneslo letadlo z EU bez souhlasu Ruska, píše historik Timothy Snyder. Je možné, že ten únos letadla byla dokonce ruská iniciativa. Bylo by dobré to zjistit. Ruský plán by byl: trestné sankce proti Bělorusku zaženou Minsk hlouběji do náručí Kremlu. Proto by Evropská unie měla uvalit sankce jak na Bělorusko, tak na Rusko. A Německo by mělo zrušit Nord Stream 2. Kvůli tomuto. Kvůli Navalnému. A protože bylo šokující odměnit Rusko plynovodem za invazi na Ukrajinu.

https://twitter.com/TimothyDSnyder/status/1396549642695946241?s=20

Rozhovor Britských listů 389. Jak fungují v ČR dezinformační servery

14. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta




O charakteristické manipulativní praxi dezinformačních serverů v České republice hovoří Bohumil Kartous s Milošem Gregorem z Masarykovy univerzity v Brně, spoluautorem studie o dezinformačních serverech na internetu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. května 2021.

 17197

Covid se šíří v nejproočkovanější zemi světa. Proč?

24. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Malé souostroví Seychelly, severovýchodně od Magadaskaru v Indickém oceánu, je nejočkovanější zemí světa proti covidu-19.

Bylo tu 71 procent lidí očkováno nejméně jednou dávkou vakcíny a 62 procent bylo plně očkováno oběma dávkami. Z těchto bylo 57 procent očkováno čínskou vakcínou Sinopharm a 43 procent britskou vakcínou AstraZeneca.

 17189

Británie: Šílený Johnson chce rozvolňovat, avšak vakcíny jsou proti indické variantě účinné až 14 dní po druhém očkování

24. 5. 2021

čas čtení 5 minut

Z nejnovějšího vědeckého výzkumu vyplývá, že vakcína Pfizer/BioNTech je čtrnáct dní po druhém očkování účinná proti indické variantě koronaviru z 88 procent. Proti předchozí, méně virulentní britské vakcíně, měla po druhém očkování účinnost 93 procent. Vakcína AstraZeneca je proti indické variantě po druhém očkování účinná z 60 procent. Proti předchozí britské variantě měla účinnost po druhém očkování 66 procent. Potíž je, že proti indické variantě jsou obě vakcíny účinné po prvním očkování jen z 33 procent. Světová zdravotnická organizace konstatuje, že vakcíny musejí být účinné nejméně z padesáti procent. Proto je nesmírně důležité, aby bylo obyvatelstvo co nejdříve očkováno oběma vakcínami, a to všude na světě. Pokud nebudou očkováni všichni lidé všude, jsme nadále ohroženi smrtícími variantami, které se mohou vakcínám vyhnout. Ovšem bohatý svět krátkozrace nutnost očkovat i lidi v třetím světě ignoruje. Těžce postižené země jako Nepál nemají teď vakcíny žádné. Neočkované země se stávají rejdištěm nových nebezpečných variant, které se brzo rozšíří všude.


Moderátorka: Britská vláda činí optimistické výroky o zrušení karanténních opatření. Sdílíte její optimistické hodnocení?

Dr Deepti Gurdasani, klinická epidemioložka, Queen Mary University, Londýn: Ne. Myslím si, že to, co vyplývá z dat, je ve skutečnosti v protikladu s optimismem, jehož jsme svědky u vlády a v médiích. To, co bylo obsaženo ve včerejší zprávě vládní organizace Public Health England je, že ta nová indická varianta tvoří asi 50 procent veškerých v současnosti v Británii sekvenovaných nákaz.

Gaza: Proč bombardují knihkupectví? A pomozte mi mám izraelskou raketu v posteli!

23. 5. 2021

čas čtení 4 minuty


V minulých dnech došlo k podstatné změně narativu o izraelsko-palestinských vztazích. Je to důsledek součinnosti řady faktorů. Nejdůležitější je schopnost Palestinců zdokumentovat a vysvětlit, jaký je jejich každodenní život v područí a za vojenské okupace širšímu, globálnímu publiku, píše britský intelektuální časopis Prospect.


https://twitter.com/AbiWilks/status/1396807904578187271?s=20
https://twitter.com/AbiWilks/status/1396807904578187271?s=20


Reportér Matt Frei, Gaza: K obrovské míře ničení se dostaneme za okamžik. Musím ale říci, že jazyk, který používá americký ministr zahraničí, o nutnosti vytvořit v Izraeli dvojstátní řešení, je naprosto nedůvěryhodný, jak pro Palestince, tak pro Izrael. Musejí najít nějaký jiný jazyk. Je zapotřebí nového myšlení o tomto procesu. Pokud to má vůbec fungovat. Pokud by se tato krize měla stát skutečnou příležitostí pro změnu. Protože pokud se to nestane, to, co se tu teď dělo, se bude jen opakovat.

Toto je Wachta, neboli ulice Jednoty. Minulý týden nejvražednější ulice v Gaze. Toto jsou domovy tří rodin: al-Orbových, Eshkuntalových a Kolakových. Celkový počet mrtvých: čtyřicet šest. Včetně dvaceti dětí.


Ale i v Gaze měli někteří z pekla štěstí a unikli. Tato rodina nebyla doma, když v jejich ložnici přistála raketa. Raketa, která naštěstí nevybuchla.


Žena: "Našla jsem to přímo tady, u zdi, až ke skříni. Když jsem si uvědomila, co to je, byla jsem šokována. Začala jsem křičet, Pomozte mi! Mám doma raketu! Pomozte mi!"

Myanmarská armáda vraždí mládí země, svět před tím zavírá oči, Rusko s vrahy zahajuje těsnou spolupráci

23. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


22letý Hlyan Phyo Aung byl studentem stavebního inženýrství. Ráno 27. března byl jedním ze statisíců mladých lidí v Myanmaru, kteří se při celonárodním protestu dožadovali ukončení vojenského puče. Připojil se k protestu ve svém rodném městě Magway. Brzy byl obklopen po zuby ozbrojenými vojáky, z nichž jeden mu nařídil, aby mu ukázal ruce.

Když to udělal, voják  Hlyan Phyo Aunga střelil do pravé paže. Voják mu také utrhl kus ruky. „Takže, kde je teď tvoje maminka?“ posmíval se voják,  měl na mysli Aung San Suu Kyi, vůdkyni svržené civilní vlády v Myanmaru, kterou nazývají „matkou“.

Poté, naprosto bez váhání, když student klečel, vystřelil přímo na ruku Hlyana Phyo Aunga a úplně mu ji ustřelil.

Letecké pirátství: Běloruská stihačka donutila letadlo Ryanairu proti jeho vůli přistát v Minsku

23. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Agenti běloruské KGB infiltrovali komerční let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu. Na palubě letadla vyvolali konflikt s leteckým personálem Ryanairu a lhali, že je v letadle bomba, a že letadlo musí přistát v Minsku. Posádka Ryanairu jim nevěřila, avšak běloruská vojenská stihačka letadlo Ryanairu donutila přistát v Minsku.

Účelem této pirátské akce Běloruska bylo zatknout čelného běloruského opozičního aktivistů Ramana Prataseviče, čelného kritika Alexandra Lukašenka. Pratasevič je zakladatelem kanálu Nexta, kterého se používalo k organizaci protivládních protestů. Lukašenko jej označil za extremistický a Prataseviče chce odsoudit za "terorismus". Hrozí mu za to trest smrti.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Charles Michel, prezident Evropské komise: Velmi znepokojen zprávami o nuceném přistání letadla Ryanair v Minsku. Žádáme běloruské úřady, aby okamžitě propustily let i veškeré jeho  cestující. Bude nezbytné vyšetření případu prostřednictvím ICAO.
Zdroj ZDE


(Novinář Jakub Krupa pod to napsal: Projednou by bylo dobré, kdybyste něco UDĚLALI, kromě "vyjádření znepokojeni".)

O třech charakteristických zvucích v dnešní Gaze

23. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Moderátorka: Dva týmy egyptských vyjednavačů se snaží jednáním udržet příměří mezi Izraelem a Hamasem po 11 dnech intenzivního bombardování. Do Gazy přijely první konvoje humanitární pomoci. Činitelé konstatovali, že škody způsobené bombardováním jsou tak velké, že jejich náprava bude trvat léta. Matt Frei je v Gaza City teď. Matte?

Matt Frei: Vítejte znovu v Gaze. No, jsou tady tři druhy zvuků tady v Gaze, které jsou pro mě opravdu charakteristické. První je neustálý zvuk izraelských vojenských dronů, které  vám tu bzučí nad hlavou. Většinou špehují, ale ve  době konfliktu také dělají jiné věci, provádějí atentáty. Druhý zvuk je zvuk odstraňování trosek exkavátory. Mohli byste říct, že to je zvuk optimismu nad realitou, protože samozřejmě, tohle je jen součástí cyklu násilí, pak dojde k pauze, a pak následuje další násilí. A třetí zvuk, který tady slyšíte po setmění, je zvuk generátorů, které se snaží vytvořit trochu elektrického proudu pro soukromé byty, protože rozvodná elektrická síť je v provozu jen čtyři hodiny denně, tady v Gaze, kde žijí dva miliony lidí, díky Izraelcům.

O trvalém traumatu dětí bombardovaných v Gaze. Jak byste na to reagovali vy?

23. 5. 2021

čas čtení 5 minut

 

Šestiletá Suzi byla pohřbena v hromadách trosek po šest hodin. Její domov byl zničen v Gaze izraelským leteckým úderem. Její matka a její čtyři sourozenci zemřeli. V nemocnici leží vedle svého otce. Drží se za ruce a čelí novému životu bez své rodiny.

Video ZDE

"Otec: Naplnil mě veškerý hněv vesmiru, ale když jsem se dověděl, že jedna z mých dcer je naživu, řekl jsem si, Díky Bohu, protože tahle dívka zachová aspoň trochu z úsměvů mých druhých dcer."

V Gaze není moc prostoru pro nevinnou hru. Tyto sestry si musejí přestat hrát, když hluk bombardování se nebezpečně přiblíží. Jejich otec zveřejnil na YouTube videa, která byla silně sdílena, jejichž cílem bylo odvést pozornost jeho dětí od násilí. Několik dní po této nahrávce byl usmrcen leteckým úderem.

Tento chlapec přišel o svůj domov. Potlačuje pláč a snaží se z trosek vyhrabat některé své věci.

 17177

Ve Slovinsku se konají demonstrace proti populistickému pravicovému premiéru Janšovi

22. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto: Slovinská demonstrace za osvobození Palestiny

V pátek 21.5. Janša povolal k dohledu nad demonstranty (je tady velký tlak opozice na předčasně volby, Janšova SDS ztrácí v preferencích a v parlamentu je patova situace od zimy, kdy Janšovu vládu opustila strana důchodců a někteří přeběhlíci) těžkooděnce a vlčáky - dělá z toho naprostou estrádu - chvilku před začátkem jsme tam byli i s dětmi, ale jeli jsme pryč - kdyby tam náhodou někdo poslal policajta do prdele (Janšova vláda na něco takového vyloženě čeká, ale ty kolové protesty jsou naprosto v poklidu a včera taky), a nakonec ukončovali jenom demonstraci na podporu Palestiny, která nebyla nahlášená - samozřejmě obrovský kontrast s vlajkami Izraele nad vládními budovami - je to jako kdyby se populisti napříč Evropou (+ Netanjahu) koordinovali, upozorňuje Albín Sybera: https://www.24ur.com/novice/slovenija/petkovi-protestniki-tokrat-z-ultimatom-vladi-policisti-skusali-razgnati-mnozico.html?fbclid=IwAR1bPURwMcEKN-EOn3gt6Q6K7EMxucS2uTKK0MIckgTEj-



 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V ČR už zemřelo na covid více než 30 000 lidí

22. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

V pátek 21.5. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 672 denních nákaz.  V ČR do 21.5.  zemřelo  30 012 lidí.  V nemocnicích je 990 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 657 558 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

V pátek 21.5. bylo očkováno 89 639 osob, celkem bylo v ČR první dávkou očkováno 3 391 432 lidí, druhou dávkou 1 164 438 osob.

- Světoznámá holandská expertka na odhalování falešných vědeckých studií dr. Elisabeth Bik je terčem hrozeb žaloby za pomlubu za to, že zpochybnila vědeckou integritu studie doporučující lék hydroxichlorochin na léčbu covidu. Bylo prokázáno, že tento lék, který prosazoval šílenec Donald Trump, stav pacientů na covid zhoršuje.

- Lidé ve věku 32 a 32 let jsou v Anglii zváni na očkování. Wales se stal po Izraeli nejproočkovanější zemí světa, očkují se tam už všichni lidi nad 18 let.

- Anglie testuje splašky na koronavirus s cílem zjistit, kde se šíří infekce.

Gaza po brutálním izraelském bombardování civilistů

22. 5. 2021

čas čtení 5 minut



Reportér Channel 4 News Matt Frei v pátek večer živě z Gazy: Nejsem si jist, jestli slyšíte výzvy k modlitbě, které jsou teď slyšet po celém městě Gaza, ta zeď tmy za mnou s několika málo probleskujícími světly, a nad mým pravým ramenem je pruh světla, nevím, jestli to vidíte, to je izraelské město Aškelon, které bylo silně postiženo raketami, které odsud odpaloval Hamas. Samozřejmě, počet obětí na té druhé straně byl minimální ve srovnání s počtem obětí na této straně. 250 mrtvých, mnoho z nich ženy a děti.



Dovolte mi, abych vám pověděl o absolutně zvláštní charakteristice tohoto místa, o pásmu Gaza, o domovu pro dva miliony lidí. Bylo nám sem dovoleno dnes vejít, také další skupince novinářů. Je to místo, které ani není teritoriem, ani to není země, je to  pro lidi, kteří tady žijí, vysoce bezpečnostně zabezpečené vězení, žili tady v obklíčení, i v ekonomickém obklíčení dávno předtím, než došlo k posledním bojům. Víte, je to hodně ubohé místo. Všude jsou krátery od izraelského bombardování. A vládne tady opravdový duch vzdoru, ale také jásání, že Hamas, lidé, kteří to tu řídí, dal Izraeli dosud nejkrvavější ránu do nosu za všechny dosavadní násilné konflikty. Izraelci říkají, že oni se snaží omezit hrozbu, která odsud pochází, jejich civilisté jsou terčem útoků, 13 jich zahynulo v důsledku bombardování. Avšak je to opravdová nerovnováha. Obyvatelé v pásmu Gaza jsou někde úplně jinde. Tohle je paralelní vesmír.

Je to jako scéna z pekla, tak působí zdejší život. A dneska jsem to tu zažil:

BBC má velký průšvih. Možná to bude její konec

21. 5. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Aktualizace: prolhaní, zkorumpovaní a nekompetentní ministři Johnsonovi vlády vyhrožují, že "budou jednat, aby obnovili důvěru veřejnosti v BBC". Nechtějte abychom zde citovali sžíravé komentáře Angličanů na Twitteru...

V roce 1995 se podařilo tehdejšímu reportéru BBC Martinu Bashirovi přesvědčit princeznu Dianu, aby mu pro televizi BBC poskytla dlouhý,  zdrcující otevřený rozhovor o rozkladu jejího manželství s anglickým princem Charlesem ("No, my jsme v tom manželství tři, takže je v něm tak trochu přeplněno," řekla mu mimo jiné.) - Nedlouho poté, jak známo, princezna Diana zahynula při autonehodě v jednom podjezdu v  Paříži, kdy se snažila ujet se svým milencem před pronásledujícími novináři.

BBC dostala tehdy, před více než pětadvaceti lety, za ten exkluzivní rozhovor s princeznou Dianou četné domácí i mezinárodní ceny. Honosila se jím řadu let jako svými exkluzivním úspěchem.

Rozhovor Britských listů 386. Přijďte žít a pracovat na Jesenicko

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Není jediná možná existence v České republice jenom v Praze, Kamil Kavka, tvůrce platformy PositivJE, se vrátil po téměř patnácti letech života v Praze do Jesenicka a není sám. Jeho platforma chce připravovat lidi z regionů, aby se po zkušenostech v centru vrátili do míst svého původu v regionech. Vždyť nám koronavirová krize ukázala, že není nutné pracovat jen ve velkém městě. Mimochodem to povede i k poklesu cen nemovitostí ve velkoměstech a k nárůstu cen nemovitostí na venkově. S Kamilem Kavkou mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. května 2021.



 

Palestinský velvyslanec v Londýně: Chceme, aby o nás i o Izraelcích rozhodoval mezinárodní kriminální tribunál. Ukončeme kulturu beztrestnosti

21. 5. 2021

čas čtení 11 minut



Palestinský velvyslanec v Londýně Husam Zomlot:
Podporuju ochotu našich lidí bojovat proti nespravedlnosti. Podporuji, co naši lidé dělají už sto let. Hamas je nový jev. Podporuju hrdinské scény naší mládeže všude, v Jeruzalémě, v Ramalle, v Nablusu, v Gaze.

Moderátor: Oni ale nahrazují správu, která vás jmenovala?

Husam Zomlot: Tohle není boj Palestinců proti Palestincům, neformulujte to tak. Tohle je boj palestinského lidu proti státu, který dává prostor terorismu, tedy Izrael, stát, který okupuje naše území tolik let,  Palestina má jedinou vládum a to je Organizace pro osvobození Palestiny, Palestina má jednu vlajku a Palestina má jeden jednotný lid.

Moderátor: A vy svým nynějším prohlášením podporujete odpalování raket Hamasem?

 17156

Mírová koexistence v Izraeli byl vždycky mýtus

21. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Jako Palestinec v Izraeli jsem byl vždycky občan druhého řádu, jemuž byla odepřena základní práva, píše Nimer Sultany, profesor práv na univerzitě SOAS v Londýně.


Koexistence znamená zázemí rovnosti, svobody a vzájemného respektu. V kontextu izraelské vlády nad námi je však koexistence fikcí, která skrývá realitu oddělených a nerovných životů.

Jako většina Palestinců v Izraeli jsem vyrostl v oddělené palestinské komunitě a vzdělání jsem dostal v odděleném arabském školství, od školky až do střední školy. Jako student práv jsem si nesměl pronajmout byt v městě Rišon LeZion, protože jsem Palestinec, a potřeboval jsem pomoc židovského známého naší rodiny, který za mě podepsal smlouvu na pronájem bytu.

 17169

Koronavirus: Ruská vakcinační kampaň selhala

21. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Výzkum Levada Centra zjistil, že ruská kampaň propagující očkování proti COVIDu-19 naprosto selhává. Podíl lidí, kteří se nejsou vůbec ochotni očkovat, od srpna loňského roku vzrostl o osm procentních bodů a činí teď 62 %. Naopak počet těch, kdo jsou ochotni se nechat očkovat, za stejné období klesl o dvanáct procentních bodů a činí jen 26 %. 


K dosažení kolektivní imunity proti nakažlivějším novým mutacím koronaviru by bylo potřeba naočkovat nejméně 70 - 80 % populace. 

Rusko očkuje jen vlastními vakcínami, především přípravkem Sputnik V. 

Tisková zpráva:

Peksa: Agrofert musí začít vracet peníze. Zaspala Komise i česká vláda

21. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Český systém rozdělování dotací zneužíval peníze určené pro podporu malých a středních firem, a poškodil tak veřejné rozpočty. Na dnešním plenárním zasedání Evropského parlamentu to řekl pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Europoslanci debatovali o střetu zájmu českého premiéra a o rezoluci, která požaduje ochranu unijního rozpočtu před Andrejem Babišem.

V Astrachani jako na Marsu

21. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

"Marťanské" vizuály byly natočeny v jihoruské Astrachani, kde ostrý vítr pokryl město pískem ze sousední Kalmycké republiky. Tam změna klimatu způsobuje desertifikaci stepi. 

 16447

"Darebácké" protilátky komplikují průběh COVIDu

21. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Vznik protilátek představuje dlouhodobou naději na zvládnutí pandemie. Avšak nestandardní reakce imunitního systému je také značnou komplikací u vážných případů onemocnění, upozorňuje článek v časopise Nature.

 17168

Poběda medvěda, aneb Do Čechů hodláme rýt i nadále

21. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic.

Na webu Kremlu byl včera publikován přepis videokonference "Ruského organizačního výboru Poběda s předsednictvím Vladimira Putina". Náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov se při té příležitosti nezapomněl opět otřít mj. o Českou republiku, a to v souvislosti s rozhodnutími vedení několika pražských městských částí.

 17155

Izrael versus Hamás: Oběsit, nebo zastřelit?

21. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Mimořádně atraktivní spotřebitelské volby čekají každého, kdo se rozhodne přistoupit ke zchroničtelým blízkovýchodním konfliktům a od evropského či amerického zeleného stolu začne s nekonečnou dobrou vůlí, která vlivným místním aktérům zcela chybí, koncipovat jejich hypotetická řešení. V případě konfliktu Izrael versus Hamás je pak k dispozici výběr mezi pravicově populistickým režimem se stále zřejmějšími "iliberálními" autoritářskými rysy a proíránskou teroristickou organizací.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Zápach smrti z covidu ovládl indický venkov, lidé házejí mrtvoly do řek

20. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Ve středu 19.5.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 777 denních nákaz  V ČR do 19.5  zemřelo  29 967 lidí.  V nemocnicích je 1141 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 656 202 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 58 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 141  na 100 000 (v Británii je to nyní 22 nákaz na 100 000, přesto se tam silně obávají indické varianty, která postihla některá místa v severní Angli a ve Skotsku).

Ministerstvo zdravotnictví až do čtvrtka odpoledne nezveřejnilo údaje o očkování z předchozího dne.

- K rozšíření nakažlivé indické varianty v Británii došlo koncem dubna, protože nebyli systemaaticky testováni a trasování cestující ze zahraničí, především z Indie, zjistila zásadní studie.

- Britové se vážně obávají šíření nové nakažlivější indické varianty. Zjišťují nyní přítomnost koronaviru ve splašcích v 70 procentech Velké Británie. Jakmile přítomnost koronaviru ve splašcích zjistí, daná oblast je podrobena hromadnému testování všech občanů, ve snaze nové nákazy izolovat. Podle britských epidemiologů je indická varianta přítomna ve všech evropských zemích, jenže většina z nich neprovádí tak podrobné genetické sekvenování jako Británie, takže si rozšíření nové indické varianty údajně nejsou dostatečně vědomy. Otázkou je, co se stane za pár týdnů.

- Podle oficiálních údajů zemřelo v Indii na covid čtvrt milionu lidí, experti se však domnívají, že skutečný počet je až pětkrát vyšší. Mrtvoly vyplavuje nejposvátnější indická řeka Ganges na své břehy, to jsou ti nesčítaní mrtví. Novináři a místní lidé odhadují, že se na břehy řeky Ganges už vyplavilo více než dva tisíce mrtvol. Denně řeka vyplavuje, už mnoho dní, až padesát mrtvých. Chudí venkované nemají možnost zařídit si jejich kremaci. Spoluobčané jim také kremace nechtějí dovolit, jakmile se dovědí, že příbuzný zemřel na covid. Ve středu oficiálně zemřelo v Indii na covid dalších 4529 mrtvých. ZDE 


 17166

Britské ministerstvo vnitra se Janu Čulíkovi omluvilo

20. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Po skandálu, kdy britské ministerstvo  vnitra poslalo výhrůžný dopis, aby se i držitelé dvojího občanství, tedy občanství některé z členských zemí EU a britského občanství, registrovali kvůli brexitu do 30. června 2021 u britských úřadů, jinak mohou být deportováni a přijdou například o právo používat britské zdravotnictví, (zabýval se tím jmenovitě list Guardian, Human Rights Watch v Bruselu a další organizace) se britské ministerstvo vnitra Janu Čulíkovi v reakci na jeho brutální stížnost na jeho stránkách omluvilo.

Jan Čulík ignoroval na zmíněných stránkách předem dané irelevantní otázky, stěžoval si, že stránky vůbec nedávají občanovi možnost upozornit na chyby ministerstva a ministerstvo se nedá kontaktovat, což charakterizoval jako kafkovskou praxi, horší než za komunismu ve východní Evropě, a upozornil, že vyhrožovat držiteli britského občanství deportací či odepřením přístupu ke zdravotnictví je nezákonné.

Poté, co se případem v šokujícím článku zabýval list Guardian, který jmenoval i  Jana Čulíka jako příjemce tohoto kontroverzního dopisu, se mu britské ministerstvo vnitra omluvilo a potvrdilo, že držitelů britského občanství se dopis netýká, "neboť britská imigrační služba  se nezabývá britskými občany":


(...)

Článek v deníku Guardian vyvolal v Británii obrovskou pozornost. Janu Čulíkovi vyjádřil osobně sympatie a podporu i rektor Glasgow University Professor Sir Anton Muscatelli.

Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch ve středu o této omluvě informoval na svém Twitteru, avšak zdůraznil: Jan Čulík dostal omluvu, protože si ostře stěžoval. Kde je omluva britského ministerstva vnitra občanům, kteří si nestěžovali?

 16596

Sputnik zbla máš, nebo blamáž?

20. 5. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Další z mnohých neočekávaně očekávaných problémů vakcíny Sputnik. V médiích se mezitím objevují informace o tom, že pan Prezident věděl o Vrběticích dřív, než sám přiznával. Na týden se ponořil do studia, aby se věnoval konstrukci neexistujících vyšetřovacích verzí, jak to ruští tůristi skoro nebyli. Vymyslel jednu navíc, paní Marie vymyslela ještě ještě víc. To je prosím pan prezident a paní ministryně spravedlnosti. Otevřeně vystupují proti jediné vyšetřovací verzi.

 16964

Kolo kolo mlýnský v Radách se toč!

20. 5. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 17 minut


Slečna Lipovská & Jana Bobošíková

Dozorčí komise Rady ČT zjistila, překvapivě, že paní Lipovská nic nezjistila, nepřekvapivě, ač se v pochodu na vlastní Řím obrnila orgánem navýsost policejním. Radní Lipovská si policejní supervizi vydupala vybájením historek z ČT podsvětí. Jelikož to klaplo na výbornou, za přispění nezištné pomoci poslanců SPD, tak ochranu policejním orgánem můžeme očekávat i nadále. Akce: „Policie jde do toho s námi“ totiž přinesla záporné scéně kladné body. Krása.

 17164

Hugh Hefner, přední český "opičák" a moje tajné setkání v Playboy Mansion

20. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 16 minut


Právě jsem se vrátil z návštěvy Hugha Hefnera v takzvané Playboy Mansion v Holmby Hills v Los Angeles. Poté, co jsem odmítl zveřejnit, že 111 židů, předem varovaných izraelskou tajnou službou Mossadem, nebylo během útoků z 11. září 2001 přítomno ve Světovém obchodním středisku (majitel časopisu Redhot, jehož jsem byl šéfredaktorem, to četl na indymedia.org - to byl tehdy jeden z prvních serverů šířících fake news), byl jsem z toho týdeníku vyhozen.

Ale okamžitě mi zavolali z časopisu Playboy, abych převzal tamější šéfredaktorské místo od populární spisovatelky Báry Nesvadbové, která odcházela, takže potřebovali jméno, které bude následovat ve stopách Arnošta Lustiga, který tento slavný erotický titul v jeho české verzi dříve redigoval. Po svém příchodu jsem si všiml, že  v autě před sídlem české kanceláře časopisu Playboy sedí Andrej Babiš.

30744

Tisková zpráva

Protest proti vyvěšování vlajky agresora

20. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Zástupkyně Sdružení Přátel Palestiny a Židovského hlasu solidarity dnes vyjádřily protest proti vyvěšování izraelské vlajky na státních budovách v ČR, a to ve chvíli, kdy tento agresor páchá válečné zločiny.

Izrael je dle mezinárodního práva okupační mocnost, která drží 2 miliony obyvatel pásma Gazy pod patnáctiletou devastující blokádou, přičemž polovina obyvatel Gazy jsou děti. Probíhající bombardování civilních budov v Gaze si do dnešního dne vyžádalo více než 200 obětí, mezi kterými je 63 dětí. Masivní bombardování Gazy, pod kterým jsou pohřbívány celé rodiny, si nezaslouží solidaritu, ale odsouzení. Když okupant porušuje veškeré zásady mezinárodního humanitárního práva a chová se jako teroristická entita, která masakruje celé rodiny, včetně dětí, není možno mluvit o obraně, ale o agresi okupanta vůči okupovaným.

Brazilský ministr životního prostředí obviněn, že stojí v čele mafie nelegální těžby dřeva v Amazonii

20. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


Brazílie se ve středu překvapivě probudila ke zprávě, že federální policie na příkaz Nejvyššího soudu provádí razie do domů a bytů ministra životního prostředí Ricarda Sallese a 33 dalších lidí, kteří s ním pracovali v jeho rezortu, plus dům ředitele vládní instituce  IBAMA (Brazilského institutu pro životní prostředí a přírodní zdroje). Byly prohledány jejich domy a kanceláře, dokonce i samo ministerstvo životního prostředí a policie si odnesla všechna počítačová zařízení, mobilní telefony a dokumenty.

30714

Lvi, anebo opice?

20. 5. 2021 / David Marenčák

čas čtení 6 minut

Jsem si vědom toho, že laické psychologizování mnoharozměrných sociologických a politických jevů je vždy velmi ošemetné a svým hrubým záběrem nutně zjednodušující, nepřesné. V současné situaci vzkypělých vášní, řevu „fotbalových tribun“, dechberoucí iracionality nejrůznějších záští, nelze psychologický aspekt přehlédnout.

Nelze si nevšimnout toho kontrastu s proklamovaným, předstíraným a skutečným, žitým – zvláště u lidí, kteří se jinak od rána do večera zaklínají racionalitou, rozumností, objektivitou, nadvěcností, každého kibicují s mediálními gramotnostmi, kritickým myšlením, apelují na vzdělávání, ale jak jde o nějaká témata pro ně emočně nabitá, chovají se hůře než malé děti s nulovou frustrační tolerancí. Co děti, kmenoví primitivové, kteří ve vteřině umí zahodit všechnu vysokou morálku, ctnost, slušnost, centrismus, liberálnost, humanismus, toleranci a provolávají smrt, požadují ničení, zabíjení, odsuzují a soudí rychleji než pouliční soudce lynč a není jim tento doublethink ani trochu trapný.

20660

HOMELESS TALES

Nejukecanější je Adámková

20. 5. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 7 minut

Co je, kdo to tam žvaní?

Ale zas Adámková. Rychle zavři, než nás uvidí.

Musíme se před ní schovávat, protože tu je místy i 60 lidí zaráz, ale starší ukecaná dáma s dlouhými šedými vlasy by byla nejraději, kdybychom se věnovali celý den jenom jí a jejím historkám. Má jich tisíce, všechny samozřejmě končí stejně a to tak, (pozor velký SPOILER!) že jí někdo ukřivdil. Tak tady ale končí všechny historky. Je to určitá obdoba vězeňských historek, které zase všechny končí tím, že dotyčný sedí neprávem.

Další ze série příběhů lidí bez domova, které autor sepsal na základě své osobní pracovní zkušenosti.

30103

Potravinářské řetězce čelí obvinění, že se podílejí na ilegálním ničení pralesů v Amazonii

20. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Tři z největších potravinářských podniků na světě byly obviněny z nákupu sóji od farmáře spojeného s nelegálním odlesňováním v brazilské Amazonii. Cargill, Bunge a Cofco získávají sójové boby od čínské firmy Fiagril a nadnárodní společnosti Aliança Agrícola do Cerrado. Sójové boby byly podle nového šetření údajně dodány farmářem, jenž byl pokutován a několikrát sankcionován kvůli ničení celých pásů deštného pralesa. Sójové boby jsou klíčovou složkou krmiva pro drůbež, prasata a dobytek, a to zejména pro zvířata chovaná na velkých farmách, informuje list Guardian.

 16451

Přečetli jsme

Kdo sdílel hlavní články o pandemii na českém Facebooku

20. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Které skupiny poháněly sdílení nejúspěšnějších konspiračních i mainstreamových článků na Facebooku? A lze v jejich sdílení najít nějaký signál podezřelého chování? Na to se pokusíme odpovědět v dnešním díle našeho seriálu. 

Hned na začátku je třeba říct, že Facebook nedává k dispozici žádná detailní data o sdílení osobními účty uživatelů či informace o sdílení v Messengeru nebo v neveřejných skupinách. Zato ale novinářům a akademickým výzkumníkům zdarma poskytuje nástroj CrowdTangle, který umožňuje vyhledávání ve stránkách a bez členství ve viditelných skupinách.

Pomocí tohoto nástroje jsme vyhledali 100 nejsdílenějších článků na českém Facebooku na téma pandemie.


Celý text ZDE

 16478

Bidenova vláda je spolupachatelem izraelského zabíjení v Gaze

20. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Obhájci lidských práv zkraje týdne varovali, že Bidenova administrativa prohlubuje americkou spoluvinu v probíhajícím Netanjahuově masakru civilistů v Gaze, a to tím, že tlačí na prodej precizně naváděné munice v hodnotě 735 milionů dolarů pro Izrael. Izraelská armáda při leteckých náletech na Pásmo Gazy použila bomby a rakety vyrobené předními americkými vojenskými kontraktory, jako je Boeing a General Dynamics, aby do základů zničila hlavní budovy v Gaze, včetně věžáku, kde sídlily redakce Associated Press a Al Džazíry, píše na webu commondreams.org Jake Johnson.

Aktualizace: Kongresmanka Alexandra Ocasio-Cortez hodlá představit rezoluci, která by prodej těchto zbraní zablokovala.

30737

Iracionální podkuřování Izraeli je amplifikováno českým mediálním marasmem

20. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Izraelská armáda už druhý týden brutálně bombarduje a ostřeluje Pásmo Gazy, a to navzdory stále intenzivnějšímu mezinárodnímu pobouření a opakovaným apelům volajícím po příměří. Tel Aviv minulý týden získal zelenou od Bidenova Bílého domu, který svému klientovi hodlá dodat zásilku „chytré munice“ v hodnotě 735 milionů dolarů. Přestože Hamás už minulou středu nabízel Izraeli klid zbraní, po němž volá Egypt, Jordánsko, Katar, Norsko, Tunisko, Čína a další země, Spojené státy v Radě bezpečnosti OSN třikrát zablokovaly rezoluci o příměří a nadále tak svému klientovi poskytují bianko šek k devastaci obléhané Gazy. I když americký prezident Biden po deseti dnech izraelského blitzkriegu volá po deeskalaci násilností, izraelský premiér Netanjahu vyjádřil „odhodlání pokračovat ve vojenské operaci, dokud nebude splněn její cíl“. Česká veřejnoprávní média však o tragickém dění na Blízkém východě až na malé výjimky tradičně informují naprosto ostudně, aniž by plnila svou základní funkci.

Neomalený cenzurní zásah vůči Kverulantovi

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kverulant.org nedávno na svých stránkách uveřejnil odhalení, že kardinál Duka převedl na svoji soukromou nadaci majetek církve v hodnotě nejméně čtvrt miliardy korun.  Dnes bylo Kverulantovi doručeno předběžné rozhodnutí,  ve kterém se mu zakazuje článek s názvem „Kardinál Duka tuneluje majetek církve“ nadále publikovat. Kverulant to považuje za neomalený cenzurní zásah. Kverulant ctí právní řád a tak článek stáhl. Kverulant se však bude u soudu domáhat zrušení rozhodnutí a bude na celé kauze dál pracovat.

za správnost Jan Urban, člen správní rady Kverulant.org

 17160

Jeho Eminence opět nakládá

19. 5. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


Pan kardinál Dominik Duka zveřejnil na Facebooku, kterak se stalo, že slečna Hana Lipovská se stala jejich nominantkou do Rady České televize. S potěšením kvituji, že o nominaci "rozhodly především vynikající (!!! pozn. JH) reference o jejím odborném zázemí: je členkou České společnosti ekonomické, Jednoty českých matematiků a fyziků a The American Economic Association." (A nikoli nějaká pazgřivá nenávist vůči veřejnoprávním médiím, jak by se snad mohl někdo domnívat).

Tak tedy:

Miloš Zeman zlikvidoval Řád Bílého lva

19. 5. 2021 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

 

Udělením Řádu Bílého lva srbskému autoritáři Aleksandaru Vučićovi zlikvidoval  Miloš Zeman toto české oficiální vyznamenání. Maasaryk rotuje v hrobě. Předchozí držitelé tohoto vyznamenání, pokud mají vůbec nějakou morálku, by ho měli vrátit.

Zeman se programově sdružuje s fašisty, diktátory a autoritáři. Pro budoucnost České republiky to bude mít opravdu neblahé následky.

Zřejmě jde také o podporu české oligarchie a šíření vlivu firmy PPF v Srbsku. Vučíć se tam snaží zlikvidovat nezávislé sdělovací prostředky.

Albín Sybera, Expanze PPF na Balkáně obnáší spolupráci s okolím srbské vládnoucí strany

 

Morálně zkorumpovaný český establishment je hrdý na podporu izraelské genocidy a apartheidu

19. 5. 2021 / Jan Darmovzal

čas čtení 7 minut

 

Mohutné protestní pochody a demonstrace na podporu Palestiny jsou organizovány napříč celým (nejen muslimským) světem. Je tak zcela evidentní, že lidé se mobilizují a dávají tak jasně najevo, že už mají po krk lživého izraelského narativu o tom jak židovský stát bezprostředně čelí palestinskému terorismu, který je pro něj existenční hrozbou. Všem lidem disponujícím elementárním rozumem je zcela jasné, že Izrael překročil veškeré hranice, a to nejen ty, které mu vyhrazuje mezinárodní právo, ale také všechny hranice týkající se lidskosti a morálky. Už před rokem 1948 až do dnešního dne to byli a jsou Palestinci, kteří čelí hromadnému vypuzování, pogromům, 73 let dlouho trvající kolonizaci a apartheidu ze strany Izraele.

 17158

Jakékoliv množství alkoholu poškozuje mozek

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Britská studie 25 000 lidí zjistila, že i mírná konzumace alkoholu způsobuje snížení hustoty mozkové šedé hmoty


Pro mozek neexistuje žádné bezpečné množství pití alkoholu, alkohol škodí všem částem mozku, zjistila britská studie. Čím více alkoholu pijete, tím více se vám zmenšuje objem mozku. Neexistuje žádná bezpečná hranice - jakákoliv konzumace alkoholu škodí. Postižen je celý mozek, nikoliv jen jeho některé části, jak se dosud usuzovalo, konstatuje vedoucí autorka studie, Anya Topiwala z University of Oxford.

Vyšší konzumace alkoholu je spojena s nižší hustotou mozku - klesá až o 0,8 procent. Alkohol také poškozuje integritu bílé mozkové hmoty, mozkovýá vlákna která jsou lešením pro miliardy neuronů vytvářejících šedou hmotu. Situaci zhoršuje vysoký tlak a nadváha.

Předchozí tvrzení, že pití červeného vína je pro organismus prospěšné, se ukázalo jako nesmysl.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Je zapotřebí zrušení apartheidu v Izraeli

19. 5. 2021

čas čtení 5 minut

V úterý se konala na palestinských územích okupovaných Izraelem i mezi Palestinci žijícími v samotném Izraeli generální stávka. V Izraeli se jí účastnilo překvapivě velké množství Palestinců. Channel 4 News k tomu interviewovaly jednoho jeruzalémského knihkupce:

 

Od minuty 5.50

Mahmoud Muna, majitel knihkupectví: Tohle je poprvé v mém životě, abych to řekl upřímně, kdy my Palestinci máme znovu pocit, že jsme propojení, předkládáme všichni v podstatě stejné požadavky. Žádáme svobodu, žádáme o ukončení tohohle rasismu, této diskriminace, tohoto apartheidu, který nás postihuje všechny stejným způsobem, i když jsme zeměpisně roztříštění, ten apartheid nás konečně sjednocuje. A tak to působilo dnes v ulicích Betléma a Ramallah, v Jeruzalémě, myslím, že naposledy byli Palestinci takto sjednocení v roce 1936 za britské vlády. Takže jsme konečně sjednoceni. A já doufám, že naše požadavky jsou jasné a zjevné pro mezinárodní společenství i pro Izrael, který nás okupuje už příliš dlouho.

Moderátor Channel 4 News Matt Frei
: Máte tuto jednotu mezi obyčejnými lidmi. Jak to proměníte v politickou jednotu? Ani Fatah, ani Hamas, ti to nejsou, že?

 17157

Já tímto žádám o ochranu. Já a dalších 1,6 milionu Palestinců

19. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Moderátorka, ABC News: Samozřejmě, obvinění přicházejí z obou stran. Jakou odpovědnost cítíte vy, že nese organizace Hamas za ty smrtící útoky, k nimž nyní dochází?

Tamer Nafar, palestinský rapper: To je ale iritující otázka. Proč pokaždé kdy člověk z Palestiny poskytne interview, vy od něho chcete, aby přijal odpovědnost. Přijmout odpovědnost za co? Já nemám armádu, já nevlastním žádné zbraně. Jediné, co mám jako rapper, jako hudebník, jako umělec, je mikrofon. A vy tady hovoříte o obyvatelstvu, které je ozbrojené. A vy mluvíte o tom, jakou máme my odpovědnost. My nemáme vůbec žádné nástroje. Proč, když jde o Izraelce a o Palestince, vy vždycky musíte nalézt způsob, jak ospravedlnit izraelské zločiny. Proč?

 17006

Češi v nerovnováze

19. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

22. dubna český ministr zahraničí Jakub Kulhánek spolu s šéfem kontrarozvědky Michalem Koudelkou předložili důkazy o ruském útoku ve Vrběticích, napsali Michael Weiss a Holger Roonemaa.

Varšava: Násilníci napadli muže s duhovými vlajkami. Zasáhla policie - proti mužům s duhovými vlajkami

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 Dva muži zaútočili na opoziční aktivisty, kteří šli po varšavských ulicích s vlajkami LGBT.

Naštěstí, v dnešní době jsou všichni takoví aktivisté na polských ulicích sledování policií "v zájmu jejich vlastní bezpečnosti".

A co že ta policie udělala? Zadržela ty aktivisty a násilníkům dovolila utéci.

Video níže:

Mezitím v Absurdistánu 176:

Korupce a zakazované protesty

19. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

 
Pokud vám bylo řečeno, že vládní komise pro vyšetřování pedofilie je jen loutkovým orgánem, který nedělá nic, možná budete chtít tento názor přehodnotit. Rozhodl jsem se ho přehodnotit, když jsem uslyšel, že komise  požaduje, aby jí episkopát poskytl veškeré údaje od kurie a církevních soudů ohledně zločinů kněžské pedofilie. Episkopát tento požadavek zvážil a reagoval:  „Zajímavý návrh, ale, ehm, ne, děkujeme“.  A komise nemůže dělat nic, protože nemá žádné právní nástroje, které by církvi nařídily tyto spisy vydat. Může o ně jen zdvořile požádat. Po svém přehodnocení jsem se tedy rozhodl vrátit se k svému předchozímu názoru: Komise pro vyšetřování  pedofilie je jen loutkovým orgánem, který vládě umožňuje předstírat, že ve věci církevní pedofilie něco dělá.

 16936

O sovětském původu Putinových žoldáků

19. 5. 2021

čas čtení 6 minut

V únoru 2018 byli obyvatelé ruského města Asbest překvapeni zjištěním, že několik jejich spoluobčanů zemřelo v syrském Chašamu, 4 000 km od domova. Když mediální hvězda listu Novyj děňMaxim Borodin dorazila do Asbestu, úmrtí byla dosud obestřena tajemstvím. Asbest leží ve Sverdlovské oblasti a je znám zejména svými továrnami na azbest, ale po pádu SSSR bylo obyvatelstvo tohoto průmyslového sídla tvrdě zasaženo. Chyběla práce a uživit rodinu bylo ve stále větší míře možno jen zaměstnáním u soukromých bezpečnostních agentur. Tento sektor od počátku 90. let zažil boom kvůli rizikům spojeným s podnikáním v tehdejším Rusku, napsal Ruslan Trad.

 17149

Planeta op(oz)ic, aneb Jak se střelit do nohy a provrtat si přitom hlavu

19. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: diego_cue/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Jak se dalo očekávat, Babišova vláda mimořádně zvrzla evropský postpandemický plán obnovy a deficitní ČR tím připravila o další miliardy. Také sousední Polsko se lehce zpozdilo za termínem vyhlášeným Evropskou komisí, jeho evropský plán obnovy je však součástí vlastního velkorysého programu inspirovaného rooseveltovským Novým údělem ("Polski Ład"). Možno tedy říci: Kéž by čaukabinet alespoň oPiSoval...

Zdravotní sestra, která zachránila Borisi Johnsonovi život, zhnusena odchází ze zdravotnictví: "Konzervativci nemají pro zdravotnictví respekt""

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Zdravotní sestra JennyMcGee, která loni na jaře v londýnské nemocnici hlídala po dvě noci na jednotce intenzivní péče vážně nemocného, covidem nakaženého Borise Johnsona, aby mu nepoklesla míra kyslíku v krvi na nebezpečnou úroveň, oznámila, že z absolutní deziluze nyní z britského zdravotnictví odchází, "protože Johnsonova vláda nemá vůči zdravotnikům a britskému zdravotnictví vůbec žádný respekt".

Izraelští televizní reportéři čelí násilí od židovských extremistů

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Televizní stanice v Izraeli jsou nuceny poskytovat svým slavným reportérům bezpečnostní ochranu před fyzickými útoky a výhrůžkami smrtí od židovských extremistů


Izraelský televizní okruh N12 byl nucen poskytnout trvalý bezpečnostní doprovot čtyřem ze svých reportérů poté, co v posledních dnech vznikla na sociálních sítích proti nim obrovská vlna nenávisti.

Izraelská policie zatkla jednu osobu za výhrůžky smrtí proti reportérce Daně Weissové.

Reportéři izraelských televizních okruhů Channel 12, Kan news a Channel 13 se v minulých dnech stali terčem fyzických útoků poté, co ultrapravicoví židovští extremisté začali v různých místech Izraele lynčovat své palestinské spoluobčany.

Lékaři bez hranic: V Gaze umírají civilisté, poškozována jsou i zdravotnická zařízení

18. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva  a fotografie organizace Lékaři bez hranic

V noci na neděli 16. května došlo k leteckému útoku na město Gaza. Zemřelo při něm nejméně 42 lidí, včetně 10 dětí, uvádí tamní ministerstvo zdravotnictví.


Bomby, které na oblast dopadly, zničily i sterilizační místnost a čekárnu kliniky Lékařů bez hranic.

Přístup vážně zraněných obětí útoků k lékařské péči je omezen, protože nálety poškodily i silnice.

Prioritou teď musí být zajistit vstup do oblasti dalším humanitárním pracovníkům a umožnit dovoz potřebného zdravotnického materiálu.

 

 16637

Koronavirus: Indie zaznamenala nový rekord v počtu denních úmrtí

18. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

 

V pondělí 17.5.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1126 denních nákaz, je to ve srovnání s pátkem 15.5. opět nárůst nákaz o 76 osob. Rozvolňování je v tomto kontextu v ČR šílenost, vzhledem k hrozbě indické varianty.   V ČR do 17.5.  zemřelo  29 933 lidí.  V nemocnicích je 1351 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 654 219 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 67 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 162 na 100 000 (v Británii je to nyní 23,5 nákaz na 100 000, přesto se tam silně obávají indické varianty, která postihla některá místa v severní Angli a ve Skotsku).

V pondělí 17.5. bylo v ČR očkováno 74 290 osob, ukončeno bylo očkování  jen 6359 osob. Důraz na očkování první dávkou je zjevně chybný, protože šíření nákazy brání až druhá dávka. První dávkou bylo dosud očkováno 3 104 828 lidí, druhou dávkou 1 088 822 osob.

- V severoanglických ohniscích nákazy indickou variantou končí s vážným průběhem covidu v nemocnicích ti občané, kterým byla nabídnuta vakcína, ale nenechali se očkovat. Veřejnost zuří. Andrew Lloyd Webber, známý autor muzikálů, řekl v rozhlase, že tito lidé by měli být ostrakizováni stejně jako osoby, které si sednou v opilosti za volant. Někteří posluchači volali v úterý dopoledne do rádia, že by se tito lidi měli z nemocnic vyhodit. Stephen Reicher, profesor sociální psychologie na St Andrews University upozornil, že na koronavirem můžeme zvítězit pouze, pokud budeme jednat solidárně s ostatními. Pokud se budeme chovat sobecky, poškodíme lidi v komunitě a nakonec i sebe.

- Vakcíny jsou vysoce efektivní. U více než 90 procent Britů vznikly po první dávce vakcíny AstraZeneca či Pfizer protilátky. U 96,42 procent lidí vznikly v období od 28 do 34 dnů po první vakcíně protilátky proti covidu, v období od sedmi do čtrnácti dnů po druhé dávce počet vzrostl na 99,O8 lidí s protilátkami. Studie zkoumala 8517 lidí v Anglii a ve Walesu. ZDE 

- Od pondělka 17.5. smějí Angličané chodit i dovnitř do restaurací, avšak imunologové varují, ať to lidé nepřehánějí. Koronavirus se hlavně šíří prostřednictvím aerosolů v uzavřených místnostech, a proto je návštěva restaurací stále ještě podstatným rizikem. pokud se lidi musejí setkávat v místnostech, je nesmírně důležité, aby otevřeli okna. Totéž platí o veřejné dopravě.  Epidemiologové také Brity varují, ať necestují do zahraničí. V Británii se v některých oblastech vážně šíří nakažlivější indická varianta koronaviru.

- Indie zaznamenala nový rekord v počtu úmrtí. 4329 mrtvých za posledních 24 hodin.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
23109