Hizballáh zveřejnil záběry z dronů, které podle něj ukazují klíčové přístavy v Haifě

19. 6. 2024

čas čtení 5 minut
Film pořízený nad Izraelem, pokud se potvrdí, by zdůraznil obtížnost zachycení útoků libanonského ozbrojeného hnutí

 
Hizballáh zveřejnil devět minut a 31 sekund trvající video, které podle něj představuje záběry z bezpilotního letadla, na němž jsou zachycena místa v Izraeli, včetně námořních a vzdušných přístavů klíčového severního města Haifa.

Distribuci záběrů avizovalo libanonské ozbrojené hnutí mimo jiné na svém kanálu Telegram a na několika kanálech doporučilo divákům, aby "sledovali a analyzovali" podle něj "důležité scény", včetně záhadného sdělení, že ukáže, co "dudek přivezl". Dudek je jak název dronu, tak ptáka, který je v arabské mytologii považován za posla.

 
Hizballáh v uplynulých osmi měsících vyslal do Izraele pozorovací a útočné drony,  souběžně s válkou v Gaze si vyměňuje palbu s izraelskou armádou.

Rozhodnutí odvysílat záběry, které obsahovaly záběry obytných a vojenských objektů v Haifě a jejím okolí, včetně přístavních zařízení, bylo zřejmě určeno jak izraelskému, tak širšímu mezinárodnímu publiku.

Pravdivost záběrů nebylo možné nezávisle potvrdit a nebylo jasné, kdy byly natočeny. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh však v listopadu prohlásil, že nad Haifu vysílal pozorovací drony.

Pokud se potvrdí, že záběry jsou pravé, pravděpodobně znepokojí izraelské bezpečnostní složky a naznačí ještě větší zranitelnost vůči náletům bezpilotních letounů, než se dosud předpokládalo, a to i s ohledem na skrytou hrozbu, že mohou nad Haifou přelétávat. Jedná se o významné populační centrum, kde žije 300 000 obyvatel.

Zdá se, že záběry ukazují části továrny patřící společnosti Rafael defence - včetně baterií Iron Dome, skladů raketových motorů, zařízení David's Slingshot a radaru.

IDF se k odvysílaným záběrům bezprostředně nevyjádřila.

USA a Francie pracují na vyjednání urovnání bojů podél jižní hranice Libanonu.

Záběry, pokud by se potvrdilo, že jsou skutečné, by podtrhly narůstající potíže, s nimiž se Izrael setkává při řešení hrozby ze strany Hizballáhu, včetně několika incidentů, kdy přilétající drony nebyly izraelskými systémy protivzdušné obrany detekovány, včetně nedávného útoku na skupinu izraelských vojáků, při němž zahynul jeden člověk.

Odborníci vyhodnotili, že Hizballáh používá kombinaci taktik, aby se vyhnul odhalení svých dronů, včetně létání nízko a používání více kanálů, aby se vyhnul rušící technologii.

Přestože bylo zachyceno asi 150 dronů, další se dostaly ke svým cílům, přičemž izraelští představitelé prozradili, že začali vynakládat miliony šekelů na boj proti hrozbě dronů.

Mezi oznámená plánovaná vylepšení izraelských systémů protivzdušné obrany patří modernizace systému Iron Dome, aby byl lépe vybaven pro boj s pomaleji letícími bezpilotními letouny, a opětovné zavedení vyřazených konvenčních protiletadlových zbraní, včetně systému Vulcan.

Zveřejnění záběrů bylo zřejmě načasováno tak, aby se shodovalo s návštěvou amerického vyslance Amose Hochsteina v Libanonu poté, co se den předtím setkal s vysokými izraelskými představiteli, včetně premiéra Benjamina Netanjahua.

Hochstein v Bejrútu vyzval k "naléhavé" deeskalaci přeshraničních přestřelek mezi Hizballáhem a izraelskými silami, které zuří od začátku války v Gaze.

"Konflikt ... mezi Izraelem a Hizballáhem trvá již dost dlouho," řekl prezidentský vyslanec. "Je v zájmu všech jej rychle a diplomaticky vyřešit - to je dosažitelné a zároveň naléhavé."

Navzdory Hochsteinově návštěvě regionu se zdálo, že v úsilí o snížení napětí na izraelsko-libanonské hranici nedošlo k žádnému průlomu, přičemž zprávy z Izraele naznačují, že Hochstein nevidí žádné vyhlídky na významný posun, dokud válka v Gaze pokračuje.

Po několika dnech relativního klidu mezi Izraelem a Hizballáhem o víkendu, který následoval po ostřelování z minulého týdne, jež patřilo k nejtěžším v této válce, došlo v úterý opět k nárůstu nepřátelství.

Státní média v Libanonu informovala o útoku izraelského bezpilotního letounu na automobil na dálnici severně od pobřežního města Tyr. Nebylo bezprostředně jasné, kdo byl v autě a kolik lidí bylo zabito nebo zraněno.

Minulý týden Hizballáh vypustil stovky bezpilotních letounů a raket, včetně více než 200 za jediný den, a izraelská armáda na oplátku zasáhla cíle Hizballáhu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1981

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2024