Se sousedem od černého řemesla jsme se chytli u řezání dřeva za pusu a vymysleli, milá vládo, důchodovou reformu

17. 6. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

  (tedy - důchodová reforma pro jakoukoli nikoli asociální vládu)

  1. Odchod do starobního důchodu možný (nikoli povinný) bez ohledu na věk, po 40 odpracovaných letech, tj. již dostatečně opotřebovaný člověk.

  2. Do odpracované doby se plně započítá studium (včetně veškerého středního vzdělání = stimul ke studování), pracovní neschopnost, plný invalidní důchod, komplexní péče o jiného člověka namísto zaměstnání, mateřská a také čas strávený „na pracáku“, pokud pracovní úřad ani po nabídnuté a realizované rekvalifikaci nedokáže klientovi nabídnout práci odpovídající alespoň rámcově jeho zdraví, vzdělání a rekvalifikaci.

3. Žádné složitosti v podobě úlev dle druhu zaměstnání nebo předčasných důchodů, protože solidní lidé, kteří se nebudou vyhýbat práci, půjdou do důchodu ve věku kolem 55 let. Tedy v okamžiku, kdy se jejich zdraví zpravidla již významně zhorší a zdravotnický systém pak již stojí neúměrné prostředky udržet takového člověka v povinné 100% pracovní výkonnosti.

4. Pokud tento systém budeme směrovat například do roku 2030 (protože reformy se mají dělat s rozmyslem a v předstihu), řadu lidí do té doby nahradí RUR. Nebudou tedy chybět na trhu práce. Lidé, kteří celý život kverulují, jak by se práci vyhnuli, budou zřejmě nešťastní. To se ale zdá být jako přijatelná míra společenského neštěstí, na rozdíl od mnoha jiných.

5. Protože zdrojem výplaty důchodů není jakýsi důchodový fond, ale normální běžný státní rozpočet, je nutné posílit jeho příjmy. I velké hlavy už o tom mluví, ale stále nic. Tedy jen pro zopakování - daň z robotů, vyšší daně z vysokých zisků a vysokých příjmů, dobývání peněz státem z daňových rájů či budování státních podniků tam, kde „stát = občan“ nakupuje příliš drahé služby (např. výroba a dodávky léků a energií). Jednoduše řečeno silnější musí vědět, že pokud to neudělá sám, stát ho donutí podržet slabšího – opakem je feudalismus.


A nejdůležitější efekty takové důchodové reformy?

    Pozitivní tlak na celou populaci, aby preferovala přiměřenou práci před jiným způsobem prožití života, právě díky vědomí, že důchodový odpočinek přijde relativně brzy, tedy včas.

    Vnoučata zas konečně najdou své babičky a dědečky jinde než v jejich zaměstnání, což přispěje k lepší náladě v rodinách a tím zprostředkovaně třeba k lepším pracovním výsledkům nebo lepšímu zdraví populace a tak nižším nákladům na zdravotní péči.

    Úcta k lidem, kteří si své již v životě odpracovali.

1
Vytisknout
4497

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2024