V Mekce dosáhla teplota 51,8 stupňů Celsia. Zemřelo tam vedrem 550 poutníků

19. 6. 2024

čas čtení 5 minut

V Mekce zemřelo více než 550 poutníků na hadždž, teploty přesáhly 50 °C


Nejméně 320 mrtvých pochází z Egypta a saúdské úřady hlásí, že kvůli stresu z horka ošetřily více než 2 000 lidí.


Nejméně 550 poutníků zemřelo během hadždže, což jen podtrhuje vyčerpávající charakter pouti, která se letos opět odehrávala za spalujících teplot.

Nejméně 323 mrtvých byli Egypťané, většina z nich podlehla nemocem z horka, sdělili agentuře AFP dva arabští diplomaté, kteří koordinují reakce svých zemí.

"Všichni (Egypťané) zemřeli na následky horka" s výjimkou jednoho, který utrpěl smrtelné zranění při menší tlačenici v davu, uvedl jeden z diplomatů a dodal, že celkový počet pochází z nemocniční márnice v mekkánské čtvrti Al-Muaisem.

Diplomaté uvedli, že zemřelo nejméně 60 Jordánců, zatímco dříve v úterý Ammán oficiálně uváděl 41 mrtvých.

 

Podle agentury AFP se celkový počet mrtvých, o nichž dosud informovalo více zemí, zvýšil na 577.

Diplomaté uvedli, že v márnici v Al-Muaisem, jedné z největších v Mekce, je celkem 550 mrtvých.

Dříve v úterý egyptské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Káhira spolupracuje se saúdskými úřady na pátracích akcích po Egypťanech, kteří se během hadždže ztratili.

V prohlášení ministerstva se sice uvádí, že došlo k "určitému počtu úmrtí", ale neupřesňuje se, zda jsou mezi nimi i Egypťané.

Saúdské úřady oznámily, že ošetřily více než 2 000 poutníků trpících stresem z horka, ale od neděle tento počet neaktualizovaly a neposkytly informace o úmrtích.

V loňském roce bylo různými zeměmi hlášeno nejméně 240 mrtvých poutníků, z nichž většinu tvořili Indonésané.

Hadždž je jedním z pěti pilířů islámu a všichni muslimové, kteří na to mají prostředky, ji musí alespoň jednou absolvovat.

Podle saúdskoarabské studie zveřejněné minulý měsíc, podle níž se teplota v oblasti, kde se rituály konají, zvyšuje o 0,4 °C každé desetiletí, je pouť stále více ovlivňována klimatickými změnami.

V pondělí dosáhla teplota 51,8C u  Velké mešity v Mekce, uvedlo saúdské národní meteorologické centrum.

Novináři agentury AFP v Mině u Mekky v pondělí viděli, jak si poutníci lijí na hlavu lahve s vodou, zatímco dobrovolníci jim rozdávají studené nápoje a rychle tající čokoládovou zmrzlinu, aby jim pomohli se ochladit.

Saúdští představitelé doporučili poutníkům, aby používali deštníky, pili hodně vody a nevystavovali se slunci v nejteplejších hodinách dne.

Mnoho rituálů hadždže, včetně modliteb na hoře Arafát, které se konaly v sobotu, však zahrnuje několikahodinový pobyt venku během dne.

Někteří poutníci popsali, že viděli nehybná těla na okraji silnice a záchrannou službu, která se zdála být někdy přetížená.

Podle saúdských úřadů se hadždže letos zúčastnilo asi 1,8 milionu poutníků, z toho 1,6 milionu ze zahraničí.

Desítky tisíc poutníků se každoročně pokoušejí vykonat hadždž, aniž by si zajistili oficiální hadždžová víza, aby ušetřili peníze, což je o to nebezpečnější počin, že tito poutníci, kteří nejsou na seznamu, nemají přístup do klimatizovaných zařízení poskytovaných saúdskými úřady na trase hadždže.

Jeden z diplomatů, který v úterý hovořil s agenturou AFP, uvedl, že počet egyptských mrtvých byl "absolutně" zvýšen velkým počtem neregistrovaných egyptských poutníků.

Začátkem tohoto měsíce saúdští představitelé uvedli, že před hadždžem vykázali z Mekky stovky tisíc neregistrovaných poutníků.

Mezi další země, které letos hlásily úmrtí během hadždže, patří Indonésie, Írán a Senegal.

Většina zemí neupřesnila, kolik úmrtí bylo způsobeno horkem.

Pořádání hadždže je pro saúdskoarabskou královskou rodinu zdrojem prestiže a král Salmán má ve svém titulu uvedeno "kustod dvou svatých mešit" ve městech Mekka a Medina.

Saúdský ministr zdravotnictví Fahd bin Abdul Rahmán al-Džalajel v úterý uvedl, že zdravotní plány pro hadždž "byly úspěšně realizovány", čímž se zabránilo většímu výskytu nemocí a dalším hrozbám pro veřejné zdraví, informovala oficiální saúdská tisková agentura.

Virtuální nemocnice "poskytla virtuální konzultace více než 5 800 poutníkům, především kvůli nemocem z horka, což umožnilo rychlý zásah a zmírnilo možnost nárůstu případů", uvedla SPA.


Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2205

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2024