Ruské banky se poté, co přestaly obchodovat s dolarem a eurem, potýkají s nedostatkem jüanů

19. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Sankce proti moskevské burze, v důsledku nichž se zastavilo obchodování na burze v dolarech a eurech, způsobily nedostatek čínského jüanu na ruském mezibankovním trhu.

Ve čtvrtek 13. června banky podle statistik regulátora požádaly centrální banku o rekordní objem půjček v jüanech v historii. V rámci měnových swapových operací si úvěrové instituce půjčily od centrální banky 14,234 miliardy jüanů (174,24 miliardy rublů).

Poptávka po jüanu ze strany centrální banky vzrostla poprvé od začátku měsíce. V reakci na to se regulátor rozhodl rozšířit limity na swapové transakce, v rámci kterých půjčuje čínskou měnu proti zástavě rublů. Od pátku 14. června bude jejich maximální objem 20 miliard jüanů denně.

Nedostatek čínské měny byl způsoben tím, že mnoho účastníků trhu začalo vybírat jüany na účty v pobočkách čínských bank, řekl Franku RG zaměstnanec velké ruské banky. Půjčit si jüan na mezibankovním trhu se stalo téměř nemožným: Sazby se vyšplhaly na 27 % ročně, ale v pátek klesly k normálu.

Na trhu se objevily obavy, že po dolaru a euru bude moskevská burza nucena přestat obchodovat s čínskou měnou. Otázkou je, zda čínské banky budou pokračovat ve spolupráci s burzou a Národním clearingovým centrem poté, co obchodní platforma a její struktury spadly pod americké sankce, řekl bývalý prezident ACI Rusko Sergej Romančuk.

"Spíš ne než ano," je pesimistický. Možnost, kdy se v jüanu nebude obchodovat na burze, je také možná, souhlasí Oleg Abelev ze společnosti Rikom-Trust. Poté, co moskevská burza spadá pod sankce, se zvyšuje role malých čínských bank, které při obchodování fungují jako protistrany, zdůrazňuje.

Dceřiné společnosti velkých čínských bank v Rusku ve čtvrtek zastavily vypořádání v dolarech a eurech, řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený se situací. Podle něj by tyto banky mohly provádět platby v dolarech a eurech na účty ve svých mateřských strukturách v Číně, ale kvůli sankcím proti burze takové operace zastavily.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2470

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2024