Gaza: Otřesné záběry umírajících dětí, které vám česká média neukáží

18. 6. 2024

čas čtení 5 minut
Reportáž Channel 4 News o utrpení dětí v Gaze v důsledku barbarských akcí izraelské vlády, včetně uzavření hraničního přechodu, které brání ošetření nemocných dětí. Přesto vláda Spojeného království stále prodává zbraně těmto vrahům.



Moderátor, Channel 4 News, pondělí 17. června 2024, 19 hodin: Je to už více než měsíc, co Izrael zahájil ofenzivu v Rafáhu. Izrael tvrdí, že Hamásu zůstaly prapory, boje zuří v okolí tohoto jižního města, které bylo klíčovým uzlem pro distribuci pomoci v celém pásmu Gazy a jedinou možnou cestou z Gazy. Nyní, s rostoucími obavami z obrovské míry  hladu, Izrael vyhlásil každodenní taktické pauzy, aby zvýšil přístup pro pomoc. Ale pro některé je již příliš pozdě, jak hlásí náš zahraniční zpravodaj Sekunder Kermani, a varování: tato reportáž obsahuje mimořádné znepokojující záběry.

Reportér: Rodinný den na pláži. Šťastné děti se cákají ve vlnách. Toto je sedmiletá Henan s bezstarostným úsměvem hrající si v písku. Pohled na její život před izraelským útokem na Gazu. Takto vypadal její mladý život - teď to byly  kosti vyčnívající skrz kůži. Bolestivě podvyživená zemřela v nemocnici nedlouho poté, co bylo toto natočeno.




V jejím rodinném malém stanu, její přeživší sourozenci také s očima dokořán od hladu.




Maka: "Před válkou Henan ničím netrpěla. Byla jako ostatní děti. Chodila do školy a domů se vracela sama. Byla zvyklá psát, mluvit, hrát si a dělat všechno možné. Pokaždé, když jsme se museli stěhovat z jedné oblasti do druhé, byla slabší než předtím."

Henanini rodiče během osmi měsíců museli opustit pět domovů. Za tu dobu se hladovění stalo tak běžným jevem, že téměř všechny děti v Gaze tráví celé dny bez jídla.

"V poslední době, kdy byla zdravá, velmi zeslábla. Vážila 27 kilo, ale kvůli nedostatku jídla a výživy, uzavření přechodů a obléhání, v němž žijeme, se její zdravotní stav dále zhoršil. Hodně trpěla."

Podle OSN došlo k obrovskému poklesu počtu kamionů s humanitární pomocí, které projíždějí na jih Gazy, protože tam zuří izraelská ofenziva. Izrael je obviňován z používání hladu jako válečné zbraně.

Izrael však viní OSN z toho, že pomoc nerozděluje dostatečně efektivně. Izraelská armáda vyhlásila taktické přestávky v bojích, aby umožnila dodávat více potravin a zásob. 

V terénu se zatím nepodařilo dosáhnout žádných změn. Toto je přechod Rafáh. Tento přechod byl jedním ze dvou na jihu, který se používal pro dovoz pomoci a pro obyvatele Gazy, kteří si dokázali zajistit povolení, jedinou cestou ven. Nyní je pod kontrolou izraelských vojáků.

Ti však do Gazy nepustí pomoc a nikomu nedovolí odejít. 


Pro desetiměsíční Sadil je odchod otázkou života a smrti. Trpí nebezpečně zvětšenými játry a slezinou.



Matka: "Nemůže odejít kvůli tomu, že Izraelci uzavřeli přechod. Její zdravotní stav se výrazně zhoršil, potřebuje transplantaci jater, aby si zachránila život. Její stav se stále zhoršuje. Řekli mi, že moje dcera umírá. Jsem samozřejmě matka. Doufám, že moje dcera bude moci odejít."

Repoortér: Sadil byla na seznamu pacientů s povolením k lékařské evakuaci, ale jen několik dní před tím, než měla být převezena do Egypta, byl přechod uzavřen. 

Nemocnice Al Aksa v Der al Ballah je jednou z mála stále fungujících v Gaze. Světová zdravotnická organizace uvádí, že je třeba evakuovat 10 000 pacientů k léčbě v zahraničí. 


Pro Abdula Majeeda je každý nádech bojem. Trpí cystickou fibrózou. Ale tohle byl on před válkou, žil normální život.


"Teď ho musím obracet, když chce změnit polohu," říká jeho bratr.


Je jako tělo bez života, kostra. Nezbylo z něj nic. Je to dvacetiletý mladý muž. Abdul Majeed tu nemůže dostat potřebnou péči, ale prozatím je v pasti.


"Po bombardování domu našich sousedů jsem se nadýchal jedovatých plynů z rakety kvůli zánětu plic, můj život byl zcela zničen. Apeluji na svět, aby otevřel přechod, aby se všem nemocným a zraněným dostalo ošetření."

Reportér: Izraelská ofenziva v Rafáhu pokračuje. Tvrdí, že zabil stovky bojovníků Hamásu. Rodiny v celé Gaze však trpí bídou, není z ní úniku a její konec je v nedohlednu.

0
Vytisknout
3681

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2024