Afričtí studenti v Rusku jsou nuceni jít do války na Ukrajině

19. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Ruské úřady nutí africké studenty a pracovníky, aby se účastnili války proti Ukrajině, a vyhrožují, že jim neprodlouží studentská a pracovní víza. Zejména ruská armáda využila Afričany při nedávných pokusech o postup u Charkova.

Rusko také rekrutuje lidi z Afriky, kteří porušili zákon. Stojí před volbou: Buď deportace, nebo účast na nepřátelských akcích na Ukrajině s následným ukončením trestního řízení, uvedl jeden z informovaných zdrojů. Zároveň existují případy, kdy se návštěvníkům podařilo policii podplatit: Zůstali v zemi a zároveň se vyhnuli odeslání na frontu.

Jeden ze zdrojů agentury Bloomberg poznamenal, že praxe nucení afrických studentů a dělníků k účasti ve válce vznikla na začátku invaze. Podle něj jsou Afričané využíváni k "riskantním útočným manévrům", aby se Rusové vyhnuli vysokým ztrátám mezi profesionálními, dobře vycvičenými jednotkami.

V únoru vyšlo najevo, že ruské úřady naverbovaly 15 tisíc Nepálců k účasti ve válce proti Ukrajině. Informovala o tom CNN s odvoláním na informované zdroje a také na poslankyni a bývalou ministryni zahraničí Bimalu Rai Paudialovou. Předtím se nepálská vláda obrátila na Moskvu s žádostí, aby neverbovala její občany do ruské armády.

Podle nepálského žoldáka Sumana Tamanga, kterému se podařilo vrátit z Ukrajiny do vlasti, ruští velitelé využívají cizince jako "potravu pro děla", a pokud odmítnou bojovat na frontě, vystavují je špatnému zacházení.

V lednu bylo oznámeno, že se na straně Ruska války účastnili žoldáci ze Somálska, Sýrie, Indie, Kuby a Číny. Moskva také rekrutovala srbské občany, kteří měli být posláni na frontu.

Jak řekl srbský náborář Dejan Berić na začátku tohoto roku, ruské velení zachází se Srby "jako s dobytkem" a nazývá je "cikány". A poté, co odmítli jít do "masového útoku" prakticky beze zbraní, byli žoldáci ze Srbska prohlášeni za "dezertéry a válečné zločince", stěžoval si tehdy Berić.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2021

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2024