Izrael zakázal vyučování románu o lásce mezi Izraelkou a Palestincem

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

"Poškodilo by to identitu izraelského národa"

Izraelská vláda zakázala vyučovat na izraelských středních školách román o lásce mezi židovkou a Palestincem. Údajně proto, že se izraelské úřady obávají, že by román mohl vést k vzniku většího množství sňatků mezi Izraelci a Palestinci.

Vyloučení románu Dorit Rabinyanové Život na hranici z roku 2014 z izraelských středoškolských osnov vyvolalo v Izraeli vlnu zuřivé kritiky. Kniha letos obdržela prestižní izraelskou literární Bernsteinovu cenu.

Informaci o zákazu přinesl nejprve deník Haaretz a ve čtvrtek ho oficiálním prohlášením potvrdilo izraelské ministerstvo školství. Činitel izraaelského ministerstva školství Dalia Fenig konstatoval:

"Dospívající mládež má tendenci situaci romantizovat a nemá v mnoha případech systematický pohled na věc, jehož součástí jsou i úvahy o nutnosti zachovat identitu národa a o dopadech asimilace."

Avšak Rabinyanová zdůraznila, že její kniha, jejíž příběh se odehrává v New Yorku, líčí jak podobnosti, tak rozdíly obou mladých protagonistů a sleduje izraelsko-palestinský konflikt z odstupu.

"Oba hrdinové tráví zimu v zahraničí a podaří se jim se navzájem dobře poznat, což by se nemohlo stát v zemi konfliktu," řekla v izraelském rozhlase. "Možná, že jejich schopnost překonat překážky konfliktu na Blízkém východě je to, co je pro ministerstvo školství hrozbou."

Součástí izraelských středoškolských osnov však jsou knihy na celou řadu konfliktních témat, jako je román Khirbet Khizeh z roku 1949, který líčí vyhnání Arabů z jejich vesnice izraelskými vojáky a Aa Trumptet in the Wadi, román z roku 1987 o láse mezi židem a křesťanskou Arabkou.

Izraelská televize informovala, že od zákazu prodej románu dramaticky vzrostl a moderátor televize se ironicky zeptal izraelského ministra školství, zda mu autorka za to poděkovala.

Bennett zákaz knihy hájil a přečetl pasáže z knihy, které charakterizuje izraelské vojáky jako "sadistické" a líčí lásku mezi Palestincem, uvězněným z bezpečnostních důvodů, a Izraelkou. "To by měly číst izraelské děti? Je to vrcholnou prioritou?" Dodal, že jeho úřad není ministerstvo kultury a mimo školy si lidé mohou číst, co chtějí.

Posledního čtvrt roku zuří v Izraeli násilí mezi Palestinci a Izraelci. Na izraelské straně zahynulo 21 osob a na palestinské 131 osob, takže mezi Izraelci a Palestinci vládne napětí.

Loni byli náboženští poslanci v izraelském parlamentu šokováni zjištění, že syn premiéra Benjamina Netanyahua má milostný poměr s nežidovskou dívkou z Norska.

Rabinyanová řekla v izraelském armádním rozhlase, že odmítnutí jejího románu je ironické, neboť "román se zabývá přesně tím izraelským strachem z asimilace do arabského prostředí, v němž existujeme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6687

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016