Finští klauni v ulicích demonstrují za přistěhovalce

22. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Nejprve se objevili "Ódinovi vojáci". Po celé měsíce muži v černém drží hlídky v ulicích několika finských měst a nosí protipřistěhovalecká hesla jako "Přistěhovalci nejsou vítáni". Nyní ale vznikla konkurenční iniciativa, která si z "Ódinových vojáků" dělá legraci. Muži a ženy převlečení za klauny chodí po ulicích s hesly jako "Sieg Fail!"


Video s klauny, kteří parodují hlídky v ulicích města Tampere, zachycuje aktivisty, jak hrají na tamburínu, metají kozelce a obecně se dobře baví. Muži v černém se tváří, že je to nezajímá.

Portál France 24 diskutoval s jedním z klaunů po emailu. Pelle Höpönassu tvrdí, že skupina "Ódinovi vojáci" je dokonce ještě legračnější, než ti, kdo se je snaží parodovat.

Militanti ze skupiny "Ódinovi vojáci", kteří o sobě tvrdí, že jsou vlastenci, kteří chtějí chránit Finy před "islamistickými nájezdníky", byli ve Finsku hodně kritizováni, kritizoval je i premiér Juha Sipilä. Ten varoval, že "občanské hlídky nemohou převzít autoritu policie". Místní policie ovšem tvrdí, že hlídky nemůže zrušit, protože neporušují žádný zákon. V listu Helsinki Times přistěhovalci uvedli, že je jedna z těchto hlídek obtěžovala.

Na rozdíl od sousedního Švédska, které přijalo velký počet uprchlíků, je imigrace pro Finsko relativně novou zkušeností. Vloni zde požádalo o azyl kolem 32 000 osob, zatímco v roce 2014 to bylo jen 3 600 žadatelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6624

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2016