Rozhovor Britských listů 41:

Proč se Češi nedokážou dohodnout, co by školy měly dělat

22. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



Bylo by šokující, kdyby zdravotnictví v České republice ignorovalo vědecký pokrok a odmítalo nové léčebné postupy, a trvalo na lékařské metodologii a praxi z doby před třiceti lety. Proč se tedy takovým způsobem chová Česká republika v oblasti školství? Proč se Češi nedokážou dohodnout, co by školy měly dělat? O tom hovoří s Břetislavem Svozilem, ředitelem základní školy v Deblíně a ředitelem projektu Open School Space v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Británie zřejmě přijme tisíce uprchlických dětí

23. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron uvažuje o tom, že přijme do Británie tisíce uprchlických dětí, které přišly do Evropy bez doprovodu dospělých. Roste totiž tlak na britskou vládu přijmout děti, které uprchly ze svých válkou zničených zemí bez rodičů.

Úřad britského premiéra uvedl, že ministři vážně zvažují apel od charitativních organizací, jimž stojí v čele organizace Save the children, aby Británie přijala nejméně 3000 uprchlických dětí bez doprovodu dospělých, které dorazily do Evropy ze zemí, jako je Sýrie a Afghánistán a o nichž varují odborníci, že jim hrozí vážné nebezpečí, že se stanou obětí pašeráků lidí.

Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn navštívil v sobotu uprchlické tábory v Calais a v Dunkirku a žádal od Camerona, aby nabídl dětem nejen útočiště v Británii, ale řádné domovy a vzdělání, stejně jako když Británie nabídla útočiště dětem, zachráněným před nacisty a přivezeným do Británie r. 1939.

Czech President Zeman: "The UNHCR project for schools about the refugees is dangerous and idiotic"

24. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

The UNHCR educational project about the refugees, which uses a comic and a film to allow schoolchildren to feel what it is like to be a refugee, is idiotic and dangerous, said Czech President Miloš Zeman on television on Sunday. He praised the Czech Social Democratic Education Secretary Kateřina Valachová for deciding that the UNHCR educational materials will not be distributed to Czech schools by the Czech Education Ministry.

"This is yet another idiotic project, created by the United Nations High Commissioner for Refugees, these comics," said Zeman. "It is just as naive as bolshevik propaganda, which was just as stupid," said Zeman, adding that the comic "simplifies the situation".

Zeman said that after being exposed to the UNHCR educational material, Czech children would behave according to its message when getting in touch with real immigrants and that would get them into trouble. "If they were women in Cologne, they would get into difficulties," he said. "All stupid propaganda is dangerous."

The UNHCR project is based on Swedish material and contains a comic and a film about the journey of an Afghan boy and a Kurdish girl to Sweden. Another film tells a fictitious story in which ten million Czechs must leave the Czech Republic after a nuclear catastrophe. They move to a fictitious Asian country where their arrival is met with protests. The Czech refugees are confronted with the problem of cultural integration into an alien country.

"I will not allow under any circumstances that children should be frightened like this," said the Education Secretary, adding that the material will not be distributed in Czech schools.

Source in Czech HERE

Evropa nově rozdělená

24. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


V roce 1967 Seymour Martin Lipset a Stein Rokkan v knize "Party systems and voter alignments: cross-national perspectives" popsali hlavní klasické politické dělící linie západní moderny: Vlastník-zaměstnanec, církev-stát, město-venkov, centrum-periferie.

Absence demokratických struktur je překážkou prosperitě

24. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Země, které nemají plně etablované, nezávislé demokratické struktury, se nikdy nedostanou do první ekonomické ligy

Způsob, jímž ruské tajné služby zavraždily v Londýně poloniem bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litviněnka, který ve svých knihách zdokumentoval a odhalil, jak silně jsou ruské státní tajné služby provázány s kriminální mafií, dokazuje, že se Rusko nikdy nevyhrabe ze svých ekonomických problémů a nikdy se ekonomicky nedostane do globální první ligy, argumentuje ekonom Will Hutton.

Vyšetřování Litviněnkovy vraždy, v jehož čele stál nezávislý soudce Sir Robert Owen, odhalilo svět pravidelného vraždění na zakázku, vraždění, které je vždy možno popřít, protože ho provádějí nájemní vrazi z gangsterských kruhů, které jsou provázány se státní bezpečností. Ani Čína nevraždí po světě své občany, pokud řeknou něco, co by prezident Xi Jinping považoval za pomlouvačné. Toto není zákon ani komunistické diktatury, ale zákon cara.

Norsko zastavilo deportaci uprchlíků do Ruska

24. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Norsko oznámilo, že na žádost Ruska dočasně zastavuje své kontroverzní deportace uprchlíků do arktických oblastí Ruska. "Až na další se nebudou konat žádné další deportace uprchlíků do Ruska. Rusko požaduje 'z bezpečnostních důvodů' větší koordinaci ohledně těchto deportací," tvrdí se v norském prohlášení.

Loni přišlo přes Rusko do Norska většinou ze Sýrie, z Afghánistánu, z Iráku a z Íránu asi 5500 uprchlíků. Mnoho imigrantů přijíždí na kole, protože ruské úřady lidem nedovolují hranici překročit pěšky a Norsko považuje lidi, kteří by uprchlíky převezli přes hranici svým vozidlem za "pašeráky osob".

Pravicová vláda v Norsku se v listopadu 2015 rozhodla, že nebude přijímat uprchlíky, kteří přišli z Ruska, protože "Rusko je bezpečná země". Uprchlíci ovšem většinou hovoří anglicky, čímž se domluví a uplatní v Norsku, nikoliv však v Rusku.

Děti v Londýně, jejichž mateřským jazykem není angličtina, mají lepší studijní výsledky než domácí děti

24. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Děti, chodící do školy v Londýně, jejichž prvním jazykem není angličtina, mají o něco lepší celkové studijní výsledky než děti, které vyrostly jen s angličtinou. Vyplývá to z oficiálních statistik britského ministerstva školství.

Britský premiér David Cameron nedávno oznámil, že se jeho vláda chystá testovat, zda se manželky imigrantů za několik let naučily anglicky, a pokud se ukáže, že to nezvládly, takové matky by mohly být z Británie deportovány a zbaveny práva žít v zemi, jejichž děti mají britské občanství, čímž by docházelo k rozbití rodin.

Oficiální statistiky ohledně výsledků maturitních zkoušek (GSCE) však dokazují, že být vychováván doma v jiném jazyce než v angličtině není nutně překážkou k akademickému úspěchu - a v některých případech je to naopak výhodou.

Proč jsou imigranti tak tvůrčí a úspěšní?

23. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Pokud se vám svět obrátí vzhůru nohama, vyvolá to u vás tvůrčí myšlení, upozorňuje Wall Street Journal

Zakladatelem eBay je miliardář Pierre Omidyar, íránský imigrant. Jedním ze zakladatelů firmy Google je Sergej Brin, syn ruských matematiků, který strávil dětství v Moskvě. Jerry Yang, zakladatel vyhledávače Yahoo! se narodil v Taipei. Syřan Steve Jobs založil Apple Mac.

Pohlédneme-li na historii intelektuálních a uměleckých gigantů, rychle zjistíme něco pozoruhodného: Mnoho z nich to byli imigranti a uprchlíci: Victor Hugo, W.H. Auden Vladimir Nabokov, Nikolas Tesla, Marie Curie a Sigmund Freud. Na vrcholu tohoto pantheonu stojí génius všech géniů - Einstein. Jeho annus mirabilis byl rok 1905, kdy vydal hned čtyři zásadní vědecké články, a to hned poté, co emigroval z Německa do Švýcarska.

Obrovské množství brilantních mozků rozkvetlo v cizím prostředí. Je to především pravda o USA. Spojené státy mají jen 13 procent obyvatel, kteří se v té zemi nenarodili, ale tito "cizinci" vlastní téměř třetinu všech patentů a čtvrtinu všech Nobelových cen, udělených lidem žijícím v USA.

Proč tomu tak je?

Right wing extremists from 14 countries met near Prague to organize Europe-wide anti-refugee demonstrations

24. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Antiislamic and anti-refugee activists from 14 countries met in Roztoky, Czech Republic, a town outside Prague, to organise a series of coordinated anti-refugee demonstrations in 14 different countries in Europe. The demonstrations will take place on Saturday 6th February and they will be linked by giant video screens. The demonstrations are planned for Germany, Czech Republic, Poland, Estonia, Finland, Switzerland and other countries. The primary organiser of the demonstrations is the German anti-refugee movement Pegida, which has now coordinated its activities with Czech right wing extremists Tomio Okamura from "Dawn - National Coalition", and Martin Konvička from "The Anti-Islamic Bloc". Konvička is being prosecuted in the Czech Republic for hate speech. The Roztoky meeting was attended by Tatiana Festerling, a Pegida leader, who told journalists in the Czech Republic that the policy of the German government towards the refugees is "a catastrophe".

Marek Černoch, the Deputy Chair of "Dawn - National Coalition" told the Czech newspaper Lidové noviny that he expects "thousands" of people to take part in the anti-refugee demonstration in Prague and "tens of thousands" to take part in the anti-refugee demonstrations in other European cities "because the citizens are very angry with what some Europen politicians, such as the German Chancellor Angela Merkel, are doing".

In connection with the Roztoky meeting, "Dawn - National Coalition" has published a declaration:

"We are aware of the fact that European civilisation, which has lasted for a thousand years, could be soon destroyed if islam conquers Europe. We are also aware that the European elites have betrayed us. This is why we say:

- We will not give up Europe to its enemies. We will fight political islam, the extreme islamic regimes and their European collaborators.

- We will not obey the centralist government of Europe. The rule of Brussels and of the global elites has brought us poverty, unemployment, corruption, chaos and moral disintegration. It is high time to do away with it.

- We regard it as an inalienable right of the citizens of every European country to defend their borders and to decide which immigrants to accept or reject  on the territory of their country."

Martin Konvička told journalists that the organisers of the demonstrations "are people who want to protect Europe from a vicious mediaeval ideology which is incompatible with the values of freedom, democracy and human dignity. They want to defend civic, human and political rights which the Europeans have won for themselves during the past thousand years."

Source in Czech HERE

Bavorsko začalo také krást uprchlíkům cennosti

23. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Po České republice, Dánsku a Švýcarsku začalo i Bavorsko okrádat uprchlíky o cennosti. Kritikové poukazují na to, že to připomíná chování evropských států vůči židovským uprchlíkům utíkajících před nacisty ve třicátých letech dvacátého století. Němečtí státní úředníci tvrdí, že vynucují federální zákony, podle nichž musejí žadatelé o azyl nejprve vyčerpat své vlastní finanční zdroje, než začnou dostávat státní pomoc.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann uvedl, že v jeho státě smějí úřady ukrást uprchlíkům veškeré cennosti nad 750 euro.

Na Twitteru vznikla ironická kampaň Save Switzerland, která argumentuje, že země, které se rozhodly krást uprchlíkům cennosti, jsou v tak zoufalé ekonomické a politické situaci, a jsou zničené válkou a hladomorem, že není zbytí - bez ukradení cenností uprchlíkům by nepřežily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Polsku se v sobotu konají ve 40 městech rozsáhlé protivládní demonstrace

23. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V sobotu se v Polsku od poledne konají ve 40 městech demonstrace proti vládě strany Právo a spravedlnost. Organizuje je Výbor na obranu demokracie (KOD). Nejnovější demonstrace jsou protestem proti novému zákonu o elektronickém špehování polských občanů. Předchozí protesty byly proti kontroverzním reformám soudnictví, veřejných médií a státní služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Živé vysílání polské televize ZDE

Google oznámil, že v Británii zaplatí zpětně daně ve výši 4550 milionů Kč

23. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Uhradí nesplacené daně i v Česku?

Firma Google se dohodla s britskými úřady, že jim zpětně zaplatí daně ve výši 130 milionů liber (4550 milionů Kč) a v budoucnosti bude platit vyšší daně. Zpětná splátka se týká neplacených daní za posledních deset let.

Google se dosud bránil, že dodržuje globální daňové zákony a že pokud má platit více daní v jednotlivých zemích, "musejí to opravit politikové".

V pátek však mluvčí firmy Google oznámil změnu strategie. Uvedl: "Budeme nyní platit daně na základě příjmů od inzerentu v Británii, což bude odrážet objem našeho podnikání v této zemi. O způsobu, jak jsou zdaňovány multinacionální firmy, se debatuje už mnoho let a mezinárodní daňový systém se proto mění. Naše dohoda s britským daňovým úřadem odráží tyto změny a je v souladu s nedávným doporučením OECD."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jižní Ameriku tvrdě postihuje virus Zika, šířený komáry

23. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Není proti tomu ani vakcína, ani léčba

Brazílii, Kolumbii a El Salvador postihla epidemie viru Zika, který šíří komáři. Epidemie způsobuje u tzv. mikrocefalii, tedy abnormálně zmenšený mozek u narozených dětí. Úřady v těchto zemích prodo doporučují ženám, aby se vyhnuly nejméně po dobu dvou let otěhotnění. Na mikrocefalii není žádná léčba a děti brzo umírají.

Zika je virus, přenášený komáry, který byl poprvé získán z opice v lese Zika v Ugandě r. 1947. První epidemie mimo Afriku, Asii a tichomořské ostrovy vznikly v květnu 2015, kdy se virus objevil v Brazílii. Od té doby se rozšířil do 18 zemí v jižní a střední Americe a v karibské oblasti. Virus nyní už postihl 1,5 milionu lidí.

Vládnou obavy, že k jeho dalšímu rozšíření dojde během nadcházejícího karnevalu v Brazílii a po světě ho rozšíří plánované Olympijské hry.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Egejském moři se v noci ze čtvrtka na pátek utopilo 42 uprchlíků

22. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

V noci ze čtvrtka na pátek se v Egejském moři utopilo 42 uprchlíků. Potopily se dva čluny. Jeden z nich u malého řeckého ostrova Kalolimnos, při čemž zahynulo 34 lidí včetně 17 dětí. Dalších 8 lidí se utopilo, když se potopil člun u ostrova Farmakonisi.

U ostrova Kalolymnos vylovily pobřežní hlídky z moře 34 mrtvol a zachránily 26 lidí. Není známo, kolik lidí se pohřešuje, i když na lodi bylo asi 70-100 osob.

O několik hodin předtím se potopil dřevěný člun u ostrovů Farmakonisi, poté, co narazil do skalisek. Čtyřicet lidí doplavalo ke břehu, jedna dívka byla zachráněna, ale šest dětí a jedna žena zemřely.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci zahynulo v Egejském moři letos v lednu už 113 lidí. Během loňského ledna to bylo 82 osob, a v roce 2014 to bylo 12 osob. Celkem od začátku roku 2015 zahynulo v Egejském moři už 900 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Ke sjezdu Zelených: Nezvolit Stropnického by byla politická sebevražda

22. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zelení mají před sebou volbu předsedy strany. Byli v poslední době v něčem relevantní politickou silou? Ano, byli, na pražské radnici. Sami by tam ale mnoho nedokázali. Pozoruhodný projekt, zvaný Trojkoalice, k jehož pevnosti jsem měl zpočátku velikou skepsi, se ukázal tak soudržný, že zvládl dlouho bránit zeleného náměstka primátorky Matěje Stropnického v této jeho klíčové funkci i přes odpor ČSSD a ANO.

Rozhovor Britských listů 40:

Syrský svědek: Co se dnes děje v Sýrii

15. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



Válka v Sýrii dál zuří, stejně jako protiuprchlická hysterie v České republice. Zajímavé je, že se nikdo neptá Syřanů na názor, co se děje v jejich zemi. Snažíme se to změnit. Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Robinem Maialehem, učitelem ekonomie na VŠE a VŠEM. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Deset letošních bezpečnostních krizí - a důvody, proč se je nedaří řešit

22. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Jonathan Prentice a Mark Malloch-Brown 19. ledna hovořili v Chatham House o deseti nejdůležitějších bezpečnostních krizích, které svět čekají v roce 2016 ZDE. Těmi jsou Sýrie/Irák, Turecko, Jemen, Libye, Boko Haram/oblast Čadského jezera, Burundi, Jižní Súdán, Afghánistán, Jihočínské moře a Kolumbie. - Dodejme, že většina zmíněných krizí reprezentuje trvající nebo vznikající ozbrojené konflikty, což znamená velkou výzvu nerealistickému sektářskému narativu, podle nějž prý žijeme ve světě, kde armády a ozbrojené složky obecně ztratily na významu.

Švédský ministr pro imigraci v Davosu: Jsme vázáni Ženevskými ujednáními. Evropa musí uprchlíky přijmout

22. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Dalším důkazem, jak rozzuření jsou četní západní politici vůči zemím, které odmítají příjmout svůj férový podíl uprchlíků, je rozhovor Channel Four News se švédským ministrem pro imigraci, natočený ve čtvrtek v Davosu:

"Kdyby každá země přijala 1 procento, Evropa má 500 milionů obyvatel. Mohli bychom přijmout 5 milionů lidí. Týká se to politického státnictví. Musíte hovořit se svými voliči a vysvětlit jim, že toto je něco, co musíme udělat. Protože máme morální povinnost to udělat. Jsou to lidi, kteří umírají, když se jim neposkytne ochrana a útočiště. Musíme se o ty lidi postarat."


(...)

Moderátorka Cathy Newman: Co takhle nouzově zakázat příchod uprchlíků? Vy jste hovořil o tom, že i Švédsko má své limity. Neuvažujete o nouzovém zákazu pro příchod všech imigrantů?

John Kerry: Uprchlickou krizi lze vyřešit

22. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Americký ministr zahraničí John Kerry oznámil v Davosu, že prezident Obama uspořádá letos na podzim k uprchlické krizi vrcholnou schůzku.

Cílem bude:

- Zvýšit o 30 procent finanční dary pro financování humanitární pomoci

- Zvýšit počet humanitárních dárců

- Nejméně zdvojnásobit počet uprchlíků přijatých do nových zemí

- Rozšířit o 10 počet zemí přijímajících uprchlíky

- Poskytnout milionu uprchlických dětí možnost školní docházky a milionu uprchlíků legální pracovní příležitosti

Soukromý sektor, občanská společnost i náboženské společnosti budou vyzvány, aby uprchlíky integrovaly a poskytly jim pracovní příležitosti.

Kerry zdůraznil, že není ohrožena bezpečnost států a společností: "Dá se to udělat tak, abychom zároveň uchránili bezpečnost svých států".

Zdroj: ZDE

České argumenty proti uprchlíkům jsou pořád úplně vedle

22. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Lidi v ČR pořád zkoumají, jaký z přijímání uprchlíků mohou mít prospěch, nebo zda je to poškodí, nebo bědují, že ČR to údajně „nezvládne“. To všechno je zcela mimo. Obávám se, že tento český narativ je úplně vedle. ČR stejně jako jiné státy má ZÁKONNOU POVINNOST těm lidem poskytnout útočiště, jinak totiž zahynou.

Argument, že „my sami máme málo a nedokážeme se o ty lidi postarat“ (mimochodem, oni se dokáží postarat sami o sobě, všude, kam přišli imigranti, došlo k velkému hospodářskému oživení) z Česka je globálně poněkud nepřesvědčivý vzhledem k tomu, že se chce, aby ČR přijala několik stovek uprchlíků, a daleko chudší země jako Jordánsko či Turecko se musejí starat o miliony.

Proč je to pořád nutno opakovat?

Jiný "český" protiuprchlický argument je otevřeně rasistický. Prostě "nechceme barevné podlidi". Proti takto otřesnému, a v české společnosti široce rozšířenému argumentu, se nedá dodat už nic. Ovšem ČR si těmito postoji opravdu rychle zadělává na vyloučení z civilizovaného okruhu evropských států. Dojde ke katastrofě a bude to katastrofa česká. Bohužel. 

Czech President Zeman: Economic migrants and disseminators of hate speech must be deported ... to Algeria

23. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

The refugee crisis will intensify in 2016 and the EU will have to start a wholesale deportation of refugees, said Czech President Miloš Zeman in an interview for the Právo daily on Saturday 23rd January. Muslim preachers, disseminating hate speech must be also deported without delay. For instance, the "Cologne imam who said that the sexually assaulted women were themselves to blame for the attacks because they were provocatively dressed should be deported straight away," said Zeman but could not confirm whether such imam really exists. Nevertheless, he said if he does not, there are many other muslim hate speech preachers.

In the interview, Zeman also demanded that the Dublin regulation should be fully adhered to and that people who have been refused asylum must be deported, as must be the majority of the imigrants who are economic refugees. The European Union must conclude agremeents with those countries who will be willing to accept the deportees. They should be deported, for instance, to Algeria.

In Zeman's view, the New Year's Eve sexual assaults in Cologne were fully to be expected because the Koran tells men to beat their women if they are disobedient. Islamic law gives a woman's testimony before a court only half of the weight of a man's testimony. Hence the muslim community has a different relationship to women than what is customary in Europe. "I am therefore amused that our suffragettes support muslim immigration," added Zeman.

In his view, it is not enough for the Czech Republic to refuse the EU immigration quotas, but it will be necessary to seal the Czech borders. If the EU does not want to commit suicide, it will start deporting the refugees as soon as possible.

Source in Czech HERE

Holandský premiér: V důsledku uprchlické krize budou možná otevřené hranice v Evropě zrušeny navždy

22. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Švédský premiér Stefan Löfven: "Nejsem naivní. Můj argument zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky, zní, že pokud tohle nevyřešíme, Evropská unie je ohrožena."

Holandský premiér Mark Rutte řekl v Davosu, že Evropa se blíží v uprchlické krizi bodu rozkladu a musí vypracovat společnou reakci, jinak hrozí, že se společné zásady Evropské unie rozloží. "Musíme to vyřešit během šesti až osmi týdnů," řekl.

Uvedl, že během prvních tří týdnů roku 2016 přišlo do Evropy 35 000 lidí a že se tento počet během jara zčtyřnásobí. Rutte se vyjádřil, že se Evropa musí nejprve pokusit zprovoznit Dublinský předpis, podle něhož mají uprchlíci žádat o azyl v první zemi EU, do níž přijdou. "Nikdo nechce zlikvidovat Schengen, ale jestliže je to jen systém pro dobré počasí, tak nepřežije."

Jordánská královna v Davosu: Nikdy není dobré jednat na základě strachu

22. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderátorka Cathy Newman: Jestliže žijí tisíce uprchlíků v táboře Džungle v Calais, daleko více tisíců uprchlíků je nacpáno v zemi nikoho mezi Sýrií a Jordánskem. Jordánsko přijalo 1,3 miliony uprchlíků. Tvoří nyní dvacet procent tamějšího obyvatelstva. Jordánsko jim poskytuje útočiště jen s nejvyšším úsilím. Channel Four News o tom v Davosu exkluzivně hovořily s jordánskou královnou Ranií, která je sama z rodiny uprchlíků. V rozhovoru hovořila o obrovském tlaku, který vzniká v důsledku uprchlického problému na její zemi:



Jordánská královna Rania: 90 procent těch uprchlíků žije v našich městech a vesnicích. Nejsou v táborech. A tím vzniká obrovský tlak na naši ekonomiku, na naší infrastrukturu, sociální i hmotnou. Víte, lidi si často o Jordánsku myslí nesmysly. Pletou si nás s bohatými zeměmi u Perského zálivu. Jordánsko netěží a nevyváží ropu. Byli jsme v obtížné finanční situaci i před příchodem uprchlíků.

George Soros v Davosu: Donald Trump dělá práci Islámského státu

22. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Miliardář a filantrop George Soros zaútočil v Davosu na Donalda Trumpa a obvinil ho, že dělá práci pro Islámský stát. Kritizoval i Teda Cruze, dalšího republikánského kandidáta na amerického prezidenta, že nahánějí muslimy k terorismu.

"Tím, že vyvolávají strach, Trump i Cruz dělají práci pro Isis," řekl Soros.

Finští klauni v ulicích demonstrují za přistěhovalce

22. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Nejprve se objevili "Ódinovi vojáci". Po celé měsíce muži v černém drží hlídky v ulicích několika finských měst a nosí protipřistěhovalecká hesla jako "Přistěhovalci nejsou vítáni". Nyní ale vznikla konkurenční iniciativa, která si z "Ódinových vojáků" dělá legraci. Muži a ženy převlečení za klauny chodí po ulicích s hesly jako "Sieg Fail!"

Z Káhiry do Kolína nad Rýnem: Je veřejné sexuální obtěžování skutečně zakořeněné v arabské kultuře?

22. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty


Sexuální útoky proti ženám v průběhu silvestrovských oslav rozpoutaly obrovskou vlnu nenávistných verbálních útoků proti migrantům v Evropě. Politické zneužívání těchto událostí zastřelo skutečnost, že sexuálně motivované násilí není pouze či primárně arabský nebo muslimský problém, píše na stránkách izraelského deníku Haaretz egyptsko-belgický novinář Khaled Diab.

Chvála deflace, ne však mezi bankéři

22. 1. 2016 / Petr Ježek

čas čtení 13 minut


Odborná i laická veřejnost je převážně pod náporem přesvědčování, že inflace je přirozený jev, který je při nízké úrovni prospěšný ekonomice. Prozatím se pouze v praxi potvrzuje, že všechny inflační ekonomiky trvale podléhají ekonomické nestabilitě a jevům obvykle označovaným za exogenní, tj. z hlediska systému vnější. Jenže vše je více než jen trochu jinak.

29359

Kurdistán, města duchů - a lidé, kteří do Evropy nechtějí

22. 1. 2016 / Markéta Všelichová

čas čtení 19 minut


„Zde žijí Kurdové, Arabové, Arméni a Turkmeni“, vítá nás nápis u vjezdu do Gire Sipi. Ve městě pak stejný plakát vídáme na několika místech. Kvůli specifické skladbě obyvatelstva má Gire Sipi vlastní, vysoce autonomní samosprávu. Potkali jsme Kurdy, kteří Gire s jeho okolím označují za čtvrtý kanton, oficiálně nicméně spadá pod Kobani. Městská rada, která byla před nedávnem ustanovena, má zastoupení z řad příslušníků všech menšin, povoleny jsou čtyři úřední jazyky.

Norsko vyhání ženy a děti za ruskou hranici v třicetistupňovém mrazu

21. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Uprchlická krize" v Evropě je důsledkem toho, že lidé, změkčilí konzumerismem, ztratili soucit. Možná ho nikdy neměli. Jak se říká, "mají to vykradený". Jsou zbabělí, sobečtí, zlí, a bojí se.

Střední Evropa se veze a ještě za to dostává zaplaceno

Černí pasažéři

21. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Aby mohli existovat černí pasažéři, musí k tomu být příhodné podmínky. Principiálně je možné být černým pasažérem jen tehdy, existuje-li dostatečná většina, která černými pasažéry není. Kdybychom všichni byli černými pasažéry, například ve veřejné dopravě, systém by přestal fungovat, protože náklady na veřejnou dopravu by nikdo nehradil. Jinými slovy, černí pasažéři spoléhají na to, že jich je tak málo, aby se mohli "vézt", a přitom byl systém zachován. Evropa v současnosti připomíná veřejnou dopravu: Jsou země, které hradí náklady systému, a pak jsou ty, které se snaží vézt, aniž by se na nákladech podílely. 

Kdo myslíte, že v ČR financuje modernizaci infrastruktury? Babiš to nebude...

21. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



Podle informací MF ČR dostává Česká republika po odečtu svých příspěvků do Bruselu ročně z Bruselu čistý příspěvek 8000 Kč na každého jednotlivého obyvatele České republiky. Je zjevné, že pokud bude mít Brusel vzdoru střední Evropy vůči rozdělování uprchlíků už plné zuby a tyto dotace zastaví, Česká republika bude mít podstatné problémy. Zdroj: ZDE

Bylo by zajímavé zeptat se lidí v Německu, v Rakousku a v Nizozemsku, kolik chtějí dál platit těm zemím, které odmítají celoevropskou politiku vůči uprchlíkům, které ale dále chtějí dostávat peníze za to, že jsou členy EU. A věřím, že se taková anketa už někde připravuje..., poznamenává Uwe Ladwig.

Kterak úspěšně bojovat proti bruselské tyranii

21. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Množí se v Česku hlasy, že bychom prý měli vystoupit z Evropské unie, nejpozději ihned. Prý nám neustále něco přikazuje a udělala z české ekonomiky kolonii. Tento přístup podporují zejména politici, kteří se vydatně přičinili o likvidaci českých finálních výrobců, a je tedy jen logické, že to chtějí na někoho hodit. Nicméně ti, kdo žádají referendum o vystoupení z EU, si počínají zbytečně donkichotsky. Stačí přece mnohem méně.

Vytvoření neliberální demokracie nemohlo být nikdy snazší

21. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Pro všechny, kdo touží evropské demokracie přebudovat na neliberální systémy, napsala stručný návod Eszter Zalan ZDE. Pár jednoduchých kroků, zvládne je i nepříliš nadaný politický podnikatel. Vyhrát volby s mlhavým emotivním příslibem návratu k zašlé minulosti, rozebrat ústavní systém brzd a rovnováh, převzít státní média a zastrašit soukromá, ovládnout finance a získat oligarchy, diskreditovat opozici a západní kritiky (pokud možno první vydávat za agenty druhých), vytvářet obraz nepřítele, proti němuž se neustále mobilizuje, a přepsat volební zákon.

Komu natočí Filip Renč další předvolební video? Zemanovi, nebo Babišovi? Nebo oběma?

Společensky vítaná míra prostituce

21. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Lída Baarová se údajně tahala s ministrem propagandy nacistického Německa Goebbelsem. I dobové fotografie ukazují, že osobní charisma tohoto človíčka muselo být skryté hodně hluboko, anebo byla jeho atraktivita prostě daná poněkud jinými předpoklady. Lída Baarová určitě věděla, co dělá. Stejně tak Filip Renč, režisér který si Lídu Baarovou vybral jako téma pro svůj další zbytečný film, ví, co dělá. Možná že se dokonce cítí být Lídou Baarovou dneška, kdo ví.

Czech Education Secretary distances herself from a UNHCR campaign for schools telling children that even they could become refugees

22. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Czech Education Secretary Kateřina Valachová said she and her ministry has nothing in common with an educational campaign prepared for Czech schools by UNHCR and the META organization. The campaign is based on Swedish material and contains a comic and a film about the journey of an Afghan boy and a Kurdish girl to Sweden. Another film tells a fictitious story in which ten million Czechs must leave the Czech Republic after a nuclear catastrophe. They move to a fictitious Asian country where their arrival is met with protests. The Czech refugees are confronted with the problem of cultural integration into an alien country.

"I will not allow under any circumstances that children should be frightened like this," said the Education Secretary, adding that the material will not be distributed in Czech schools.

Miroslava Němcová, an MP for the right-wing Civic Democratic Party (ODS) protested against what she saw as a "multicultural" content of the campaign.

Source in Czech HERE

Vnitřní dialog generace Y

Nevíme, co chceme, a bojíme se to říct

21. 1. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 5 minut

Zygmunt Bauman říkal, že svoboda a pocit jistoty jsou zároveň neslučitelné. A že v dnešní době upřednostňujeme jistotu před svobodou. Tou, za kterou naše předchozí generace mnohdy draze zaplatily.  

To jsou kecy, já pořád upřednostňuji svobodu. Protože když nemám jistotu co dělat, nemůžu se rozhodnout, tak mám pořád svobodu pohybu, a můžu se kdykoli zdejchnout do zahraničí, kde začínám od znova. Je to jednodušší. Žádné závazky, žádná odpovědnost.

Sarah Palinová obvinila Obamu z násilného chování svého syna

21. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Sarah Palinová, bývalá kandidátka na post vice prezidentky, bývalá guvernérka Aljašky a někdejší hvězda Tea party, radikálního křídla amerických republikánů, otevřeně podpořila Donalda Trumpa v jeho kandidatuře na prezidenta. Svého vystoupení na shromáždění na podporu Trumpa v republikánských primárkách využila k tomu, aby obhájila svého syna. ten byl na začátku týdne zatčen pro podezření z domácího násilí. jeho přítelkyně kontaktovala policii s obavou, že Track Palin, syn Sarah Palinové, spáchá sebevraždu. Palin byl následně obviněn z domácího násilí a držení zbraně pod vlivem omamných látek. Palin strávil rok v Iráku v řadách americké armády. Palinová omlouvá jeho jednání jako důsledek posttraumatické stresové poruchy způsobené pobytem ve válečné zóně. Trumpa podpořila údajně proto, že USA potřebují takového velitele, který se bude k veteránům chovat lépe než k ilegálním imigrantům.

Kompletní text Guardianu v angličtině ZDE

Bodláky Václava Duška

Růžové vyhlídky

21. 1. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Můžeme ztratit leda své světové důchody. Tak proč neprotestujeme, čeho se obáváme, na koho čekáme, na Godota snad? Napapaní strojvůdci pomyslného bujarého času prosperity s kapsama vyfutrovanýma nadměrnými platy se nezastydí, kdepak ruměnec, vy bláhoví staříci a stařenky. Zíráš na dopis a říkáš si - hrome, do aprílu ještě daleko, ne, to není možné... ale je, milá sedmá či osmá gumo, čtyřicet korun jsou také peníze. Hlavně nekušni. Jo, závist zrozená v dinosauří rudé době odšuměla daleko za humna... I chytrák Míla pochopil a příležitosti se uchopil a hnedka šlo o spící konta v miliardách. A že si zákonodárci přidali prachy a berou náhrady za náhrady a mají větší žaludky, potřebu lítat do tramatárií a přitom nežblebtnou cizím jazykem a s chybami pak naším - tedy ponašemu, kasáme si trika, strašíme EU, módně i Rusáky, vojenské šviháky a ...

Vařit pomalu

21. 1. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Když hodíte žábu do hrnce s vroucí vodou, vyskočí. Když žábu hodíte do hrnce se studenou vodou a tu posléze dovedete k varu, žába v hrnci zůstane a uvaří se. Žába si při postupném vaření zpočátku ničeho nevšimne a poté je již tak oslabená, že se z hrnce nedokáže dostat. A přesně to je princip, který je uplatňován mezinárodním finančním trhem nebo jeho nejsilnějšími hráči na jednotlivé státy. Nejdříve vložit do příjemně chladivé vody a následně zatopit pod kotlem.

Babišoviny dezinformují českou veřejnost o uprchlické krizi

20. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Jde zřejmě prostě o to, že Východoevropané se stylizují do pozice obětí, chudých příbuzných, kterým mají všichni ostatní povinnost pomáhat. Jakmile se ale "bohatší příbuzní" dostanou do problémů a potřebují solidaritu a pomoc od "chudých příbuzných", ti začnou vykřikovat, "ale ne, ne, my jsme ty oběti, musíte pomáhat nám!" Není divu, že pohár evropské trpělivosti už přetéká. Co může následovat, je pro střední Evropu opravdu nebezpečné. Je s podivem, že si to tamější politikové neuvědomují.

Zdá se, že v českých médiích převládla lživá konstrukce o tom, jak "my Češi jsme měli v uprchlické krizi pravdu, teď s námi souhlasí už celý svět, včetně Německa, že Evropu je nutno zadrátovat a žádné uprchlíky sem nepustit". To je podtext nejnovější zprávy Babišova serveru IDnes, nazvané "Citelně snížíme počet přicházejících běženců, slíbila v Alpách Merkelová". (Pomiňme, že česká média užívají - zřejmě záměrně - komunistického výrazu "běženec" namísto normálního, lidského výrazu "uprchlík"). V podtextu tohoto článku je samolibé zadostiučinění, že "Merkelová nyní říká už totéž, co takový prezident Zeman a my čeští xenofobové říkáme už dávno".

Nic by nebylo dál od pravdy. Merkelová chce snížení počtu uprchlíků, které bude nadále přijímat Německo, dosáhnout především vynucením férového rozdělování uprchlíků do všech členských zemí Evropské unie, protože skutečnost, že Německo nese za Evropu neúměrně velké břemeno uprchlíků, zatímco středoevropské země se jen posmívají a nedělají nic, je zcela zjevně naprosto neférová.

Jen blázen sebevrah by investoval do dolarových vládních dluhopisů dlužníka

Co sděluje aktuální masivní výprodej dluhopisů USA?

21. 1. 2016 / Petr Ježek

čas čtení 6 minut

Zadluženost USA je ve skutečnosti mnohem vyšší, než jak to sdělují oficiální data, jak již upozornil Lawrence Kotlikoff a upřesnil David Walker. Činí cca 65 bilionů USD místo oficiálních necelých dvaceti. Kolik dalších zemí cudně skrývá své narůžovo natírané zadlužení?

Evropská unie zruší "Dublinský předpis", požadující, aby uprchlíci žádali o azyl v první zemi

20. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropa se připravuje od března zrušit tzv."Dublinský předpis", požadující, aby uprchlíci zažádali o azyl v první členské zemi EU, do které vstoupí. Mluvčí Evropské komise konstatovala, že "ve způsobu, jímž funguje nynější Dublinský předpis, jsou systémové nedostatky. Připravuje také systém férového rozdělování uprchlíků, navzdory odporu středoevropských zemí.

Britská organizace Refugee Council poukazuje na to, že tzv. Dublinský předpis "byl vždycky nefunkční a je svou podstatou neférový vůči zemím, které leží na okraji Evropské unie". "Je absolutně jasné, že potřebujeme rovnější systém pro sdílení odpovědnosti za ochranu uprchlíků po celé Evropě, aby se jim umožnilo slučovat se s příslušníky jejich rodin."

"Ochrana uprchlíků není přece úkolem výlučně pro Řeky a Italy, oni prostě nemají možnost poskytovat pomoc za celý kontinent jen oni sami. Je životně důležité, abg všechny země Evropy vystoupily a nabídly pomoc zoufalým uprchlíkům, kteří hledají bezpečí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE BUDE PŘINUCENA OTEVŘÍT DVEŘE MNOHA UPRCHLÍKŮM V CALAIS:

Britští soudci: Británie musí vpustit do Británie čtyři žadatele o azyl z uprchlického tábora v Calais

20. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Tito čtyři mladí muži uprchli ze Sýrie loni v září a v říjnu dorazili do uprchlického tábora v Calais. Jsou hluboce ztraumatizováni svými zážitky a zažádali britskou vládu, aby projednala jejich žádosti o azyl v Británii.

Soudci Mark Ockelton a Bernard McCloskey byli informováni, že tito čtyři uprchlíci měli možnost od doby příjezdu do Calais strávit ve vytápěné místnosti jen jedinou noc.

Avšak britské ministerstvo vnitra odmítlo jejich žádosti o azyl podle "Dublinského předpisu", podle něhož by žadatel o azyl v Calais měl právo připojit se k rodině v Británii pouze, pokud už zažádal o azyl ve Francii a pokud by Paříž oficiálně požádal Británii, aby se žadatelé o azyl směli připojit k svým příbuzným v Británii.

Právníci syrských mladíků odmítnutí ministerstva vnitra úspěšně zpochybnili tím, že dokázali, že Dublinský systém nefunguje. Britští imigrační soudci ve středu rozhodli, že čtyřem mladíkům musí být umožněno žít v Británii u příbuzných, zatímco budou britské úřady zkoumat jejich žádosti o azyl. Soudci přijali jako důkaz písemnou žádost Syřanů o azyl ve Francii jako dostatečný důkaz, že tam požádali o útočiště, a mají ho tedy dostat i v Británii.

Podle Channel Four News to zřejmě znamená, že Británie bude muset do země vpustit více uprchlíků.

Jde o čtyři chlapce, jednoho sedmnáctiletého mladíka a jeho staršího bratra, který má duševní zdravotní problémy. Ten sedmnáctiletý mladík se o toho nemocného stará. A o další dva chlapce, jeden z nichž trpí posttraumatickým stresem a druhý má v Británii příbuzné. Všichni čtyři žijí v uprchlickém táboře v Calais.

Tyto čtyři případy vybrala humanitární nevládní organizace Citizens UK jako zásadní precedenty. Všichni čtyři tito uprchlíci jsou v táboře v Calais už mnoho měsíců a je tam zřejmě velké množství dalších lidí, kteří mají právo žádat o azyl v Británii. Takže středeční verdikt britských soudců pro ně bude dobrou zprávou.

Tyto čtyři uprchlické případy se vážou na dohodu Dublin III, zda Británie má povinnost přijmout uprchlíky, kteří už požádali o azyl v jiné členské zemi EU, ale mají příbuzné v Británii. To je jádro tohoto případu.

Právníci úspěšně argumentovali, že celý Dublinský proces, který dosud vynucoval, že uprchlíci musejí zůstat v první zemi EU, je naprosto nefunkční a je to otřesný chaos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní měnový fond: Vlna uprchlíků vyvolá v Evropě hospodářské oživení

20. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Migrace do Evropy zřejmě zvýší nárůst HDP prostřednictvím větších státních výdajů a dlouhodobé aktivaci pracovního trhu. Záporné dopady budou jen dočasné, uvádí analýza MMF.

Nedávný příchod uprchlíků do Evropy pravděpodobně v krátkodobé perspektivě zvýší hospodářský růst v Rakousku, v Německu a ve Švédsku, kam většina uprchlíků přišla, a dlouhodoběji povede k výraznějšímu oživení ekonomiky, pokud bude uprchlíci dobře integrováni do pracovního trhu, konstatuje analýza MMF.

Příchod uprchlíků do Evropy povede k "mírnému vzrůstu HDP" v důsledku větších státních výdajů na byty a sociální dávky pro žadatele pro azyl a v důsledku oživení pracovního trhu novými příchozími. Největší prospěch z toho budou mít Rakousko, Německo a Švédsko, které přijaly největší množství uprchlíků a mají nízkou míru nezaměstnanosti.

V důsledku příchodu uprchlíků se zřejmě zvýší HDP v celé EU v roce 2015 o 0,05 procent, v roce 2016 o 0,09 procent a v roce 2017 o 0,13 procent.

V dlouhodobé perspektivě bude pozitivní hospodářský dopad hlubší, pokud se uprchlíky podaří integrovat do pracovního trhu. V tom případě bude úroveň HDP v roce 2020 po celé EU o 0,25 procent vyšší než bez uprchlíků a v Německu, v Rakousku a ve Švédsku stoupne HDP o 0,5 - 1 procento.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V důsledku neshod o uprchlické krizi hrozí úplný rozklad Evropské unie

20. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Plán Berlína a Bruselu na povinné rozdělování uprchlíků vyvolá zřejmě v EU ostré mezivládní konflikty

Berlín a Brusel prosazují radikální změny evropské azylové politiky. Balík provázaných opatření z Evropské komise, který bude zveřejněn během několika týdnů, bude požadovat trvalé a povinné rozdělování uprchlíků do všech zemí Evropské unie v důsledku zrušení principu, podle něhož uprchlíci měli dosud žádat o azyl v první zemi EU, do níž přišli.

Zázračné PR: Jak Západ normalizuje vztahy s režimem organizujícím etnické čistky

20. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Sunnitští Arabové v Iráku žádají mezinárodní intervenci, která by zastavila etnické čistky prováděné proíránskými šíitskými milicemi v provincii Dijála ZDE. Tyto etnické čistky však zejména v centrálních oblastech Iráku probíhají přinejmenším od roku 2007. Výsledek? Západ normalizuje vztahy s režimem, který zločinnou politiku plně podporuje a dokonce organizuje výcvik milic, jež čistky páchají.

Uprchlíci dále přicházejí, navzdory mrazivému počasí, Tusk varuje, že se rozloží Schengen

20. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Evropa už má jen dva měsíce na vyřešení migrační krize, anebo se rozpadne schengenská zóna volného pohybu, což bude mít záporné hospodářské důsledky. To je vážným varováním od prezidenta Evropské komise Donalda Tuska, který je frustrován trvalou neschopností Evropy jakkoliv jednat.

Navzdory mrazu nepoklesl počet lidí, kteří se snaží dostat se na evropský kontinent, jak informuje naše mezinárodní editorka Lindsey Hilsum:

Jestliže je zima teď, o kolik horší to bude za několik dní. Teplota na hranici mezi Makedonií a Srbskem má poklesnout na -20 stupňů Celsia. Cesta už je teď nebezpečně zledovatělá. Brzo tu bude hluboký sníh.

Globální ekonomika se znovu propadá do krize - uspíší ji neřešená evropská uprchlická krize?

20. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

MMF varuje, že evropská uprchlická krize by mohla vést k zrušení systému schengenského volného pobytu v Evropě, který má klíčový význam pro hospodářský projekt Evropy.

Mezinárodní měnový fond v úterý snížil svůj odhad rozvoje světové ekonomiky. Velké znepokojení působí Čína. Je to druhá největší světová ekonomika, která nyní roste nejpomaleji za posledních pětadvacet let. Riziko spočívá v tom, zda se čínská stagnace promění v opravdovou ekonomickou krizi.

Paul Mason: Pokud si někdo pamatuje, jak vypadá normální hospodářské oživení - pro to se musíme vrátit zpět až o dvacet let - za normálního hospodářského oživení dochází k ekonomickému růstu, rostou i platy a roste i inflace. Úrokové míry zůstávají kolem pěti šesti procet, takže lidé, kteří spoří, mají možnost vydělávat úroky. My v současnosti zaznamenáváme růst, ale naprosto statickou inflaci, téměř nulovou inflaci, platy se nezvyšují a úrokové míry jsou tak nízké, že lidi vlastně spořitelnám platí za to, že si tam mohou ukládat peníze.

Nynější ekonomika, jak to řekl jeden ekonom, je jako Titanic bez záchranných člunů. Už všechny byly spuštěny. Kdyby ústřední banka zvýšila úrokové míry, potlačí tím růst ještě víc. To se tedy nestane. Velkým problémem je minimální inflace.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
51443