Pro stoupence czexitu: Gigantický výrobce letadel Airbus se připravuje odejít z Británie

22. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



The Times v pátek: Gigantická letecká firma Airbus se chystá zrušit investice v Británii. Desetitisíce pracovních příležitostí ohroženy kvůli brexitu


Druhý titulek na této titulní stránce pátečního deníku The Times je také výmluvný: "Trhat ovoce je větší zábava, než si myslíte," přesvědčuje zprostředkovatelna práce (britské) nezaměstnané." - Kontext: Británie dosud tvrdě závisela při sklizni ovoce a zeleniny na sezónních pracovnících z Evropské unie. Ti nyní v důsledku brexitu už nepřicházejí, a tak zelenina hnije na polích.

K tomu poznamenává jeden anglický komentátor na Twitteru: Součinnost těchto dvou titulků v dnešních Timesech je opravdu vražedná. Vede to k uvažování o budoucí britské vládní propagandě ohledně dovozu zboží: "Britské tuřínové víno je daleko lepší než ty francouzské splašky," informuje britské ministerstvo zemědělství. 


Obří letecká firma Airbus potvrdila, že uvažuje o likvidaci tisíců pracovních příležitostí v Británii. Rozhodla se "zmáčknout tlačítko pro krizové akce" v důsledku brexitu.

Airbus varuje, že zruší výrobu křídel letadel v Británii v důsledku obav, že od března 2019 už v Británii nebudou platit předpisy EU a vznikne nejistota ohledně celních procedur.

Hlavním problémem pro britský průmysl je skutečnost, že výrobky, které jsou označovány jako vyrobené v EU, se musejí skládat ze součástek vyrobených alespoň z 55 procent v EU. Británie po březnu 2019 už nebude v EU, což pro její podniky bude naprostou katastrofou.  Britští konzervativci, kteří tradičně podporovali podnikání, ho nyní ničí, protože fundamentalisticky a ideologicky prosazují brexit.

Airbus v současnosti generuje v Británii 100 000 pracovních příležitostí. Tato pracovní místa jsou nyní v důsledku brexitu ohrožena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7276

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018