Je načase vyloučit Maďarsko z Evropské unie

22. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Je to členský stát EU, který nenuceně porušuje základní demokratické normy a lidská práva a rychle se proměňuje v totalitní noční můru - a Evropská unie proti tomu nedělá nic, píše Owen Jones.

Maďarský parlament právě schválil zákon, který v podstatě znemožňuje v té zemi žádat o azyl. Sám akt pomoci migrantům a uprchlíkům byl zkriminalizován. Na nevládní organizace, které "podporují imigraci", byla uvalena daň 25 procent.

V tomtéž týdnu byl zrušen muzikál Billy Eliot po zlé homofobní kampani, kterou vedl provládní tisk, včetně tvrzení jednoho provládního maďarského listu, že tento muzikál by "mohl proměnit maďarské chlapce v homosexuály".



 

Ve své válce proti demokracii útočí Orbánova vláda zuřivě pomocí antisemitských tropů na George Sorose. Jiným terčem útoků Orbánovy vlády je budapešťská Středoevropská univerzita. Státní média podporují provládní propagandu a špiní opozici. Média, která se snaží být kritická vůči Orbánovi, jsou pod sílícím tlakem.

A to všechno se děje za mlčenlivého souhlasu poslaneckého klubu Evropské lidové strany (EPP) , který tento měsíc zasedal  ve Varšavě a proti Orbánovi neřekl jediné kritické slovo. Šéf EPP Manfred Weber, spojenec Angely Merkelové, dokonce Orbána veřejně bránil.

V nejmenším by měl alespoň být  aktivován článek 7 Lisabonské smlouvy, který požaduje, aby "všechny členské země respektovaly hodnoty Evropské unie". Hlasovací práva Maďarska by měla být suspendována a zavedeny by měly být i další sankce. Tento požadavek už vznesl výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, který vypracoval seznam 12 různých porušení občanských svobod, od oslabování soudnictví až po omezování svobody projevu.

Největší existenciální hrozbou Evropské unii je její mlčenlivost vůči šíření autoritářských tendencí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12215

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018