Trumpovu tiskovou mluvčí Sandersovou vyhodili z restaurace, protože pracuje pro Trumpa

23. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sanders informovala v sobotu, že byla vyhozena z restaurace, protože pracuje pro Donalda Trumpa.

"Včera večer mi sdělila majitelka restaurace Ren Hen v Lexingtonu ve Virginii, abych z restaurace odešla, protože  pracuju pro nynějšího amerického prezidenta, a tak jsem zdvořile odešla," řekla Sandersová a dodala: "Její činy vypovídají daleko více o níž ne o mě. Vždycky se snažím jednat s lidmi, i s těmi, s nimiž nesouhlasím, s respektem a budu to činit i nadále."

Majitelka restaurace Stephanie Wilkinson sdělila deníku Washington Post, že Sandersová už obdržela jídlo, když Wilkisonová k ní přistoupila a požádala ji, aby vyšla z restaurace ven.

Walter Shaub, bývalý Obamův poradce pro etiku a významný expert pro etické otázky, poukázal na to, že Trumpova mluvčí Sarah Sanders tím, že napsala na Twitteru o tom, že ji ve Virginii vyhodili z restaurace, porušila americké federální etické předpisy.

Shaub konstatoval: "Sandersová použila svůj oficiální vládní účet pro odsouzení soukromé firmy z osobních důvodů ... může ve svém volném čase útočit, na koho chce, ale nesmí přitom zneužívat své oficiální postavení."

 



"Asi jsem trochu blekotala, ale vysvětlila jsem, o co mi jde, přímo a zdvořile," řekla Wilkinsonová. "Vysvětlila jsem, že restaurace má určité standardy, které, myslím si, musí dodržovat, jako je poctivost, soucit a spolupráce. Řekla jsem, 'Ráda bych, abyste odešla.'"

Sandersová odpověděla, řekla Wilkinsonová, "To je v pořádku. Odejdu." Tisková mluvčí odešla spolu se všemi, kdo seděli u jejího stolu. Wilkinsonová dodala: "Nabídli, že zaplatí svůj účet. Řekla jsem, ne, to je na útraty naší restaurace."

Majitelka restaurace svého rozhodnutí vyhodit Sandersovou nelituje: "Udělala bych totéž znovu. Měli jsme prostě pocit, že jsou určité okamžiky, kdy člověk musí jednat podle svého přesvědčení. Tohle byl jeden takový okamžik."

Členové Trumpovy vlády jsou nyní terčem zuřivého odporu ohledně rozhodnutí odebrat více než 2300 dětí jejich rodičům na jižní hranici USA s Mexikem, které hrubě poškodilo pověst USA po celém světě.

K vyhození Sandersové došlo poté, co na Stephena Millera, vysokého poradce v Bílém domě odpovědného za Trumpovu "imigrační politiku nulové tolerance", a Kirstjen Nielsenovou, členku Trumpovy vlády odpovědnou za její realizaci, vyhodili za křiku z mexických restaurací ve Washingtonu.

Tisková mluvčí Sandersová odmítá odpovídat novinářům na otázky ohledně této imigrační politiky. Pondělní tisková konference v Bílém domě byla odložena o čtyři hodiny, než se Nielsenová vrátila letecky z New Orleansu. Další čtyři dny se v Bílém domě nekonaly žádné tiskové konference, což je velmi nezvyklé.

Brennan Gilmore zveřejnil na Twitteru fotografii psané poznámky z restaurace Red Hen, na níž je napsáno: "86 - Sara Huckabee Sanders". Číslo "86" v hostinecké branži v USA znamená "vyhodit".

 



Trumpova vláda není první, jíž se ve washingtonských restauracích dostalo mrazivého přijetí. Bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld jednou vzal svou rodinu do restaurace Buck's Fishing and Camping, jenže tam spolumajitelka a kuchařka Carole Greenwood oznámila, že nebude obsluhovat válečného zločince.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8582

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018