V Londýně se konala obrovská demonstrace Britů požadující druhé referendum o brexitu

23. 6. 2018

čas čtení 2 minuty






Asi 100 000 demonstrantů požadujících zrušení brexitu demonstrovalo v sobotu od 13 hodin středoevropského času v centru Londýna. Požadují, aby se konalo referendum o podmínkách brexitu.

Protest pod názvem The People's Vote, Hlasování lidu, uspořádala nyní dobře financovaná skupina organizací bojujících proti brexitu, v jejímž čele stojí organizace Open Britain.

K demonstraci promluvili někteří liberálnědemokratičtí, labourističtí a konzervativní politici. Nikoliv však předák Labouristické strany Jeremy Corbyn, který podporuje brexit, protože sní o vytvoření "socialismu v jedné zemi". Demonstranti skandovali: "Kde je Jeremy Corbyn?"



Podrobnosti a fotografie z demonstrace ZDE


Stoupenci brexitu ve vládě Theresy Mayové na ni naléhají, aby uskutečnila "tvrdý brexit" a aby neváhala "přestat s Bruselem jakkoliv vyjednávat". Ministr zahraničí Boris Johnson, který se na dotazy diplomatů, jak britská vláda řeší znepokojení britského průmyslu, který se obává ekonomické katastrofy, vyjádřil slovy, "Ať jdou podnikatelé do prdele!" ("Fuck business") požaduje od premiérky "plný britský brexit" a probrexitový ministr obchodu Liam Fox tvrdí, že Británie "to myslí vážně", že je připravena odejít z EU bez dohody. (Znamenalo by to pro Británii ekonomickou katastrofu, nikoliv však pro milionáře euroskeptiky, jako je Johnson a Fox.)

V Londýně se zároveň konají malé demonstrace opačného zaměření. Ultrapravicová oranizace za "Svobodu a jednotu Británie" bude požadovat "svobodu od EU, svobodu od terorismu, svobodu projevu, svobodu od zákona šaria a jednotu všech lidí bez ohledu na rasu či náboženství". Demonstrovat budou i příslušníci ultrapravicové English Defence League a protiislámské organizace Pegida.

Páteční průzkum veřejného mínění organizace Survation zjistil, že 48 procent respondentů podporuje referendum o podmínkách konečné dohody Británie s EU o brexitu, 25 procent respondentů je proti. Většina dotazovaných (v poměru 53 procent vůči 47 procentům) také uvíádí, že by podpořila setrvání Británie v EU, kdyby se referendum o brexitu konalo dnes.

Podrobnosti v angličtině ZDE





0
Vytisknout
9186

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018