O konzervativní kontrarevoluci v Evropě

7. 12. 2016

čas čtení 5 minut


Jak velký rozdíl může znamenat pouhých pár let, napsal Brian Whitmore. V prosinci 2013 byly evropské hodnoty na postupu na Ukrajině, v Gruzii a v Moldavsku. Nyní jsou na ústupu v samotném centru EU.

Rozhovor Britských listů 86:

Čeští politikové drsně zanedbávají školství

2. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



O tom, jak nedozírné škody působí České republice špatná politika české vlády vůči školství, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Danielem Münichem, ekonomem s CERGE, který se dlouhodobě zabývá vztahem ekonomiky a školství. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

O fenoménu falešných zpráv

7. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Žijeme v postpravdivé společnosti, již symbolizují brexit, Trumpovo volební vítězství a v neposlední řadě fenomén falešných zpráv. Zdá se, jako by fakta, pečlivé vyhledávání a ověřování informací nehrály v dnešní době tak významnou roli jako dříve. Falešné zprávy mají v očích spousty lidí magickou moc, neboť přinášejí přímočará fantastická odhalení a nevyžadují od svých konzumentů přílišnou intelektuální námahu. Bylo by však zrádné soustředit se pouze na negativní dopad falešných zpráv na společnost a opomíjet podhoubí, v němž tento fenomén nalezl takový dostatek živin, aby mohl ovlivňovat politické dění na obou stranách Atlantiku.     


OSCE vyjadřuje znepokojení nad pokusy polské vlády omezit svobodu shromažďování

7. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropští činitelé pro lidská práva vyjádřili vážné znepokojení ohledně dodatků, které minulý týden schválil polský parlament. Ty by vážně omezily svobodu shromažďování v Polsku, kdyby se staly zákonem. Vládnoucí strana Práva a spravedlnosti schválila v prvním čtením zákon, který je součástí řady nových zákonů, jejichž účelem je, jak uvádí vláda, posílit tradiční katolické a národní hodnoty. Zákon by poskytl ústředním politikům pravomoci zakazovat demonstrace.

Nemůžete nikdy vyřešit problém, který si ani nepřiznáte:

Končí Západ poražen ve válce, aniž si jí stihl všimnout?

7. 12. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Dlouho nad "ruskou hrozbu" povznesený analytik Mark Galeotti si v poslední publikaci věnované hybridní válce a napsané ještě v době předtrumpové ZDE nebere servítky. "Západ je ve válce. Není to válka starého typu bojovaná kanonádou, ale typu nového, bojovaná šustěním peněz, vřískavými mantrami propagandistů a nenápadným šeptáním špionů."

Odvolání proti rozhodnutí dát pravomoc parlamentu ohledně aktivace brexitu neprobíhá pro britskou vládu zrovna úspěšně

7. 12. 2016

čas čtení 5 minut



Naprosto brilantní lord Pannick během své prezentace k brexitu u Nejvyššího soudu

V úterý pokračovalo u Nejvyššího soudu v Londýně před 11 nejvýznamnějšími britskými soudci odvolání britské vlády proti nedávnému rozhodnutí nižší soudní instance, že britská vláda nemá pravomoc aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z Evropské unie bez souhlasu parlamentu.

V pondělí a v úterý dopoledne u Nejvyššího soudu prezentovali argumentaci londýnské vlády její právníci a soudě podle kritických reakcí soudců Nejvyššího soudu během prezentací právníků londýnské vlády, její argumentace zřejmě nebyla přijata zrovna pozitivně. V jednu chvíli byl právní zástupce londýnské vlády jedním ze soudců upozorněn, že se mu během pěti minut podařilo ctihodnému soudu předložit dva navzájem protikladné argumenty. "Budeme se muset rozhodnout při čtení transkriptu jednání, který z nich přijmout," poznamenal předseda soudu ironicky.

Úterý odpoledne bylo dobou, kdy argumenty proti vládě a ve prospěch pravomoci parlamentu předložil u Nejvyššího soudu snad nejbrilantnější (a velmi drahý) britský právník lord Pannick, zástupce podnikatelky Giny Millerové, která vládu žaluje, že nemůže jen tak aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy bez souhlasu parlamentu.

Jednání soudu se živě vysílalo na internetu. Asi hodinová prezentace lorda Pannicka byla naprosto brilantní. Připomínala soudní jednání s právníkem Perry Masonem v detektivkách od Earle Stanleyho Gardnera, poznamenává Jan Čulík.

Britský tisk si dovolil slovní hříčku: "Jednání u Nejvyššího soudu vyvolalo ve vládních kruzích Pannicku."

Angela Merkelová - poslední z klíčových Obamových spojenců

7. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Jen před několika měsíci německá kancléřka Angela Merkelová svedla dohromady lídry z USA, Británie, Francie a Itálie, aby diskutovali o krizích ve světě. Tento okamžik je zachycen na fotografii pěti politiků u konferenčního stolu. Když v červenci uspořádá summit 20 předních světových mocností, bude poslední, kdo z nich politicky přežil - a řada politik jejích partnerů se může obrátit opačným směrem.

Američtí židé a muslimové utvořili alianci proti nenávisti

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

V důsledků vlny xenofobní nenávisti, která se vzedmula v USA po vítězství Donalda Trumpa, se začali američtí židé a muslimové spojovat v překvapivé nové alianci, píše deník New York Times. Odkládají své neshody ohledně Izraele a spojují se v odhodlání vůči tomu, co může v USA nastat.

Jonathan Greenblatt, generální ředitel Anti-Defamation League (Ligy proti difamaci), uvedl v nedávném interview: "Židé vědí velmi dobře, co to znamená být identifikován a značkován, být registrován a odváděn stranou. V židovské komunitě to vyvolává velmi silné emoce."

Greenblatt vyvolal ovace ve stoje, když na konferenci své organizace v Manhattanu zdůraznil, že pokud kdy budou v Americe muslimové nuceni se registrovat, "toto je den, kdy tento hrdý žid se půjde registrovat jako muslim".

"Všichni z nás známe příběh dánského krále, který řekl, že jestliže židé v jeho zemi budou muset nosit žlutou hvězdu, bude ji nosit celé Dánsko."

Téměř 500 muslimských a židovských žen se tuto neděli účastnily v Madisonu ve státě New Jersey výroční konference Sesterství Salaam Shalom, organizace, která má nyní 50 poboček ve více než 20 amerických státech. Bylo to dosud největší taková konference. Na svých facebookových stránkách zaznamenává tato organizace nenávistné útoky proti židům a proti muslimům.

Ruská historička: Putinovo řízení státu stále více připomíná Stalina

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Jednou z nejtypičtějších charakteristik ruské politické moci je, že je neomezená, protože má jen malou vazbu na veřejnou tvář státu a není formalizovaná. To je i případ současného Putinova režimu, napsala Irina Pavlovová. A jde o jedno z "podstatných znamení", že jeho způsob vlády stále více připomíná způsob, jímž vládl Stalin.

Donald Trump urážkami na Twitteru prostě reaguje na to, co je před ním

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Za posledních 11 měsíců jsem s kolegyní Jasmine C. Lee analyzoval a zkategorizoval více než 14 000 výroků na Twitteru, které zveřejnil Donald Trump, píše Kevin Quealy v deníku New York Times. Každý devátý tweet byla urážka.

Tato práce pomohla odhalit jasný vzorec - který se od Trumpova vítězství v amerických prezidentských volbách nezměnil.

Mezitím v Absurdistánu: Cizí agenti, spermie jako léčba rakoviny a zatčení protikomunistického aktivisty

6. 12. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Takže strana Právo a spravedlnost měla pravdu! Polskou politiku se snaží zevnitř ovlivňovat cizí agenti. Naštěstí pro všechny byla krize už vyřešena poté, co byl propuštěn Robert Grey, náměstek ministra zahraničí.

Na druhé straně měla strana Právo a spravedlnost také pravdu, když tvrdila, že deník Gazeta Wyborcza učiní všechno, jen aby vládě ztížila práci, protože to byly právě tyto noviny, které vydaly článek, který upozornil na to, že Robert Grey, muž odjinud, který byl k překvapení všech jmenován náměstkem ministra zahraničí pro jednání se Spojenými státy, býval agentem CIA. Byl okamžitě propuštěn, ale ministr Waszczykowski, se svou známou obratností slona v porcelánu, vydal dementi, v němž se pravilo, že to, že Robert Grey utajil svou minulost spolupracovníka CIA, nebylo důvodem, proč byl propuštěn. Ale nyní, poté, co Matthew Tyrmand také přišel o své zaměstnání jako Waszczykowského poradce, můžeme předpokládat, že už v polské vládě nejsou žádní další cizí agenti. Takže lze bezpečně předpokládat, že všechny budoucí katastrofy v rezortu Waszczykowského bude možno přičíst jedině skutečnosti, že je to idiot.

Brazílie: Boj proti puči pokračuje

6. 12. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Brazilský Nejvyšší soud donutil k rezignaci předsedu senátu

Za méně než 100 dní přišla Brazílie o 1. prezidentku, o 2. předsedu dolní komory i 3. senátu. Také přišla o šest ministrů nové vlády.

V pondělí odvolala soudce od brazilského Nejvyššího soudu Renana Calheirose z funkce předsedy senátu. Nejvyšší soud minulý týden rozhodl, že kdokoliv, kdo je trestně stíhán nějakým soudem, nemůže zastávat funkci, která by mohla vést k jeho jmenování prezidentem republiky. Vzhledem k tomu, že byl Renan v pátek oficiálně obžalován z korupce, rozhodnutí odvolat ho z jeho politické funkce bylo důsledkem, avšak místní politickou scénu to šokovalo.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Donald Trump has invited Miloš Zeman, the islamophobic president of the Czech Republic to visit the White House

6. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

On Tuesday 6th December, Donald Trump spoke by telephone with  Miloš Zeman, the islamophobic and populist president of the Czech Republic, says a  press release from the Czech Presidential Office (in Czech)  HERE.

In the telephone conversation, Trump expressed his appreciation that Zeman "was the only European president to publicly support him" before the US presidential elections in November. Trump has invited Zeman to visit the White House. The visit is to take place in April 2017. Trump has accepted Zeman's invitation to the Czech Republic. (One of Donald Trump's former wives was Czech and his children are half-Czech.)

The Czech president Miloš Zeman stands seriously apart from most Czech politicians due to his strong xenophobia and islamophobia. Many commentators point to the fact that Zeman is, in fact,  Europe's answer to Donald Trump. Zeman has been disseminating hate speech, making strongly anti-islamic, unsubstantiated  public statements in order to whip up popular support for himself.   He has been condemned for this by UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra’ad Al Hussein for disseminating hate. 

Last year during the Czech National Day on 17th November, President Zeman sang the national anthem on stage with a proponent of concentration camps and gas chambers for muslims:



Zeman has been repeatedly warning in public against what he sees as the "menace of islam". This is one of his notorious statements:

"Unfaithful women will be stoned, thieves’ hands will be cut off and we will be deprived of the beauty of women because they will have to have their faces covered. I can imagine that in some cases this might be beneficial, though."

Here is a selection of some of other recent statements by president Zeman:

The UNHCR educational project about the refugees, which uses a comic and a film to allow schoolchildren to feel what it is like to be a refugee, is idiotic and dangerous, says Miloš Zeman

Miloš Zeman recommends that Czech citizens should be afraid of terrorist attacks and should obtain guns,

Miloš Zeman: "Muslims would not work, they only come for welfare payments"

Czech President Miloš Zeman has publicly mocked the two Pakistani refugees who tried to hang themselves in Athens: "If these two Pakistani refugees tried to hang themselves, maybe it was a pretend suicide, just for show. You know, if you really mean to hang yourself, you will not survive," laughed Zeman.


První republikánský "nevěrný volitel" oznámil, že nebude hlasovat pro Trumpa

6. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Christopher Suprun z Texasu oznámil, že z "ústavní povinnosti" nebude hlasovat tak jako ostatní členové volebního kolegia

Suprun konstatoval, že navzdory vítězství amerických republikánů v Texasu bude hlasovat nikoliv pro Trumpa, ale pro jiného kandidáta Republikánské strany, který podle jeho názoru je pro prezidentský úřad vhodnější. Argumentuje, že podle systému volebního kolegia má ústavní povinnost hlasovat podle svého svědomí a nikoliv jen podle stranické loajality - a jeho svědomí mu velí, že Trump je pro prezidentský úřad nevhodný.

Suprun, hasič, který reagoval jako jeden z prvních při útoku na Pentagon dne 11, září 2001, poukazuje na to, že všichni volitelé se musejí rozhodnout, zda "jsou kandidáti kvalifikováni, zda nešíří demagogii a zda nejsou pod zahraničním vlivem... Donald Triump vyzýval k násilí proti demonstrantům na svých shromážděních. Hovoří o pomstě vůči svým kritikům."

Dodává: "Žádné straně nic nedlužím. Dlužím svým dětem, jimž chci zanechat zemi, které mohou důvěřovat."

Proč se pravice neraduje ze zavádění EET

5. 12. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pravice upozorňuje – dokonce i sněmovními obstrukcemi – už dlouhou dobu na to, že elektronická evidence tržeb (EET), kterou zavádí Sobotkova vláda a zejména majitel Hnutí ANO Babiš, skončí naprostou blamáží. Nicméně její preference nerostou. Naopak: rostou preference ANO a vládní ČSSD se v preferencích posouvá k úrovni zkrachovalé pravice. Zavádění EET před sněmovními volbami, pokud se nepovede, může tradičním stranám ale jen pomoci. Měly by se radovat, zejména pravice.

V hodnocení gramotnosti patnáctiletých (PISA) se ČR umístila na 29. místě, jako "průměrná" země

7. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

V hodnocení schopností patnáctiletých žáků ve vědě, v čtení a v matematice se ČR umístila na 29. místě, uprostřed "průměrných" zemí. Nejlepší výsledky zaznamenal Singapur, na druhém místě je Japonsko, na třetím Estonsko, dále Taipei, Finsko, Macao, Kanada a Vietnam.

Slovinsko je na 13. místě, Velká Británie na 15. místě, Německo na 16. místě, Polsko na 22. místě, USA na 25. místě, Rakousko na 26. místě.

V úrovni znalostí a schopností ve vědě a v matematice se ČR za poslední tři roky propadlo o 5, respektive 6 bodů, ve čtení se zlepšilo o pět bodů.

Tabulka je ZDE (na str. 5)

(Níže uvedený graf se týká matematiky):

Czech rock musician Radek Banga is engulfed by a wave of death threats for his anti-Nazi gesture

5. 12. 2016

čas čtení 4 minuty

Czech rock musician Radek Banga has become the target of a wave of ferocious racist attacks on Facebook.

A Czech neo-Nazi rock group Ortel has won a popular pop-music competition "The Czech Nightingale". The competition is based on voting by the general public.

During the "Czech Nightingale" award ceremony, when it was announced that Ortel had won the competition, singer Radek Banga, who was in the audience, stood up and left the hall. The ceremony was televised. Since the broadcast, he has been receiving thousands of death threats on his Facebook profile.

The comments include the following:

"The gentleman with the strange moustache did not finish his work during WWII. Pity. This country would now have been  free of the darkies."

"A double dose of gas should be used for this fucker."

"Dirt. Burn them to death."

"Banga! You will go!"

"Gipsy boy, your insolent brown face will be bashed in."

"Banga, die, you racist swine."

"Banga is a gypsy and is afraid of gas just as all those immigrant fuckers."

"Gas all the Roma!"

"Banga, you are just a black clown, a pitiful darkie. The Ortel rock band are patriots who are not indifferent to what is going on here."

"Banga, this was a CZECH nightingale. What were you doing there, you Indian immigrant!"

Most of these instances of hate speech, which have been published on Facebook, are criminal offences under the Czech Criminal Code, punishable by three years' imprisonment, but the Czech police does not investigate these crimes and Facebook does not remove these instances of hate speech from its pages.

During the Second World War, the Nazis killed many members of Radek Banga's family. This is why, he says, he made his anti-Nazi gesture and left the ceremony.

"I would like to ask my colleagues, the singers, the TV presenters, the actors, the sportspeople. WHOM DID YOU APPLAUD? YOU APPLAUDED NAZIS. I hope you will be able to sleep," said Radek Banga on his Facebook profile.

He added in an interview broadcast by Czech Television: "I am very deeply affected by the current rise of the extreme right. My family was sent to a concentration camp. My wife's family also. My three great uncles and my grandfather were active in the anti-Nazi resistance. One of them fell as a regular soldier of the Czechoslovak army. The other two were arrested by the Gestapo and died during bombing. Only my grandfather managed to survive the concentration camp."

A handful of Czech singers have expressed solidarity with Radek Banga, but most of them have remained silent. Most of the Czech celebrities stayed in the hall and clapped when the neo-Nazi band was given the award. Singer Lucie Vondráčková approves of the fact that the Czech nightingale award was given to a neo-Nazi band: "I think it is good that there is a variety of styles and views." The - Roma - singer Lucie Bílá criticised Banga for his anti-Nazi stand: "It was wrong for Banga to make this gesture. We live in a beautiful country and we should value this. We should regard each other highly and Banga's gesture was unnecessary. These are things which you do not say. And if you want to say them, you should say them in private."

In March 2016, Czech documentary film maker Vít Klusák filmed an Ortel concert which took place in the North Moravian city of Frýdek-Místek. During the concert and after it, the audience openly raised their arms in a Nazi salute, chanted Sieg Heil and other racist chants.

Vít Klusák told Czech Television: "I was really horrified that the stars of the Czech show business openly tolerate the neo-Nazism of the Ortel rock band. This is really serious because the show business celebrities function as role models for so many people."

Czech pop singer Dan Bárta said that most Czech show business celebrities simply want to appear on television at any cost and will do anything for this. They do not have any moral scruples. Singer Vojtěch Dyk agrees: "Popularity means that you really try hard not to antagonise anyone. So it is important for the celebrities NOT to make any clear ethical statements."

Another singer said: "These are not such artists as would be willing to take a moral stand. They are simply entertainers. And entertainers will applaud anyone, even a neo-Nazi."

Source in Czech: "Stavidla nenávisti (Waves of Hatred)" - a report broadcast by Czech public service television (in Czech) HERE

V Itálii zvítězila postpravdivá politika

5. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

V italském referendu zvítězil... Donald Trump, míní server Politico.

Italský politický diskurs ovládla rétorika, která tvrdí, že odmítá politiku, šíří falešné zpravodajství (italský výraz pro to je bufala) a množství urážek.

Referendum se stalo plebiscitem o středolevicové Renziho vládě a dramatickým způsobem připomínalo americkou prezidentskou kampaň a britské referendum o brexitu.

Političtí analytikové připisují výsledek italského referenda prohlubující se propasti, která vládne mezi tím, co si lidé myslí, že se děje, a co se opravdu děje. Italové si například myslí, že 30 procent obyvatel Itálie tvoří migranti, přestože je jich jen 7 procent. Tyto falešné představy jsou motorem pro politiku, kterou prosazují média.

Ovčáček: Trump "ocenil Zemanův postoj"

6. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Prezident republiky hovořil s Donaldem Trumpem

Prezident republiky Miloš Zeman v úterý dne 6. listopadu 2016 telefonicky hovořil s nastupujícím prezidentem Spojených států amerických Donaldem Trumpem.

Nastupující prezident USA Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky „byl jediným evropským prezidentem“, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA.

Nový prezident USA pozval prezidenta republiky na návštěvu Bílého domu. Oba představitelé se shodli na tom, že ideální příležitostí bude konec dubna příštího roku, kdy má prezident republiky v USA obdržet ocenění významných židovských organizací, které již v loňském roce ocenily Donalda Trumpa.

Prezident republiky též pozval nového prezidenta USA k návštěvě České republiky a toto pozvání bylo přijato.

Oba státníci dále diskutovali společná stanoviska v oblasti boje proti islámskému terorismu. Hovořili spolu též o dalších oblastech politické a ekonomické spolupráce, které naše obě země spojují.

Jiří Ovčáček

ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

V Praze dne 6. prosince 2016

Sovětský svaz se rozložil přes noc. Nepředpokládejte, že západní demokracie bude trvat navždy

6. 12. 2016

čas čtení 5 minut

Existuje jeden velký rozdíl. Disidenti konce sovětské éry bojovali za demokracii a za lidská práva na základě všeobecného pojmu "Západu". Pro nás, jestliže xenofobní populismus zvítězí, žádný "Západ", který bychom se mohli snažit napodobit, už existovat nebude. Pokud se liberální společnosti Západu promění v Orbánovo Maďarsko, nebude existovat žádná externí síla, která by nám pomohla.

Od té doby, co Vladimír Putin ukradl volby v roce 2011 a následující protestní hnutí bylo potlačeno, mladí lidé, kteří se ho účastnili, ustoupili do rozhněvaného mlčení, píše Paul Mason z Kazaně. Pro ruské intelektuály to není zrovna nová situace. Lenin tu byl v roce 1887 zatčen za to, že stál v čele studentských protestů, a pak strávil dalších třicet let buď v ilegalitě, nebo v zahraničí. Pak bolševici potlačovali svobodu projevu a politickou opozici po dobu dalších 70 let a dnešní ruští kapitalističtí oligarchové se snaží ze všech sil ji potlačovat i dnes.

Tváří v tvář tomu všemu, proč dál věří ruští umělci, filozofové a novináře v možnost změny? Krátce proto, že byli svědky morálního i hmotného rozkladu něčeho, co se kdysi zdálo trvalé: Sovětského svazu.

Rusko a Čína vetovaly rezoluci RB OSN požadující ukončení útoků na syrské civilisty

6. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

HRW: "Toto je už po šesté za šest let, kdy Rusko zneužilo svého veta k blokaci smysluplné akcie v Sýrii. Popáté to udělalo s Čínou. Země v Radě bezpečnosti OSN i mimo ni by měly okamžitě svolat mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN, které by mj. zkoumalo jak pohnat pachatele vážných zločinů v Sýrii k odpovědnosti."

Ruští poslanci obvinili videohru Fifa 17 z "homosexuální propagandy"

6. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Hra je součástí britské kampaně proti homofobii, bifobii a transfobii

Ruští poslanci požádali státní úřad pro dozor nad komunikacemi, aby zasáhl proti videohře Fifa 17, která prý "porušuje ruské zákony proti homosexuální propagandě".

Hra vyzývá uživatele, aby podpořili anglický fotbalový tým první ligy "Duhové tkaničky". Je to "masivní kampaň ve prospěch komunity LGBT", píše deník Izvestija.

Podle ruského zákona z r. 2013 taková propaganda "netradičních sexuálních vztahů může ohrozit zdraví dítěte a jeho rozvoj," praví se v dopise ruských poslanců.

Kampaň "Duhových tkaniček" zahájila minulý měsíc britská organizace Stonewall, která hájí práva LGBT komunity. Jejím cílem je bojovat proti homofobii, bifobii a transfobii. Kampaň zaznamenala, že 72 procent fotbalových fanoušků slyšelo za posledních pět let na fotbalových utkáních nadávky na příslušníky komunity LGBT.

V říjnu zakázal ruský úřad pro dozor nad komunikacemi server Děti 404, která zveřejňovala podpůrné zprávy od teenagerů z komunity LGBT. Komunističtí poslanci r. 2015 iniciovali zákon, na jehož základě Rusko pokutuje nebo vězní kohokoliv, kdo se zmíní o své homosexualitě na veřejnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kde je Bana? Twitterový účet sedmileté holčičky z Aleppa se odmlčel

5. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Po její poslední výzvě: "Asade, Putine, prosíme, přestaňte bombardovat".

Zprávy na twitterovém účtu, který sedmiletá Bana Alabed sdílela s maminkou Fatemah o hrůzách v Aleppu, které šokovaly svět, byly v posledních dnech stále zoufalejší. Psala o tom, že jim byl vybombardován byt a že jen těsně unikla s maminkou smrti. V neděli byla zveřejněna tato zpráva: "Armáda nás teď zatkne. Setkáme se někdy jindy, milý světe. Sbohem. Fatemah #Aleppo."

Investice a marketing? Bohužel!

6. 12. 2016 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

Aneb co ukázaly americké volby

Americké volby ukázaly především to, jak nízká je naše ekonomická gramotnost. Jak většina lidí, včetně intelektuálů stále nechápe, jak funguje současný ekonomický systém, a jaké jsou jeho zákonitosti. Ano, ekonomický, nikoliv politický. Neřekl bych sice, že politika je oborem ekonomiky, ale presidentské volby lze popsat dvěma ryze ekonomickými kategoriemi. Finanční investice a marketing.

Co se děje, když se už společnost nedokáže bránit před lhaním?

3. 12. 2016

čas čtení 6 minut

Nikdy v historii nebyly zločiny proti lidskosti filmovány každý den a proměněny ve filmovou podívanou za spolupráce jak obětí, tak katů. Nikdy v historii se dosud pravidelně nevysílaly na velkých světových televizních sítích a nestreamovaly na sociálních médiích, kde jsou přerušovány reklamou a kde je konzumuje veřejnost a kde je umělecký trh proměňuje ve zboží.

V éře Osvětimi měl jen Bůh vidět, co se děje ve sprchách.

Syřany, kteří bojují proti svému státu, nikdo nechce bránit. Mají příliš dlouhé vousy na to, aby se jim dalo důvěřovat, bojují proti vlastní vládě, snaží se zvrátit zákony geopolitiky na Blízkém východě a mohli by lehce vyvolat třetí světovou válku. Proto se Syřanům nepomáhá, píší členové filmového kolektivu Abunadara ("Muž s brýlemi"), který každý týden zveřejňuje na internetu dokumentární video ze syrské války.

Avšak co si počít s dokumentárními záběry ponižování lidí a zvěrstev, které se valí téměř jako v živém vysílání ze Sýrie už od roku 2011? Tato podívaná je bezprecedentní. Nikdy v historii nebyly zločiny proti lidskosti filmovány každý den a proměněny ve filmovou podívanou za spolupráce jak obětí, tak katů. Nikdy v historii se dosud pravidelně nevysílaly na velkých světových televizních sítích a nestreamovaly na sociálních médiích, kde jsou přerušovány reklamou a kde je konzumuje veřejnost a kde je umělecký trh proměňuje ve zboží.

V éře Osvětimi měl jen Bůh vidět, co se děje ve sprchách. Bylo to až po osvobození koncentračních táborů, kdy akreditovaní novináři mohli zachytit důkazy těchto zločinů, které byly příslušnými úřady uznány jako zločiny. Tyto záběry se však považovaly za nesnesitelné, dokonce i v očích nacistických válečných zločinců, jimž bylo nabídnuto mimořádné promítání u norimberského soudního tribunálu. Jeden z nich začal nekontrolovatelně vzlykat - jiný si zakrýval oči třesoucí se rukou.

Americký komik Baldwin: "Přestanu parodovat Trumpa, pokud zveřejní svá daňová přiznání"

5. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Donaldu Trumpovi nesmírně vadí satirické scénky amerického televizního pořadu Saturday Night Live, které ho velmi realisticky a přesvědčivě zobrazují jako idiota. Americký komik Baldwin, který idiotského Trumpa v televizi hraje, nyní Trumpovi nabídl, že ho přestane satirizovat, pokud Trump zveřejní svá daňová přiznání:

Ozbrojený šílenec, "vyšetřující pedofilii Clintonové", střílel ve washingtonské pizzerii

5. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Policie uvádí, že muž, který tvrdí, že "vyšetřuje" konspirační teorii, podle níž Hillary Clintonová organizovala z jedné washingtonské pizzerie svůj kruh pedofilů, zneužívající malé děti, v té restauraci v neděli začal střílet.

Osmadvacetiletý Edgar Maddison Welch z města Salisbury v Severní Karolíně vešel v neděli do restaurace Comet Ping Pong a namířil zbraň na jednoho jejího zaměstnance.

Zaměstnanec utekl a zalarmoval policii.

Podle policejního prohlášení Welch sdělil policii, že do restaurace přišel "vyšetřovat" konspirační teorii, která se rozšířila během americké prezidentské kampaně.

Konspirační teorii, že Clintonová vedla skupinu pedofilů sexuálně zneužívajících malé děti, šíří i Trumpův poradce pro národní bezpečnost Flynn.

Miliony Brazilců protestují v ulicích proti politikům

5. 12. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Ve více než 200 brazilských městech vyšly miliony Brazilců do ulic na protest proti prezidentu a parlamentu. Od té doby, co převzal prostřednictvím parlamentního puče moc prezident Michel Temer, od zvolené prezidentky Dilmy Rousseffové, země je v politickém chaosu. Rousseffová schválila zákony, které umožnily federální policii a soudcům stíhat a uvěznit stovky politiků a podnikatelů, kteří se podíleli na korupci. Během posledních čtrnácti dnů se parlament snaží schválit zákon, který by amnestoval všechny politiky a poskytl jim imunitu před stíháním za korupci. Právě kvůli tomuto drzému a ostudnému pokusu vyvinit se ze svých zločinů se země sjednotila a vyšla do ulic protestovat.

Falešné zpravodajství, fake news, se stává globálním problémem

5. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Němečtí politikové mají velké obavy, jaký dopad budou mít fake news na federální volby v Německu příští rok na podzim. Fake news a zásahy Ruska jsou považovány za vážnou hrozbu demokratickému procesu.

V Německu se šíří "informace", že Merkelová byla pracovnicí východoněmecké tajné policie Stasi, či že je to dcera Adolfa Hitlera.

Nedrsnějším příkladem fake news byla v Německu zpráva, že v Berlíně znásilnili uprchlíci z Blízkého východu třináctiletou ruskou dívku jménem Lisa F. Zpráva, že dívka byla cestou ze školy unesena a hromadně znásilněna, byla široce medializována v Německu i v Rusku. Byla naprosto vymyšlená, jak zdůraznil šéf berlínské policie. Přesto však ultrapravicové organizace začaly útočit na muslimy a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Merkelovou, že případ "zametla pod koberec". To vyvolalo podezření, že falešnou zprávu záměrně rozšířil Kreml, ve snaze zdiskreditovat uprchlickou politiku Angely Merkelové a destabilizovat její vládu kvůli jejímu nekompromisnímu postoji vůči Putinově válce na Ukrajině.

"Mít vazby na Evropu" je dnes podle Daily Mail silně podezřelé:

Soudci britského Nejvyššího soudu jsou ostudně vláčeni bahnem

5. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Daily Mail napsal: "11 soudců, kteří se nezodpovídají nikomu, bude rozhodovat o případu, který by mohl zabránit prosazení vůle většiny ohledně brexitu. Daily Mail se neomlouvá za zveřejnění jejich názorů - a mnoho těchto soudců má vazby na Evropu!"

V pondělí 5. 12. bude u britského Nejvyššího soudu zahájeno odvolací řízení o brexitu. Nedávno rozhodl britský Vysoký soud, že britská vláda nemá právo aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU bez souhlasu parlamentu. Britská vláda se odvolala k Nejvyššímu soudu a způsobila si tím, že na straně odpůrců brexitu se k odvolání přidala také skotská, velšská a severoirská vláda. Skotská vláda požaduje, aby soud potvrdil pravomoc rozhodovat o aktivaci článku 50 i skotský parlament. Pokud tak Nejvyšší soud učiní, k brexitu nedojde, protože skotský parlament ho nikdy neschválí.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost Flynn šíří lživou zprávu, že Clintonová páchala pedofilní trestné činy

5. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britský Nejvyšší soud se "bude bát obrátit se pro konečné rozhodnutí o aktivaci brexitu k Evropskému soudu"

4. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

U britského Nejvyššího soudu začíná v pondělí odvolací řízení ohledně toho, zda článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU smí aktivovat britská vláda bez souhlasu parlamentu. Nedávno rozhodl britský Vysoký soud, že vláda toto právo nemá a že musí rozhodnout parlament. Britská vláda se odvolala, což znamenalo, že se k případu přidala na straně odpůrců brexitu i skotská a severoirská vláda. Skotská vláda argumentuje, že právo o tom, rozhodovat o odchodu Británie z EU musí mít i skotský parlament v Edinburku. Pokud by soud toto potvrdil, znamenalo by to, že se brexit konat nebude, neboť skotský parlament nikdy souhlas k brexitu nedá.

Důležitou součástí nyní velmi složité argumentace je i nejasná otázka, zda po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy je možné, aby se Britové rozhodli jinak a článek o odchodu Británie z EU zase deaktivovali. Podle zákona má jediné právo tuto otázku vyjasnit Evropský soud v Lucembursku. Britský Nejvyšší soud se však zřejmě bude z politických důvodů bát Evropského soudu zeptat. K tomu pozoruhodná reportáž rozhlasu BBC z nedělního poledne:

Trump na twitteru zveřejnil další svou nepromyšlenou pitomost

5. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

V nedělí ráno pohrozil Donald Trump americkým firmám, které se chystají přesunout své provozy do zahraničí, a přesto dál prodávat své zboží v USA, dovozním tarifem ve výši 35 procent:

Ekonomičtí odborníci poukazují na to, že by okamžitě následovaly žaloby, kdyby se Trump pokusil uvalit tarify na konkrétní firmy bez souhlasu Kongresu.

Problémem také je, že tarify by postihly pouze americké firmy, které si přesunuly provozy do zahraničí. Nepostihly by zahraniční firmy, které vyrábějí v zahraničí a dovážejí výrobky do USA. "Tarify jsou jedna věc. Jiná věc jsou tarify, které by postihly jen americké firmy, napsal ekonom z University v Michiganu na Twitteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump na Twitteru útočí na Čínu!

5. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Zeptala se nás Čína, zda je v pořádku, aby devalvovala svou měnu (čímž způsobila, že je pro naše podniky obtížné konkurovat), aby tvrdě zdaňovala naše výrobky, exportované do jejich země (USA je nezdaňuje), anebo aby budovala obří vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Myslím, že ne!"

V Rakousku sice zvítězil v prezidentských volbách levicový kandidát, ale 46 procent občanů volilo ultrapravici!

4. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Podle rakouské veřejnoprávní televize ORF získal levicový kandidát Alexander Van der Bellen po sečtení 58 procent volebních okrsků 53,6 procent hlasů. To je prý příliš velký náskok na to, aby ho dohnal ultrapravicový kandidát Strany svobody Norbert Hofer, který získal jen 46,6 procent hlasů. To vede Van Bellenův tábor k optimismu. Vyplývá to z průzkumů u východu z volebních místností, kdy je možnost statistické chyby 1,2 procenta. Definitivní výsledky však budou známy až začátkem týdne, možná až ve středu.

Aktuální výsledky:

James Morris: "Tohle není důrazné odmítnutí fašismu. Bylo to těsné."

DPA: Hofer přiznal porážku:

Komentátor Guardianu Owen Jones: "O něčem to hodně vypovídá, že se radujeme z toho, že v evropské zemi hlasovalo pro ultrapravicového kandidáta JENOM 46 procent voličů... "

Anne Applebaum: Trump vyděsil víc lidí, než kolik inspiroval? Brexit nejde moc dobře?

Thomas Seifert: Van der Bellenova kampaň byla aktivní a úspěšná na venkově. Měl duhovou koalici.

Tzv "Institut" Václava Klause:

Matteo Renzi potvrdil, že odstoupí z funkce premiéra

5. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Po tom, co vypadá jako tvrdá porážka v italském referendu o ústavní reformě potvrdil italský premiér Matteo Renzi, že, jak přislíbil, odstoupí ze své funkce. "Prohrál jsem a říkám to nahlas," řekl Renzi na tiskové konferenci a dodal, že předloží svou rezignaci v pondělí.

Podle předpovědi Piepoli Institutu/IPR pro televizi RAI podpořilo Renziho reformy v referendu jen 39-43 procent voličů a odmítlo je 57-61 procent voličů. Renzi má promluvit o půlnoci. Euro se propadlo na zahraničních trzích vůči americkému dolaru o téměř 1 procent, na 1,0573 dolaru. Pokud se ukáže, že průzkumy u východů z volebních místností byly spolehlivé, bude to vítězství pro protiestablishmentové Pětihvězdičkové hnutí i pro protiimigrantskou Severní Ligu Mattea Salviniho. Volební účast byla zvlášť vysoká v Lombardii a ve Venetu, kteréžto regiony silně podporují Severní ligu.

Renziho porážka zřejmě povede ke krizi italských bank, která může vést ještě před Vánocemi k celoevropské bankovní krizi.

Euroskeptické TImesy: "Evropa v chaosu, Renzi prohrál"

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21090