Rusko není stát, ale náboženství

21. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
Jednou z největších chyb, kterou může kdokoli udělat ohledně Ruska minulého, současného nebo budoucího, je předpokládat, že je to země jako Itálie, Německo nebo dokonce Honduras. Ve skutečnosti jde o náboženství, byť pohanské - na rozdíl od evropského fondu národů založených na křesťanství, tvrdí Dmitrij Lučichin.

Rusko je sdružení etnických skupin uvízlých v kultuře pohanského typu, v níž je Rusko samo dominantním a zevšeobecňujícím mýtem. Sdružení pak tomuto mýtu podrobuje ostatní ve svém sousedství na základě nároku být sjednotitelem všech kultur na daném stupni vývoje.

Proto nelze mluvit o rozpadu nebo transformaci Ruska. Místo toho lze mluvit pouze o zachování systému zmíněné náboženské moci nad národy v dané sféře vlivu - nebo o jejich osvobození od této moci mýtu.

Bez ohledu na to, jaké formy sociálního a politického uspořádání bude mít napříště život obyvatel na tomto území, buď nebudou mít s Ruskem vůbec nic společného, ​​ať už kolektivně nebo individuálně - anebo zůstanou přesně tím Ruskem, které tak dobře známe.

Jakékoli kroky k pozitivnější budoucnosti musejí být založeny na principu "Moskevské knížectví musí být zničeno" - nikoli jako země, ale jako náboženství. A to je mnohem větší výzva, než jakou je dnes téměř kdokoli připraven uznat a poté jí čelit.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4872

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022