Ukrajina čelí výpadkům elektřiny po "masivních" ruských úderech na energetická zařízení

23. 10. 2022

čas čtení 5 minut
Zelenskij varoval, že Putinovy útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mohou vést k nové obrovské vlně emigrace z Ukrajiny do Evropy

Ruské útoky na energetická zařízení po celé Ukrajině způsobily, že více než milion domácností zůstalo bez elektřiny, uvedli v sobotu ukrajinští činitelé

Propagandista Solovjev v ruské televizi tvrdí, že jestliže demokraté v USA prohrají listopadové volby, nové vládnoucí americké elity se pokusí o dohodu s Ruskem a odstraní Zelenského tím, že vyvolají jadernou válku v Evropě:




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že Rusko zahájilo "masivní útok" na Ukrajinu, přičemž některé údery byly hlášeny na energetickou infrastrukturu, což má za následek výpadky elektřiny v celé zemi.

Podle ukrajinského letectva v sobotu více než desítka ruských raket zasáhla energetická zařízení a další infrastrukturu po celé Ukrajině, přičemž údery způsobily výpadky proudu v některých částech různých regionů.

Ruské nálety na energetická zařízení po celé zemi způsobily, že více než milion ukrajinských domácností zůstalo bez elektřiny, uvedla dříve v sobotu zástupkyně šéfa ukrajinského prezidentství Kyryla Tymošenková.

Nové  údery byly zaměřeny na energetickou infrastrukturu na západě Ukrajiny, uvedl na sociálních sítích ukrajinský energetický operátor Ukrenergo, a představitelé několika regionů válkou zmítané země hlásili výpadky elektřiny.

"Jedná se o podlé údery na kritické objekty," uvedl Zelenskij v sobotu. "Svět může a musí tento teror zastavit."

Výpadky proudu byly hlášeny i v dalších částech země a místní představitelé opakovali výzvy ke snížení spotřeby energie. Podle společnosti Ukrenergo již některé části Ukrajiny snížily spotřebu elektřiny až o 20 %.

V některých částech Kyjeva docházelo k výpadkům proudu až do večera. V jedné z centrálních čtvrtí byly zavřené obchody a nesvítily semafory.

"Geografie této poslední masové stávky je velmi široká," uvedl Zelenskij ve svém nočním videopřenosu a zmínil regiony na západě, ve střední a jižní Ukrajině.

"Samozřejmě nemáme technickou možnost vyřadit 100 % ruských raket a úderných dronů. Jsem si jist, že toho postupně s pomocí našich partnerů dosáhneme. Již nyní sestřelujeme většinu řízených střel, většinu bezpilotních letounů."

Ukrajinské síly v sobotu sestřelily 20 raket a více než 10 dronů Šahed íránské výroby, uvedl Zelenskij. Velení vzdušných sil uvedlo, že na Ukrajinu bylo vypáleno 33 raket. Osmnáct z nich bylo sestřeleno.

Většina západního města Chmelnyckyj, které se rozkládá na řece Bug a před válkou mělo 275 000 obyvatel, zůstala bez elektřiny, krátce poté, co místní média informovala o několika hlasitých explozích.

Městská rada v sobotu ve svém příspěvku na sociálních sítích vyzvala místní obyvatele, aby si udělali zásoby vody "pro případ, že by do hodiny také zmizela".

Rusko minulý týden oznámilo "značný nárůst" ukrajinské palby na své území a uvedlo, že útoky se z velké části soustředily na Belgorodskou oblast a sousední regiony Brjansk a Kursk.

Svědci agentury Reuters z města Mykolajiv na jihu země hlásili několikahodinový výpadek proudu, který narušil signál mobilních telefonů.

V jihovýchodním městě Nikopol, které je pravidelně ostřelováno z ruských pozic za Dněprem, místní úřady varovaly, že v důsledku výpadku proudu budou vypnuty letecké sirény.

Místo toho budou na přicházející vzdušné hrozby upozorňovat záchranná vozidla projíždějící městem, uvedli úředníci.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že Moskva chce údery vytvořit novou vlnu uprchlíků do Evropy, zatímco ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru uvedl, že útoky představují genocidu.


Moskva přiznala, že se zaměřila na energetickou infrastrukturu, ale popírá, že by se zaměřila na civilisty.

Státní provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo uvedl, že útoky byly zaměřeny na přenosovou infrastrukturu na západní Ukrajině, ale že omezení dodávek bylo zavedeno v 10 regionech, včetně i
Státní provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo uvedl, že útoky byly zaměřeny na přenosovou infrastrukturu na západě Ukrajiny, ale že omezení dodávek bylo zavedeno v 10 regionech včetně Kyjeva.

"Rozsah škod je srovnatelný s následky útoků [mezi] 10. a 12. říjnem nebo je může přesáhnout," napsala společnost Ukrenergo v aplikaci Telegram s odkazem na první vlnu úderů na energetickou soustavu z minulého týdne.

Zástupce vedoucího kyjevské městské správy Petro Pantelejev varoval, že ruské údery mohou zanechat hlavní město Ukrajiny bez elektřiny a tepla "několik dní nebo týdnů".

Zdroj v amgličtině ZDE

1
Vytisknout
3925

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022