Írán poskytuje technickou podporu ruským bezpilotním letounům zabíjejícím civilisty, konstatují USA

21. 10. 2022

čas čtení 5 minut
 

Íránci přivezli na Krym školitele a technickou podporu, a pomáhají tak Rusům používat bezpilotní letouny "s lepší smrtící účinností", sděluje Bílý dům

 

Írán výrazně prohloubil své zapojení do ruské invaze na Ukrajinu tím, že poskytuje technickou podporu ruským vojákům, kteří řídí  bezpilotní letouny íránské výroby a bombardují civilní cíle, potvrdil Bílý dům.

Hlavní mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby ve čtvrtek uvedl, že podle informací USA jsou íránští poradci na Krymu, a poskytují výcvik a údržbu - neprovádějí však pilotování dronů - poté, co ruské síly měly potíže s provozem bezpilotních létajících bomb.

Ruslan Puchov, ruský obranný analytik, si myslel, že se ještě nevysílá, a v ruské televizi už ve vysílání požádal ostatní přítomné ve studiu, aby nehovořili o íránských dronech, protože si to ruské úřady nepřejí.

 
"Podle informací, které máme, Íránci na Krym umístili instruktory a technickou podporu, ale pilotáž provádějí Rusové," řekl Kirby. "Teherán se nyní přímo angažuje na místě a prostřednictvím poskytování zbraní... které zabíjejí civilisty a ničí civilní infrastrukturu. Jedná se o systémy, které ruské ozbrojené síly neznají, a jsou to organicky vyrobené íránské UAV [bezpilotní letouny]. Rusové prostě nemají ve svém inventáři nic takového."

"Na počátku došlo k selhání operátora i systému. Buď nebyly vhodně a správně pilotovány a nedosahovaly cílů, nebo samotné systémy trpěly poruchami a nefungovaly podle standardů, které zřejmě zákazníci očekávali," dodal Kirby. "Proto se Íránci rozhodli přesunout do Ruska školitele a technickou podporu, aby pomohli Rusům používat drony s lepší smrtící účinností."

Velká Británie i EU vyhlásily sankce vůči Íránu za jeho dodávky bezpilotních letounů Šahed-136, bezpilotních letounů s deltovitým křídlem, které jsou navrženy tak, aby vletěly do cíle a při dopadu explodovaly, a které ruské síly hojně používají proti ukrajinským městům.

Moskva popřela, že by íránské bezpilotní letouny používala, ale představitelé Teheránu to potvrdili a uvedli, že dodají také balistické rakety, které pomohou doplnit ztenčující se ruskou výzbroj.

Íránské bezpilotní letouny sehrály důležitou roli  tím, že se zaměřily na elektrárny a další energetickou infrastrukturu. Kyjev zavedl nouzový plán přerušení dodávek elektřiny, aby pomohl stabilizovat zásobování země energií, které bylo za posledních 10 dní vážně poškozeno více než 300 útoky ruských dronů a raket.

Prezident země Volodymyr Zelenskij uvedl, že lidé musí být od sedmé hodiny ranní "obzvláště uvědomělí ohledně spotřeby elektřiny" a vyvarovat se používání nepotřebných spotřebičů, varoval před místními "stabilizačními výpadky".

Podle prezidenta byla ve středu Ruskem zničena tři energetická zařízení, přičemž další zásah byl v noci hlášen v oblasti jižního města Kryvyj Rih v souvislosti s rostoucím oficiálním znepokojením nad dopady ruských útoků.

Ve čtvrtečním videu na summitu EU Zelenskij uvedl, že Rusko doufá, že vyvolá novou migrační vlnu do evropských zemí. "Cílem ruského teroru proti našim energetickým zařízením je vytvořit Ukrajině na podzim a v zimě co nejvíce problémů s elektřinou a teplem, aby více Ukrajinců odešlo do evropských zemí," řekl.

Zelenskij ve čtvrtek pozdě večer obvinil Moskvu, že nastražila miny na přehradě vodní elektrárny v Ruskem okupované Chersonské oblasti, což představuje hrozbu pro 400 km dlouhou síť kanálů vybudovanou Sověty.

"Podle našich informací byly agregát a hráz vodní elektrárny Kachovka zaminovány ruskými teroristy," uvedl Zelenskij ve svém každodenním projevu.

"Pokud bude přehrada zničena ... severokrymský kanál prostě zmizí," a to by byla "katastrofa velkého rozsahu", dodal ukrajinský vůdce.

Kirby uvedl, že Spojené státy podniknou kroky v reakci na vstup Íránu do války na Ukrajině.

"Spojené státy hodlají využít všech prostředků k odhalení, odstrašení a konfrontaci s poskytováním této munice Íránem proti ukrajinskému lidu. Budeme i nadále důrazně prosazovat všechny americké sankce proti ruskému i íránskému obchodu se zbraněmi," řekl.  

"Ztížíme Íránu prodej těchto zbraní do Ruska. Pomůžeme Ukrajincům, aby měli to, co potřebují k obraně proti těmto hrozbám."

Kirby řekl, že je příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda prohlášení běloruského vůdce Alexandra Lukašenka z 10. října o vytvoření společných bělorusko-ruských sil znamená znovuotevření severní fronty v ukrajinském konfliktu.

Dodal, že běloruské jednotky zatím na Ukrajině bojovat neviděl: "Uvidíme, zda to představuje nějaký zásadní strategický posun Běloruska, aby se zapojilo do dění na Ukrajině."

Mluvčí Pentagonu, brigádní generál Pat Ryder, uvedl: "V současné době nemáme žádné náznaky blížící se vojenské akce na této frontě, ale budeme ji bedlivě sledovat i v budoucnu."

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4364

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022