Doněcký antisemitský pamflet je "hoax"

19. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Barikády u vchodu do "Doněcké lidové republiky" jsou plny protifašistických plakátů, včetně americké vlajky opatřené hákovým křížem namísto hvězd. Proruští nacionalisté odmítají novou vládu v Kyjevěm protože jí podle nich dominují netolerantní ukrajinští nacionalisté. Proto je více než ironické, že see ve středu v Doněcku objevily letáky, požadující, aby se židé registrovali u úřadů.

Do kontroverze brzo vstoupil americký ministr zahraničí John Kerry a charakterizoval tyto letáky jako "groteskní" a "víc než nepřijatelné". Avšak v pátek konstatovali jak předseda Doněcké lidové republiky, tak hlavní doněcký rabín, že leták je falešný a že jeho cílem je zdiskreditovat "Doněckou lidovou republiku" v očích židovské komunity.

"Myslím si, že se někdo snaží zneužít židovské komunity v Doněcku jako nástroje v tomto konfliktu. Proto se zlobíme," řekl hlavní rabín Pichas Višedski novinářům v pátek.

Podle členů židovské komunity v jediné doněcké synagoze, která byla založena před 110 lety, přišli k věřícím ve středu tři maskovaní muži a pokoušeli se mezi nimi rozdávat tyto letky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9928

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014