Polská umělecká skupina "Trpaslíci" čelí žalobě za rouhání kvůli "neuctivému" obrazu Jana Pavla II

17. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Umělecká skupina "Trpaslíci" má být v Polsku postavena před soud za rouhání. Vytvořila totiž ironické plátno nazvané Bitva u Grunwaldu/Loď pitomců, na němž jsou zobrazeny současné polské osobnosti "v mezinárodním kontextu".

Na obraze - v levém dolním rohu - je zobrazen šéf kontroverzní pravicové katolické rozhlasové stanice Radio Maryja Tadeusz Rydzyk jako prase, které kojí bývalého polského papeže Jana Pavla II.

Skupinu "Trpaslíci") žaluje Ryszard Nowak z "Celopolského výboru proti sektám a násilí". V minulosti žaloval za rouhání různé polské hudebníky (včetně pophvězdy Doda). Vyjádřil se, že tento obraz "uráží náboženské city milionů lidí" a uráží také Otce Rydzyka a mrtvého papeže. "Trpaslíci" reagovali, že ti, kdo něco namítají proti jejich obrazu, by "měli vědět, že by se realismus neměl plést se science-fiction". Vydali toto prohlášení:

"Litujeme, že úroveň umělecké výchovy je tak nízká v organizacích, jako je "Celopolský výbor proti sektám a násilí", které by měly být místem inteligence v naší zemi. Tito lidé by měli vědět, že nelze plést realitu se science-fiction.

Obraz "Bitva u Grunwaldu/Loď pitomců" je jen fiktivní umělecké dílo. Obraz je lehké a přístupné dílo, které zobrazuje události a postavy ze současné polské historie v mezinárodním kontextu. Jsou to jen kreslené vtipy se smyslem pro humor, v žánru "South Parku". Poslání díla je naprosto pozitivní, bez úmyslu urážet. Jsou to jen naše polské zvyky, které způsobují, že vidíme ve všem ďábla a zlo."

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

0
Vytisknout
6698

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014