Ministři EU v pátek jednají o zpřísnění pohraničních kontrol

20. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Ministři EU se v pátek účastní nouzových rozhovorů o zpřísnění pohraničních kontrol poté, co usmrcení údajného organizátora pařížských útoků v jednom bytě ve francouzském hlavním městě vytvořilo podstatný tlak na evropské činitele, aby zpřísnily kontroly externích i interních hranic EU.

Abdelhamid Abaaoud, usmrcený ve středu, měl být původně v Sýrii a to, že byl ve středu nalezen ve Francii, vyvolává otázky, jak je možné, že jeden z nejhledanějších mužů v Evropě mohl volně cestovat po kontinentu.

Francouzskýá ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že Abaaoud hrál "rozhodující roli" v pařížských útocích a byl podezříván z účasti na čtyřech z šesti teroristických spiknutí, která francouzská rozvědka v roce 2015 odhalila. Avšak, jak Cazeneuve zdůraznil, Abaaoud byl mezinárodně hledaný evropským i mezinárodním zatykačem - a žádná evropská výzvědná služba neinformovala Francii, že je na evropské půdě.

Cazeneuve uvedl, že "je naléhavé, aby se Evropa probudila, zorganizoala se a bránila se proti teroristické hrozbě".

Ministři vnitra a spravedlnosti EU budou jednat v Bruselu o zpřísnění kontrol všech cestujících na externích hranicích schengenské zóny jako mimořádné opatření.

Cazeneuve požadoval, aby se ministři dohodla na vytvoření celoevropského rejstříku cestujících, na zpřísněných kontrolách evropských externích hranic a na lepší koordinaci opatření proti ilegálnímu prodeji zbraní.

"Francie požaduje tato opatření už 18 měsíců a k určitému pokroku došlo," řekl. "Ale není to dost rychlé a nejde to dost daleko.

Šéf Europolu, policejního úřadu EU, ve čtvrtek zveřejnil daleko vyšší počty podezřelých osob a potenciálních "zahraničních bojovníků" na jeho seznamech, než se předtím předpokládalo.

Francie bude také požadovat v Radě bezpečnosti OSN vyhlášení války proti ISIS a rezoluci, požadující od členských zemí, aby přijaly "veškerá nutná opatření" k porážce této teroristické organizace.

Státy mají "přijmout veškerá nutná opatření, v souladu s mezinárodním právem, zejména s mezinárodními lidskými právy, s uprchlickým a humanitárním právem, na území pod kontrolou ISIL/ISIS v Sýrii a v Iráku, ke zdvojnásobení a koordinaci svého úsilí zabránit teroristickým útokům páchaným ISIL a zlikvidovat bezpečné zóny které si utvořily v Iráku a v Sýrii."

Návrh francouzské rezoluce neposkytuje právní bázi pro vojenské akce a neaktivuje sedmou kapitolu Charty OSN schvalující použití síly.

Návrh francouzské rezoluce přichází poté, co Rusko předložilo revidovaný návrh vlastní rezoluce, požadující boj proti Isis se souhlasem Sýrie. Tento návrh odmítli USA, Británie a Francie, které odmítají spolupracovat s režimem Bašara Asada. Britský velvyslanec Matthew Rycroft, jehož země tento měsíc předsedá Radě bezpečnosti OSN, konstatoval, že ruská rezoluce "usiluje o legitimizaaci Asadovy autority" a dodal, že "nemá velké vyhlídky". Rusko a Západ se nejsou schopni dohodnout o Asadově budoucnosti. USA, Evropa a státy u Perského zálivu požadují jasný časový plán pro Asadův odchod.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5965

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015