Imigrant z Mali v Paříži zachránil visící dítě

28. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


Aktualizace: Gassamu přijal prezident Macron, udělil můj medaili, přislíbil mu francouzské občanství a zaměstnal ho u hasičů. Učinil tak výrazné gesto na podporu imigrantů. 

Dvaadvacetiletý imigrant z Mali Mamoudou Gassama (22) vylezl po věžáků do čtvrtého patra a zachránil dítě, které tam viselo z balkonu. Trvalo mu to jen pár vteřin. Videozáznam záchrany zhlédly na internetu miliony lidí.

K incidentu došlo v severní Paříži v sobotu asi ve 20 hodin.

 

Gassama se vytáhl z jednoho balkonu na druhý, zatímco muž ve čtvrtém patře se snažil dítě držet z vedlejšího balkónu.

Když na místo dorazili hasiči, dítě bylo už zachráněno. "Naštěstí byl na místě někdo, kdo byl fyzicky fit a měl odvahu dítě zachránit," řekl mluvčí hasičů.

Gassama řekl reportérům, když ho o 24 hodin později vystopovali, že jednal, aniž by o tom dlouze uvažoval. "Viděl jsem, jak všichni ti lidé tam křičí a auta troubí. Vylezl jsem po balkónech a sláva Bohu, jsem dítě zachránil."

Anne Hidalgo, primátorka Paříže, ho na Twitteru pochválila za "jeho odvážný čin" a osobně mu "vřele poděkovala". Hovořila o něm jako o "pavoučím muži z 18. čtvrti".

"Vysvětlil mi, že sem před několika měsíci dorazil z Mali a doufá, že si tu vytvoří nový život," řekla. "Odpověděla jsem mu, že jeho hrdinský čin je příkladem všem občanům ve městě a že město Paříž samozřejmě velmi podpoří jeho úsilí usadit se ve Francii."

 




Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

0
Vytisknout
10019

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2018