Čeští oceláři přijdou o zaměstnání

Trump zahájil obchodní válku s Evropskou unií, s Kanadou a s Mexikem

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Spojené státy a jejich tradiční spojenci se octli na pokraji totální obchodní války poté, co evropští a kanadští politikové reagovali rychle a hněvivě na rozhodnutí Donalda Trumpa uvalit dovozní tarify na výrobce oceli a hliníku.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker hovoří o okamžité odvetě poté, co americký ministr obchodu Wilbur Ross uvedl, že firmy v Evropské unii budou čelit 25 procentním importním tarifům na dovoz oceli do USA a 10 procentním importním tarifům na dovoz hliníku do USA, a to od čtvrtka od půlnoci.

Tyto tarify ohrožují tisíce pracovních příležitostí v Evropě a povedou k odvetným opatřením vůči dovozům z USA, která zřejmě pak znovu vyvolají další odvetná opatření z USA.

Trump také hrozí zavedením importních tarifů na zboží z Číny. Jeho rozhodnutí vyvolala bezprostřední a hněvivou reakci z Kanady, z Bruselu i z jednotlivých evropských zemí.

Británie je v obzvlášť nebezpečném postavení, protože součástí propagandy stoupenců brexitu byl tazkvaný "speciální, mimořádně přátelský" vztah ke Spojeným státům, obchodní dohody s nimiž měly nahradit britskou obchodní výměnu s EU.

Trumpovy dovozní tarify ohrozí tisíce pracovních příležitostí nejen v britských ocelárnách, ale po propuštění ocelářů povedou i k rozsáhlejší ekonomické krizi v postižených regionech.

Postihne to i české oceláře:




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Konec české demokracie

31. 5. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Skoro na den přesně od začátku ostudného monstrprocesu nad Miladou Horákovou, rozhodla se česká dolní sněmovna vzdát kontrolní úlohy nad exekutivou, tedy konkrétně nad konáním prezidenta republiky. Nemá si cenu lhát do kapsy, jsme svědky zániku české demokracie. Vládní moc, která není kontrolovatelná, stává se mocí absolutní.

Jakou cenu zaplatí Ukrajina za svůj podvod?

31. 5. 2018

čas čtení 3 minuty


 

Jedním z důvodů, proč demokracie reagují tak nekompetentně na vlnu hrubých dezinformací přicházejících z Ruska, je, že žádná zjevná forma protiúderu neexistuje, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post. Ruský prezident například lhal o invazi na Ukrajinu - muži v uniformě objevující se po celém Krymu byli jen vojáci na dovolené a své vojenské zařízení si nakoupili v tamějších obchodech. Když těmto vojákům o pár měsíců později udělil medaile, co by bývalo adevátní reakcí? Začít šířit vlnu fake news i do Ruska?

Rozhovor Britských listů 166:

Bez radikální změny Česká republika zkrachuje

25. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



"Budeme ztrácet konkurenční schopnost v důsledku levné pracovní síly a blízkosti Německa. Roboti jsou levní, pracují 24 hodin denně." OECD varuje, že automatizace v nadcházejících letech zlikviduje až 50 procent pracovních příležitostí v ČR. Co si proti tomu počít? O tom hovoří Bohumil Kartous s bývalým viceguvernérem České národní banky a bývalým ředitelem České spořitelny, ekonomem Pavlem Kysilkou. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. května 2018.

29955

Šarlatánství a fake news mají stejný kořen

Nespokojenost, nejistota a zoufalství v digitálu skvěle vytěžují nevědomost a tendenci věřit

31. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

S respektem ke všem známým faktům: žijeme v myšlenkových, emočních a sociálních konstrukcích. Náš svět je představa, jejíž platnost může být posuzována fakticky, ale mnohem obvykleji ji posuzujeme sociálně: platnost závisí na shodě s představami ostatních. Míra otevřenosti umožňuje rekonstrukci naší komplexní představy odpovídající se měnícím se podmínkám. Míra schopnosti posoudit shodu s fakty a jejich samotná dostupnost určují podíl "sociálně konstrukční iluze". To je takový tuze levně dostupný stavební materiál, který se povaluje všude okolo nás. Digitální prostor a naše přítomnost v něm způsobují informační přetlak, kterému musíme čelit. A nejen to: přispívá k rozpadu hierarchie tradičních autorit a umožňuje vytváření jejich "fake copies". Digitální prostor umožňuje snadný život "architektům", kteří nabízejí elementy či celé bloky, jež můžete pohodlně vestavět do svých gnozeologických konstrukcí. Výsledkem jsou obrovské vzdušné makrokomplexy, podobné "bludnému" obchodnímu centru, v němž je spousta nesourodých buněk, nabízejících každá jinou, často nepotřebnou, z informačního odpadu vytvořenou veteš. A to psychograficky, tedy na míru vašemu stávajícímu přesvědčení...

Když u Kábulu bojujeme za Prahu

31. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Český premiér v demisi Andrej Babiš prohlásil, že ani KSČM nemá námitky proti některým zahraničním misím a navyšování počtu vojáků v Iráku, Mali a Afghánistánu. Podle šéfa komunistů Filipa se ala žádná konkrétní dohoda nerýsuje, přičemž KSČM nemíní podporovat mise postrádající souhlas RB OSN. Filip tedy implicitně nemá problém s českým vojenským angažmá v zemích sužovaných vleklými konflikty. Podle mého soudu je však zcela absurdní se domnívat, že u Bagdádu, Bamaka a Kábulu se bojuje za Prahu.     

Dala si ukrajinská tajná služba případem Babčenko vlastní gól?

31. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty




 
Komentátoři potřásají hlavou nad poněkud neuvěřitelným vyústěním "vraždy" Arkadije Babčenka v Kyjevě, o níž ve středu vyšlo najevo, že vraždou ve skutečnosti nebyla (takže ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov měl pravdu, když tvrdil, "My jsme ho nezabili!"), ale šlo o jakýsi podivný, nevysvětlitelný manévr ukrajinské tajné policie.

V diskusi Jona Snowa s odborníkem na východní Evropu  Mishou Glennym poukázal Glenny na pozoruhodnou skutečnost, že i když se prý tato inscenace údajné Babčenkovy vraždy připravovala více než dva měsíce, nikdo to neprozradil. Málokde na světě funguje takovýto spolehlivý systém utajení a Glenny musel konstatovat: "Ano, ukrajinská tajná služba dokáže své akce opravdu utajit."

Šalom, byla to speciální operace Ukrajinské tajné policie!!
 

Reportéři bez hranic: NIc neospravedlňuje fingování vraždy novináře:



29709

K hysterické reakci "slušných lidí" na představení Naše násilí, vaše násilí

Starší muži mají zřejmě morální problémy s vagínou

31. 5. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsem myslel, že už mě jen tak něco nepřekvapí, ale stalo se. Tzv. obránci tradičních hodnot mají evidentně nějaký vnitřní problém s ženským lůnem. Jeden bývalý ředitel gymnázia, dnes politik se vyjádřil v tom smyslu, že ženské lůno v mužském provedení rovná se otvor, kterým se vyměšuje (zkráceně řiť). Prostě díra jako díra. Neúspěšný adept na ústavního soudce, docent doktor bývalý rektor si (ve svém článku na Aktuálně.cz) zřejmě rovněž myslí, že jsou to podobné orgány, jejichž hlavní účel spočívá v tom, že se do nich něco strká nebo se z nich něco následně vytahuje. To mě nemálo fascinuje. Podobně i řada dalších diskutujících se k ženskému lůnu vyjadřuje tak, že pokud je z něj něco vytaženo, je to zhanobeno. Chudáci novorozenci.

Četl jsem docela dost rozhořčených projevů nad oním divadelním činem (navíc samozřejmě jen "hraným", nikoli skutečně prováděným) a když jsem si to rozklikal, tak jsou to samí starší muži, nikdo jiný, bez výjimky. 

Nějaký psychoanalytik nebo odborník na gender, který by mně to osvětlil? Je to obyč misogynie nebo něco tajuplnějšího?

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29725

Fikce a lež, za kterou si Soukupovi novináři stojí

Úroveň mediálních dělníků v Soukupově továrně na hloupost

31. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 19 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Níže kopíruji komunikaci s Vladimírem Barákem, což je "ředitel online aktivit vydavatelství" Empresa Media Jaromíra Soukupa, kam spadá Týden, TV Barrandov a další klenoty českého mediálního venkova. Pan Barák je též - mimo jiné - autorita v oblasti vzdělávání a vzdělávací politiky a z tohoto titulu píše zasvěcené články na toto téma (dříve se věnoval dopadům měnové intervence ČNB a učí cosi na Vysoké škole ekonomické). Tento člověk napsal difamační text plný věcných chyb, neprokazatelných tvrzení, částečně z naprosté neznalosti, částečně záměrně manipulující čtenáře o kontextu testování v českém vzdělávacím systému. Reakce na připomínky se dá shrnout do věty "za vším si stojím", aniž by se dokázal vyjádřit k samotným připomínkám. Na vině je pravděpodobně složitost problematiky, nicméně ani tam, kde pan Barák očividně lže, ani tam není ochoten uznat to. Námitka: "Napsal jste, že prší a ono prokazatelně neprší". Odpověď: "Prší a za tím si stojím". Jen pro zajímavost, nadřízeným pana Baráka je Daniel Köppl, člověk, který učil ještě v roce 2016 budoucí novináře na Fakultě sociálních věd UK. Köppl se ani po opakované výzvě k úrovni argumentace svého podřízeného nevyjádřil. Korekci nesprávných či lživých závěrů pana Baráka (za nimiž si stojí) Týden neumožnil.

EYE 2018: Budoucnost Evropy: Jaká je role pro mladé lidi?

31. 5. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 3 minuty



Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, jedenácté téma k úvaze a diskusi je:

EYE 2018: FUTURE OF EUROPE: WHAT’S THE ROLE FOR YOUNG PEOPLE? - BUDOUCNOST EVROPY - JAKÁ JE ROLE PRO MLADÉ LIDI?

Evropská unie - dlouholetý podporovatel míru a prosperity - má už celou řadu let vážné problémy a řádně nefunguje. 

Dokážeme Evropu posílit, bude Evropa znovu schopna hrát svou plnou roli a řešit problémy našeho věku?

Co by měla mladá generace prosazovat jako nejdůležitější problém či problémy, které by měla Evropská unie řešit? 

Některé reakce mladých lidí:

Nejdůležitější je udržitelný život. Nejen pomocí druhým, ale změnou vlastního způsobu života. Každý den spotřebováváme nejrůznější výrobky a mnoho z nich se nevyrábí udržitelným způsobem. I lidská práva jsou porušována při výrobě mnohých z nich. Musíme přestat tyto výrobky používat a začít používat produkty vyrobené udržitelným způsobem.

Bez solidarity v mladé generaci Evropa toho v budoucnosti moc nedokáže. Potřebujeme společný cíl. Pak bude nutno řešit urgentní problémy, jako je uprchlická krize, restrukturalizace eurozóny, ochrana životního prostředí, rovné podmínky pro všechny skupiny lidí v EU, vytvoření udržitelného energetického programu. Začneme-li uvažovat o kolektivistické společnosti mladých lidí, problémy jako nedůvěra a nenávist v Evropské unii zmizí a kontinent bude znovu jednat ve vzájemném přátelství a sebejistotě.

Mladí lidé by měli být politiky už teď, ne v budoucnosti. Jsme připraveni nyní a měli bychom usilovat o větší zastoupení mladých lidí. Potřebujeme společný věk pro kandidáty v evropských volbách, není to jednotné a v některých zemích vám musí být dokonce až 24, což je absurdní.

29953

Podle této definice nám hrozí totalita

Hannah Arendtová k dnešku

31. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ideálním subjektem totalitní vlády není přesvědčený nacista či oddaný komunista, nýbrž lidé, kteří už nevnímají rozdíl mezi pravdou a lží, faktem a fikcí.


Pozn. Boba Kartouse: Velká část české společnosti projevuje právě takové tendence. Mnoho lidí si dokonce dogmata a lži hýčká, neboť ve své omezenosti věří tomu, že defenzivní se držení dogmat léčí nejistotu a neschopnost vyrovnat se s rychle se měnícím světem. Tomu odpovídá i politická situace v ČR: většinu získávají populisté, kteří vytěžují fikci a lež.

Proč považuji současný stav biomedicíny za katastrofální

31. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Mě těší zájem pana profesora Hořejšího o mé články, velmi si vážím jeho pochvaly, ale i jeho nespokojenosti s tím, že označuji současnou situaci v biomedicíně za katastrofální. Vím, že se v tom neshodneme a shodnout nemůžeme. On čerpá ze svých zkušeností, já čerpán naopak z vyjádření lidí, jako je Francis Collins, šéf Národních ústavů zdraví v USA.

Většina plastů se do moře údajně dostane deseti řekami

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Podle několik měsíců starého textu, který se objevil mimo jiné v Deutsche Welle, se odpad do oceánů nedostává přímo, ale v drtivé většině deseti říčními toky. Cituje studii Helmholtzova centra výzkumu životního prostředí v Lipsku, která těchto deset řek identifikovala. Jde o tyto říční toky v pořadí dle toho, jak vysokou zátěž oceánů plasty způsobují: Jang-c’-ťiang (Čína), Indus (převážně Pákistán), Chuang-che (Čína), Chaj-che (Čína), Nil (převážně Egypt), Ganga (Indie), Perlová řeka (Čína), Amur (Rusko, Čína), Niger (Guinea, Mali, Niger, Benin, ústí v Nigérii) a Mekong (Čína, Barma, Laos, Thajsko, Kambodža a delta ve Vietnamu). Všechny tyto řeky mají společné to, že protékají hustě zalidněnými oblastmi s chybějící odpadní infrastrukturou, v zemích, kde není nakládání s odpadem adekvátně regulováno ani řešeno. V těchto zemích by výrazně pomohlo v prvé řadě začít odpad sbírat, svážet a průmyslově zpracovávat. Výše odkazovaný článek v Deutsche Welle nabízí podrobnější infografiku k jednotlivým řekám v souvislosti s jejich vlivem na transfer plastového odpadu do oceánů. 

29954

Mámo, dyť my žádnej oceán nemáme!

Babišův poradce je pitomec a nestydí se za to

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Po tom šílenství okolo GDPR (panebože, Brusel chce chránit naše osobní údaje, jak si to může dovolit???!!!! Chudák korporace...) přichází další, tentokrát je na mušce bordel v oceánech, což je věc oceánů a ne nás, slušných lidí, co oceán nemají a nic jim do nich není.  . S výjimkou případů, kdy k nim zamíříme na dovolenou a můžeme pak nadávat, jaký je v nich bordel..., píše Stanislav Biler na Facebooku v reakci na blábol Babišova poradce Michla vydaný v Babišových MF Dnes

Každopádně su rád, že třeba povinnou školní docházku zavedla v roce 1774 nikým nevolená Marie Terezie, protože chtít to dnes zavést Brusel, tak v Česku vypukne občanská válka. 

Podobná klika nás potkala, že nemusí Brusel zavádět třeba kanalizaci, zdravotnictví, gramatiku, jedení příborem nebo mýdlo. 

Díky!

Pozn. Boba Kartouse: "Michl opsal pravděpodobně z internetu historii vynálezu "vatové tyčinky" a přidal k němu omezenecké lamentování nad snahou snížit produkci plastů, s typicky demagogickým dovozováním, že EU zakáže záchodová prkýnka a hračky. Ať už si to Michl uvědomuje, či ne (a je to skutečně vážně míněná otázka), jde o typický příklad směšování skutečnosti s fikcí, difuze podporující zmatenost českého diskursu a z ní profitujícího populismu. Místo uvažování o tom, co s odpadem, bez ohledu na jeho aktuální úložiště, protože to je skutečné jádro problému, se Babišův poradce podílí na další debilizaci veřejného mínění. Ale chápu, na víc nestačí a ani více nemůže.

K zákazu brček, plastových příborů a dalších plastových výrobků jednorázového použití

Lepení dírek po červotoči plastelínou v lodi děravé po zásahu torpéda

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Koncept jednorázových výrobků z energeticky a surovinově náročných materiálů je až na výjimky pitomost sama o sobě, ale tohle je lepení dírek po červotoči plastelínou v lodi děravé po zásahu torpéda, píše k zákazu některých jednorázových plastových výrobků v EU na Facebooku David Marenčák.

Většina plastů v moři pochází ze států, kde pojem „odpadové hospodářství“ znamená: všechno to nasypeme do řeky/moře a také z přímořského turismu a lodní dopravy, ale tady se spotřebitel bude cepovat, aby si náhodou nevzál mikroteňák na rohlík a budu se zakazovat plastová šťouchátka do uší.

Všem nadšencům doporučuji si pustit film Adicted to plastic, kde se týpek rozhodl žít bez plastů. Zuby si čistí prstem a žije v naprostém holobytu.

V plastech jsme doslova utopeni a to, co vidíme a denně držíme v ruce je jen zlomek toho, co se používá v průmyslu. Zákaz brček a plastových talířků to nevytrhne.

Jedna věc je na tom dobře – že cílí na výrobce/producenty, nikoli na spotřebitele, s jejich iluzorní svobodou volby.

29766

Bodláky Václava Duška

K dokonalému štěstí milimetr

31. 5. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Plujeme opravdu do záhuby, stěží nám tomu uvěřit. Stezky zaplaveny žravými netvory, nevzdělanými piráty, velebnost ducha v nedohlednu, voličské pasti nakladeny, špinavé skutky neřešeny, zdeptaní pozůstalí mají v duchnách zastlané hrdiny, ti potvrdí náklonnost k pravdě a pokroku vyslýchaným. Úpěním mnoho nezískáme, cizinu zajímá realita, minulost zdržuje, potvrzuje, jak se skrýváme za historickou roletu v domnění, že se vyvážeme z odpovědnosti za současný planetární rozvoj.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Ukrajina oznámila, že Babčenkova "vražda" byla fingovaná

30. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Ruský novinář Arkadij Babčenko, který měl být údajně v Kyjevě zavražděn, vystoupil živý na tiskové konferenci. Vasilij Gricak, šéf ukrajinské tajné služby, sdělil reportérům, že ukrajinská tajná služba Babčenkovu smrt fingovala, aby měla možnost zatknout osoby, které ho chtěly usmrtit. Plán existoval déle než měsíc.

Ukrajinské bezpečnostní jednotky zatkly jednu osobu.

Není jasné, jak fingování vraždy mělo přispět k zatčení pachatelů, avšak generální prokurátor Jurij Lucenko na tiskové konferenci uvedl, že bylo zapotřebí novinářovu smrt fingovat, aby organizátoři vraždy věřili, že byla úspěšná.

Podle Gricaka naverbovaly ruské úřady bývalého bojovníka z východní Ukrajiny a nabídli mu za Babčenkovu vraždu 30 000 dolarů.

Ruské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že je potěšeno, že je Babčenko stále ještě naživu, ale obvinilo Ukrajinu z propagandy.

Pozorovatelé se k incidentu stavějí dost kriticky. Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztah v Praze napsal na internetu: "Až bude příště zase někdo zavražděn, Rusko bude moci argumentovat: 'Jste si jisti, že se to opravdu stalo?'"

Výbor na ochranu novinářů požaduje, aby ukrajinská vláda vysvětlila, proč považovala za nutné Babčenkovu vraždu fingovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2018/may/30/russian-journalist-arkady-babchenko-who-was-reported-killed-is-still-alive

Důležité poučení i pro ČR: Proč se irské referendum o potratech nepodařilo populistům zneužít?

30. 5. 2018

čas čtení 5 minut

Foto: Lživý plakát v irské kampani, tvrdící, že vláda povolí potraty až do šesti měsíců těhotenství

- Mluvte se všemi a nic o nikom předem nepředpokládejte. Reakční hnutí žijí z kmenového rozdělení společnosti. Ukázalo se, že mnoho lidí má plné zuby toho, že jsou stereotypizováni jako konzervativci. Ukázalo se,  že mnoho lidí chce, aby se s nimi zacházelo jako se složitými a inteligentními lidmi plnými soucitu.

- Politika musí být prezentována jako osobní věc. Nejvýznamnějším lidským imunitním systémem proti virům hysterie, nenávisti a lží, je vyprávění příběhů.


Během nedávného referenda o zrušení zákazu potratů v Irsku se nepodařilo populistům zmanipulovat hlasování o této vysoce emotivné věci. Taktika, která byla tak úspoěšná v Británii, v USA, v Maďarsku a jinde, v Irsku nezafungovala. Dublinský komentátor Fintan O'Toole vysvětluje proč. Je to velmi důležité poučení, které platí obecně, i pro poměry v České republice.

Soros: Evropská unie potřebuje "drastickou" změnu

30. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Filantrop a finančník George Soros (87), miliardář a zakladatel Nadace pro otevřenou společnost, oznámil v Paříži, že do několika dnů bude zahájena v Británii kampaň za "druhé referendum o brexitu", které by mohlo Británii zachránit před "obrovskými škodami".

Těsně před zahájením kampaně organizace Best for Britain, které prý už dárcové věnovali mnoho milionů liber, řekl Soros ve své přednášce, že změna názorů britských voličů ohledně brexitu by byla v souladu "s naší revoluční dobou".

Soros konstatoval, že se obává, že Evropská unie směřuje k nové velké finanční krizi, kterou vyvolává politika škrtů a populistické politické strany, které se snaží Evropskou unii rozbít. 

Babčenko a Ovčáček: Co je odvaha?

30. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Den po zveřejnění informace o údajném zavraždění Arkadije Babčenka v Kyjevě přiznala ukrajinská tajná služba, že Babčenko je naživu a že jeho "vražda" byla fingovaná provokace. Podrobnosti k tomu ZDE  ZDE


První přirovnal situaci v zemi řízené autoritářským prezidentem k Německu v roce 1934. Druhý vynakládá veškeré skromné schopnosti na obhajobu patologického alkoholika ve funkci formálně nejvyššího státního představitele. - Prvně jmenovaného včera popravili v Kyjevě výstřelem do zad ZDE. Druhý spokojeně hledí vstříc štědrému starobnímu důchodu.

Kdo je za to v ČR odpovědný? V Kyjevě zavraždili novináře, jemuž ČR loni odmítla poskytnout povolení k pobytu

30. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Den po zveřejnění informace o údajném zavraždění Arkadije Babčenka v Kyjevě přiznala ukrajinská tajná služba, že Babčenko je naživu a že jeho "vražda" byla fingovaná provokace. Podrobnosti k tomu ZDE  ZDE

Dezinformací bylo i tvrzení, že ČR odmítla dát Babčenkovi povolení ke vstupu. Podle informací MV ČR Babčenko o žádný pobyt v ČR nežádal.


Otevřený dopis dramaturgii České televize: Nedáváte prostor oběma stranám

29. 5. 2018 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

 

Dobrý den,

Jestliže je Česká televize lidmi placeným veřejnoprávním nástrojem, pak logicky očekávám vyváženost zpravodajství, která je podmínkou pokud možno objektivního sdělení informací, názorů, a postojů. V závěru pořadu Události a komentáře z pondělí 28.5 věnoval moderátor část vysílacího času i současnému tématu toho, co se odehrálo při hře Olivera Frljiče Vaše a naše násilí, v níž Ježíš před očima diváků explicitně znásilnil muslimku, herečka vytáhla českou vlajku z pochvy, a na hlediště vstoupili aktivisté z hnutí Slušní lidé, čímž na čas přerušili produkci.

Belgičan Benjamin Herman usmrtil v Lutychu tři lidi - neví se, zda to lze klasifikovat jako teroristický útok

30. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



 


Zlodějíček recidivista Benjamin Herman  těsně po krátkodobém propuštění z vězení usmrtil v belgickém Lutychu tři lidi. Zaútočil na dvě policistky nožem, pak jim odebral zbraně a zastřelil je. Usmrtil také náhodného chodce. Policie ho zastřelila.

Policie informovala, že Hermana znala po dlouhá léta, jako zlodějíčka, páchajícího krádeže, prodávajícího drogy a přepadávajícího lidi na ulici.

Herman byl Belgičan, a byl ve vězení od roku 2003. Měl být propuštěn za dva roky. V pondělí byl puštěn z vězení na dvoudenní dovolenou, ale nevrátil se.

Přicházely rozporné zprávy, zda měl být útok považován za terorismus. Belgický premiér Charles Michel uvedl, že Merman byl nepřímo zmíněn ve zprávách státní bezpečnosti o radikalizaci. Avšak zpráva se o Hermanovi nezmiňuje specificky.

Ministr spravedlnosti Koen Geens doporučil opatrnost nad informacemi a zdůraznil, že "na celém případu je velmi málo jasných skutečností". "Herman určitě nebyl někdo, kdo by byl jasně zradikalizován. Jinak by ho totiž znaly všechny tajné služby." 

K otázce pochopení lidské volby a její legitimity

30. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



Povšiml jsem si nebezpečného jevu, který se začíná šířit v rámci diskusí na různých stranách fronty „kulturní války“ dnešního Západu, píše Pavel Hartmann.

Je to dobře patrné na otázkách Brexitu, Trumpova zvolení a nově třeba italských voleb. Nastává okamžitá snaha delegitimizovat výsledek ve chvíli, kdy se mi nelíbí. Přichází obvinění ze lží a manipulací, které jsou brány jako důvod pro zamítnutí volby. Potíž je v tom, že lži a manipulace doprovází politiku (i tu demokratickou) celé dějiny, nelze svět zastavit a říci: měli jste špatné informace, určitě byste hlasovali jinak, kdyby vám nelhali.  


K tomu: Důležité poučení i pro ČR: Proč se irské referendum o potratech nepodařilo populistům zneužit?

Spolknout lež kvůli strachu z imaginární války

30. 5. 2018

čas čtení 4 minuty



Poslouchejte takzvanou "umírněnou frakci" v Teheránu a zřejmě se dočkáte litanie obav ohledně údajných snah Trumpovy administrativy posunout Blízký východ k nové válce, napsal Amir Taheri na stránkách saúdské televize Al Arabiya, často kritizované jako propagandistická stanice šířící saúdskou zahraniční politiku. Tyto obavy se ozvěnou odráží v některých kruzích v Evropě. Leitmotivem je tvrzení, že takzvaná "jaderná dohoda" známá také jako Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), je takřka posvátným textem, který by neměl být ani doplňován, ani zlepšován.

Jak obejít šarlatány v onkologii

29. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Často se říká – a nejspíše právem – že onkologické pacienty žene do náruče šarlatánů situace, v níž jim moderní medicína nedává žádnou naději. Když sleduji americké aktivistky za práva žen s metastazující rakovinou prsu, vidím, jak veliký důraz dávají na to, aby se mohly stát součástí klinických testů komerčních přípravků. Aspoň něco vědecky podloženého vyzkoušet, pod dohledem lékařů, i když je to jen ve stavu testování a nejspíše to nebude fungovat. Na tuto situaci jsem reagoval v roce 2016 v korespondenci, zveřejněné časopisem American Journal of Public Health.

EYE 2018 Evropská cesta. Přidaná hodnota pro všechny?

30. 5. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 4 minuty



Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 


Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, desáté téma k úvaze a diskusi je:

THE EUROPEAN JOURNEY: AN ADDED VALUE FOR ALL? - EVROPSKÁ CESTA: PŘIDANÁ HODNOTA PRO VŠECHNY?

Evropská cesta k stále těsnější unii států a občanů.

Jak bychom měli odemknout přidanou hodnotu a nové příležitosti pro všechny?


Co si o tom myslíte vy?

https://www.europeanyouthideas.eu/european-journey-added-value-all



Už vyjádřené názory některých mladých lidí:

"Stále těsnější unie" států a občanů, to je těžký úkol, ale není to nepředstavitelné. Mnoho zemí, především v Asii, je dnes silně na špici v technologickém vývoji a vynucují si silný monopolismus v oblasti technologických inovací. Skoro všechno, co dnes používáme, jak si jistě každý všiml, se vyrábí v Asii. Evropská unie je musí dohnat. Inovace jsou, jak to udělat a tyto myšlenky je nutno rozvíjet. Musíme soustředit své schopnosti, abychom toho dosáhli. Všichni se toho musejí účastnit a využít úspor velkých rozměrů. Jednotné bankovnictví je také dobrý nápad, ale je to nebezpečné, v případě že ekonomika jedné země zkolabuje, stáhne ke dnu celý systém.

Evropa by měla použít měnu euro jako ekonomický nástroj. Měla by studovat teorem Roberta Mundella o oblasti optimální měny. Společná měna vyžaduje mobilitu pracovních sil  a mechanismus pro sdílení rizik. Je zapotřebí fiskálních nástropjů na pomoc regionům, které prodělaly na integraci, anebo trpí šoky. Používejte družstva v podnikání ke sloučení pracovních sil s minimálním kapitálem a umožněte jim tak být konkurenceschopní.  Vytvořte veřejné služby (byty, školství, zdravotnictví, dopravu) jako rámec pro vznik nových firem. Buďte v čele při podpoře růstu technologie. Zdaňujte více velké vlastníky kapitálu, méně zaměstnance s nízkými příjmy. Pokud je nezaměstnanost stále vysoká, vyrábějte základní zboží v místě.

Evropská integrace přinese výhody úspor na základě velkých rozměrů. Je potřeba se rychle přizpůsobovat technologickým změnám, vypracovat nové modely práce, investovat do školství a rekvalifikačních programů.

Oslavujme obřím způsobem od roku 2020 v Den Evropy jednotnou Evropu! My, mládež Evropy bychom měli zorganizovat masové akce v Den Evropy (9. května) ve všech 28 hlavních městech Evropy, počínaje rokem 2020, na oslavu míru a svobodu trvajících 75 let. To pomůže bojovat proti euroskeptismu a zvýšenému nacionalismu. A učiňme Den Evropy volným dnem, svátkem! Všechny evropské země mají svůj národní svátek, ale EU neoslavuje své úspěchy v Den Evropy, včetně 75 let mírové koexistence v EU, jednotou v rozrůzněnosti!

Maďarsko schvaluje zákon, který bude kriminalizovat jakoukoliv pomoc uprchlíkům

30. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



V madarském parlamentě byl v úterý předložen zákonm který bude kriminalizovat jako trestný čin jakoukoliv pomoc uprchlíkům. Evropský ředitel lidskoprávní organizace Amnesty International Gauri van Gulik kontatoval:

"Ve svém zoufalém úsilí proměnit Maďarsko v nejnepřátelštější evropské území pro žadatele o azyl a pro uprchlíky, maďarská vláda přivedla svou snahu zakotvit nesnášenlivost, xenofobii a rasismus na úplně novou úroveň. Tento krutý plán hermeticky uzavřít hranice Maďarska má kriminalizovat legitimní činnost, jako je nabízení informací a poskytování právní pomoci žadatelům o azyl."


Přečetli jsme:

V RTVS stopli na dnes plánovanú Večeru s Havranom

30. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Dnes večer (v utorok 29. mája) mala RTVS odvysielať diskusnú reláciu Večera s Havranom o situácii na Ministerstve obrany o v Ozbrojených silách SR o neobvyklých nákupoch na ministerstve. Diskutovať mal prísť generálporučík Pavol Macko, analytik Juraj Krúpa a zástupca SNS alebo Ministerstva obrany. Relácia na túto tému však dnes nebude. RTVS ju náhle zrušila. Pozvaný hosť Juraj Krúpa z Slovak Security Policy Institute to považuje za cenzúru zo strany RTVS a zbabelosť vedenia Ministerstva obrany SR a SNS.

 

Celý text: ZDE

Proč Írán nemůže přestat "dělat problémy"

30. 5. 2018

čas čtení 5 minut

Jak jste možná slyšeli, riziko války mezi Izraelem a Íránem je vysoké. I když je Izrael rozhodnut zbavit své hranice proíránských sil, Írán je ještě více odhodlán rozšířit a upevnit svou přítomnost v Sýrii a v celém širším regionu: Politicky, vojensky a sociálně, napsal Shoueb Rifai.

Mezitím v Absurdistánu 71:

Záhada polských státních financí, požáry skládek, zaplavení ptačích hnízd a nákaza syfilidou

29. 5. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Polské finance jsou záhadné téma. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost tvrdí, že polská ekonomika si vede lépe než kdy dříve. Opozice je přesvědčena, že je ekonomika v katastrofálním stavu. Hospodářští experti varují, že zatímco si Polsko v současnosti ještě vede dobře, žijeme z vypůjčených peněz, které jednoho dne budeme muset vrátit. Mateusz Morawiecki, odpovědný za finance, vysílá konfliktní signály. Někdy je všechno v dokonalém stavu, někdy budeme čelit obrovské zadluženosti... 

Přečetli jsme:

Vlivní lídři ČSSD se snaží zvrátit referendum o vládě. Zeman ale na výsledek čekat nebude, Babiše jmenuje premiérem ještě před jeho ukončením

30. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Osobností, které dokážou přesvědčit členy podobně jako karvinský senátor, je v ČSSD více. Právě na nich teď závisí rozhodnutí, jak bude příští vláda vypadat, jestli vůbec vznikne a kam bude Česko směřovat. Strana je rozdělená zhruba půl na půl, na každém hlasu tedy záleží. Tlak na ni zvyšuje i prezident Miloš Zeman, který v pondělí České televizi řekl, že jmenuje Andreje Babiše (ANO) premiérem ještě před skončením referenda.

 

Celý text: ZDE

Čo definuje totalitný režim?

30. 5. 2018 / Edo Velecký

čas čtení 10 minut

Redaktor BL Ján Čulík vo svojom texte https://blisty.cz/art/91134-komunismus-nebyl-totalitni-rezim.html tvrdí, že komunistický režim sa dopúšťal teroru hlavne v prvých rokoch svojej existencie, neskôr však došlo k jeho liberalizácii.  Na základe toho nezaraďuje komunistický režim medzi totalitné.  Ponechajme bokom viaceré labilné body tohto tvrdenia, ktoré nesedí povedzme pre ázijské krajiny ako Čína a Severná Kórea a ignoruje napríklad zavraždených na štátnych hraniciach aj v neskorších rokoch komunistickej vlády a skúsme zistiť, či je kritérium používania teroru daným režimom pre posúdenie miery totalitného režimu dostatočné. Zároveň si položme aj my otázku, či komunistický režim v Československo bol alebo nebol totalitný.

Za týmto účelom budem citovať z článku JUDr. Petra Matejku, ktorý v nasledujucom textehttp://www.projustice.sk/pravne-dejiny/totalitarizmus-ceskoslovensko-po-roku-1948 podrobne rozobral tuto otazku. K tomu, čo definuje totalitný režim, medzi iným píše toto:

„Komunismus“ rozhodně byl totalitní režim.

30. 5. 2018 / Jaroslav Štemberk

čas čtení 9 minut



Jan Čulík nazval svůj článek v BL z 23.5.2018 „Komunismus nebyl totalitní režim.“ Toto tvrzení považuji za silně zavádějící. Někteří političtí filosofové (např. H. Arendtová, R. Aron) sice na základě zkušeností s Hitlerovým nacistickým režimem v Německu a Stalinovým komunistickým režimem v Sovětském svazu považovali otevřený státní teror (jednoslovným českým názvem „hrůzovláda“) za pojmový znak totalitního režimu, stavím se ale za modernější pojetí, ve kterém je, byť se zhusta prolínají, vhodné rozlišovat pojmy diktaturatotalita a hrůzovláda. Každá totalita, není-li absolutistickou monarchií, je diktaturou, ale každá diktatura není totalitou. Diktatura může být hrůzovládou, ale nemusí přitom být totalitou (např. vláda Pinochetovy junty v Chile). Jako příklad totality postrádající znaky hrůzovlády lze z našich dějin uvést tzv. osvícenský absolutismus Josefa II. ve druhé polovině 18. století.

Německo: "Definitivní" roztržka s Tureckem se nekoná

30. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

U příležitosti připomínky výročí rasistického žhářského útoku v Solingenu v roce 1993 ZDE probíhá v politické rovině na plné obrátky reparace německo-tureckých vztahů. Ve světě, který se rychle mění a kde opravdu "velcí" hráči přestávají být garanty čehokoliv, se totiž ti o něco menší chtě nechtě musejí více sdružovat a zajišťovat kolektivně funkce a potřeby, na něž by jednotlivě nestačili ZDE.

Rakovinu "lze vykadit"?

29. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Česká televize nedávno uvedla v rámci cyklu „Infiltrace“ dokument Obchod se zdravím. Je to šokující podívaná, která je založena na skrytém nahrávání „odborníků“ z jedné firmy (nebo „centra“), která se živí „alternativní medicínou“. Mimo jiné se od jedné „odbornice“ dozvíte, že „rakovinu je možné vykadit“ ve smyslu „zbavit se jí“.

Bývalý předák anglické fašistické organizace EDL odsouzen k nepodmíněnému trestu 13 měsíců vězení

29. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Takzvaný "Tony Robinson", skutečným jménem Stephen Yaxley-Lennon, bývalý šéf britské ultrapravicové, fašistické organizace English Defence League, byl v anglickém městě Leeds odsouzen do vězení na třináct měsíců za trestný čin pokusu ovlivnit výsledek soudního procesu. 

Yaxley-Lennon byl v městě Leeds zatčen v pátek. Vysílal z místa před soudní budovou na sociálních sítích ohledně probíhajícího soudu. 

Soud původně zakázal médiím o jeho rozsudku informovat. Zákaz byl po odvolání médií pak soudně zrušen.

Robinson živě vysílal na své facebookové stránce, když byl před soudem zatčen za podezření, že porušuje veřejný pořádek.

Soudce Geoffrey Marson QC původně zakázal médiím o jeho zatčení a o jeho procesu informovat, protože se obával, že zprávy o jeho zatčení ovlivní výsledek probíhajícího procesu. 

Yaxley-Lennon už byl předtím odsouzen k nepodmíněnému trestu za pohrdání soudem v případě jiného soudního procesu, odehrávajícího se v Canterbury.

Při tomto předchozím soudním procesu byl Yaxley-Lennon varován, že pokud bude páchat další trestné činy, bude odsouzen k nepodmíněnému trestu, což se nyní stalo.

Ultrapravicoví idioti na sociálních sítích v ČR a dokonce i některá idiotská česká média tvrdila cosi o "spiknutí" britských médií, která o tomto případu "mlčí". O skutečnosti, že v civilizovaných zemích je zakázáno průběh soudního procesu ovlivňovat médii, tito idioti netuší nic. 


Podrobnosti v angličtině ZDE
 



Přečetli jsme:

Radkin Honzák: Příroda si to srovná tak, že Evropa vymře a přijde sem jiná populace

30. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Chceme, aby naše diplomy a habilitace uznávali v Evropě, a kdyby sem přijel pan profesor z Německa, tak tady bude pouhý asistent, protože my mu to neuznáme. Ta uzavřenost je strašná v tom chlívku tady. My si tady smrdíme vlastními silami a nikoho nepotřebujeme. Aspoň si to myslíme.

Celý text: ZDE


Pozn. JČ: To mi připomíná nedávnou zkušenost jednoho našeho absolventa z Glasgow University, jehož univerzitní diplom v Praze neuznali a musel si zaplatit na MŠMT nostrifikaci. Komicky požádalo MŠMT jednu pražskou vysokou školu, aby "diplom ověřila". Závažnou potíží bylo, že diplom byl psán latinsky, čemuž nikdo na této pražské univerzitě nerozuměl. Chudák absolvent z Británie si musel ještě připlatit pár tisícovek za překlad z latiny....

Ještě k Frljićově hře v Brně: Zastínily provokace obsah?

29. 5. 2018 / Jan Čulík, Jan Paul

čas čtení 5 minut

Komentátor Jan Paul ostře odsuzuje hru chorvatského režiséra Frljiće Naše násilí vaše násilí, prezentovanou minulou sobotu na festivalu v Brně, přestože ji neviděl, takže nemá možnost řádně posoudit, jak jsou  provokativní prvky dramatu funkční v rámci celé jeho semantické struktury. 

Pro informaci: určité činy jsou pornografií pouze v tom případě, pokud je jejich jediným významem sebeuspokojování, nebo finanční zisk: ve struktuře uměleckého díla sexuální akt vůbec pornografický být nemusí - může to být například silný humanistický protest. 

Je ovšem samozřejmě pravda, že využívání prvků, které mají biologicky sexuální význam, pro umělecké sdělení, je nesmírně ošemetné - tvůrce musí být velký umělec, aby dokázal původní čistě biologicky sexuální význam určitého jednání přetvořit v tvůrčí výpověď. Nemůžeme posoudit, zda tomu tak bylo ve Frljićově představení, protože jsme ho neviděli. Jak už jsme konstatovali včera, je ovšem politováníhodné, že o složitém významu Frljićova dramatu se vůbec v ČR nemluvilo, všichni se zasekli povrchně u té fotografie, na níž herec znázorňující Ježíše údajně znásilňuje muslimku. 

Frljić jako režisér je samozřejmě provokatér: Otázka je, zda drsné provokace proti určitému náboženství, ať mohou mít jakkoliv humanistický a civilizovaný obsah, dokáží oslovit věřící - anebo jejich skandalizace jen způsobí, že se tvrdě zadřou ve své víře a neposlouchají. Už máme v současnosti dost problémů s velkými počty lidí, kteří vášnivě věří pitomostem, a nevíme, jakým způsobem je přesvědčit, aby se jich vzdali a začali vnímat fakta. Je možné, že drsný výsměch náboženství, ať je to křesťanství či třeba islám, k dialogu asi nevede. Nebo ano? ptá se Jan Čulík.

Zde je email od Jana Paula: 

Paradoxy vzorně posekaného trávníku

28. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nepochybně souhlasím s tím, že osvobození člověka od zotročující fyzické práce pomocí techniky je jeden z největších úspěchů lidské civilizace. Jen si stále méně jsem jistý, zda třeba řezání dřeva ruční pilou nebo kosení trávy kosou jsou opravdu zotročující práce. Vezměme si takového běžného „osvobozeného“ muže.

Cestou do práce sedí v autě, v práci u počítače, doma leží u televize. V krásné přírodě o víkendech sedí na terase nebo na svém traktorku na trávu. Traktorkem jezdí tam a zpátky a vyrábí smrad a hluk, takže není slyšet zpěv ptáků. Do lesa ani nepáchne. Ptáky ani stromy od sebe nerozezná. A když si přečte na internetu, že v české krajině dochází k drastickému úbytku hmyzu, kroutí hlavou nad tím, k čemu vlastně může být takový hmyz. Na jeho vzorně posekaném trávníku samozřejmě žádný hmyz žít nemůže. (Bez hmyzu lidstvo zahyne, protože přímo závisí na jeho opylovacích schopnostech, pozn. red.)

EU obětuje v boji s plastovým znečištěním jednorázové kelímky, brčka i uchošťoury

28. 5. 2018

čas čtení 4 minuty


tisková zpráva Greenpeace


Brusel/Praha, pondělí 28. května 2018 - Evropská komise zveřejnila návrh nové směrnice, která má omezit dopady plastového znečištění. Mimo jiné navrhuje zákaz některých jednorázových plastů, jakou jsou příbory, brčka či talíře, pro něž již dnes existují dostupné šetrnější alternativy. Než vstoupí směrnice v platnost, musí ji schválit členské státy EU  a Evropský parlament.

Komise návrhem nové legislativy reaguje na alarmující vědecká data o množství a všudypřítomnosti plastového znečištění. Za omezení jednorázových plastů se navíc po celé Evropě vyslovily statisíce lidí. Jen v Česku výzvu evropským ministrům Plast je past podepsalo do konce loňského listopadu téměř 50 tisíc lidí.

V Berlíně se konaly dvě protikladné demonstrace: Existují dvě Německa

28. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Asi 5000 Němců se účastnilo v Berlíně ultrapravicové demonstrace, organizované stranou AfD, požadující "zatčení Merkelové" a "uchování Německa pro Němce". Protidemonstrace, požadující otevřené Německo, se účastnilo 20 000 Němců:



Dukovy výroky jsou otřesné. Kdo ho zkrouhne a dá mu najevo, že fašismus tolerovat nelze?

28. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Pozn JČ: Je znepokojující, že velká část české veřejnosti, včetně Duky, primitivně reaguje jen na jedinou fotografii, ukazující údajného Ježíše ležícího na muslimce, ale nikdo už neřeší, co vlastně ona "kontroverzní" hra sděluje. Křesťan, a zvlášť dokonce arcibiskup, pokud by měl špetku humanity a inteligence, by takovou hru samozřejmě podpořil. Zde je její popis z festivalových stránek:


Představení Naše násilí, vaše násilí přináší pohled na Evropu, která byla (naivně) překvapena uprchlickou krizí. Evropu, která bez skrupulí zapomněla na svoji koloniální historii, když zavírala hranice pro ty, kteří utíkali před následky evropské a americké politiky. Jako by ve 20. století zabedněně udělali jen jednu jedinou věc – živili národní narcizmus, který učí, že jedna masa lidí je lepší než ta druhá, zatímco zapomínali na to, že ignorace je taky forma násilí. 21. století pokračuje ve výuce té samé lekce, ale používá novou zbraň – strach. A strach je ten nejznámější pocit zatracených.

Z těchto důvodu klade představení Naše násilí, vaše násilí několik nepříjemných otázek: Jsme si vědomi, že naše bohatství závisí na tisícovkách mrtvých na Blízkém Východě? Truchlíme kvůli obětem teroristických útoků v Paříži a Bruselu stejně jako kvůli těm, co zemřeli v Bagdádu nebo Kábulu? V kterém přesně momentě jsme sami sebe přesvědčili, že jsme to my, kdo má pravdu, a že náš bůh je mocnější než ti ostatní?





Polské ministerstvo obrany chce americkou vojenskou základnu a zaplatí za ni Americe 2 miliardy dolarů

28. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta




Na obranu proti Rusku chce polské ministerstvo obrany, aby Spojené státy si v Polsku vybudovaly trvalou vojenskou základnu, na níž by byla jedna americká vojenská divize,  a je za ni Americe ochotno zaplatit 2 miliardy dolarů. To podle serveru Politico jednak rozčílí Rusko, jednak to nebude zrovna nadšeně přijato těmi členskými zeměmi EU, které chtějí s Ruskem rozvíjet pozitivní vztahy, jako Itálie a občas i Německo.

Jenže polský ministr obrany poslal tento návrh do USA, aniž ho předtím konzultoval s polským prezidentem Andrzejem Dudou, vrchním velitelem armády,  či s ministrem zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Imigrant z Mali v Paříži zachránil visící dítě

28. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Aktualizace: Gassamu přijal prezident Macron, udělil můj medaili, přislíbil mu francouzské občanství a zaměstnal ho u hasičů. Učinil tak výrazné gesto na podporu imigrantů. 


Dvaadvacetiletý imigrant z Mali Mamoudou Gassama (22) vylezl po věžáků do čtvrtého patra a zachránil dítě, které tam viselo z balkonu. Trvalo mu to jen pár vteřin. Videozáznam záchrany zhlédly na internetu miliony lidí.

K incidentu došlo v severní Paříži v sobotu asi ve 20 hodin.

Poušť(?)

28. 5. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Z třicetileté praxe komunálního ekologa leccos vím. Jak je to tedy s tím naším společným životním prostředím – s jeho ničením a ochranou? Především to bude o prioritách jednotlivce!

Kdo se ráno budí s myšlenkou, co bych tak dneska mohl udělat smysluplného pro přírodu, pro kvalitnější život? (haha-hehe) Mnoho věcí je na prvních místech řady našich osobních priorit. Úplně jiných.

Takže chceme něco doopravdy zachránit nebo jen evidovat výmluvy proč to nejde? Skutečné chtění změny lze nejprůkazněji vyjádřit ochotou postupně přinášet smysluplné osobní oběti.

V Itálii se zřejmě budou konat nové volby

28. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

 
Konverzní populistický právník Giuseppe Conte, který prosazoval proti všem faktům podvodnickou léčbu umírající dívky a byl nyní jmenován dezignovaným italským premiérem, v neděli odstoupil poté, co italský púrezident Mattarella odmítl jmenovat jeho kandidáta ministrem financí.

Italský prezident Sergio Mattarella, jmenovaný předchozí proevropskou vládou, odmítl přijmout nominaci jednaosmdesátiletého blázna Paola Savona ministrem financí, který označil vstup Itálie do eurozóny za "historickou chybu".

Mezi prezidentem Mattarellou, který má být politicky neutrální, a populistickým Pětihvězdičkovým hnutím ultrapravicovou Ligou tak vznikl konflikt. Mattarella zdůraznil, že Savonu ministrem financí nejmenuje, protože odchod z eurozóny by drasticky ohrozil živobytí italských občanů a rodin.

Zřejmě se budou muset znovu konat v Itálii volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rekordní počet Britů se stává Němci

28. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Stále větší počty Britů žádají o německé občanství, než Británie odejde z Evropské unie. V roce 2017 jich dostalo německé občanství desetkrát tolik než před referendem o brexitu. V roce 2017 se stalo 7500 Britů Němci, zatímco v roce 2015, před referendem o brexitu, to bylo 622 Britů.

V roce 2017 obdrželo 112 200 cizinců německé občanství. Nejvíce jich bylo z Turecka (14 894), druhá byla Británie (7500), třetí Polsko (6613), pak Itálie (4256) a pak Rumunsko (4238).

Novým Němcům z Británie je v průměry téměř 53 let, jsou daleko starší než ostatní naturalizovaní občané, jimž je v průměru 34,8 let.

Asi 9 procent naturalizovaných Britů získalo německé občanství ze zahraničí. Jsou to především lidé, kteří z Německa odešli za nacistické éry, a jejich potomci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Tmavá Severní Korea

28. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta


Absence světel v tmavé Severní Koreji ukazuje její absolutní chudobu pod tvrdě utlačitelskou vládou Kim Jong Una.  Jestliže to chce Kim změnit, měl by začít osvobozením svého lidu, aby mohl prosperovat jako jejich bratři a sestry na jihu.

Kdybych v té chvíli řekl něco arabsky....

28. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

V přehlídce dnešních stand-up komiků vysílal rozhlas BBC v neděli večer hned na začátku vystoupení muslimského komika Tez Ilyase, který pořad uváděl . Musím říci, že jsem se smál nahlas, poznamenává Jan Čulík. Ukázka. Tez Ilyas:

Já jsem teď uprostřed Ramadánu, nic jsem dnes nejedl ani nepil už sedmnáct hodin. Pochvalte mě hlasitě, jestli taky děláte Ramadán? (Ticho.) (Smích.)

Holt je to tady místnost plná nevěrců. (Smích.) No, to nevadí.

Víte, jak zajímavé je být muslimem v této zemi, kolik toho lidi o vás nevědí? Ani dobří kamarádi. Tuhle jsem byl na večeři se svým kamarádem Jonathanem. Byli jsme v příjemné restauraci. U stolu vedle nás byla skupina lidí, kteří oslavovali narozeniny. Dělali si svoje, my jsme si dělali svoje. Všichni se dobře bavili. Během večeře nafouknutý balónek, který byl hned těsně vedle mne, hlučně praskl. A když jsem zaslechl tu ránu, lekl jsem se a vykřikl jsem: "Ježíši Kriste!"

Jonathan se z toho mohl zbláznit: "Ha, ha, hááá, tys vykřikl 'Ježíši Kriste!' (Smích). Kde je tvůj Alláh a Mohammed teď?"  (Hurónský smích.)

"Jonathane, co jsi to vyhrál?"

"Furt mluvíš o tom, jak jsi muslim, ale v té chvíli, kdy ses lekl, jsi nepomyslil na Alláha, jsi nepomyslil na Mohammeda, pomyslil jsi na Pána a Spasitele Ježíše Krista! Co to o tobě asi vypovídá? Seš podvodnej muslim. " (Smích.)

Tak dobře, Jonathane, jasně vidím, že tohle je nejlepší den tvého života. Tři věci. Věc číslo jedna. To bys měl vědět, ale když to nevíš, vysvětlím ti to. Pro muslimy je Ježíš prorok. Zadruhé, když se odvolávám na Ježíše Krista, používám tím britský kulturní výrok a dokazuje to, když nic jinýho,  jak dobře jsem tu integrovanej. Děkuji vám za pozornost. A za třetí, a to je daleko nejdůležitější, Jonathane, kdyby ve chvíli, kdy ten balónek hlučně prasknul, já vykřiknul něco arabsky, ty by ses posral. (Hurónský smích a potlesk.)

Kdyby ten balónek prasknul a já vykřikl Allahu Akhbar, byl bys posraný pod stolem.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 1.19)  ZDE 






PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v dubnu 2018

4. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 72 426.17 .  Příjem z reklamy byl 9917 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 144 226.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem dubna 2018 359 572.35 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Evropská unie | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25563