Otevřený dopis dramaturgii České televize: Nedáváte prostor oběma stranám

29. 5. 2018 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

 

Dobrý den,

Jestliže je Česká televize lidmi placeným veřejnoprávním nástrojem, pak logicky očekávám vyváženost zpravodajství, která je podmínkou pokud možno objektivního sdělení informací, názorů, a postojů. V závěru pořadu Události a komentáře z pondělí 28.5 věnoval moderátor část vysílacího času i současnému tématu toho, co se odehrálo při hře Olivera Frljiče Vaše a naše násilí, v níž Ježíš před očima diváků explicitně znásilnil muslimku, herečka vytáhla českou vlajku z pochvy, a na hlediště vstoupili aktivisté z hnutí Slušní lidé, čímž na čas přerušili produkci.


 


Tímto dopisem kritizuji a poukazuji na to, že v pořadu Události a komentáře byl dán prostor pouze a jen divadelnímu režiséru Břetislavu Rychlíkovi, který velmi složitě a zdlouhavě obhajoval pouze nedotknutelnost svobody tvorby, čímž moderátor zamlžil další souvislosti a celý kontext problémů týkajících se zmiňovaného divadelního představení. Moderátor pochybil tím, že nekladl další související otázky, a ve studiu nechal presentovat jen souhlasný názor na hru Olivera Frljiče. Interwievovaného nakonec musel utnout pro nedostatek času.

Část pořadu Události a komentáře věnovaná kauze Frljičovi hry nebyla dobře připravena, a naléhavé společenské téma s otázkami o hranicích svobodné tvorby, o smyslu používání šokující formy, o tom, zda umělecké dílo může napadat a urážet náboženské menšiny, o tom, proč současný umělec místo toho, aby použil vlastní tvůrčí symboliku použije symboly v odlišném hodnotovém kontextu a tím je dehonestuje atd. bylo potlačeno tím, že ve studiu chyběli zástupci z širšího názorového spektra, jak příznivci zmiňované hry, tak i odpůrci, eventuelně nestranní.

Jan Paul, akad.mal., výtvarný kritik, publicista a prozaik

0
Vytisknout
8472

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2018