V boji s Čínou USA ztrácejí Evropu

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Vážný strategický spor o to, jak se vypořádat s Pekingem, přežije Donalda Trumpa, napsal Noah Barkin.


Jedno slunné odpoledne na počátku dubna se asi tucet diplomatů z evropských a dalších spojeneckých zemí shromáždil s americkými protějšky u konferenčního stolu na ministerstvu zahraničí. Během měsíce bude čínský prezident pořádat summit v Pekingu na oslavu svého velkého infrastrukturního projektu Pás a stezka. Američané mu chtěli poslat zprávu.

Na mítinku ve Washingtonu tlačili na spojence, aby podepsali společné prohlášení odsuzující čínský plán. Ale brzy bylo jasné, že ani Evropané, ani malá skupinka zemí z Asie a Latinské Ameriky nebyli připraveni zařadit se.

"Nikdo nebyl ochoten v tom pokračovat," sdělil mi anonymně jeden dobře informovaný Evropan. "Můžeme souhlasit s tím, že Čína je strategickou hrozbou, ale nemůžete ji prostě postavit do kouta."

Po dvou letech eskalujícího napětí mezi USA a Evropou kvůli věcem od obchodu přes Írán, obranné výdaje až po ruské plynovody měla být Čína tématem, které obě strany spojí, nebo přinejmenším uvolní část transatlantického napětí.

Evropská unie zaujala v minulém roce vůči Číně mnohem tvrdší stanovisko, zavedla nová pravidla umožňující přísnější kontroly čínských investic, zkoumá změny v průmyslové, konkurenční a dodavatelské politice, aby zajistila, že Peking se netěší neférové výhodě; a poté, co se léta vyhýbala střetu s Pekingem, označila Čínu za "strategického rivala".

Ale mé rozhovory s desítkami představitelů na obou stranách Atlantiku naznačují, že namísto sblížení se EU a USA možná nacházejí v počáteční fázi škodlivého sporu ohledně čínské výzvy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8638

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019