Východní členové EU "porušili unijní legislativu"

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Česká republika, Maďarsko a Polsko zřejmě porušily legislativu EU, když na vrcholu uprchlické krize v roce 2015 odmítly přijmout žadatele o azyl. Prohlásila to ve čtvrtek právní poradkyně Evropského soudního dvora.


Názor Eleanor Sharpstonové nerozhoduje o tom, jaký bude konečný nález soudu v probíhající kauze, ale často se její rady ukazují jako vlivné.

"Odmítnutím podřídit se provizornímu a časově omezenému mechanismu mandatorní relokace žadatelů o mezinárodní ochranu Polsko, Maďarsko a Česká republika nesplnily své závazky plynoucí z práva EU," uvádí se ve stanovisku zveřejněném soudním dvorem.

Polsko se vůči stanovisku ohradilo a vládní mluvčí prohlásil, že "nejdůležitějším cílem... je zajistit bezpečnost občanů", uvedla agentura PAP.

Varšava podle něj jednala "v zájmu polských občanů a v obraně proti nekontrolované migraci", prohlásil mluvčí Piotr Mueller.

Podle Sharpstonové však argumenty, podle nichž za odmítnutím přijmout žadatele stály bezpečnostní obavy, nedostačují, protože zmíněné země stále měly možnost zakázat vstup jednotlivcům považovaným za hrozbu a "duch vzájemné důvěry a spolupráce musí převládnout".

Podle ostrých formulací vyhýbat se závazkům k solidaritě vůči EU, protože jsou považovány za "nevítané nebo nepopulární je nebezpečným prvním krokem k rozpadu spořádané a strukturované společnosti řízené právním státem".

V září 2019 čtyři členské státy - Francie, Německo, Itálie a Malta dosáhly dohody o relokaci žadatelů o azyl, přičemž doufají, že se tato dohoda stane základem širšího konsensu v celé EU.

Avšak odpor omezuje vliv této dohody, nehledě na středeční relokaci asi stovky migrantů vyloděných z plavidla Lékařů bez hranic do Francie a Německa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9078

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019