"Chybějící vedení": Merkelová pod palbou kvůli volebním ziskům ultrapravice

30. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
Německá kancléřka Angela Merkelová čelí obnovenému tlaku zevnitř vlastní strany CDU poté, co středopravicoví křesťanští demokraté v neděli v zemských volbách v Durynsku prohráli s populistickou ultrapravicovou AfD, informuje Yacine Le Forestier.


Její konzervativní kritici ji viní z toho, že údajně zavedla stranu příliš vlevo, pokud jde o témata imigrace, klimatu a další, což umožnilo vzestup AfD na ultrapravici.

Dlouhodobý rival doufající v nástupnictví, Friedrich Merz, naznačil, že Merkelová by měla odejít dávno před oznámeným termínem v roce 2021.

Ve svém dosud nejpřímočařejším útoku třiašedesátiletý Merz prohlásil, že "po léta nečinnost a nedostatek vedení na straně kancléřky pokrývaly tuto zemi jako závoj mlhy".

"Nedokážu si prostě představit, že tento typ vlády v Německu vydrží další dva roky," řekl Merz, člen vedení německé pobočky americké investiční společnosti BlackRock. (Jde zřejmě o největšího současného světového investora do uhelných elektráren ZDE - pozn. KD.)

Merkelová, která je u moci téměř 14 let, čelila zvýšenému tlaku od roku 2015, kd ye rozhodla ponechat německé hranice otevřené pro masový příliv uprchlíků a migrantů.

Tento krok jí vynesl mnoho chvály, ale také se jí vymstil v podobě vzestupu antiimigrační a antiislámské strany AfD, která je nyní nejsilnější opoziční stranou.

V posledních měsících překročily její preference 20 % ve třech hlasováních na postkomunistickém východě - naposledy v neděli, kdy těsně porazila CDU v Durynsku, kde se umístila jako druhá za ultralevicovou Die Linke.

CDU zde dosáhla svého nejhoršího výsledku a zdá se, že následuje úpadek další mainstreamové strany, sociálních demokratů (SPD), kteří získali pouhých 9 %.

Pochybnosti o vybrané následnici Merkelové, Annegret Krampové-Karenbauerové, vzrostly po několika sporech, včetně hádky s YouTuberem a vtipu o transsexuálech. Pochybnosti vyvolal i překvapivý návrh na mírovou misi v Sýrii, který v kabinetu vyvolal otevřený nesouhlas. (Turecko, klíčový účastník dvoustranných jednání o severní Sýrii s USA a Ruskem, plán kategoricky odmítlo - pozn. KD.)

Zdá se, že věci dospějí ke zvratu koncem roku kdy bude SPD rozhodovat, zda setrvá v koalici s CDU/CSU. To může vést k novým volbám.

Ještě předtím čeká CDU listopadový sjezd.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7416

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019