Boris Johnson potlačil analýzu varující, že Rusko ohrožuje britské volby

31. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Boris Johnson zabránil publikaci analýzy, která hodnotí bezpečnostní dezinformační hrozbu z Ruska nadcházejícím britským všeobecným volbám.

Bývalý konzervativní poslanec a bývalý britský generální prokurátor Dominic Grieve konstatoval, že tato analýza, vypracovaná parlamentním výborem Dolní sněmovny pro výzvědné a bezpečnostní otázky, čeká na uvolnění k publikaci, které musí dát premiér už od 17. října 2019.



 

Dominic Grieve, předseda výzvědného a bezpečnostního výboru britského parlamentu, konstatoval, že je nepřijatelné, aby Johnson tuto analýzu blokoval, a varoval, že hrozí riziko, že před volbami vůbec nebude zveřejněna. Podle Grievea měl Johnson uvolnit tuto analýzu k publikaci tento čtvrtek, aby mohla být zveřejněna dříve, než bude před volbami parlament v úterý rozpuštěn. Pokud nebude analýza do té doby zveřejněna, nebude k dispozici před volbami, varoval Grieve.

Johnson neudal žádný důvod, proč tuto analýzu utajuje.

"Parlamentní výbor čeká na to, aby mohl sněmovně předložit analýzu, která se přímo vyjadřuje k otevřeným hrozbám našemu demokratickému procesu," zdůraznil Grieve.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
7211

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019