Lukáš Wagenknecht žaluje Radu Evropy, že neřeší Babišův konflikt zájmů

31. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Český senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) konstatoval, že podal žalobu u Evropského soudního dvoru proti Radě Evropy, za to, že nereagovala na jeho znepokojení nad Babišovým konfliktem zájmů, píše deník Guardian.

Wagenknecht poukazuje na to, že se Babiš byl schopen "osobně obohacovat" svým hlasováním v Radě Evropy, protože vlastní firmu, která dostává dotace z Evropské unie.

Právníci EU v roce 2018 dospěli k závěru, že Babiš má střet zájmů, protože Agrofert získal jen v tom roce dotace nejméně ve výši 82 milionů euro.

 

Jako člen Rady Evropy má Babiš veto nad rozpočtem Evropské unie, což znamená, že může ovlivňovat rozhodnutí o tom, kolik financí má dotovat zemědělské podniky a kolik financí má jít na výzkum.

Mezi vedoucími politiky členských zemí EU je Babiš výjimkou tím, že vlastní podnik, který dostává zemědělské dotace EU pro chudší regiony. Čeští aktivisté za transparentnost poukazují na to, že našli důkazy, že konečným příjemcem těchto dotací je sám Babiš, což je v rozporu se zákony EU.

Agrofert charakterizuje tato obvinění jako falešná a Babiš je odmítá jako "lži" a "nesmysl". Tvrdí, že Agrofert je v soukromém fondu a že on sám žádné zákony neporušil.

Žaloba částečně spoléhá na názor interních právníků EU, kteří dospěli k závěru v prozrazené právní analýze, že "nestranné a objektivní vykonávání jeho funkcí jako premiéra" je "ochromeno".

Wagenknecht naléhá na Angelu Merkelovou, Emmanuela Macrona a další šéfy EU, aby tuto věc brali vážně.

"Babiš bude schvalovat principy dotací EU a zároveň bude jedním z největších příjemců těchto dotací. Máme mít jiné předpisy pro premiéry a prezidenty než pro ostatní občany EU?" ptá se Wagenknecht.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8453

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019