Po volbách v Durynsku jsou vyhlídky německé i evropské stability nejasné

30. 10. 2019

čas čtení 4 minuty
Voliči v nedělních volbách ve spolkové zemi Durynsko rozhodli o velkých ziscích pro ultralevici a ultrapravici. Tyto bezprecedentní výsledky mohou mít dopad na stabilitu v Německu i Evropě.


Durynsko ležící ve střední části východního Německa je domovem pouze zhruba dvou milionů lidí.

Avšak šokující výsledky víkendových místních voleb upevnily trend politické polarizace v Německu, který předznačil budoucí nestabilitu v Berlíně i Bruselu.

Durynsko je poslední spolkovou zemí v bývalém východním Německu, která šla letos volit. Od roku 2014 premiér Bodo Ramelow ze strany Die Linke vedl koaliční vládu se středolevicovou SPD a Zelenými.

V září voliči v Sasku a Brandenbursku jasně odmítli strany politického středu ve prospěch stran vpravo a vlevo. Tyto dva státy přitom vládní CDU/CSU a SPD pohodlně ovládaly od znovusjednocení země v roce 1990.

Stejný fenomén byl zaznamenán v Durynsku, jenže v mnohem dramatičtějším provedení. Poprvé se Die Linke stala nejsilnější stranou, když získala 31 % hlasů.

Ultrapravicová AfD vedená Björnem Höckem, jehož místní politická frakce je vyšetřována kvůli extrémismu - zdvojnásobila své zisky a získala 23 %. CDU se s 22 % umístila třetí, následovaná SPD s 8 %. Zelení i liberálové z FDP získali kolem 5 %.

Matematicky a politicky výsledky signalizují, že pro Ramelowa bude těžké vytvořit většinovou vládu. Die Linke spolu s SPD a Zelenými už nemá dost poslanců v Landtagu.

A s CDU, která kategoricky vylučuje partnerství jak s Die Linke, tak s AfD, je nejpravděpodobnější variantou menšinová vláda Die Linke. A to je v Německu bezprecedentní.

Pro Berlín durynské výsledky znamenají znepokojivé vyhlídky: Dny stabilních centristických vlád jsou ty tam.

"Pokud k tomuhle dojde v jedněch regionálních volbách, můžete počítat s tím, že jde o izolovaný incident," říká Hendrik Träger, který přednáší německou a evropskou stranickou politiku na Lipské univerzitě. "Ale když se to stane ve třech regionálních volbách, jde o jasnou známku celostátního trendu."

Poprvé v německé poválečné historii čtyři politické strany reprezentující střed nedokázaly rezonovat s většinou voličů. To je z velké části výsledkem Ramelowovy popularity v Durynsku, ukázal průzkum.

Ale velká koalice Angely Merkelové v Berlíně také hraje přehnanou roli: Oba koaliční partneři spadli tak nízko, že v případě nových celostátních voleb už by nedokázali sestavit vládní koalici.

Přitom podle nedávné analýzy Bertelsmannovy nadace současná německá vlády v prvních 18 měsících splnila 2/3 svých legislativních slibů.

Jenže voliči to většinou nevidí. A slábnoucí důvěru veřejnosti jen posílily vážné změny v obou stranách: Kancléřka Merkelová oznámila svůj odchod v roce 2021 a SPD právě hledá nového lídra.

To vystavuje vládní koalici ještě většímu tlaku, aby představila jasnější politické platformy a plánovala neortodoxnější partnerství s okrajovými stranami, aby dokázala udržet moc.

Německo je přitom de facto lídrem EU. To zejména platilo během úřadování kancléřky Merkelové.

Politická polarizace a nestabilita nejsou v Evropě ničím výjimečným. Od Švédska po Španělsko se menšinové vlády staly normou. Například Belgie měla vloni úřednickou vládu kvůli ostré politické polarizaci.

Takováto nestabilita v Německu nicméně pro evropské partnery představuje větší problém. Zejména musejí vzít v úvahu nové proměnné v Německu, pokud se objeví nové výzvy.

"Pokud německé koalice na národní úrovni jsou příliš zaměstnány bojem o většinu... to jim ubírá na síle, personálu a veřejném obrazu před evropskými partnery," vysvětluje Träger.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10187

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019