11 000 vědců: V důsledku klimatické krize čelí svět "neuvěřitelnému utrpení"

5. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Plány většiny zemí jsou naprosto nedostatečné, varují experti


Obyvatelstvo této planety čelí "nevyslovitelnému utrpení v důsledku klimatické krize", pokud nedojde k hluboké proměně globální společnosti, ostře varuje více než 11 000 vědců.

"Prohlašujeme jasně a jednoznačně, že planeta Země čelí klimatické nouzové situaci," praví se v jejich prohlášení. "Máme-li zajistit udržitelnou budoucnost, musíme změnit způsob jak žijeme. To znamená podstatné změny způsobů, jak naše globální společnost funguje a vstupuje do interreakce s přírodními ekosystémy."

Rozhovor Britských listů 244. Dva úplně různé osudy

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Ve své nové knize No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? hovoří Bohumil Kartous v rámci své kritiky současného českého školství, stále ještě založeného na někdejší "diktatuře katolické církve", o své babičce, žijící na moravsko-slovenském pomezí a terorizované v třicátých letech absolutním nedostatkem řádné školské výchovy. Kartousova babička směla chodit do školy jen do deseti let a byla předurčena celoživotně otročit bohatým. Naproti babička Jana Čulíka také zápolila s utlačováním žen a s nezaměstnaností, ale navzdory všemu dokázala vybudovat nezávislý, vysoce úspěšný vlastní podnik. Co způsobilo absolutní rozdíl v osudech těch dvou žen? Hovoří o tom Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. listopadu 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

EU: Jak oligarchové a populisté dostávají z Bruselu milionové dotace

5. 11. 2019

čas čtení 8 minut

Evropská unie má velmi omezené prostředky jak jednat s gangsterskými členskými zeměmi. Týká se to politické strategie, zemědělství, imigrace. Je to skutečný problém.

Každý rok vyplácí Evropská unie 65 miliard dolarů zemědělských dotací na podporu farmářů po celém kontinentu s cílem udržet venkovské zemědělské komunity při životě, píše New York Times. Avšak v Maďarsku a skoro po celé středovýchodní Evropě plyne většina těchto dotací  provázaným a mocným mafiím. Jen loni dostal premiér České republiky desítky milionů dolarů dotací. Dotace jsou důvodem, proč dochází k mafiánským konfiskacím zemědělské půdy na Slovensku i v Bulharsku.

Zemědělský program Evropské unie, systém, který stojí v základech evropské organizace, nyní zneužívají přesně tytéž antidemokratické síly, které EU ohrožují zevnitř. Je to proto, že vlády zemí ve středovýchodní Evropě, často vedené populisty, mají obrovské pravomoci při tom, jak rozdělovat a komu dávat dotace, které plynou z kapes daňových poplatníků v celé Evropě. A celý systém je silně utajovaný, naprosto netransparentní.

Poprvé v historii uvádějí New York Times na své titulní stránce odkaz na svůj článek v maďarštině

5. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Článek o obrovské míře korupce ve středovýchodní Evropě, týkající se zemědělských dotací Evropské unie, jehož shrnutí publikujeme výše, vyšel bezprecedentně v deníku New York Times i v maďarštině. List poprvé v historii uvedl na své titulní stránce odkaz na maďarský text této analýzy:


Za mafiány ve Visegrádu "mohou dotace"

5. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Kdybychom měli policii, justici a státní správu takové, jaké jsou v západních demokratických zemích, tak by u nás ty mafiánské struktury nebyly. A co se stane, až unijní dotace zmizí? Pustí se ty mafiánské struktury do českých peněz. Samozřejmě to umějí a dělají. Podívejte se na solární byznys. Dobře: to jsou také dotace. Jenže veřejné peníze zrušit nelze. Máte tu veřejné stavby, veřejné zakázky obecně (vzpomínáte na Opencard? nebo říká vám něco tunel Blanka?), ale máte tu i důchodce a lidi na dávkách – i na těch umí naše mafiánské struktury pomocí exekucí nebo různých šmejdů a pomocí obchodu s chudobou vydělat. A stát je přitom bezmocný. Náš postkomunistický stát.

Fascinuje mne, jak může někomu při zprávě o rozkrádání dotací vadit to, že tu jdou dotace, a ne to, že tu jsou mafiánské struktury, které je rozkrádají. Mafiáni vlastně za nic nemohou, jsou jakousi přirozenou součástí společnosti. Tohle je zase naprosto komunistické myšlení, které odmítá představu fungujícího státu, jenž účinně brání občany proti mafii, jako iluzi. Vždyť přece komunistická zkušenost říká, že stát je vždycky v rukou mafie (strany, které všechno ovládá, veksláků a šmelinářů), vždy stojí na její straně.

Připravuje se Hamáček na invazní vlnu z Antarktické lidové republiky?

5. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:
Český ministr vnitra si vymyslel hrozbu "migrační vlny" a posílá stovky příslušníků bezpečnostních jednotek na slovenskou hranici, aby se na ni připravily. Je to absurdní klaunská politika: Pohleďte, jsem hrdina! Chráním vás před problémem, který neexistuje.

A samozřejmě, šíří xenofobii za peníze daňových poplatníků...

ČR po třiceti letech. Je víc jak Německo než ostatní východní země

5. 11. 2019

čas čtení 1 minuta


Nadace Otevřené společnosti provedla k třicátému výročí pádu komunismu průzkum veřejného mínění mezi více než 12 000 občany v Bulharsku, v ČR, v Německu, v Maďarsku, v Polsku, v Rumunsku a na Slovensku.    Zde jsou výsledky. Ukazuje se, že reakce občanů v ČR jsou daleko bližší reakcím v Německu než v ostatních východoevropských zemích, konstatuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch, který nás na tento průzkum upozornil: 

1. Myslíte si, že je ve vaší zemi demokracie ohrožena?

(ČR: 47 procent: ANO, 39 procent NE, ostatní NEVÍM)


USA: Zveřejněna šokující svědectví o podvodném spiknutí v Bílém domě

5. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Dva vysocí američtí diplomaté varovali vyšetřovatele v Kongresu že spiknutí Bílého domu vyrobit na Ukrajině politickou špínu na Joea Bidena ochromilo americké státní bezpečnostní zájmy a zlikvidovalo důvěru amerického diplomatického personálu. Vyplývá to z transkriptů zveřejněných v pondělí kongresovými výbory, které prosazují impeachment Donalda Trumpa.

Jedna diplomatka, bývalá americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitch, popsala svůj "šok", když zjistila, že Rudy Giuliani, osobní Trumpův vyslanec, který také pracoval pro ukrajinské a ruské zájmy, se pokoušel zničit její pověst. Když se dotazovala, jak se proti tomu bránit, bylo jí řečeno, ať napíše na Twitteru něco hezkého o Trumpovi.

Johnson terčem ostré kritiky, že potlačil parlamentní zprávu o ruském vlivu v britské konzervativní politice

5. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Boris Johnson byl v pondělí večer obviněn ze záměrného potlačení potenciálně explozivní padesátistránkové analýzy parlamentního výboru pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti o ruské infiltraci britské politiky a Konzervativní strany.

Downing Street v pondělí oznámila, že nedovolí publikaci této padesátistránkové analýzy před prosincovými volbami, což vyvolalo celou řadu stížností na to, že zpráva byla potlačena.

Arogance moci (ČT v éře konce nezávislých médií)

4. 11. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Proč česká veřejnoprávní televize mlčí, když Vladimír Mlynář z PPF ve vysílání ČT slovně napadá Syndikát novinářů ČR a odmítá, aby PPF deklarovala respektování svobodných a nezávislých médií?

V úterních Událostech komentářích předvedla Česká televize to, co znamená respekt (strach?) z PPF - v přímém přenosu. Nejenom, že nebyla moderátorka Marcela Augustová schopna klást svým hostům otázky, které ČT prostřednictvím novinářů Roberta Břešťana a Erika Taberyho prezentovala v úvodu reportáže, ale ještě nechala naprosto nekritický prostor řediteli pro komunikaci PPF Group Vladimíru Mlynářovi, který v pořadu napadl Syndikát novinářů ČR.


Osm informací o Trumpově posedlosti Twitterem

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty



Deník New York Times analyzoval Trumpovu posedlost Twitterem:

- Více než polovina z 11 000 Trumpových tweetů jsou útoky, zaměřené proti všemu a proti všem, od vyšetřování ruských vlivů na americké volby, po Federální rezervní banku až po černošské fotbalové hráče a zakladatele Amazonu Jeffa Bezose. Ve více než 2000 tweetech se však Trump sám chválil.

- Prezidentovi zaměstnanci v Bílém domě chtěli zavést na zveřejňování Trumpových tweetů patnáctiminutový odklad. Rychle se ale tohoto návrhu vzdali, uvědomili si, že by to byl skandál, kdyby se o tom dověděl tisk anebo Trump sám.

Hospodaření OSBL za říjen 2019

2. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V řijnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 520,96 Kč, výdaje byly 91 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Bolsonaro má na rukou krev domorodců

4. 11. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Protizákonní dřevorubci v amazonském pralese zavraždili indiána, který ochraňoval nejohroženější kmen na světě


"Bolsonarova vláda má na rukou krev domorodců. Nárůst násilí v domorodých oblastech je přímým důsledkem jeho nenávistných projevů i politiky," konstatovala v sobotu brazilská střechová organizace domorodců APIB, která zastupuje většinu z 900 000 brazilských domorodců. Protizákonní dřevorubci v Amazonii v pátek  na území rezervce domorodého kmene Arariboia zastřelili Paula Paulina Guajajaru, neboli "Loba" ("Vlka" portugalsky). Další člen kmene Laercio byl raněn, ale byl živý dopraven do nemocnice.

Potřebuje Rusko vojenskou základnu ve Středoafrické republice?

4. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Na nedávném rusko-africkém summitu v Soči prezident Středoafrické republiky prohlásil, že jeho vláda studuje možnost zřízení ruské vojenské základny v zemi. Ruští představitelé reagovali vyjádřením, že nejsou zapojeni do žádných jednání týkajících se podobného projektu.

Rusko: Zadluženost obyvatelstva dosáhla historického maxima

4. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Celkový ukazatel dluhové zátěže obyvatelstva přesáhl historické maximum, informovala centrální banka. Současně tvrdí, že zvláštní problémy s nadměrným zatížením obyvatel půjčkami nevznikají. Současně samo obyvatelstvo signalizuje, že by chtělo zlepšit své postavení, ale z ekonomických důvodů to není možné. Více než 80 % nedosáhne na hypotéky, i kdyby se vládě podařilo snížit jejich roční úročení pod 8 %, upozorňuje Anatolij Komrakov.

Ázerbájdžán pronikl na území Gruzie

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Po kolapsu SSSR tři bývalé kavkazské republiky - Arménie, Ázerbájdžán a Gruzie - nedokázaly provést demarkaci svých hranic. Toto selhání vyústilo v pravidelné incidenty na okrajích jejich území, upozorňuje Masis Ingilizijan.

Jak adaptovat využití půdy na boj se změnami klimatu?

4. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Půda má klíčový význam pro zajištění lidské obživy a kroky v oblasti jejího využití mají také významnou roli v klimatickém systému. Mezinárodní institut pro aplikovanou systémovou analýzu (IIASA) předložil nový harmonogram akcí ve věci odlesňování, obnovy a omezování uhlíkových emisí, který by mohl sektor využití půdy k roku 2040 učinit uhlíkově neutrálním a k roku 2050 jej transformovat na uhlíkové úložiště.

Trump si myslí, že našel báječný způsob, jak se vyrovnat s impeachmentem. Republikánští stratégové mají za to, že jde o velmi špatný nápad

4. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Prezident tvrdí, že chce tisknout trička s nápisem "Přečtěte si přepis" (rozhovoru s ukrajinským prezidentem), aby rozpumpoval svou voličskou základnu. Dokonce slíbil, že přepis přečte v televizi. Bývalý poradce Johna McCaina nápad nepovažuje za šťastný, informuje Andrew Feinberg.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Právník Bílého domu vyzval svědka Trumpova telefonátu, aby o něm s nikým nemluvil

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavený právník Bílého domu, který umístil záznam červencového telefonního rozhovoru s ukrajinským prezidentem do systému přísného utajení, také vyzval nejméně jednoho úředníka, který byl svědkem telefonátu, aby o něm nikomu neříkal. Vyplývá to ze svědectví, které minulý týden vyslechli vyšetřovatelé v rámci procesu impeachmentu.

Konečně "řádný" důvod vystoupit z EU!

4. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Evropská unie právě prostřednictvím nálezu tribunálu Soudního dvora EU rozhodla o tom, že při realizaci energetických projektů budou členské státy zohledňovat také přání a obavy svých sousedů ZDE. Ti, kdo se ohánějí "bruselským útlakem", a musejí proto zarytě mlčet například o tom, že samotný Brusel nakonec "vyřešil" uprchlickou krizi roku 2015 restriktivní protiuprchlickou politikou, tak dostávají do ruky klacek číslo dvě. Zločinní eurokraté totiž hrozí zabránit výstavbě skvělých a naprosto bezpečných českých jaderných bloků za peníze z ruské půjčky!

Potenciální válečná mapa východní Evropy

4. 11. 2019

čas čtení 8 minut

Často zmiňovaná Suwalská průrva představuje jedinou komunikační trasu spojující Polsko - operační základnu NATO a USA - s Pobaltím, které hraničí s Ruskem a tudíž je zranitelné vojenskými akcemi Moskvy, píše Jacek Bartosiak.

Boris Johnson potlačil parlamentní analýzu o zasahování Ruska do britských voleb

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Bývalý britský generální prokurátor a protibrexitový vzbouřenec Dominic Grieve
Analýza britského parlamentního výboru se zabývá otázkou, do jaké míry Kreml zkreslil výsledky referenda o brexitu

Úřad britského premiéra zablokoval potenciálně explozivní analýzu bezpečnostních hrozeb Británii z Ruska. Rozhodl, že tato parlamentní analýza nebude zveřejněna před volbami, které se mají konat 12. prosince 2019.

Tento padesátistránkový dokument vypracovaný parlamentním výborem pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti zkoumal podezření, že aktivity Kremlu zkreslily výsledek referenda o brexitu r. 2016. Úřad britského premiéra ho nyní odmítl zveřejnit před volbami.

Britští labouristé: Jaké má Johnsonův poradce Cummings vazby na Rusko?

3. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Emily Thornberry, stínová labouristická ministryně zahraničí požádala písemně britskou vládu o vysvětlení, jaké vazby má Dominic Cummings, vysoký poradce premiéra Borise Johnsona na Rusko a zda prošel před jmenováním vysokým poradcem Borise Johnsona řádnou bezpečnostní prověrkou.

Poté, co Cummings vystudoval v Oxfordu historii, strávil tři roky,  1994-1997, v Rusku. V dopise adresovanému Johnsonově ministru zahraničí Raabovi konstatuje Thornberryová, že se na labouristické stinové ministry obracejí mnozí s "vážnými obavami ohledně Cummingse".

Skotsko vede v oblasti obnovitelné energie

3. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Během prvního letošního půlroku vyrobilo Skotsko tolik elektrické energie větrnými elektrárnami, že to byl dvojnásobek množství elektřiny, kterou spotřebují všechny skotské domácnosti. Od ledna do června 2019 dosáhlo Skotsko nového rekordu ve výrobě elektrické energie z větru. Vyrobilo tolik elektrické energie, která by stačila na provoz 4,4 milionů domácností. Skotsko plánuje vyrábět polovinu své elektrické energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030 a téměř úplně dekarbonizovat svou ekonomiku do roku 2050. Vítr je nyní ve Skotsku druhým největším zdrojem elektrické energie v Evropě. Ve Skotsku se realizují nejambicioznější globální projekty obnovitelné energie. K nim patří největší farma větrných elektráren v moři u skotského pobřeží, která má kapacitu vyrábět elektrickou energii pro 600 000 britských domácností.  Evropa a Asie stojí v čele rozvoje výroby elektřiny z větru. Větrníky dnes na světě vyrábějí 7 procent veškeré elektrické energie. Co dělá vaše země pro využívání obnovitelných zdrojů energie?



 

Proč nejsou ve Finsku skoro žádní bezdomovci

3. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Toto je důvodem, proč nejsou ve Finsku skoro žádní bezdomovci. Strategie finské vlády Housing First poskytuje bezdomovcům trvalé ubytování. Nájemníci platí činži a mají nárok na sociální dávky. A protože bydlí v trvalém ubytování, používají mainstreamové služby a nikoliv drahé krizové služby. Vládní strategie Housing First téměř úplně ve Finsku odstranila bezdomovectví. Finsko je jedinou zemí v Evropě, kde v posledních letech bezdomovectví pokleslo. Mohla by se vaše země poučit z přístupu Finska k bezdomovectví?

 


Imigranti v Polsku způsobili 11 procentní hospodářský růst

3. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tohle je docela silné. Ukrajinští pracovníci dle analýzy polské národní banky způsobili 11% růst polského HDP během pěti let. Znamená to, že tito ekonomičtí migranti způsobili více než polovinu (!) veškerého ekonomického růstu země (Ukrajinci +2,5% ročně, polský růst - průměrně +4% ročně).

Co to ještě znamená: polský HDP činí 500 miliard dolarů. Jedenáct procent z této částky činí 55 miliard USD, tedy 1210 miliard Kč. Státní výdaje Polska se pohybují okolo 41% HDP, tedy Ukrajinci přinášejí do státní kasy částku 496 miliard Kč, a číslo rok od roku roste. (Klidně si to vydělme čtyřmi vzhledem k tomu, že polská populace je cca 4x větší než ta česká - ale dělme to raději dvěmi, protože se bavíme o absolutní velikosti pracovní síly.) V Polsku pracuje 900 000 Ukrajinců, u nás chybí přes 400 000 lidí všech možných profesí.

Pokud bychom tedy měli doma polovinu této částky, mohli bychom:

- každý rok postavit vysokorychlostní železnici mezi Prahou a Brnem.
- každý rok postavit TISÍC kilometrů dálnice a ještě by nám hodně zbylo
- zdvojnásobit mzdy všech učitelů PLUS postavit každý rok 400 km dálnic či opravit tisíce kilometrů silnic, postavit obchvaty měst

Vlastně bychom horko těžko hledali, za co vůbec tyto peníze investičně utratit...

Ale ne, ekonomické migranty v této zemi nechceme.

Zdroj ZDE 


Bude britský premiér trestně stíhán?

3. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Boris Johnson věděl o tom, že kampaň za brexit porušila zákon, neinformoval policii

Boris Johnson byl informován o tom, že probrexitová kampaň Vote Leave v roce 2016 porušila volební předpisy, které zakazují přehnané financování předvolebních kampaní, ale neinformoval o tom úřady. Platba porušující zákony byla posléze prohlášena oficiálně za protizákonnou.


Poslanec Ian Lucas informoval, že je seznámen s korespondencí získanou během parlamentního vyšetřování dezinformací. V korespondenci se uvádí, že vysoký poradce Borise Johnsona Dominic Cummings sdělil britské volební komisi, že Boris Johnson a jeho vládní kolega ministr Michael Gove věděli o tom, že organizace Vote Leave porušila finanční limity určené pro předvolební kampaň.

Volební komise loni rozhodla, že organizace Vote Leave porušila volební zákon přehnaným financováním během referenda o brexitu tím, že organizace přesunula částku 675 000 liber jiné, spolupracující probrexitové organizaci, aby se vyhnula limitu omezujícímu předvolební financování.

Právě bylo oznámeno, že prokuratuře předala londýnská Metropolitní policie vyšetřovací složku s důkazy, které by mohly vést k trestnímu stíhání organizace Vote Leave, v jejímž čele stáli Boris Johnson a Michael Gove.

Na Johnsona je v těchto dnech zároveň vyvíjen nátlak za to, že potlačil analýzu parlamentního výboru o ruském zasahování do britské politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Přispěje Nigel Farage k volebnímu vítězství labouristů a k likvidaci brexitu?

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V  pátek zahájil Nigel Farage volební kampaň své Brexit Party. Poté, co ho telefonátem do jeho pořadu v jedné londýnské komerční rozhlasové stanici podpořil Donald Trump, vyzval Farage Borise Johnsona, aby se vzdal své dohody vyjednané s Bruselem a spojil se s jeho Brexit Party v úsilí realizovat divoký brexit bez dohody. V takovém případě by se prý aliance konzervativců a Brexit Party stala nezastavitelnou silou.

Pokud konzervativci na takovou alianci nepřistoupí, Brexit Party postaví protikandidáty do všech britských volebních okrsků a rozešle do všech domácností informace o tom, jak "špatná" je Johnsonova dohoda o brexitu.

Konzervativci okamžitě návrh takové aliance odmítli.

Znamená to, že volební hlasy ultrapravice, kterou představují naprosto proměněná Johnsonova Konzervativní strana a Farageova Brexit Party, budou zřejmě ve volbách rozštěpeny, obě tyto strany si budou volebně konkurovat. Výrazně to posílilo šance na volební vítězství Corbynovy Labour Party.

Jak píše profesor Rob Ford, kandidáti  Brexit Party v labouristických volebních okrscích, které hlasovaly pro brexit, odeberou kandidáty konzervativcům, nikoliv labouristům, protože labourističtí voliči jsou tam nyní převážně proti brexitu:




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Chtěl bych bydlet v domě. Měli jsme dům, ale už si to nepamatuju

1. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Dva příběhy  z mnoha, píše Eva Zahradníčková:

M.S. ze Sýrie (10 let)

Já: “Co by jsi chtěl?” (bohužel jsme měla na mysli - bundu, kalhoty nebo jiné věci..odpověď mne ale šokovala)

M.:”Já bych si přál být jako ti lidé, kteří bydlí v domech. My se sestrou chodime někdy do města a tam se díváme do oken těch lidí z domů. A třeba si představujeme, co dělají. Že třeba jejich maminky vaří večeři a děti se dívají na televizi a tatínek třeba kouří na balkóně. A ty děti pak spí v posteli a koupou se v plné vaně. A pak že chodí do školy a vůbec se v těch domech nikdo nebaví o válkách. A taky ty děti vědí, kde mají svoje bratry. Protože já nevím, kde je můj velký brácha. A ani rodiče to nevědí. A ti lidi v domech třeba mohou jít k doktorovi, když kašlou a nebo jsou jinak nemocní. Moje maminka hodně kašle a v noci pak nespí a tatínek má starosti. My jsme taky byli lidé z domu. Já si to nepamatuji, ale tatínek ten dům umí namalovat a tak vím, že jsme ho měli.”

A.D.- syrská Kurdka (19 let):

“Během války jsem přišla o bratra i otce. Zůstaly jsme s mojí matkou nakonec úplně samy. Když začali z naší vesnice utíkat všichni sousedi, rozhodly jsme se také odejít. Už nebyl nikdo, kdo by nám pomohl.

Chtely jsme zůstat v Turecku do konce války. Utekly jsme ze Sýrie podzemním tunelem. V Turecku jsme obě pracovaly v továrně na výrobu cívek. Pronajaly jsme si jeden pokoj v domě, ve kterém žilo dalších několik rodin ze Sýrie. Pracovaly jsme až 14 hodin denně, ale byly jsme šťastné, že jsme po dlouhé době opět v bezpečí.
První měsíc jsme dostaly jen část slíbené mzdy, ale stále jsme si mohly dovolit ubytování i jídlo. Další měsíc nám dali již jen třetinu a ten další jsme čekaly již marně. Moje matka celé noci plakala. Musely jsme odejít z pronajatého pokoje. Několik týdnu jsme hledaly jinou práci, přespávaly jsme u různých lidí, jídlo nám dávali v mešitě.

Trump se pokusil zasáhnout do britské předvolební kampaně

1. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



V rozhovoru s Nigelem Faragem v jedné britské komerční rozhlasové stanici požadoval Donald Trump, aby se Boris Johnson a jeho konzervativci spojili pro volby s Farageovou Brexit Party a "utvořili tak nezastavitelnou sílu". Tvrdil také, že Jeremy Corbyn by byl pro Británii "tak špatný" a že Johnsonova dohoda o brexitu by zabránila USA uzavřít s Británií obchodní dohodu.

Corbynovi však Trumpova kritika zjevně vadit nebude, neboť Trump je v Británii hluboce nepopulární, takže koho podpoří, pro toho je to spíš problém. Jen 19 procent Britů má na Trumpa pozitivní názor, 67 procent Britů má na něho záporný názor. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA: Sněmovna reprezentantů schválila Trumpův impeachment

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta



Po třetí v historii moderního amerického prezidentského úřadu rozhodla ve čtvrtek americká Sněmovna reprezentantů hlasováním, že zahájí oficiální proceduru impeachmentu prezidenta USA.

Hlasováním 232 ku 196 hlasům, ta většina byla hlavně z Demokratické strany, zahájila Sněmovna reprezentantů Trumpův impeachment - který však nutně nemusí vést k jeho odstranění z funkce.

30540

Monitor Jana Paula: Václav Žatečka a František Pavlů v Pojizerské galerii Semily

1. 11. 2019 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

Že lze zajímavé umění potkat i mimo velká kulturní centra, potvrzuje nyní i výstava malíře a pedagoga Václava Žatečky, a sochaře Františka Pavlů v Pojizerské galerii Semily. Nejen ve velkých městech České republiky totiž tvoří či tvořily osobnosti, které jsou či byly kvalitou své tvorby srovnatelné s tím, co se v centrech presentuje jako to nejlepší a nejpodnětnější. Bohužel mýtus regionalismu a periférie jako čehosi druhořadého, který se usadil v myslích většiny nejen milovníků umění, stále poškozuje objektivní obraz o českém kulturním prostředí jako takovém. Muzeum a Pojizerská galerie Semily a mnohé jiné se to sice snaží napravit, nicméně bez diváků vychází jejich snažení naprázdno.

Fašismus a bolševismus byly reakcemi na liberalismus

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Významným zdrojem ideologického zmatení je názor, že fašismus a zejména jeho nejextrémnější varianta nacismus byly reakcemi na bolševismus. Přitom ve skutečnosti oba extrémy, pravý i levý, představovaly reakci na to, co jejich lídři považovali za krizi liberálního kapitalismu v první polovině 20. století, píše historik Aleksandr Skobov.

Nicky Morganová je pryč - a s ní to, co zbylo z umírněných britských konzervativců

1. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Šok z rezignace členky kabinetu Nicky Morganové vypovídá víc než dost o povaze této konzervativní vlády - současné nebo budoucí - jejíž součástí už nechce být. Obrat strany vedené Borisem Johnsonem doprava je čímsi, na co překvapující počet konzervativních poslanců nemá žaludek, když vyskakují z lodi s nepřesvědčivým drmolením ohledně času stráveného s rodinami, píše Polly Toynbeeová.

Podpora jízd železnicí: Nula od nuly pojde?

1. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Od poloviny prosince dojde ke značnému zkomplikování nákupu železničních jízdenek. Vysvětlující materiál, který ministerstvo dopravy k novým opatřením vydalo, obnáší celkem šest stran formátu A4. Obnovení jednotného systému nákupu jízdenek přitom rezort slibuje na konec příštího roku ZDE.

O vzkříšeném tělu, svatosti a Dušičkách

1. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jeden z paradoxních aspektů našich životů je podmíněnost života jeho umíráním. Kde je ten desetiletý chlapec, kterým jsem byl kdysi před třiceti lety? Není a už nikdy nebude. Občas mohu oživit nějaké vzpomínky z té doby, ale už jsou to vzpomínky čtyřicetiletého člověka. A kdyby ten chlapec žil dodnes, nemohl bych tu být dnes já.

Tak v důležitém smyslu umíráme dávno před skutečnou smrtí. Na to myslím, když v 1. Listu Korintským čtu (15,35-38): „Ale někdo snad řekne: „Jak vstanou mrtví? V jakém těle přijdou?“ Jaká pošetilost! To, co zaséváš, nebude oživeno, jestliže neumře. A co zaséváš, není tělo, nýbrž holé zrno, ať už pšenice nebo nějaké jiné rostliny. Bůh mu však dává tělo, jak sám určil, každému semeni jeho zvláštní tělo.“

Lukáš Wagenknecht žaluje Radu Evropy, že neřeší Babišův konflikt zájmů

31. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Český senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) konstatoval, že podal žalobu u Evropského soudního dvoru proti Radě Evropy, za to, že nereagovala na jeho znepokojení nad Babišovým konfliktem zájmů, píše deník Guardian.

Wagenknecht poukazuje na to, že se Babiš byl schopen "osobně obohacovat" svým hlasováním v Radě Evropy, protože vlastní firmu, která dostává dotace z Evropské unie.

Právníci EU v roce 2018 dospěli k závěru, že Babiš má střet zájmů, protože Agrofert získal jen v tom roce dotace nejméně ve výši 82 milionů euro.

Twitter zakáže veškeré politické reklamy. Vyvíjí tím tlak na Facebook

31. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta



Hrozí nebezpečí, že všechny příští demokratické volby budou zkresleny v důsledku podprahové politické manipulace na sociálních sítích.

Twitter rozhodl, že nebude publikovat politické reklamy. Facebook je terčem kritiky, že souhlasí, že bude publikovat reklamy politiků, i když budou lživé.

Šéf Twitteru Jack Dorsey oznámil - na Twitteru - , že ruší globálně veškerou politickou reklamu. "Jsme přesvědčeni, že šíření politických signálů by si měl ten signál zasloužit - ne aby si to šíření někdo kupoval."




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Mezitím v Absurdistánu 109:

Jak v Polsku ovládnout Senát, bude odškodněna kněžská pedofilie a jak je to s finančními skandály PiS?

31. 10. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Představení v Gdańsku, kde policie kontrolovala "míru nahatosti".

Je neděle ráno, Podzimní slunce svítí mezi stromy a já mám stále ještě bolest v srdci a má slova omluvy směřují k těm, kdo tu nejsou s námi. Tuto bolest nelze odstranit, musím trpět."

To je jen pár slov z festivalu pokrytectví, který se odehrává na profilech Artura Zawiszy, bývalého poslance strany Právo a spravedlnost, na jeho sociálních sítích. Zawisza trpí tak strašně, protože navzdory tomu, že před několika lety přišel v důsledku opilosti o svůj řidičský průkaz, přesto řídil automobil a srazil cyklistku, jíž způsobil vážná zranění. Navzdory tomu byl přistižen za volantem ZNOVU, večer téhož dne. Je přesvědčen, že je to obrovská nespravedlnost a zaplňuje své sociální sítě sebebolestivými výlevy. Jaksi se moc nezmiňuje o své oběti. Dobře, tak Zawiszovi je líto, že byla zraněna, ale podle něho on neudělal nic špatného, prostě nehody se dějí...

Stoupající hladiny oceánů ohrozí třikrát více lidí, než se původně předpokládalo

31. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nová studie přichází s poznatkem, že v průběhu následujících tří dekád pobřežní záplavy vysídlí 300 milionů lidí, tedy mnohem více osob, než tvrdily předchozí odhady, informuje twitterový účet akademického časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists.


28694

Předávání státních vyznamenání aneb Pompézní rituál mimo čas a prostor

31. 10. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

K předávání státních vyznamenání tři poznámky. Opravdu dávám úplně stranou, že to určoval Zeman, že je takový a makový, tedy zcela věcně:

- i jeden jediný vyznamenaný, který si to zcela objektivně nezaslouží (nemá žádné "zásluhy o stát", atd., vůbec mu to nenáleží) hrozně degraduje dané ocenění. Obdržet ocenění znamená "ocitnout se mezi nejlepšími", být vyzdvižen mezi špičku a jenom špičku. Pokud to vedle mě dostane i člověk mizivých zásluh, pak to tedy může dostat každý - pak tedy i já mohu být ve skutečnosti člověk mizivých zásluh.

Vstoupí práva Palestinců do předvolební debaty v USA?

31. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Senátor Bernie Sanders téměř sám v Demokratické straně mění diskurz týkající se Izraele a jeho politiky vůči Palestincům. Jeho stanoviska vytvářejí tlak i na další uchazeče o křeslo v Oválně pracovně, aby i oni vyjádřili svůj názor na izraelský zábor palestinské půdy na Západním břehu a na ekonomickou strangulaci Palestinců v Gaze,  píše web Informed Comment.

29579

Libanonci v ulicích oslavují premiérův pád. Chtějí ale víc

31. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Ilustrační fotografie

Lidé po celém Libanonu oslavují konec éry premiéra Saada Harírího, který v úterý rezignoval. Tento krok však mnozí z nich považují pouze za počáteční vítezství v dlouhé bitvě. Demonstranti chtějí zůstat v ulicích do té doby, než budou splněny všechny jejich požadavky.

„Je to dobrý krok, ale zůstáváme i nadále v ulicích. Harírí je pouze součástí problému. Nedomnívám se, že by si někdo z nás myslel, že je teď po všem,“ říká 21letý filmař Pierre Mouzannar z Bejrútu.

Bagdádího smrt: Daeš vznikl kvůli americké invazi

31. 10. 2019

čas čtení 3 minuty

Nemělo by se zapomínat na to, že organizace, kterou Abú Bakr Bagdádí vedl, se vyvinula z Al Káidy v Mezopotámii, a vznikla jako reakce na americkou invazi a okupaci Iráku. Spojené státy nyní dozajista nezničily organizaci nebo impuls, který za vším stojí, píše blízkovýchodní expert Juan Cole.

Daeš vyvinul strategii - teroristickou strategii - coby malá skupina, která chtěla vybudovat státní útvar. A choval se přitom jako bestie, jak tomu sám říkal. Jeho cílem bylo přinutit jiné lidi k poslušnosti pomocí teroru. Podařilo se mu ostatní přesvědčit, že jsou zranitelní - právě kvůli tomu, že si džihádisté počínali tak nepříčetně a bestiálně.

O výjimečnosti našeho utrpení

31. 10. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ano, během srpnové invaze v roce 1968 i v následujících letech sovětské okupace zemřelo nejvíce lidí při (dopravních) nehodách, a nikoliv následkem střelného poranění, jak píše Jan Čulík. To není žádná fabulace, ale prostý fakt. Interaktivní mapa Ústavu pro výzkum totalitních režimů (ÚSTR) toto celkem detailně dokazuje. Není samozřejmě pochyb, že docházelo také k úmrtím během střelby; sovětské hlídky nejednou střílely v panice a v opilosti, ale většina obětí okupace zemřela při mnohdy bezohledných dopravních nehodách.

Nevím, co je na tom tak kontroverzního, máme-li v rukou spolehlivé a ověřené údaje od historiků, již se svou záští vůči minulému režimu netají. Okupační vojska si doopravdy nepočínala jako Himmlerova vyhlazovací komanda na východní frontě. Tato skutečnost však v žádném případě neumenšuje jeden z tragických momentů našich moderních dějin, kdy byl násilně zadupán do země pokus o relativně nesmělou alternativu uvnitř totalitního sovětského monolitu.

Boris Johnson potlačil analýzu varující, že Rusko ohrožuje britské volby

31. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Boris Johnson zabránil publikaci analýzy, která hodnotí bezpečnostní dezinformační hrozbu z Ruska nadcházejícím britským všeobecným volbám.

Bývalý konzervativní poslanec a bývalý britský generální prokurátor Dominic Grieve konstatoval, že tato analýza, vypracovaná parlamentním výborem Dolní sněmovny pro výzvědné a bezpečnostní otázky, čeká na uvolnění k publikaci, které musí dát premiér už od 17. října 2019.

Chaos a fraška v Británii. Dnes se měl uskutečnit brexit

31. 10. 2019

čas čtení 4 minuty

BBC: Dnes se měl uskutečnit brexit. Co se to zhatilo?

K tomu: Rozhovor Britských listů 237. Uskuteční se vůbec někdy brexit?

Boris Johnson, 2.10.2019: Odcházíme z EU 31. října.
Boris Johnson, 3. 9. 2019: Za všech okolností.
Boris Johnson, 25. června 2019: Ať se stane cokoliv.
Boris Johnson, 25. června 2019: Kdybych měl umřít.
Státní reklama: Připravte se na brexit dne 31. října.
Sajid Javid, Johnsonův "ministr financí", 8.9.2019: Odcházíme 31. října.
Státní reklama: Cestování do EU se změní.
Michael Gove, 20. 10. 2019: Odcházíme 31. října.
Státní reklama: Zkontrolujte si svůj cestovní pas, zda bude platit pro cesty do Evropy.
BBC: Tato státní reklamní kampaň stála vláda 100 milionů liber (3 miliardy Kč).
(Pozn. JČ: Nemluvě o tom, že Johnsonova vláda nechala vyrobit debilní památeční mince, oslavující brexit dne 31.10.2019, které nyní nechává roztavit...
Sajid Javid, 8. 9. 2019: Pan premiér Johnson nebude odstupovat. Splní svůj slib. Slib této vlády, že odejdeme 31. října.
BBC: Ten příslib byl obsažen v prvním projevu Borise Johnsona jako premiéra.
Boris Johnson, 24. 7. 2019: A my odejdeme z EU bezpodmínečně 31. října. Žádné výmluvy.
BBC: A po spoustě chození...
Jean Claude Juncker: Máme dohodu.
BBC: ... Johnson úspěšně uzavřel dohodu s EU.
Boris Johnson, 17. 10. 2019: Jsem naprosto přesvědčen, že ji hlasováním schválí.
BBC: Ale parlament ji hlasováním neschválil.
Boris Johnson, 19.10. 2019: Páni poslanci naproti nejsou ochotni ustoupit a dát občanům možnost se vyjádřit.
BBC: Namísto toho Dolní sněmovna Johnsona přiměla poslat Evropské unii dopis žádající o odklad. Nepodepsal ho.
Jean Claude Juncker, 17.10. 2019: Odklad nebude.
BBC: Některé osobnosti v EU nechtěly proces odložit...
Michel Barnier, 28. 10. 2019: Rozhodnutí bylo učiněno.
BBC: Ale nakonec EU souhlasila s odkladem. S flexibilním odkladem do 31. ledna 2020.
Boris Johnson: V téhle situaci jsme už přece byli.
Theresa Mayová, 11.7.2018: Brexit znamená brexit.
Theresa Mayová, 7.2.2019: Já  brexit budu realizovat, a to v dané lhůtě.
BBC: Původní lhůta pro brexit byla 29. března 2019.
Theresa Mayová, 14.11.2018: Spojené království odchází z EU dne 29. března 2019.
BBC: I tehdy byla státní reklamní kampaň. To datum 29. března 2019 bylo o dva roky poté, co Mayová aktivovala brexit v roce 2017.
Theresa Mayová, 29.3.2017: Žádný zvrat nebude. 29. března, 29. března odejdeme z EU. ....
BBC: Ale pak se tón Theresy Mayové změnil...
Theresa Mayová, 25. 2.2019: Je v naší moci odejít v rámci dohody dne 29. března.
Theresa Mayová, 27.2. 2019: Vláde nechce odložit brexit.
BBC: A parlament ji k tomu donutil.
Theresa Mayová, 21. 3. 2019: Krátký odklad dá parlamentu čas na to, aby učinil svou konečnou volbu.
Donald Tusk, 21.3. 2019: Pokud naši dohodu Dolní sněmovna příští týden neschválí, Rada Evropy souhlasí s prodlužením do 20. dubna. Vlastně 12. dubna, 12. dubna...
Theresa Mayová, 28.3. 2019: Je teď zjevné, že z EU neodejdeme dne 29. března.
BBC, 29.3. 2019: Dohodu Theresy Mayové o brexitu parlament znovu odmítl.
BBC: Dolní sněmovna odmítla dohodu Theresy Mayové třikrát. Tak premiérka požádala Brusel o krátký odklad.
Theresa Mayová, 10.4. 2019: Chci, abychom odešli z EU co nejdříve.
Donald Tusk, 10.4. 209: Rada Evropy rozhodla, že Spojenému království poskytne flexibilní odklad do 31. října 2019. Prosím, nevyplýtvejte tento čas.

* * *
Jak trávíte den, kdy se nekoná brexit? Organizace Led by Donkeys shromáždila všechny výroky britských "politiků", že k brexitu dojde 31.10. 2019:




Vítejte v Chorvatsku. Chorvatsko plné mučení

30. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Vítejte v Chorvatsku. Chorvatsko plné mučení
- to jsou hesla na billboardech zveřejněných v městě Cista Provo, kde se umělci už více než deset let vyjadřují ve veřejném prostoru na billboardech k otázkám veřejného zájmu.

Tyto šokující billboardy byly vystaveny v tomto městě, nedaleko chorvatské hranice s Bosnou-Hercegovinou, jen několik dní poté, co oznámila Evropská komise, že Chorvatsko splnilo podmínky pro vstup do schengenského prostoru. "Lidé, kteří jsou každým dnem mláceni a uráženi, lidé, kteří opravdu znají bolest, hlad a strach, vypovídají daleko výmluvněji o naší zemi než obnošená turistická hesla," konstatovali autoři billboardů.

Ve snaze vstoupit do Schengenu normalizovalo a institucionalizovalo Chorvatsko násilí, které je nepřijatelné, konstatují tamější umělci. Protizákonné vyhánění uprchlíků ze země a jejich zatýkání, policejní násilí, týrání a mučení jednotlivců i skupin, mužů i žen, dospělých i dětí, se děje dlouhá léta.  


Zdroj v angličtině ZDE
 

Odkud pocházejí moderní lidé?

30. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Studie dospěla k názoru, že nejstarší předkové anatomicky moderních lidí (Homo sapiens sapiens) pocházeli z jihoafrické "domoviny" a dařilo se jim tam po 70 000 let.

Teleskop ESO odhalil možná nejmenší trpasličí planetku Sluneční soustavy

30. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Astronomové s použitím nástroje SPHERE na dalekohledu Very Large Telescope (VLT) z výbavy pozorovatelny European Southern Observatory (ESO) zjistili, že asteroid Hygiea může být klasifikován jako trpasličí planeta. Objekt představuje čtvrtý největší asteroid v pásmu asteroidů po objektech Ceres, Vesta a Pallas. Poprvé astronomové pozorovali Hygieu v dostatečném rozlišení na to, aby mohli studovat její povrch a určit její tvar a rozměry. Zjistili, že objekt Hygiea je sférický a potenciálně může připravit Ceres o titul nejmenší trpasličí planety ve Sluneční soustavě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Swinsonová, Corbyn a skotští nacionalisté odsoudili Británii k pěti letům s Johnsonem

30. 10. 2019

čas čtení 4 minuty

Každý slib a závazek, který předkládají lidé jako Caroline Flintová nebo Jo Swinsonová ohledně brexitu bez dohody nebo práv zaměstnanců, může být zrušen Dolní sněmovnou ovládanou toryi a naplněnou eurofobními thatcheristickými fanatiky. "Umírnění" odstoupí nebo podlehnou čistkám. Se státem blahobytu je konec, napsal Sean O'Grady.

Požáry v Kalifornii ukazují "hrůzu", jíž bude svět čelit kvůli změně klimatu

30. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Kaliforňané kvůli nebezpečí požárů trpí rozsáhlými výpadky proudu a masovými evakuacemi, upozorňuje bývalý guvernér Jerry Brown. Ten varuje, že černý scénář může být pro Američany z celé země "pouhým začátkem" - pokud úřady ve Washingtonu nezačnou k tématu změny klimatu přistupovat seriózně, napsala Carla Marinucciová.

Vcítění – místy úsměvné

30. 10. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty


Setkání s Radoslavem Nenadálem (30. 10. 1929 – 17. 7. 2018) bývala sváteční už během dlouhých let, kdy tento spisovatel, překladatel a vysokoškolský pedagog učil na plný úvazek. V seminářích vedl studenty k co nejširšímu vnímání literatury – s mezinárodním přesahem – aby si neustále uvědomovali střetávání i částečné prolínání různých směrů. Mimo výuku se s někým zastavil poměrně zřídka – ale když už, pak se na každé slovo svého protějšku vždy plně soustředil.

O svatých na hanbě

30. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když etnograf Václav Šolc v polovině 70. let navštívil jedno z lokálních středisek významného mayského kmene Tzotzilů, San Juan de Chamula ve státě Chiapas, secretario mu během náboženské slavnosti povolil vstoupit i do místního kostela - pod podmínkou ovšem, že tam, na rozdíl od libovolných ostatních prostor v obci, nepořídí ani jedinou fotografii.

Mám plné zuby zkreslování historie. Srpnová invaze r. 1968 skutečně nebyla masakr jak roku 1956 v Maďarsku

29. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ideologická umanutost hlupáků, kteří nezažili sovětskou okupaci v srpnu 1968, je šokující. Ať je Stanislav Grospič jakkoliv pochybnou a kontroverzní osobou, má pravdu, že většina mrtvých, usmrcených v důsledku invaze v srpnu 1968, byly oběti dopravních či jiných nehod, anebo prostě nervozity zděšených vojáků, kteří se octli vinou šéfů sovětského státu v situaci, jíž nerozuměli.

Fred Edlin ve své knize The Logic of Normalization (Fred H. Eidlin. The Logic of "Normalization": The Soviet Intervention in Czechoslovakia of 21 August 1968 and the Czechoslovak Response (East European Monographs, no. LXXIV), Boulder, Colo.: East European Monographs, 1980. x, 278 pp. Distributed by Columbia University Press.) přesvědčivě argumentuje a dokladuje, že pracovníci sovětského velvyslanectví v Praze během Pražského jara 1968 Moskvě lhali, protože se neodvážili otevřeně říci, že jde o celonárodní demokratickou revoluci. Tvrdili Brežněvovi a sovětskému komunistickému politbyru, že Pražské jaro je jen spiknutím hrstky intelektuálů, které invaze lehce porazí a národ a "dělnická třída" v Československu bude sovětské vojáky nadšeně vítat tak jako v květnu 1945.

Proto, vysvětluje Eidlin, měli sovětští vojáci přísný příkaz zacházet s československým obyvatelstvem jako se spřátelenými lidmi. Nedošlo k rozsáhlým masakrům jako v Budapešti v roce 1956. Lidé, kteří zahynuli, byli skutečně obětí nehod.

Občané Československa byli v předchozích měsících Pražského jara 1968 zvyklí na intenzivní  veřejné politické debaty v ulicích českých a slovenských měst. Vrhli se tedy na ruské mladíky na sovětských tancích a vášnivě je přesvědčovali, že v Československu žádná kontrarevoluce nebyla. Nedošlo k masakrování, došlo k diskusi, která sovětskou armádu zdemoralizovala.

To, že v této věci má Grospič (částečnou) pravdu, samozřejmě neznamená, že invaze nebyla neuvěřitelnou agresí a sprosťárnou, která neférově ovlivnila na další dvě desítky let životy milionů lidí. Poinvazní útlak byl také do nebe volající, ovšem na něm se nadšeně velmi brzo začali podílet mnozí Češi a Slováci.

Netuším, proč je zapotřebí z ideologických důvodů lhát o československé historii.

Britské děti se na Haloween strojí jako Boris Johnson

29. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Je to prý druhá nejděsivější možná postava, jaká je může napadnout. Rekordně nejděsivější je Donald Trump:


Brexit: Změna volebního zákona ve prospěch občanů EU a 16 a 17letých nebyla připuštěna k hlasování

29. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Návrh změny volebního zákona, které by umožnily hlasovat ve volbám v Británii občanům EU a šestnácti a sedmnáctiletým nebyl přijat k hlasování.  Možnost likvidace brexitu suchou cestou tak zase zmizela.

Aktualizace: Johnson nyní vyhrožuje, že stáhne návrh zákona požadující předčasné volby na prosinec, pokud labouristé [a ostatní opozice] dají právo hlasovat 3,4 milionům občanů EU žijícím v Británii. Je to stále šílenější.



Britská Dolní sněmovna v úterý odpoledne hlasováním schválila v poměru hlasů 312 proti 295  právo opozice navrhovat dodatky k zákonu, který má umožnit předčasné volby v prosinci 2019. Boris Johnson se proti tomu zuřivě bránil.


Právo opozice včlenit dodatky k tomuto zákonu potenciálně otevírá možnost  rozšíření účasti ve volbách pro šestnácti a sedmnáctileté Brity (tak, jak je to běžnou praxí ve Skotsku) a pro tři miliony občanů Evropské unie. (Občané EU jsou už pro volby v Británii registrováni, protože se tam smějí účastnit eurovoleb.)



Pokud by se to stihlo udělat, byl by to zjevně konec brexitu. (Komentátoři se však domnívají, že je to nerealistické a tyto dodatky nebudou předloženy k hlasování.) Protože se nedá od skoro žádných šestnácti a sedmnáctiletých britských voličů očekávat, že by hlasovali pro Johnsona, a totéž se vůbec nedá očekávat od evropských občanů žijících v Británii. (JČ)

Konzervativní poslanec: Šestnáctiletým a sedmáctiletým občanům by nemělo být dovoleno hlasovat ve volbách, protože by nevolili konzervativce!!




Labouristický dodatek požadující rozšíření volebního práva na šestnáctileté a sedmnáctileté:



Na Všelichovou a Farkase kašlete, Babiši a Petříčku...

29. 10. 2019 / Pavel Pečínka

čas čtení 1 minuta

Je skandální, že česká vláda nedokázala za celé 3 roky svoje lidi dostat ven a že proti současné turecké intervenci do Rojavy nevystoupila mnohem rázněji...

Ukázka, jak vám Babišova vláda pomůže, když se v zahraničí dostanete do potíží...

Řád rojavského lva – to je takové moje soukromé imaginární vyznamenání, které posílám na dálku dvojici Všelichová - Farkas dřív, než se  začnou rozdávat metály na Pražském hradě, píše Pavel Pečínka.

Oba Češi by se od žádné české garnitury vyznamenání nedočkali, ani kdyby neseděli třetím rokem (koncem listopadu jim začne rok čtvrtý) za téměř zanedbatelnou podporu Rojavě, protože každému by na nich vadilo něco jiného - nažehlené elitě, dogmatickým NATOidům "chápajícím" Turecko i xenofobní národně-sociální hnojárně...

Farkas byl v běžném životě neseriozní dobrodruh, Všelichová lehce ztřeštěná studentka - oba ale párkrtát přivezli zásilky muslimským i nemuslimským uprchlíkům na Balkáně, oba se snažili do Rojavy dopravit provizorní nemocniční stan a Farkas pár měsíců sloužil v zahraniční skupině polokomunistických Lidových obranných jednotek (YPG) bojujících s Islámským státem.

I díky miniaturnímu přispění Všelichové a Farkase tak odletěl  šéf ISIS do pekla.

Je skandální, že česká vláda nedokázala za celé 3 roky svoje lidi dostat ven a že proti současné turecké intervenci do Rojavy nevystoupila mnohem rázněji... Rojavu si ale rozvracet nedáme.

* * *
K tomu poznamenává Albín Sybera:

Z ČR do Turecka létaly za obchodem Vítkovické Strojírny - ten, kdo jim pomohl zkompletovat nabídky do tendru v turečtině by třeba věděl, co se musí dát Turkům za ty dva, ale to by si uměl AB asi taky zjistit, kdyby chtěl ..




Copyrightová směrnice ve Francii narazila na Google i Facebook

29. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva
Komentář pirátského poslance Ondřeje Profanta

Praha 29. října 2019 – Minulý čtvrtek vstoupila v účinnost francouzská implementace článku 15 copyrightové směrnice EU, zavádějící tzv. „daň z odkazu“. Vyhledávače a sociální sítě podle ní mají platit vydavatelům za zobrazení odkazů na články, které dnes kromě titulku obsahují také obrázek či video a část samotného textu. Google již dříve avizoval, že vydavatelům platit nebude: Buď mu vydavatelé umožní sdílení bezplatně, nebo Google začne zobrazovat pouze strohý titulek a hypertextový odkaz, na což se daň nevztahuje. V pátek s podobným prohlášením přišel i Facebook. Vydavatelé a politici, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, se bouří a chystají stížnost k antimonopolnímu úřadu. Piráti na problematické části směrnice dlouhodobě poukazovali a současná situace ve Francii dokazuje, že vznesené námitky byly oprávněné.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
20743