Fašismus a bolševismus byly reakcemi na liberalismus

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Významným zdrojem ideologického zmatení je názor, že fašismus a zejména jeho nejextrémnější varianta nacismus byly reakcemi na bolševismus. Přitom ve skutečnosti oba extrémy, pravý i levý, představovaly reakci na to, co jejich lídři považovali za krizi liberálního kapitalismu v první polovině 20. století, píše historik Aleksandr Skobov.


Liberálně kapitalistická civilizace prošla nejvážnější krizí, kterou mnozí nepovažovali za potíže růstu, ale závěrečnou agónii. A mnozí začali hovořit o "zániku Západu" a hledat alternativu k řádu, o němž byli přesvědčeni, že je na ústupu.

Právě jako dnes. Tehdy byly navrženy dva hlavní projekty, jeden na levici, bolševická komunistická revoluce, a druhý napravo, fašistický projekt konzervativní revoluce. Mezi těmito soupeřícími projekty proběhly hlavní střety 20. a 30. let.

Protože bojovaly spolu navzájem, zapomněly na liberalismus, jejž společně nenáviděly. Považovaly jej za "nevýznamný" fenomén, který zaniká a lze jej ignorovat. A to vlastně liberalismus zachránilo.

Možná že nás dnes čeká totéž.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8972

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019