Podpora jízd železnicí: Nula od nuly pojde?

1. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Od poloviny prosince dojde ke značnému zkomplikování nákupu železničních jízdenek. Vysvětlující materiál, který ministerstvo dopravy k novým opatřením vydalo, obnáší celkem šest stran formátu A4. Obnovení jednotného systému nákupu jízdenek přitom rezort slibuje na konec příštího roku ZDE.


Masivní nárůst výkonů přepravců vyvolaný "babišovným", tj. slevami pro důchodce a studenty ZDE, tak zřejmě spěje k náhlému konci - zejména pokud jde o klíčový segment cestujících důchodců.

Jestliže k banální koupi jízdenek potřebuje cestující prostudovat šestistránkový návod, mnohé to nepochybně odradí - a jestliže mají k dispozici jinou možnost cestování nebo mohou cestu odložit či zrušit, mnozí to udělají. Není žádným tajemstvím, že starší lidé se se změnami často vyrovnávají obtížněji než mladší ročníky a opatření typu hromadného rušení klasických pokladen, vyvolané právě "babišovným" ZDE, se nepříznivě dotknou zejména ročníků, které elektronizace zasáhla až na konci pracovní kariéry, případně vůbec. Takoví lidé zřejmě příliš neocení, že si mohou jízdenky nově pořídit v krajských e-shopech - a stresující nákup na poslední chvíli přímo ve vlaku pouze v označených vagónech a podle nepřehledných tarifů, v nichž se předem nevyznají, je spíše odradí.

Českou republiku tak čeká přinejmenším rok čekání na to, až si nový systém "sedne" a lidé se v něm zorientují. Teprve o příštích Vánocích by mělo být opět možné nakupovat jízdenky s komfortem, který byl celé dekády považován za naprostou samozřejmost ZDE.

Námitky kritiků, že "babišovné" představuje naprosto nekoncepční úplatek adresovaný primárně klíčovým voličským segmentům hnutí ANO, který ale není sebeméně provázán s celkovou koncepcí rozvoje dopravy a dopravní politikou, se tak začínají jevit v poněkud jiném světle než dosud.

Nezbývá než vládě za vánoční "dáreček" pěkně poděkovat.

0
Vytisknout
10733

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019