Mezitím v Absurdistánu 109:

Jak v Polsku ovládnout Senát, bude odškodněna kněžská pedofilie a jak je to s finančními skandály PiS?

31. 10. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Foto: Představení v Gdańsku, kde policie kontrolovala "míru nahatosti".

Je neděle ráno, Podzimní slunce svítí mezi stromy a já mám stále ještě bolest v srdci a má slova omluvy směřují k těm, kdo tu nejsou s námi. Tuto bolest nelze odstranit, musím trpět."

To je jen pár slov z festivalu pokrytectví, který se odehrává na profilech Artura Zawiszy, bývalého poslance strany Právo a spravedlnost, na jeho sociálních sítích. Zawisza trpí tak strašně, protože navzdory tomu, že před několika lety přišel v důsledku opilosti o svůj řidičský průkaz, přesto řídil automobil a srazil cyklistku, jíž způsobil vážná zranění. Navzdory tomu byl přistižen za volantem ZNOVU, večer téhož dne. Je přesvědčen, že je to obrovská nespravedlnost a zaplňuje své sociální sítě sebebolestivými výlevy. Jaksi se moc nezmiňuje o své oběti. Dobře, tak Zawiszovi je líto, že byla zraněna, ale podle něho on neudělal nic špatného, prostě nehody se dějí...

 

Zawisza však není jediný člověk, který pociťuje podzimní deprese. Zdá se, že si strana Právo a spravedlnost po určité době uvědomila, jak nepříjemné bude pro ni nemít většinu v horní komoře parlamentu, v Senátu. Prezident Duda určil datum prvního zasedání nového parlamentu na dobu co nejpozdější, v naději, že se jeho straně podaří někoho podplatit, aby přešel do jeho strany.

Pokud se to nezdaří, strana Právo a spravedlnost podala několik volebních protestů, že v některých volebních okrscích byl podezřelý počet prázdných hlasovacích lístků. Mimochodem, počet prázdných hlasovacích lístků odevzdaných při těchto volbách byl daleko nižší než při předchozích volbách, které poskytly straně Právo a spravedlnost plně moc v obou komorách parlamentu, a její protesty se týkají jen těch míst, kde opoziční kandidáti získali malou většinu.

V reakci na to podala opozice protesty týkající se těch okrsků, v nichž malou většinu získali kandidáti strany Právo a spravedlnost. Ale samozřejmě, to není totéž. Protesty opozice jsou "nedemokratické", zatímco protesty strany Právo a spravedlnost jsou demokratické, protože je povinností strany Právo a spravedlnost zajistit, aby měla většinu v Senátu - podle  Stanisława Karczewského,  dosavadního předsedy parlamentu. Karczewski se také vyjádřil, že podplatit senátory, aby přešli na druhou stranu, je "naprosto normální", navzdory tomu, že ještě před třemi lety byl mezi těmi, kdo požadovali zavedení nového předpisu, které měl vést k likvidaci mandátu těch, kdo se rozhodli přejít na druhou politickou stranu.

Zjevně strana Právo a spravedlnost, která často tvrdí, že "vyjadřuje vůli suverénního národa", je ochotna naslouchat národu pouze v tom případě, když se věci dějí tak, jak ona  chce. Taky se jí nelíbí, že se do Sejmu nedostal Stanisław Piotrowicz, a tak vyvíjí nátlak na ty, kdo dostali více hlasů než on, aby odstoupili, aby jejich křeslo mohl převzít Piotrowicz. Ten má totiž pro stranu Právo a spravedlnost klíčovou roli, vzhledem k tomu, že ovládnutí polské justice dosud není úplně dokončeno, a  aby to PiS mohla dokončit, potřebuje někoho s právnickým vzděláním, zároveň ale bez špetky slušnosti, aby ten proces ovládl, a Piotrowicz, bývalý komunistický prokurátor, je pro tu práci naprosto perfektní.

A nyní, více než kdy předtím, je viditelné, jak důležité je pro stranu Právo a spravedlnost ovládnout soudnictví. Pokud se totiž výše zmíněné protesty dostanou až k Nejvyššímu soudu, bude o nich rozhodovat protizákonně jmenovaná soudkyně  Joanna Lemańska. Která je - čistě náhodou, osobní přítelkyní prezidenta Dudy. 

Dalším příkladem, proč boj za nezávislost soudů není jen tak nějakou abstraktní politickou hrou, ale velmi závažnou věcí pro všechny občany, je případ, který právě přichází k Nejvyššímu soudu. Je to záležitost naprosto zásadní. Soudy dvou nižších instancí udělily oběti pedofilního kněze odškodné nejen osobně od pachatele, ale také od kláštera, který kryl jeho činy.

Klášter toho mnicha po celou dobu procesu podporoval a zaplatil mu nejlepší právníky, avšak nyní, když prohráli, církev tvrdí, že ten kněz je soukromá osoba a církev s ním nemá nic společného, takže by církev žádné odškodné platit neměla (což ve skutečnosti znamená, že oběť nejenže nedostane žádné odškodné, ale bude donucena vrátit církvi částku, kterou už dostala). V důsledku "reforem" polského soudnictví se rada soudců v tomto případě bude skládat výlučně z protizákonně jmenovaných soudců. A to budou.

- soudkyně, o níž je známo, že v předchozích případech byla na církev velmi laskavá
- profesor katolické univerzity v Lublinu
- bývalý právník, který hájil církev před obětmi pedofilie

Jde opravdu o hodně, protože ve všech následujících případech budou všechny soudy muset zacházet s tímto verdiktem Nejvyššího soudu jako s precedentem a rozhodnout podle něho.

Jiným příkladem, proč bylo tak důležité, aby strana Právo a spravedlnost ovládla soudnictív, je případ rakouského stavebníka, jemuž za jeho práci Kaczyński nezaplatil (o tom více ZDE) Prokuratura se po 259 dnech (zákonná lhůta je 30 dní) od doby, kdy byl tento trestný čin udán úřadů, rozhodla ten čin nestíhat.  Kaczyński nebyl ani pozván k výslechu, zatímco ten rakouský podnikatel byl týrán prokurátory po mnoho dnů. Mezitím byl zákon upraven tak, že rakouští právníci se už nemohou odvolat k soudu - mohou se jen odvolat k vyšší prokuratuře (musím připomínat čtenáři, že za vlády strany Právo a spravedlnost je  prokuratura plně pod kontrolou Zbigniewa Ziobra, ministra spravedlnosti a zároveň prokurátora?). Jen až vyčerpají tuto možnost, budou moci se odvolat k soudu. Podle toho, jak tento případ pokračuje, zřejmě to bude trvat léta. Do té doby strana Právo a spravedlnost doufá, že bude mít i nad soudy plnou moc.

Obecně vzato, strana Právo a spravedlnost nejedná zrovna rychle, když jde o věci, které jí nejsou příjemné. Marek Kuchciński, který přišel o svou funkci předsedy parlamentu v srpnu za to, že zneužíval svých výsad a používal vládních letadel jako svého soukromého taxíka, stále ještě bydlí v rezidenci předsedy parlamentu, využívá výhody předsedovy limuzíny i jeho bezpečnostních stráží - a to všechno navzdory tomu, že už je jenom  obyčejný poslanec.

Mezitím v jiných věcech jedná, jak se zdá, strana Právo a spravedlnost, bezprecedentní rychlostí. Ústav pro výzkum lesů bude pojmenován po Janu Szyszkovi, a to navzdory zuřivému odporu jeho zaměstnanců. A není divu, protože Jan Szyszko byl člověk, který způsobil polské přírodě snad největší škody za mnoho desítek let, a je to poslední osoba, kdo by měla být takto oslavována... Ale komu by to vadilo, vláda bude financovat novou informační kampaň  tom, jakým vynikajícím vědcem a ekologem Jan Szyszko byl, přesně tak, jak to nyní dělá ministerstvo spravedlnosti: Poté, co Nejvyšší auditní úřad zjistil, že fondy tohoto ministerstva jsou vydávány na nekalé účely, že se z nich zakládají organizace a nadace mající vazbu na faráře Rydzyka a na politické kamarády ministra Ziobra, ministerstvo zahajuje nyní kampaň za 17,5 milionů zlotých (105 milionů Kč),  která má poučit polské občany, že ministerské peníze jsou vydávány správně.

Myslím ale, že ještě více peněz se bude muset vydat na zakamuflování dalšího skandálu s Marianem Banaśem, šéfem Nejvyššího auditního úřadu, který právě teď vyšel z úkrytu, poté, co vyšlo najevo, že spolupracuje se známými kriminálníků, kteří vedou bordel v budově, kterou vlastní  (a kterou získal za pochybných okolností). Teď se ukázalo, že když byl ministrem financí, jeho blízcí spolupracovníci prováděli obrovské podvody s DPH. Strana Právo a spravedlnost se dostala k moci na základě příslibů, že skoncuje se skandály s DPH, a nyní se zdá, že tyto podvody páchali její vlastní lidi. Banaś popírá, že by on sám o tom cokoliv věděl, protože nyní už na ministerstvu financí nepracuje, je šéfem Nejvyššího auditního úřadu.  Člověk by si pomyslel, že je to dost materiálu na to, aby odstoupil, ale ono to nebude lehké.

Jde o to, že se všemi těmi skandály, které se vynořily, strana Právo a spravedlnost zoufale potřebuje někoho, koho by mohla ovládat jako šéfa Nejvyššího auditního úřadu. Avšak dny, kdy si mohla dělat, co chce, jsou pryč, protože PiS přišla o většinu v Senátu. A PiS nemůže dovolit jmenování někoho nestranného, protože její koberce se už vzdouvají v důsledku všech těch problémů, které pod ně zametla, tak není žádné řešení. Mezitím využívá Marian Banaś svého času k tomu, aby Nejvyšší auditní úřad vyhrabal na činitele strany PiS veškerou špínu, aby se báli proti němo zasáhnout.

No, tak alespoň nějaké inspekční úřady budou mít projednou hodně práce vyhledáváním špíny na PiS. Protože teď mají mnoho práce s kontrolou jiných věcí. Jako například umění: Dva policisté se dostavili do jednoho divadla v Gdańsku, aby tam zkontrolovali "míru nahatosti" během jednoho představení, protože se obávali, že by to mohlo demoralizovat malé děti, přestože představení bylo mladistvým do 16 let nepřístupné. V Poznani skupina ozbrojených policistů přerušila slyšení u soudu.  Vrazila do místnosti o požadovala, aby se soudkyně legitimovala. Zavolal je žalovaný, který prohrál svůj případ a dospěl k závěru, že rozhodnutí soudu ho urazilo. Je záhada, proč policie souhlasila se podílet na věci, kterou lze řešit jen soukromým soudním sporem. Možná věc vysvětluje skutečnost, že "uražený" žalovaný byl pravicový aktivista...

A není pravda, že se policie nudí a nemá co dělat. Má plné ruce práce vyšetřovat Szymona Niemiece,  muže, který během pochodu homosexuálů koncelebroval mši. Je obviněn, že "urazil náboženské city", poté, co někteří biskupové označili tuto mši za parodii na katolickou mši. Věc je ta, že Niemiec je sám biskup, i když ze Sjednocené ekumenické církve, menší náboženské organizace, která má na světě asi 5000 členů. Nicméně obvinění je posilováno skutečností, že jeden z dalších kněží měl na sobě cedník, protože to byl kněz z Církve létající příšery ze špaget, kterou polský stát neuznává (více o tom ZDE) Nedočkavě čekám na další informace o tomto vyšetřování, bude fantastické být svědkem toho, jak policie a prokurátoři budou řešit, co to znamená být opravdový biskup, která církev je skutečná a která není a které náboženské oděvy jsou vážné a které jsou absurdní, a proto urážlivé.

Avšak veterinární inspekce v přístavu Szczcin má, jak se zdá příliš mnoho času. Poté, co nezjistila nic chybného na nákladu mrazených štik, dovezených jednou firmou, začala veterinární inspekce vážit všechny jednotlivé ryby a zjistila, že některé z nich jsou těžší než uváděla dokumentace, a tak z tohoto důvodu nařídila, aby byl celý náklad 20 tun ryb zničen.  Dovozci si stěžují, že ta veterinární inspekce je tak byrokratická, že raději budou platit víc a dovážet své zboží do Německa a nechat ho vstoupit do EU tamtudy. Takovéto zprávy přicházejí ze všech  průmyslových odvětví, což pravděpodobně vysvětluje, proč za vlády strany Právo a spravedlnost se Polsko propadlo o šestnáct postavení v mezinárodním žebříčku zemí, které jsou vstřícné vůči podnikání.

Došlo ještě k jednomu skandálu. Normálně nepíšu o drbech z bulváru, ale níže zmíněná situace tuto kategorii překročila. Otec Tymoteusz Szydło, syn Beaty Szydło a nedávno vysvěcený kněz požádal, aby byl osvobozen od svých kněžských služeb. Šíří se nepodložené zprávy, že se ukázalo, že se stal trochu jiným otcem, když s ním otěhotněla šestnáctiletá dívka. Najal si právníka k popírání těchto obvinění, a celá propagandistická mašinérie strany Právo a spravedlnost začala útočit na lidi, kteří "nedokáží respektovat soukromí rodiny Beaty Szydło".

Problémem je, že Tymoteusz Szydło se stal veřejně známou osobností poté, co ho používala jeho matka k posilování své volební popularity - jeho vysvěcující mši koncelebroval sám Tadeusz Rydzyk  za přítomnosti Jarosława Kaczyńského, několika ministrů, předsedy Senátu a první dámy. Konalo se to na Jasné Góře, nejvýznamnější svatyni v Polsku a celá věc se živě vysílala v televizi. Někteří lidé poukazují na to, že je možná tak trochu pozdě žádat o soukromí...

Ale pravice má jiné problémy. Nově zvolené poslankyně žádají, aby byla v oficiálních dokumentech užívána přechýlená, ženská forma polského slova   “poseł” ("poslanec") - což dosud  nebylo normou. Pravice se tomuto požadavku vysmívá, ale já mu plně rozumím. Je totiž podstatný rozdíl mezi “posłanka Zawisza” ("poslankyně Zawiszová"), nově zvolená poslankyně strany Razem, a   “poseł Zawisza”, ("poslanec Zawisza"), s nímž jsme zahájili tuto kapitolu...

0
Vytisknout
8566

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019