Johnson a jeho mafiáni už lžou, že je EU "zradila". Konstruují EU jako "nepřítele"

2. 2. 2020

čas čtení 3 minuty


Lionel Barber, šéfredaktor Financial Times: Jsme mimo EU pouhých 36 hodin a už byly zahájeny konspirační teorie o tom, že EU "nám bodla dýku do zad". Tyto teorie nedopadly dobře pro Výmarskou republiku a nedopadne to dobře ani pro Spojené království. Neexistuje žádná dohoda, kterou by "EU porušila", jak lživě tvrdí Sunday Telegraph.   

Robert Peston, analytik a komentátor komerční televize ITV k tomu dodává: Tvrzení Downing Street, že EU "mění podmínky" pro obbchodní dohodu s Británií a pozdní požadavek Londýna, aby Británie nebyla nucena dodržovat normy o státních dotacích, konkurenci, zaměstnaneckých právech a životním prostředí jsou buď nekompetentní, anebo záměrně účelově zaměřené k tomu vytvořit obraz Bruselu jako "podvodného nepřítele". Pokud se podíváte na přiložené směrnice Rady EU z března 2018 ohledně budoucího vztahu Británie a EU, a schválený rámec pro budoucí vztah, uzavřený v říjnu 2019 (též přiloženo) důležitost udržení stejných podmínek mezi Británií a EU je explicitní. Nejdůležitější formulace v obou dokumentech je důraz na "hospodářskou provázanost a zeměpisnou blízkost". EU vždycky tyhle věci říkala explicitně a tyto přirozené výhody pro Británii by znamenaly, že podmínky, uvalené například na Kanadu v její obchodní  dohodě s EU nemohou být automaticky převzaty do britské dohody. Není tu vůbec žádná nová zpráva, kromě toho, že Boris Johnson zjevně chce zahájit tyto důležité rozhovory v atmosféře vzájemných antipatií. Jeden strategicky umístěný  zdroj EU charakterizoval obvinění z Downing Street, že EU nyní náhle "neférově změnila své podmínky" za "naprostý nesmysl". Tentýž zdroj dodává, že nedělní tvrzení Dominica Raaba, že nebudou žádné celní kontroly mezi Británií a Severním Irskem, jako "otevřenou lež, což je lehce dokazatelné, pokud to někoho zajímá". Takže méně než 48 hodin po brexitu se nic nezměnilo. Downing Street chce i nadále charakterizovat nebo karikovat Brusel jako nedůvěryhodného nepřítele britských zájmů. Johnson si stále ještě myslí, že útočit na Brusel je nejlepší možný způsob jednání. Což nevyhnutelně znamená, že v evropských hlavních městech bude Británie považována za nejpodvodnějšího a nejzrádnějšího spojence.


Dominic Raab nařídil britským diplomatům, aby se už nedružili se svými evropskými kolegy a na diplomatických akcích neseděli v jejich blízkosti:


Rozhovor Britských listů 258. Proč vyhodili Jiřího Davida, umělce světového formátu, z pražské UMPRUM?

31. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

"Mám rád silné a prosté umění, stejně jako umění chytré, plné intelektu a jiskřícího uvažování. Umění pro mě není předem daný předurčený soud. Smysl není konstrukce, ale objev." To jsou slova Jiřího Davida, který má právě v pražském DOXu pozoruhodnou výstavu. Jenže ho vyhodili z pražské UMPRUM, kde už nebude vyučovat. Snad proto, že je "příliš starý a ničemu nerozumí?" S Jiřím Davidem o tom, co je umění, hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. ledna 2020.

K tomu:


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Johnson nyní zaujme vůči EU agresivní postoj: "Nebudeme dodržovat žádné předpisy Evropské unie"

2. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Johnsonův "ministr zahraničí" Dominic Raab (českého původu) je kritizován za to, že před zahájením rozhovorů s EU o obchodní dohodě "řinčí šavlemi". Raab v neděli v televizním rozhovoru zdůraznil, že Británie nebude dodržovat žádné předpisy EU a tvrdil, že Británie také nebude provádět celní kontroly mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem, i když je to přímou součástí Johnsonovy dohody o brexitu. Raab tvrdil, že od roku 2021 Británie "prostě nebude dodržovat předpisy EU" a že hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier "nemá pravdu", když upozorňuje, že zboží dopravované z Británie do Severního Irska bude muset být podrobováno celním prohlídkám a celní dokumentaci. Je to ovšem součástí Johnsonovy dohody o brexitu. ZDE  


* * *

Boris Johnson dal najevo, že při nadcházejícím vyjednávání o obchodní dohodě s Evropskou unií prý neustoupí v ničem ani o milimetr. V pondělí zamýšlí pronést projev, že uzavře za pouhých 11 měsíců agresivní dohodu s Evropskou unií, která "bude nejméně tak ambiciózní" jako dohoda, kterou EU uzavřela s Kanadou v roce 2017 až po sedmi letech velmi složitých jednání. A Johnson neučiní Evropské unii vůbec žádné ústupky.

Vzhledem k tomu,  že Británie samotinká se tu chce postavit kolosu 27 evropských zemí, tento Johnsonův agresivní postoj je poněkud směšný. Uvidíme, co bude dál: Evropská unie dala jasně najevo své podmínky. Trvá na tom, že Spojené království musí přijmout dodržování evropských předpisů o zaměstnaneckých právech, o životním prostředí a o státních dotacích, má-li vůbec dojít k jakékoliv dohodě s EU (Brusel se obává, že jinak bude mít Británie nad EU konkurenční výhody). Avšak Johnson nyní tvrdí, že jeho vláda žádné takové ústupky neudělá, za žádných okolností. Británie vůbec žádné předpisy Evropské unie dodržovat nebude.

Propad Anglie do brexitu: Varující případ likvidace budoucnosti jedné země lhaním a populismem

1. 2. 2020

čas čtení 9 minut

Foto: anglický prozaik Ian McEwan

Skončilo to. Triumf urputného vyjednávání Mayové, pak, krátce Johnsona, naplnil tu nejnesmyslnější, masochistickou ambici, o které se kdy snilo v historii těchto ostrovů, píše prozaik Ian McEwan. Ostatní svět, s výjimkou prezidentů Putina a Trumpa, se na to díval s ohromením a s hrůzou. Většina hlasovala v prosinci pro strany, které podporovaly druhé referendum. Avšak ty strany se zoufalým způsobem nedokázaly spojit. Musíme sbalit své stany, možná za zvuku kostelních zvonů, a doufat, že nastoupíme na patnáct let dlouhou, namáhavou cestu zpět k něčemu, co se bude podobat tomu, kde jsme byli včera, se svými mnohonásobnými obchodními dohodami, bezpečností, zdravotnictvím, vědeckou spoluprací a tisícem dalších užitečných ujednání.

Donald Tusk: Brusel by vstup Skotska do EU přijal "s nadšením"

2. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

Brusel by vstup Skotska do Evropské unie přijal s nadšením, řekl v neděli dopoledne v britské televizi bývalý prezident Evropské komise Donald Tusk. Britský ministr zahraničí Dominic Raab - mezi svými lžemi - se vyjádřil, že říkat něco takového je od Tuska "neodpovědné" a že se Skotsko má přidržovat záporného výsledku referenda o nezávislosti z roku 2014 - kdy ovšem nebylo známo, že Británie proti vůli Skotska odejde z EU. 75 procent Skotů si přeje setrvat v Evropské unii. Boris Johnson nechce Skotsku povolit nové referendum  o nezávislosti.


Varovné poučení i pro Česko: Nadáváme neférově v Britských listech brexitérům do blbců?

2. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Když vzdělaný, vlivný člověk, publikuje něco, o čem ví, že je to lež, vyjadřuje tím své pohrdání pro veřejnost. Říká tím, že vás považuje za tak blbého, že té lži uvěříte.

Nadáváme neférově v Britských listech brexitérům do blbců?

Ne. Aniž bychom chtěli tyto lidi urážet, jsou to lidi, kteří opravdu nejsou dost dobře schopni zpracovávat fakta a myslím, že je pro každého, i v Česku, dnes největším problémem, jak analyzovat psychologické manipulační techniky, jejichž prostřednictvím zblbnete voliče, aby hlasovali pro likvidaci své existence. Před prosincovými volbami se Boris Johnson v Británii systematicky vyhýbal jakémukoliv kritickému rozhovoru v televizi, dokonce se před novináři jednou schoval v ledničce. Jen neustále opakoval jednoduché heslo "Get Brexit Done".  Labouristé měli nepřehledný, rozsáhlý předvolební program, jímž voliče zmátli. (Podobně před nadcházejícími volbami na Slovensku totéž dělají tamější politické strany. Kdo bude číst jejich tisícistránkové volební programy?) Johnson zvítězil v důsledku neskrupulózního užívání technik sociální psychologie. Zmanipuloval lidi tak, aby nadšeně hlasovali pro nesmysl. Stejným způsobem se dostal ve volbách v Německu k moci Adolft Hitler. (Mohl za to tehdy nový vynález rozhlasového vysílání - lidé byli ohromeni obrovským psychologickým dopadem živých přenosů Hitlerových projevů, které je psychologicky zmanipulovaly.)

V ČR úplně stejným způsobem věří po psychologické manipulaci lidé, že hrozí invaze muslimských imigrantů, kteří jsou vrahy, násilníky a zločinci. Je to taky naprostá pitomost.

Jak funguje tato psychologická manipulace a dokážeme lidem vysvětlit, že jsou manipulací zotročováni, aby podporovali věci, které vyhovují miliardářům, je osobně však zničí? Toť otázka.

K tomu:


Výzkumníci z Leicester University zjistili, že kdyby bývalo studovalo na vysoké škole jen o tři procenta více Britů, k brexitu by zřejmě nedošlo.

Bylo zjištěno, že vzdělání bylo zásadním faktorem pro to, zda lidi hlasovali proti brexitu (vzdělanci) anebo pro něj (lidé bez vzdělání).

94 procent Poláků chce setrvat v Evropské unii

2. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

V důsledku odstrašujícího příkladu brexitu.



Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Senát při procesu s Trumpem nepředvolá svědky, rozzuření aktivisté se plánují republikánským senátorům před volbami pomstít

2. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký Republikány ovládaný Senát v pátek hlasoval, aby při "procesu" s Donaldem Trumpem nebyli připuštěni žádní svědci. Znamená to tedy, že Trump bude osvobozen. Rozzuřilo to řadové aktivisty, kteří plánují obrovský "projekt odplaty", jehož cílem je potrestat Republikány v listopadových volbách.

Klíčoví republikánští senátoři sice přiznali, že je Trump vinen zneužíváním moci a blokováním Kongresu, avšak postavili se proti veřejnému mínění a zablokovali svědky a dokumenty. Vyvolalo to hněv aktivistů z organizace The Indivisible Project, Nedělitelný projekt, která oznámila, že se před listopadovými volbami zaměří na devět republikánských senátorů, včetně šéfa většinového republikánského klubu poslanců v Senátu Mitch McConnella z Kentucky a Trumpova spojence Lindseyho Grahama z Jižní Karolíny.

Šťastný brexit. Vylepeno na jednom anglickém komunálním domě

1. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Asi 50 lidí včetně těch, co tam bydlí, se sešlo před  Winchester Tower v městě Norwich a říkají "děkuji" evropským přátelům v mnoha jazycích. Jasný vzkaz tomu člověku, který vylepil TEN plakát...



Aktualizace: Vylepení anonymní "vyhlášky" na všech patnáct pater obytného bloku Winchester Tower v anglickém městě Norwich vyštřuje policie jako "incident s přitěžujícími okolnostmi rasismu". Paradoxně, leták, který požadoval, aby se v obytném bloku mluvilo jen "královskou angličtinou" má ve výrazu "královská angličtina" gramatickou chybu. ZDE  

* * *
Přejeme vám šťastný Den brexitu

Když konečně nyní máme naši slavnou zemi zpět ve svém vlastnictví, jeden předpis musí být důrazně vysvětlen obyvatelům tohoto domu.

V těchto bytech nepovolujeme, aby se mluvilo jiným jazykem než anglicky.

Nyní je tohle zase naše vlastní země a tady se mluví královskou angličtinou.

Pokud si chcete mluvit jakýmkoliv jazykem země, ze které jste přišli, tak se tam vraťte a vraťte tenhle byt komunálnímu úřadu, aby tady mohli žít Britové a abychom my se vrátili k normálnosti, jaká tu byla, než jste nakazili tento kdysi slavný ostrov.

Je to jednoduché pravidlo: buď poslechnete většinu, anebo odejdete.

Nebude to dlouho trvat, než naše vláda zavede předpisy, které dají Británii přednost. Takže se tomu holt buď přizpůsobíte, anebo odejdete.

Bůh ochraňuj královnu, její vládu a všechny opravdové vlastence!! 

Zdroj ZDE

Vyvěšeno ve věžáku Winchester Tower, v městě Norwich. O této nenávistné vyhlášce byl informován komunální úřad a policie jako o trestném činu z nenávisti.

Další informace ZDE


Brexit vysvětlen. Trpěli jsme čtyřicet let...

1. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Reportérka: Vy jste chtěl, aby Británie odešla z EU. Proč?

Muž: No, myslím, že země potřebuje změnu. Velkou změnu. Potřebujeme zpět svou infrastrukturu. Protože jsme ... čtyřicet let ... trpěli  ... v zemi ...

Reportérka:
Ale přece londýnská vláda mohla kdykoliv během těch čtyřiceti let investovat do infrastruktury? Brusel jí v tom nebránil?

Muž:
Promiňte?

Reportérka:
Brusel nebránil londýnské vládě investovat do infrastruktury?

Muž: To já vlastně nevím. Tu věc. ... .

Netuším, proč se v Británii na Twitteru dostal na vrchol hashtag #thick (#blbci)

1. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

NEDOVOLÍM, ABY MĚ OVLÁDALY NEZVOLENÉ ELITY!!

(Čte The Sun, prosazující brexit, vlastněný Rupertem Murdochem, jehož jmění je 11,2 miliard amerických dolarů.)

JÁ TAKY NE!!

(Čte Daily Mail, prosazující brexit, vlastněný vikomtem Rothemerem, jehož jmění je 1,3 miliardy amerických dolarů.)

ANI JÁ NE!!

(Čte Daily Express, prosazující brexit, vlastněný Richardem Desmondem, jehož jmění je 1,36 miliard amerických dolarů.)



Amputovali mi nohu, ale budu tři měsíce bez sociálních dávek

1. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

moc děkuji za pomoc, situace opět nabírá na otáčkách. Shodou okolností mi koncem roku zastavila ČSSZ výplatu invalidního důchodu, chtějí revizi zdravotního stavu, nyní jsem poslal žádost o pokračování výplaty invalidního důchodu. Bude mi bez problémů přiznán, bohužel mám počítat s tím že vyřízení bude trvat minimálně tři měsíce. Prosím proto všechny dobré lidi o pomoc. Pomoc můžete zasílat na účet číslo : 

115-7329620207/0100 

Michal Klapka je majitel účtu. Stačí málo, jen abych měl na jídlo léky a obvazový materiál.

Moc děkuji všem dobrým lidem.
S pozdravem

Jiří Lof

Historie tohoto děsivého případu:

Tohle je naše hvězda. Starejte se o ni pro nás...

31. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Nick Cohen, komentátor Guardianu: A do háje. Chtěl jsem ignorovat tento den národního hlupství, ať si idioti uspořádají svůj mejdan a k odpovědnosti je poženeme až pak. Ale nad tímhle skoro brečím:


Led by Donkeys: (Vedou nás oslové): Vzkaz Evropě, dnes ráno na bílých útesech doverských. Pusťte si zvuk.



Jsem Sid. Je mi 95 let. Jsem veterán z druhé světové války.

Jmenuju se brigadýr Stephen Goodall. Je mi teď skoro 98 let.

To, co bych vám chtěl říci, nyní v Holandsku a v Německu, a ve Francii, v Belgii, všem, tohle je zpráva z bílých útesů doverských, z Británie. 

Jsem opravdu smutný nad tím, že odcházíme z Evropy. Protože to pro mě tolik znamenalo.

Jsem nad tím vším opravdu velmi smutný. Protože nevíte, jak to skončí. 

Chtěl bych, aby mě nazývali Evropanem. A pocit, který máme, vzájemného přátelství, když cestujeme po Evropě, je něco opravdu mimořádného. 

Já jsem v první řadě Velšan. A jsem Brit a jsem Evropan. A jsem člověk. 

Ve svém  věku už  tady moc dlouho žít nebudu. Ale doufám, že v zájmu mých dětí a mých vnuků a pravnuků, že Anglie, Británie se navrátí daleko blíže k Evropě, než co jsme udělali teď.

Takže všichni pomysleme na ty krásné útesy. Podívejte se z vaší strany na naši stranu. A my se budeme dívat na vás s pocitem, že chceme být s vámi. A brzo zase budeme s vámi, jsem si jist. 

TOHLE JE NAŠE HVĚZDA. STAREJTE SE O NI PRO NÁS.  

Borisi, ty jsi chtěl, aby při odchodu z EU zvonil Big Ben

1. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Tak jsme to zařídili:

Boris Johnson: Hlasoval jsem pro setrvání v jednotném evropském trhu. Podporuju jednotný evropský trh. Chci, abychom mohli volně obchodovat s našimi evropskými přáteli a partnery.

TV moderátor: Dnes zahájil Boris Johnson kampaň s takzvaným Borisovým autobusem, který má na své straně tvrzení ["Posíláme do EU 350 milionů liber týdně, dejme to raději do našeho zdravotnictví!"] před nímž jako před nepravdivým oficiálně varoval, mimo jiné, Britský státní statistický úřad.

TV reportér: Britská státní volební komise dnes konstatovala, že kampaň za brexit Vote leave odklonila téměř 700 000 liber.

TV reportér: Sílí vědomí, že hlasování pro odchod z EU se stal brutálním povzbuzením pro legimizaci názorů ultrapravice.

ODEJDĚME Z EU! PRYČ S POLSKOU VERBEŽÍ!
- Letáky na magnetech, posílané polským občanům, a sprosté nápisy na válečných památnících odrážejí naprostou nevědomost o historii a manipulaci veřejného mínění.

Šéf policie: Ano, po hlasování po brexit se to velmi zvýšilo. Asi o dvě třetiny až o tři čtvrtiny.

Farage: Brexit nevyřeší žádné domácí problémy. Nikdy jsem nesliboval, že to bude obrovský úspěch. Jestliže bude brexit katastrofou, odstěhuju se do zahraničí. Budu žít někde jinde.

Led by Donkeys (Vládnou nám oslové)

Brexit vysvětlen: Nejsme blbí!

1. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Hele, poslouchejte, vy všichni ty stoupenci Evropský unie, a média, který řikáte, že jsme tak trochu blbí. Já vám něco řeknu, jó?  Já vim daleko víc vo Evropský unii než vy. Co se díváte na tohle video. Jó? Nelíběj si mi ty narážky, že my sme blbí, jó? Já vim naprosto přesně, co dostaneme zpátky. Teď když sme vodešli z EU. A už nejsme součástí EU. Budeme zase moct rybařit ve vlastních vodách, jó. Budeme moct prodávat víc britskýho zboží. Získáme daleko víc britskejch podniků. A obnovíme množství starejch dobrejch britskejch výrobků. No, prostě, jde vo to, že se nám vrátí spousta dobrejch britskejch věcí. Starý dobrý britský auta, Austin Maestro, Rover. Ty budou mít fantastickou vobnovu. Budeme moct vyrábět znovu jen britský auta. Víte, co mám na mysli? A dostaneme zpět svý svobody. A už nám nebudou diktovat ty lidi z ňáký Litvy, ňákýho Estonska, a celá ta verbež, protože ty země vůbec nechápou, jak Británie funguje. Jó? Protože my sme v jiný časový zóně. A když se nad tim zamyslíte, protože my máme ten greenwichskej světovej čas, my rozhodujeme o tom, jakej čas je po celym světě, my konec konců dobře víme,  co děláme, a mohli bysme zakroutit pár knoflíkama, a změnit tak čas v Evropě. Porád ještě máme moc to udělat, víte? Se nad tim zamyslete. Greenwich, jó? Tam furt maj ještě to místo na tom kopci, kde rozhodujou, kolik je hodin. V místech, jako je Paříž. A tak když nebudou poslouchat, jó, my můžeme to porád ještě změnit. Takže vlastně my furt eště Evropu ovládáme, cha! Což je fantastický, když na to pomyslíte. Takže mně se nelíbí, že lidi řikaj lidem, jako sem já, že sme blbý. A včera v publiku se schválně zaměřovali na blbý lidi. Jó. Byla tam ta jedna ženská, která měla ty brejle, byla vobtloustlá, byla ňáká nemocná, chudák ženská, jó, něco asi brala, jó, takže sem viděl, že média se schválně zaměřujou na blbý lidi, a pořece by klidně mohli interviewovat lidi, jako sem já. Víte, co konec konců řikám, jó? Jó?


Brexit vysvětlen: Vrátí se nám život. Je úplně zotročený. Nemáme zákony

1. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Reportérka: Proč chcete brexit dnes v 11 hodin? Co to bude pro vás znamenat?

Žena: Nóo- Bude to znamenat (ohlíží se)

Reportérka: Pokračujte -

Žena : Bude to znamenat, že se nám vlastně vrátí život. Protože nemáme žádné zákony. Říkáme Sbohem EU a - - budu prostě v 11 hodin nadšená.

Reportérka: A co si o tom myslíte vy?

Žena: Vrátí se nám naše svoboda!

Reportérka: Co to vlastně znamená? Jak se změní váš každodenní život?

Žena: No je přece úplně zotročený! Víte, změní se tak hodně... Získáme nezávislost! Víte, vrátí se nám průmysl... Přišli jsme o rybářství... Víte...


Brexit vysvětlen: Naše soudy už nebude řídit Německo

1. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

James O'Brian, LBC: Jsem trochu zoufalý, že je tolik lidí tak strašně šokováno, jak obrovskou nevědomost projevují účastníci oslav brexitu. Nemělo by to přece být překvapením.




Novinář Otto English: Plakal bych. Téhle ženě se tolik lhalo a je tak dezinformovaná, že si myslí, že "získáme zpět své soudy z Německa".


Žena: Budeme si vládnout zase sami v naší vlastní zemi. A budeme sami rozhodovat o tom, co se tady děje. Namísto toho, aby nám vládl ... stát EU.

Druhá žena: Právě jsem odešli z EU. Ano, a je to fantastické. Čekali jsme na to čtyřicet let. Znamená to, že dostaneme svou zemi zpátky. Dostaneme zpět svou suverenitu.

Reportérka:
Co to vlastně znamená? Prakticky? Co tím myslíte?

Druhá žena:
No, země je zase naše. A můžeme daleko více rozhodovat, dělat daleko víc předpisů ohledně toho, co se tady děje.

Reportérka:
Jakých předpisů?

(Druhá žena pokrčí rameny, neví.)

První žena: No, naše soudní zákony se změní na naše. Budeme mít právo rozhodovat o tom, co se děje v této zemi. Takže lidská práva a všechno bude podle našich zákonů. A naše soudy získají právo roźhodovat o tom, co se děje, namísto Německa. 

Johnson se v den brexitu schoval v Downing Street

1. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Představte si, že se nějaká země rozhodne udělat gigantický skok do neznáma. Budoucnost prodávaná na základě příslibů, o nichž si nikdo není jistý, zda mohou být splněny. A teď si představte osobu, která je nejméně vhodná pro to, aby v této době byla premiérem. Člověka, jehož celá kariéra je vybudována na lžích, podvádění a sebeničení. Narcistu, jehož schopnost se soustředit nepotrvá ani do konce vě..   Vlastně si to představovat nemusíte. Už ho máte, píše John Crace.

Rádio Slovensko o dnešním "brexitu"

31. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík a Radovan Geist se v pátek v poledne účastnili v pořadu Z prvej ruky půlhodinové debaty o brexitu, k němuž dojde dnes o půlnoci.


Záznam rozhovoru je ZDEZDE

Brexitéři v Londýně: "Ať jde papež do prdele!"

1. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Chudák reportér irské veřejnoprávní televize RTÉ se snažil v pátek večer dělat reportáž z probrexitové demonstrace v Londýně, které se účastnili především ultrapravicoví chuligáni. Jak na to poukazují mnozí, brexit vedl v Anglii k legitimizaci dosud nepřijatelných ultrapravicových populistických postojů. (Je to hodně podobné s posedlostí mnoha Čechů údajným nebezpečím od muslimů a uprchlíků.)

Při pokusu o reportáž mu chuligáni vstupují do záběru a jeden křikne přímo do kamery "Fuck the Pope!"  "Ať jde papež do prdele!" (Angličané stále vnímají Iry především jako katolíky.)  Je to reakce na irský přízvuk reportéra.


Peter Geoghean, irský novinář pracující ve Skotsku: Prokrista. Reakce na irský přízvuk? "Ať jde papež do prdele." Krásné.

Brian Whelan: Pořád se snažím vysvětlovat Irům, že Angličané jsou většinou strašně milí výstřední, ale férově uvažující lidé.

No tak teď to úplně skončilo...

(Samozřejmě existuje i množství normálních Angličanů. Bohužel je v dnešních dnech není moc slyšet. JČ)

Skotská premiérka: Johnson je odpovědný za podvod brexitu. Vrátíme se do EU pouze prostřednictvím nezávislosti

1. 2. 2020

čas čtení 3 minuty



Reportér Ciaran Jenkins, Channel 4 News: Boris Johnson říká, že tohle je chvíle, kdy se mají lidé ve Spojeném království sjednotit. Říká, že je to nová éra. Mohla byste na pana premiéra reagovat přímo? A jaké vy budete mít pocity ve 23 hodin?


Nicola Sturgeon: Jak jsem řekla ve svém projevu, ve 23 hodin budu pociťovat velké množství smutku. Budu taky pociťovat trochu hněvu, protože se tohle děje mé zemi, totálně proti naší vůli. Skotsko je v otázce brexitu hodně jednotné. Sjednocené proti brexitu. Žádná potřeba se sjednocovat tady není. Protože při všech příležitostech dalo Skotsko najevo výraznou většinou, že brexit nechce. Ale co budu dnes ve 23 hodin také pociťovat, bude nový pocit rozhodnosti. Vize Borise Johnsona pro budoucnost není něco, co bychom museli my přijmout. Existuje lepší cesta vpřed. My nemusíme svolit s tím, aby nám svou budoucnost vnucoval Boris Johnson. Protože o Borisi Johnsonovi toho víme už dost, abychom věděli, že to není žádná budoucnost, kterou by většina lidí ve Skotsku chtěla. Můžeme jít jinou cestou. Musíme ale vzít budoucnost do vlastních rukou.

To, co se mění absolutně rozhodně ve 23 hodin dnes večer - víte, já jsem za posledních několik let strávila hodně času - někteří lidé se budou ptát, proč jsem tím strávila tolik času tím, že jsem se snažila zachránit Spojené království samo před sebou. Strávila jsem spoustu času snahou přesvědčit lidi, aby Británie jako celek zůstala v Evropě a že by si Skotsko mohlo uchovat členství v EU tím, že v EU zůstane i celá Británie.

To teď zmizelo. Dnes večer ve 23 hodin. Jedinou cestou pro Skotsko zpět do Evropské unie po dnešním večeru je prostřednictvím nezávislosti. A to je teď naprosto jasné. A myslím, že si to lidi uvědomí. A to je základna, na níž budeme s naším případem teď pokračovat.

Reportér:
Je to ale nová éra?

Nicola Sturgeon: Nebudu používat hodně otřepané a unavené výrazy Borise Johnsona. Boris Johnson není zrovna politik, který by mohl mluvit o tom, že dokáže lidi sjednocovat. Je velkou měrou odpovědný za podvodnou kampaň za brexit v roce 2016. Ale tohle je pro Skotsko chvíle porozumění a uznání, že jsme na jasné křižovatce. Cesta Borise Johnsona směřuje jedním směrem, příležitost být moderní, pokroková, otevřená, snášenlivá část Evropy, ta leží jiným směrem. A tou cestou se můžeme vydat jedině prostřednictvím nezávislosti. 

Glasgow v pátek před půlnoci, navzdory bouřlivému počasí...

1. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Tomasz Oryński: Šel jsem centrem Glasgow po Buchanan Street (glasgowský Václavák) po akci "Nechte rozsvíceno v EU pro Skotsko" mezi přátelskými tvářemi na ulici, navzájem se na sebe usmívajícími. Pak šla skupina lidí s anglickými vlajkami. Slyšel jsem útržky jejich rozhovoru "Zasraní nacionalisti!" Je tohle tedy ten rozdíl mezi Skoty a "Brity"?

Šéf  poslaneckého klubu Skotské národní strany v Dolní sněmovně Ian Blackford řekl v pátek v podvečer v rozhlase BBC, že zatímco v červnu 2016 hlasovalo pro setrvání v EU 60 procent Skotů, v současnosti je proti brexitu skoro plných 75 procent Skotů.


Nechte v EU rozsvíceno pro Skotsko!

V Glasgow zpívají Auld Lang Syne:



Londýn a Skotsko Evropanům: Jste u nás pořád vítáni. A Boris je prolhaný kretén

31. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Muslimský primátor Londýna Sadiq Khan: Londýn byl otevřený lidem, obchodu i myšlenkám více než tisíc let. A zítra to bude stejné.

Moderátor: Dneska je den brexitu. Znamená to, že je to pro Londýn špatný den?
Sadiq Khan: Mluvím, jako někdo, kdo se narodil a vyrostl v tomto fantastickém městě, ale také jako primátor tohoto fantastického města. Uznávám obrovský přínos Londýnu i celé zemi nejenom od těch, kdo se tu narodili a vyrostli, ale i od nebritských občanů EU. Protože s nimi spolupracuji. Mnoho mých přátel, členů mé rodiny, pociťuje opravdu úzkost. Někteří mají strach, někteří mají skutečné obavy. A já vám chci říct přímo, divákům, jestliže jste občan EU, děláte obrovský přínos pro toto město. Jste naši přátelé, jste členové naší rodiny a to se nezmění.

* * *

Jestli je tohle skutečná tabule na autobusové stanici v Brightonu (a i jestliže není, je to stejně neuvěřitelné) - to je jedním z důvodů, proč miluju Británii.

Nápis pod příjezdy autobusů

Boris je  PROLHANÝ KRETÉN

My jsme a vždycky zůstaneme Evropany - Univerzita v Glasgow bude i nadále plně podporovat naši evropskou komunitu studentů i akademiků i spolupráci s našimi evropskými partnery. Náš postoj jako místo vzdělávání, studia a výzkumu se nezmění.

Hele, Evropo! Skotsko má pro tebe vzkaz. Od našich lidí, od našich univerzit a od našich podniků. Z hloubi našeho srdce. Naše krásná země je vám otevřená. Naše náruč je otevřená. Naše mysl je otevřená. Ano,a někdy je i nebe otevřené. Ale ať vás to neodradí. Evropo, pokračujme ve svém milostném vztahu. Skotsko je otevřené. Skotsko je teď.




Zázrak uprostřed ruského masakrování

31. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

V posledních dnech a týdnech ruské a Asadovy stihačky drastickým bombardováním vraždí civilisty v Sýrii. Obrovský exodus utíkajících lidí se vydal na cestu - nemají však uniknout kam.

Bílé helmy: Zázrak uprostřed masakru. Bílé helmy udržují komunikaci s ženou, která leží déle než tři hodiny pod troskami po ruském leteckém úderu proti nemocnici al-Shami v městě Ariha v Idlibu. Ruský letecký úder při úsvitu ve čtvrtek usmrtil 12 nevinných lidí.


Levice, babišismus a past represivní tolerance

31. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Charakteristickým rysem českého dneška je fakt, že úvahy o případné budoucnosti bez Babiše, pokud aspirují alespoň na minimální dávku realismu, se naprosto obejdou bez otázky, co v ČR udělá či neudělá politická levice ZDE. Tradiční strany KSČ(M) a ČSSD považované za levicové po letech podpory politické divize Agrofertu stojí na pokraji vypadnutí ze sněmovny, přičemž u mladších voličských ročníků se ve srovnání se staršími podpora levicových myšlenek výrazně snižuje ZDE a celkově ve společnosti klesá ZDE.

Netroubíme na ústup od kvalitního vzdělávání?

31. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 


Nelze ztotožňovat pouhé vyřčené názory a nějak – kéž by – přijatelně zdůvodňované poznatky. Aniž je takto současně vždycky dáno, že ty „poznatky“ odpovídají předpokládaným znalostem či obecným zkušenostem nebo se vyhýbají předpokládaným těžkostem. Ne že by nebyl nejeden z nás hned hotov vyslovovat kategorické soudy okamžitě, když má za to, že objevil hned doma v zádveří Ameriku. (Když jsem po 10. lednu poněkud lákal v BListech ke gramatickému uvažování o „koních“, hned první z mých suverénních kritiků se přitom chytil životnosti koní a krav, ačkoliv hned 1. pád množ. čísla ve tvaru „koně“ důvěrně našeptával něco o dvojném čísle; jako to třeba naznačují „dlaně“, které rovněž bývají v páru…)

Média veřejné služby v zemích s populistickými vládami ohrožuje i technologický pokrok

31. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Soustředěný útok českých populistů na média veřejné služby, především na Českou televizi, která není ve svém zpravodajství nijak dokonalá, ale je to nejlepší, co země v současné době dokáže na poli zpravodajství mít, má obdobu v podobných útocích v jiných populistických zemích, v Maďarsku už byla nezávislá média zlikvidována zcela, v Polsku je veřejnoprávní televize TVP terčem veřejného posměchu, je naprostým otrokem vládnoucí autoritářské a hloupé strany Právo a spravedlnost a vede soustředěné nenávistné kampaně proti oponentům strany PiS, například zcela zjevně zavinila vraždu primátora Gdańska, když proti němu vedla tvrdou nenávistnou kampaň, což motivovalo šílence, aby primátora ubodal.

Proč navrhujete kandidátku, která chce média veřejné služby zrušit?

31. 1. 2020

čas čtení 2 minuty


Otevřený dopis skupiny senátorů členům České biskupské konference


Praha 30. ledna 2020

Vážení členové České biskupské konference,

obracíme se na Vás jako členové Senátu Parlamentu České republiky, kteří se zájmem i znepokojením sledují dění kolem médií veřejné služby. Dne 7. února 2020 proběhne ve Volebním výboru výběr kandidátů pro volbu 6 členů Rady České televize. Překvapilo nás, že ČBK do této volby navrhuje kandidátku, která otevřeně zpochybňuje smysl existence veřejnoprávních médií.a

Potravinové banky loni shromáždily 4700 tun potravin

31. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Potravinová banka v supermarketu ve skotském Glasgow. Nakupující občané jsou žádáni, aby při nákupu přikoupili něco víc a nechali to u východu potřebným lidem. Podobné akce jsem viděl v supermarketech ve Francii, poznamenává Jan Čulík.

Tisková zpráva České federace potravinových bank

Praha, 30. 1. 2020 Česká federace potravinových bank uveřejnila výsledky své činnosti za rok 2019. Potravinové banky spolupracovaly s 680 odběratelskými neziskovými organizacemi po celé České republice a potravinovou pomoc obdrželo přes 100 000 osob

V České republice aktuálně funguje 15 potravinových bank a logistické centrum v Modleticích. Banky mají celkem 70 zaměstnanců, kterým v loňském roce prošlo pod rukami 4 700 tun potravin a drogerie. Potraviny banky získávají od potravinových řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, od pěstitelů a producentů.

Rozhovor Britských listů 257. Česká republika je fungující, stabilní společnost

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below)

Britský deník Guardian má jen v Británii 23 milionů čtenářů měsíčně a je považován za nejdůvěryhodnější médium v zemi. Robert Tait, pražský reportér Guardianu, je jedinečným komunikačním kanálem mezi Českou republikou a světem. Právě prostřednictvím jeho článků se dostávají na globální světovou scénu klíčové informace o České republice. Robert Tait je renomovaným světovým novinářem se zkušenostmi z Washingtonu, z Jeruzaléma, z Teheránu, z Istanbulu a nyní i z Prahy. O jeho novinářské kariéře s ním v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. ledna 2020.

In this regular weekly Britské listy Interview, Jan Čulík speaks to Robert Tait, the Prague-based reporter of the Guardian/Observer newspaper, about his extensive journalistic experience from Washington, Teheran, Istanbul and Prague. The interview was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th January 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Syrský exodus: Erdogan varuje Moskvu kvůli Idlíbu

31. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Turecký prezident Recep Tajjip Erdogan vydal neobvyklé varování Moskvě, aby zastavila ofenzívu syrské vlády v Idlíbu. Středeční obsazení kriticky důležitého města Ma´rat an-Numán v Ankaře vyvolává obavy z nového exodu uprchlíků do Turecka, informuje Dorian Jones.

O brexitu

31. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Renomovaný ekonomický komentátor Will Hutton: Pro mě jsou tyhle záběry, viz níže, nesmírně dojemné. Odtrhla nás od našich přátel, od našich spojenců a od vynikající kauzy skupina šarlatánů, hoven, ignorantů a pravicových ideologů. Miliony z nás to nikdy neodpustí ani nezapomenou. V pátek v 23 hodin [britského času, hodina brexitu, v Evropě půlnoc] rozsvítím svíčku. Prosím, přidejte se ke mně.


Brexit: Co se stalo s Labour Party?

31. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Stereotyp říká, že labouristé jsou rozděleni frakčním a ideologickým válčením, zatímco konzervativci prošli tvrdým a brutálním bojem o následnictví, ale pak se rychle semkli kvůli sledování skutečného cíle, výkonu a udržení moci. Toryové netrpí averzí k ideologii - to je klišé vyčtené z Burkeho a málokdy zpochybňované - ale je pro ně jistě méně důležitá než pro labouristy, nesnadnou koalici organizovaných dělníků, socialistů, sociálních demokratů a pokrokové střední třídy. To co strana říká, o tom je přesvědčena, že na tom jejím členům záleží, protože tato přesvědčení hluboce ovlivní její akce, pokud a jestliže vytvoří vládu, píše pro London Review of Books James Butler.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Obáváme se žraloků, ale skutečnými predátory jsou lidé

31. 1. 2020

čas čtení 5 minut

Na konci háku je žralok mnohem větší než já. Jeho bílé břicho se rýsuje čistě a elegantně proti rezavému trupu lodi. Zatímco je tažen pryč z oceánu, hází sebou ve snaze uniknout. Zabijí ho tím, že mu páteř přeříznou nožem, popisuje skryté praktiky stojící za smrtí 100 milionů žraloků ročně Sophie Cookeová.

Vzestup hladiny moří moře změnit tvář Spojených států a vyvolat migraci do vnitrozemí

31. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Nová studie využívá strojové učení k předpovědi migračních vzorců, které mohou být výsledkem vzestupu mořské hladiny. Výzkumníci zjistili, že dopad stoupajících oceánů se projeví po celém území, i za hranicí pobřežních oblastí ohrožených povodněmi, když se ohrožení lidé vydají do vnitrozemí. Populární možnosti přesídlení budou zahrnovat vnitrozemská města jako Atlanta, Houston, Dallas, Denver a Las Vegas. Model také předpovídá, že předměstské a městské oblasti na Středozápadě zažijí nepřiměřeně vysoký přísun lidí, s ohledem na své nižší místní populace.

Klimatická krize

Vědci varují australskou vládu: Jednejte!

30. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Osmdesát předních australských vědců v otevřeném dopise vyzvalo svou vládu, aby uznala závažnost klimatické hrozby a snížila emise skleníkových plynů - a aby tak zabránila katastrofě. Výzkumníci uvedli, že k požárům buše vedlo vícero faktorů, nicméně „úloha mimořádného horka a sucha nemůže být ignorována“.

Požáry buše během této roční doby spálily v Austrálii více než 12 milionů hektarů země. Jde zhruba o 1,5 násobek rozlohy Tasmánie. Neobvykle intenzivní požáry nastaly právě v roce 2019, kdy tato země zaznamenala nejteplejší a nejsušší rok v historii měření.

.

Trumpův „blízkovýchodní mírový plán“ aneb Iluze století

30. 1. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ačkoli si svět na neortodoxní a vpravdě surreální diplomacii Trumpova kabinetu teprve zvyká, tolik očekávaná „dohoda století“ je už nyní považována za krádež nebo ještě přiléhavěji za podvod století. Stačí jeden pohled na zveřejněnou mapku znázorňující údajně souvislý palestinský stát, aby bylo všem jasné, že jde o lacinou kouzelnickou iluzi, kouřovou clonu, jejímž hlavním cílem je posílit pozice Donalda Trumpa a Benjamina Netanjahua, pod kterými se nyní kývou židle - v Netanjahuově případě se kýve povážlivě. Americký prezident na domácí půdě čelí probíhajícímu impeachmentu, zatímco Netanjahu byl formálně obviněn z podvodů a braní úplatků. „Blízkovýchodní mírový summit“ bez Palestinců je pro oba zdiskreditované politiky vítaným odvedením pozornosti od jejich vlastních skandálů. S mírem však nemá společného vůbec nic.

Trumpova „Dohoda století“ v celém znění ZDE

Zahoďte svůj strach!

30. 1. 2020

čas čtení 1 minuta


Slovenská skupina z Bratislavy přináší dobrou zprávu pro všechny populisty vystrašené voliče.

ROZPOR: DOBRÁ SPRÁVA

Leze to na nervy / Žiť medzi zbabelcami / Vysvetľovať, že ja fakt z tých pičovín nemám strach / Nemám chuť na reči / O "hroznom" nebezpečí / Našou črtou národnou / Je krčenie za pecou

REF: Máme pre vás dobrú správu / Nemusíte sa báť / Gayovia vás nepojebú / Vlci nechcú zožrať / Máme pre vás dobrú radu / Zahoďte váš strach! / Keď vidíte ruku s nožom / Nie je to hneď vrah

Pokroky vo vede / Stopári a medvede / Utečenci z kade-tade / Frívolnosť na západe

Vidia nebezpečie  / Všade kde ja vôbec nie / V prestrašenej krajine / To dobre nedopadne

Zahoďte váš strach!


ROZPOR: POSITIVE MESSAGE

It´s pissing me off / To live among pussies / To explain, that all this shit really doesn´t make me scared / I don´t care about the bullshit / About the "horrendous" danger / The feature of our nation / Is to be a narrow minded homebodies

Choir.: We have a positive message for ya´ll / You don´t have to worry / Queers won´t rape you / Wolves don´t want to eat you / We have good advice for you / Get rid of that fear / When you see a hand holding a knife / It´s not necessarily the murderer you are wondering about

Science and progress / Hitch-hikers and bears / Refugees from all over the place / Frivolity of the West / They see danger / Everywhere I don´t at all / In a country full of fear / It´s not going to end well

Get rid of that fear!

 

Přečetli jsme

Redaktor Učitelských novin manipuluje proti EU. Uvádíme na pravou míru:

30. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Bouřlivě diskutované články o „islamizaci“ a „plíživé zelené totalitě“ otištěné v Učitelských novinách obsahují kromě oné „snůšky nesmyslů“, kterou již pranýřují jiní, také velmi manipulativní tvrzení redaktora (!) o Evropské unii. Učitelé mají právo udělat si vlastní názor na základě faktů – uvádíme zde proto tyto výroky na pravou míru:

1.     V rozhovoru o údajném riziku „islamizace“ redaktor tvrdí: „To znamená, že setrvávat v EU je pro nás sebezničující.“ FAKT č. 1: Není. Přes 80 % našeho vývozu jde do zemí EU. Odříznutím by rapidně klesla naše životní úroveň i zaměstnanost. O dalších „drobných“ výhodách (mír, propojení ve vědě či medicíně) ani nemluvě.

 

Zdroj ZDE

30574

No Future

Papáme. Máme plný bříška. Qurrito je život. Mega Pocket. Jak pán. Kdyby v Somálsku měli internet. 53k likes

30. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Svět. Krásný. Nikoliv nový. Jak pro koho. Jeho rozměr je ohraničen letákem fastfoodového řetězce a formátem mp4. Jeho představy a sny nevycházejí z hloubky kolektivního vědomí a nevědomí, ale z billboardů a kontextové reklamy na sociálních sítích. Absolutní ochota nechat se ukájet tou nejprimitivnější formou cukru a kybercukru. Proměna tuposti v karikaturu hrdinství. Nulová rezistence. Nulová schopnost kritického odstupu od vlastní tragikomičnosti. Nulová empatie. Sebedůvěra narcistních dementů. Nulová schopnost vidět byť jen nejbližší sociální kontext vlastního počínání. Princip uspokojení zdegenerovaný do naprosté zvrácenosti. Zábava ucpávající tepny v mozku v reálném čase. Dopamin z očekávání digitálního pamlsku. Společenské uznání destruující jakoukoliv pochybnost o nesmyslnosti vlastního počínání. Sociální realita jsme my, kdo je víc. Tak vypadá oslava obžerství v podání adolescentních vyjevenců, zmítajících se ve svém youtuberském "opus magnum" na háčku s Kentucky Fried Chicken.


Brazílie: Probíhá genocida indiánů i kultury

30. 1. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Amazonský prales? Karneval? Pláž Copacabana? Domorodá indiánská kultura.  Bossa nova? Samba? Ne... Brazilský prezident Jair Bolsonaro zakázal ministerstvu turistiky tyto věci propagovat. Od nynějška bude novou brazilskou ikonou Mickey (ano, ten americký myšák) a vláda bude nabízet turistické prohlídky, jejichž průvodci budou Brazilci oblečení do postav z Disneyho filmů. Ti, kteří znají brazilskou středostavovskou kulturu, rozumějí, proč je toto naprosto absurdní. Jen na ilistraci: Brazílie vstoupila do druhé světové války na straně Spojenců teprve po návštěvě Walta Disneyho a po výměně podpory pro vytvoření brazilské postavičky kresleného filmu (papouška Zé Cariocu, hvězdy některých hollywoodských filmů se zpěvačkou Carmen Mirandou).

Jak zabránit návratu holokaustu

30. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Tak jsme si zase vyslechli z úst mnoha politiků a různých činovníků, jak byl holokaust hrozný a jak musíme zabránit jeho návratu. Já si ale bohužel stále více dokážu představit situaci, kterou bych ještě před takovými deseti lety považoval za zcela absurdní: politik káže před vyhlazovacím táborem pro muslimy o tom, jak se nesmí nikdy vrátit holokaust, přičemž se bude tvrdit, že vyhlazování muslimů, kteří jsou podle něj fakticky náckové, je ten nejlepší boj proti návratu holokaustu.

Evropský parlament se důstojně rozloučil s Británii zpěvem skotské národní písně Auld Lang Syne

30. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

28 zemí, 23 jazyků. Ultralevice, ultrapravice, křesťanští demokraté, centrističtí otcové, dokonce i Nigel Farage. Nemělo to nikdy fungovat. A přesto to fungovalo. Děkujeme vám, přátelé.

Should auld acquaintance be forgot,
and never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot,
and auld lang syne*?

Měli bychom zapomenout na staré přátelství
a už nikdy na něj nemyslet?
Měli bychom zapomenout na staré přátelství,
tak dávno již?

Robert Burns, skotský romantický básník, 1788


Glosa

Paní obchodnice s chudobou

30. 1. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Když zavřete hygienicky nevyhovující ubytovny a nebudete vykrmovat parazitickou mafii přisátou na bídě a nedostatku jiných příležitostí pro lidi ve vyloučených lokalitách, jedině dobře. Jen v jediném případě to dobře není, a to v případě návrhu Maláčové, která bez sociálních bytových kapacit a jiných alternativ a na ně alokovaných zdrojů chce tyto lidi fakticky jen vyhnat na ulici. Nic jiného nenabízí. Taková věc bez špetky snahy to řešit povede ke kriminalitě a přenesení idiocie paní Maláčové na střední třídu.

Jinak jak už jsem tu hodně dávno psal, Maláčová drze vstupuje do kompetencí MŠMT a orgánů sociálně-právní ochrany dětí se svým škromachovsko-zemanovským diletantismem. Jsem proto rád, že se MŠMT ostře proti návrhu Maláčové vymezuje. Je třeba už jen dořešit, kdo zaplatí ty proflákané a neomluvené hodiny paní Maláčové a jejích úředníků, kteří pracují na nesystémovém a krajně nevhodném návrhu zákona, který půjde rovnou do koše, a ještě mají tu drzost se tu potom hádat či budit slušné lidi ze spaní.

 

22310

Šance volit vítěze a šance volit levici

30. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Na Aktuálně.cz Petr Pithart realisticky tvrdí, že porazit Babiše nepůjde bez toho, aby se dala šance jeho odpůrcům volit vítěze. Jinými slovy řečeno: je třeba, aby proti Babišovi stála taková politická formace, která ho podle průzkumů preferencí bude schopna porazit. To se mi velmi líbí. 

Korporátní média mají po Trumpovi nový terč: Bernieho Sanderse

30. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Nyní když popularita vermontského senátora Bernieho Sanderse mezi demokratickými voliči stoupá, zvyšuje se také nepřátelství korporátních médií a politického establishmentu vůči tomuto politikovi. Jak na konkrétních příkladech uvádí Julie Hollarová, současná strategie velkých médií stojí na snaze vylíčit Bernieho Sanderse jako „levicového Trumpa“. Avšak toto srovnání kulhá na obě nohy, píše na webu informedcomment politolog John Buell.

Sloupkaři píšící pro list Washington Post tvrdí, že Sandersova opozice vůči obchodní dohodě mezi USA, Kanadou a Mexikem je ekvivalentem Trumpovy nenávisti vůči imigrantům. Tito novináři ale pohodlně opomíjejí, že Sandersův nesouhlas s podobnými dohodami pramení z jejich jednostranné povahy. Tyto smlouvy chrání především zisky korporací a navíc ignorují zaměstnanecké a environmentální normy.

Invalida v Británii zemřel hladem poté, co mu ministerstvo sociálních věcí zrušilo sociální dávky

29. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



Poslanci a aktivisté požadují nezávislé vyšetřování, poté, co vyšlo najevo, že invalida s dlouhou historií duševních chorob zemřel hladem poté, co mu pracovníci sociálních služeb zrušili jeho podporu v nezaměstnanosti a jeho státní sociální dotaci na bydlení.

Errol Graham, sedmapadesátiletý dědeček a v mládí nadšený amatérský fotbalista, vážil pouhých 28,5 kilogramů, když nalezli jeho vyzáblé tělo exekutoři, kteří rozbili jeho venkovní dveře s cílem vystěhovat ho z bytu za neplacení činže.

EU a Británie: Začíná válka o přístup rybářů do britských vod

29. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Britská vláda dnes předkládá parlamentu nový zákon, který má zakázat přístup rybářům ze zemí Evropské unie do britských vod. Dosud do nich měli přístup v rámci jednotné evropské rybářské politiky EU.

Aktivisté varují, že zákon dostatečně nechrání zmenšující se množství ryb a obsahuje celou řadu děr.

Ovšem přístup pro evropské rybáře do britských vod bude hlavním požadavkem při vyjednávání mezi Británií a Evropskou unií o nové obchodní dophodě. Ceĺá řada evropských politiků a činitelů dala najevo, podmínkou přístupu britských finančních podniků na lukrativní evropský finanční trh musí být pokračující přístup evropských rybářů do britských vod.

Rybářství je v britském kontextu jen malou součástí britské ekonomiky, i když zuřivost britských rybářů, jimž se nelíbí ekologická opatření Evropské unie na ochranu mizejícího množství ryb v Severním moři, byla součástí  probrexitové kampaně. Potíž ovšem je, že 70 procent ulovených britských ryb prodávali britští rybáři do zemí Evropské unie. Podle nového zákona by měli mít právo si lovit v britských vodách, kolik ryb chtějí, ale už je nebudou moci prodávat do EU.

Vzhledem k tomu však, že finanční sektor v Británii je pro ekonomiku daleko důležitější než nějací rybáři, obecně se usuzuje, že Boris Johnson při vyjednávání s EU britské rybáře hodí přes palubu a podrobí se v zájmu přistupu britského finančnictví na evropské trhy požadavkům EU.

Uvidíme.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Otázka do pranice: Odkud se jen všichni berou?

29. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V úterý 28. ledna odpoledne íránské a asadistické síly s podporou ruského letectva obsadily syrské město Ma'arat an-Numán v provincii Idlíb. Ještě před několika dny se jen v tomto jediném městě nacházelo na 200 000 osob. Po včerejšku jsou všechny na útěku směrem k uzavřené hranici s Tureckem. Celkově je v provincii Idlíb nově na útěku před válkou již nejméně 450 000 lidí.

Sýrie: Rusko vyvolává nový masový exodus

29. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Neuvěřitelný nový masový exodus vyháněných lidí probíhá před zraky mezinárodního společenství bez jakékoliv reakce. Více než 60 000 lidí s dětmi prchlo za posledních 48 hodin před peklem bombardování. Nezaslouží si žádnou pomoc?


Osud rusko-čínské aliance

29. 1. 2020

čas čtení 10 minut

Spolupráce Moskvy s Pekingem již dvakrát způsobila důležité změny ve vojenské rovnováze asijsko-pacifického regionu. Povede třetí případ ke globální transformaci?, ptá se Lyle J. Goldstein.

Koronavirus: Britové při evakuaci rozdělují britsko-čínské rodiny

29. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Britská rodina, která uvízla v ohnisku nákazy koronavirem, čelí "své nejhorší noční můře": sdělily jí britské úřady, že matka a manželka Sindy Siddle nedostane povolení ke vstupu do evakuačního letadla z Číny, protože má čínský pas.

Siddle cestovala do čínské provincie Hubei se svým manželem Jeffem a devitíletou dcerou Jasmine na oslavy čínského nového roku s příbuznými v tamější vesnici Hongtu.

Datum brexitu se blíží. A sakra!

29. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Kdybychom jen měli kolem sebe skupinu přátel  a sousedů, kteří by byli schopni jednat společně jako unie a navzájem se ochránit před žraloky... 

Businessinsider.de: Trump vyhrožuje novou škodlivou obchodní válkou s Británií. On a jeho spojenci vydali celou řadu obchodních hrozeb ohledně všeho, od Íránu až po Huawei, až po zdanění amerických technologických firem. Zdá se, že Trump využívá nového zranitelného postavení Velké Británie...


57085