Emise silného skleníkového plynu navzdory zprávám o redukci rostou

29. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Navzdory zprávám, že globální emise silného skleníkového plynu byly v roce 2017 takřka zcela eliminovány, mezinárodní tým vědců zjistil, že atmosférické koncentrace dosáhly rekordních hodnot.


Výzkumný tým z univerzity v Bristolu objevil, atmosférické koncentrace fluoroformu HFC-23 dosahují rekordních hodnot.

V posledních dvou dekádách vědci pozorně sledovali atmosférické koncentrace tohoto plynu. Jeho průmyslové aplikace jsou velmi nepočetné. Nicméně koncentrace plynu v atmosféře rostou, protože je vypouštěn do atmosféry během výroby jiné chemikálie široce využívané v chladících systémech v rozvojových zemích.

Vědci jsou znepokojeni, protože látka HFC-23 je velmi silným skleníkovým plynem, když jedna tuna emisí představuje ekvivalent více než 12 000 tun oxidu uhličitého.

Od roku 2015 oznámily Indie a Čína, země považované za hlavní zdroje emisí HFC-23, ambiciózní plán omezit emise v továrnách, které vyrábějí plyn. Později ohlásily, že v roce 2017 emise fluoroformu takřka úplně eliminovaly.

Vědci očekávali, že v reakci na to globální emise mezi lety 2015-2017 klesnou o takřka 90 %. Nyní mezinárodní tým ukázal, že koncentrace v roce 2018 vzrostly na historicky rekordní úroveň. Studie vyšla v časopise Nature Communications.

Spoluautor studie Matt Rigby přednáší atmosférickou chemii v Bristolu a je členem společnosti Advanced Global Atmospheric Gases Experiment (AGAGE), která měří koncentrace skleníkových plynů po celém světě. Rigby uvedl: "Když jsme viděli zprávy z Indie a Číny o enormních redukcích emisí, těšili jsme se, až se blíže podíváme na atmosférická data."

Fakt, že omezení růstu koncentrací fluoroformu v atmosféře se nekoná, ale naopak rekordně vzrostly, může mít dopady na Montrealský protokol, mezinárodní smlouvu, která měla chránit ozónosféru.

V roce 2016 signatáři Montrealského protokolu podepsali Kigalský dodatek, který měl omezit klimatický dopad látek, jejichž emise vzrostly v reakci na zákaz latek poškozujících ozónosféru. Ke splnění Kigalského dodatku by země měly zničit co nejvíce plynu HFC-23.

"Naše studie zjistila, že je stále velmi pravděpodobné, že Čína není tak úspěšná při omezování emisí HFC-23, jak oznámila. Nicméně bez dodatečných měření si nemůžeme být jisti, zda Indie byla schopna implementovat program omezení," uvedl další člen výzkumného týmu, Kieran Stanley.

Pokud by redukce emisí HFC-23 byly tak velké, jak byly nahlášeny, mezi lety 2015-2016 by došlo k eliminaci ekvivalentu jednoročních emisí oxidu uhličitého v celém Španělsku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6544

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2020