Válečná hra analyzuje budoucnost americko-čínských vztahů

22. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Válečná hra simulovala americké embargo na čínský technologický sektor a investice v Číně v roce 2021, pokud by byl Donald Trump znovuzvolen, napsala Federica Russová.


Ve dnech 8.-13. června washingtonská geostrategická konzultační firma Wikistrat pořádala ekonomickou válečnou hru simulující americké embargo proti Číně zaměřené na vyspělé technologie a investice v roce 2021, pokud by byl Donald Trump znovuzvolen prezidentem.

40 předních expertů z celého světa bylo rozděleno na Team China a Team US. Třikolová hra se snažila prozkoumat nové strategie a politiky tváří v tvář extrémnímu scénáři, aby interpretovala, co se může stát ve vzájemných vztazích, pokud zůstanou na tak nízké úrovni.

Ve scénáři Wikistratu zahrnujícím americké embargo na čínský technologický sektor, hráči zachytili důležité trendy a signály poskytující klíčové vhledy do některých témat definujících mezinárodní scénu.

Zaprvé je potvrzeno, že Evropská unie by se stala jakýmsi bojištěm. Washington a Peking by považovaly za mimořádně důležité mít Brusel na své straně.

Ovšem s využitím fragmentovaného přístupu EU k asijskému gigantovi by USA i Čína mohly zadržovat postup oponenta.

Například i když se Itálie rozhodla připojit k čínské iniciativě Pás a stezka a Španělsko v roce 2019 spustilo síť 5G s Huawei, Francie a Německo stojí uprostřed konfliktních zájmů, které vycházejí z jejich příslušnosti k NATO a strategického partnerství s Čínou.

Navíc nedostatek koherentního přístupu k Číně a USA je zvlášť patrný u některých členů EU ve Střední a Východní Evropě. Pokud Polsko, Estonsko a Rumunsko mají sklon dávat přednost vazbám s Washingtonem, Maďarsko a Bulharsko posilují spolupráci s Pekingem.

Rusko překvapivě v diskusi chybělo. Účastníci hry do americko-čínského sporu kvůli embargu Washingtonu Moskvu nezahrnuli.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6577

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2020