Balkánskou trasu stále využívají tisíce uprchlíků, dobrovolníci slaví Vánoce v Srbsku i v Řecku

23. 12. 2015

čas čtení 6 minut
Tisková zpráva organizace Pomáháme uprchlíkům

Očekávané snížení počtu uprchlíků po summitu EU-Turecko se na Balkánské trase zatím neprojevilo - podle UNHCR jich nyní projde zhruba 3 tisíce denně. Podmínky jejich cesty se postupně zlepšují, čeští dobrovolníci však stále zůstávají na několika místech v Srbsku a také na ostrově Lesbos. Zhruba 50 českých dobrovolníků tedy bude s uprchlíky slavit i Štědrý den.

Vánoce v Sidu

Nejvíc českých dobrovolníků je stále v Srbsku - stabilní posádka Czech teamu o počtu 15-20 dobrovolníků působí od 7. listopadu u města Sid/Adaševci. Dobrovolníci jsou zde po domluvě a ve spolupráci s UNHCR a srbským komisariátem. Jejich úkolem je především starat se o uprchlíky, kteří čekají v Adaševci až 16 hodin na autobusy, které je pak vezou dále na vlak právě do Sidu. Na místě pomáhali například i čeští skauti, dva evangeličtí faráři, senátor Zdeněk Papoušek a další - teď už desítky Čechů. Vánoce tu bude slavit 12 dobrovolníků. Hodně jich ale přijede mezi svátky. “Vzhledem k tomu, že Srbové slaví pravoslavné Vánoce až v lednu a muslimští uprchlíci je neslaví, máme výzdobu jen v domě, kde přespáváme,“ glosuje nynější terénní koordinátor na místě Jan Zeman, “Ale rádi bychom spojili naši vánoční tradici s jednou krásnou srbskou - při důležité události Srbové zasadí strom. Takže ten náš vánoční máme i s kořeny a až trochu povyroste a bude tepleji, zasadíme ho na přechodu v Bapske, kde bylo Čechů nejvíc.” doplňuje Zeman.

Náplní jejich práce je hlavně distribuce hygienických prostředků a teplého oblečení. “Ponožky jsme nakupovali po tisících,” dodává koordinátor Jan Skalík, “Hlavní práce je ale v informování lidí, kde jsou, co se s nimi dál bude dít.” Na místě se vydávají i věci, které zbyly ve skladišti z činnosti českého týmu na už zrušeném přechodu Berkasovo-Bapske a materiální pomoc byla podpořena také z prostředků Ministerstva zahraničí skrze organizaci Člověk v tísni. “Z prostředků poskytnutých Ministerstvem zahraničních věcí ČR ve výši 1,2 milionu korun nakoupila organizace Člověk v tísni potraviny, ponožky, rukavice a čepice. Zásoby budou distribuovány v následujících dnech podle aktuálních potřeb českými dobrovolníky uprchlíkům nacházejícím se na území Srbska,” říká Zděnek Ralík z Člověka v tísni, který je zároveń také jedním z koordinátorů Czech Teamu.

Nově pracují čeští dobrovolníci v Adaševci non-stop - ve třech směnách. Denně tudy projde až 3 tisíce uprchlíků, někteří jedou rovnou do Šidu. Tam dobrovolníci pracují zatím nárazově - podle potřeby. V Šidu také srbský komisariát buduje další kapacity pro zimní počasí, protože současné zázemí by pojalo jenom asi desetinu všech procházejících. V Adaševci tak vznikne místo pro 1 000 uprchlíků, kteří zde mohou přečkat zimu. UNHCR stany vybavuje topením a nábytkem, čeští dobrovolníci dohlíží na montáž. Zatím ale počasí lidem přeje, na místě je v poledne okolo 16 stupňů Celsia. Od listopadu tam také nesněžilo.

Dalších cca 20 Čechů je součástí mezinárodních týmů v Miratovaci a Dimitrovgradu také na srbském území.

Čeští dobrovolníci na Lesbu pomáhají nejen uprchlíkům, ale i místním

Jen v letošním roce přišlo do Řecka přes 750 tisíc migrantů. Během prosince se průměrný počet migrantů procházejících tzv. Balkánskou trasu snížil z říjnových více než 6 tisíc denně ke 3 tisícům denně. Počty uprchlíků v Řecku jsou však stále tak vysoké, že místní vláda a neziskové organizace stále nemají situaci pod kontrolou. Především na řeckých ostrovech operují desítky až stovky dobrovolníků z celého světa včetně zástupců Czech teamu na ostrově Lesbos. Stabilně je na ostrově 5 - 10 českých dobrovolníků.. Z peněz od dárců jim iniciativa Pomáháme lidem na útěku pronajímá auto a dům na severu ostrova ve vesnici Petra. Čeští dobrovolníci mají také ve správě jeden ze skladů, odkud distribuují oblečení. Spolu s dalšími dobrovolnickými skupinami se dělí o směny na pláži v Eftalou, kam uprchlíci připlouvají. Po zásazích turecké policie vypravují pašeráci lidí větší lodě a za tmy - o to je situace nebezpečnější. “Nejčastěji jsme tu právě v noci. Třeba pondělí bylo za poslední dobu rekordní - na severní části ostrova přistálo 17 lodí, na jižní dokonce 46. Lodě jsou spíš větší a pevnější - pro desítky lidí. Moře je klidné, tím pádem se počty uprchlíků zase zvyšují.” říká dobrovolník Jan Kundrát. Dobrovolníci poskytují uprchlíkům suché oblečení, jídlo a pití, a ve spolupráci s místní policií pomáhají s dopravou uprchlíků na tranzitní autobusovou základnu, odkud se uprchlíci rozvážejí do kempů. Spolupracují i s místními obyvateli - podpořili například vánoční bazar, jehož výtěžek šel na místní školu. “Do dobročinného prodeje jsme dali některé věci ze sbírek, které nebyly vhodné pro uprchlíky - například velké plyšové hračky, které si děti na cestu nemohou vzít. Takhle udělaly radost nějakým jiným dětem,” popisuje koordinátorka dobrovolníků na Lesbu Renata Blažková.

Další informace ZDE

0
Vytisknout
5166

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2015