Lech Wałęsa varoval, že je v Polsku ohrožena demokracie

23. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Nositel Nobelovy ceny, bývalý předák odborového hnutí Solidarita v osmdesátých letech a bývalý polský prezident Lech Wałęsa varoval, že je v Polsku ohrožena demokracie. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost totiž omezila pravomoci ústavního soudu.

Wałęsa požaduje, aby se konalo celostátní referendum, které by zvrátilo zákon, který strana Právo a spravedlnost schválila v úterý večer. Podle toho zákona by ústavní soud musel rozhodovat až dvoutřetinovou většinou a ve sporných případech by muselo být přítomno 13 z 15 soudců. Kritikové poukazují na to, že to v podstatě likviduje soud jako nezávislé centrum politické moci. Po říjnových volbách vláda má kontrolu nad oběma komorami polského parlamentu.

"Tato vláda jedná proti Polsku, proti našim úspěchům, proti svobodě a demokracii, nemluvě o tom, že nás zesměšňuje před světem," řekl Wałęsa v Rádiu Zet. "Stydím se jezdit do zahraničí."

Politická krize v Polsku vedla k demonstracím tisíců občanů v ulicích a také vyvolala kritiku z EU. Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu, řekl, že jednání strany Právo a spravedlnost "má charakteristiky puče", na což polská vláda reagovala zuřivě, avšak Schulz se odmítl omluvit. Evropský parlament bude debatovat o politické situaci v Polsku dne 19. ledna.

Vláda strany Právo a spravedlnost také vyvolala poplach v Severoatlantickém společenství a na sousedním Slovensku, když poslala vojenskou policii provést noční razii v kontrarozvědném úřadu NATO ve Varšavě, spravovaném ve spolupráci se Slovenskem. Cílem bylo odstranit jeho ředitele, jehož jmenovala předchozí vláda.

Před úterním hlasováním v parlamentu demonstrovaly pod praporad nadstranického občanského hnutí Výboru na obranu demokracie desetitisíce lidí. Demonstrací se účastnili i lidé, kteří hlasovali pro stranu Právo a spravedlnost. Z průzkumu veřejného mínění provedeného v Polsku 15. prosince vyplývá, že popularita vlády strany Právo a spravedlnost výrazně poklesla a nyní dosahuje jen 127 procent.

Podle obránců lidských práv je také znepokojující, že při pouličním protestu proti uprchlíkům ve Vratislavi dne 18. listopadu byla spálena loutka hassidského žida s vlajkou EU v ruce. I když jsou podle polských zákonů takové zločiny vyvolávající nenávist trestné, nikdo není stíhán a nikdo tento čin veřejně neodsoudil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6632

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2015